Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / Elektromobilność

Camis

Rekomendowane odpowiedzi

Jak reaktywacja to reaktywacja.

Napisze z dwoch wizji.

Tam gdzie mieszkam na codzien i tam gdzie jestem na wyjezdzie.

Rewolucja energetyczna szybcie postemuje w Europie a nie u mnie. Ale jest jedno ale. By do tego ludzi przekinac trzeba wylozyc kase czego nie robi Europa.

Jak mnie zona przekonala na panele bylem sceptyczny,jak to dziala jak my na tym wyjdziemy ile za to trzeba zaplacic.

Wyszlo na to ze to z jednych rzeczy co akurat dobrze sie zakonczylo ale dzieki tylko temu ze byl dobrzy program na rozpowszechnienie tego. Gdzie nic nie placiles, mogles dac nadmiar poboru na przyszlosc (w miejcu nie stoisz). Naprawy Cie nie obchodza.

W Europie jest juz calkiem inaczej i zalezne od panstwa. Polska jest jednym z najbardziej nie stabilnych czesci tego kontynentu gdzie co roku zmieniaja sie wytyczne i dofinansowania z liczba kwalfikujacych sie.

Skoro tutaj nie ma to ja wrzucam odnośnik do Projektu Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030r.

https://www.gov.pl/web/klimat/projekt-krajowego-planu-w-dziedzinie-energii-i-klimatu-do-2030-r--wersja-do-konsultacji-publicznych-z-102024-r

Na tej stronie można znaleźć dwa scenariusze:

WEM - scenariusz bazowy, uwzględniający tzw. "Umowę społeczną"

WAM - scenariusz ambitny czyli taki, który zdaniem obecnych rządzących jest możliwy do zrealizowania

Generalnie danych jest zbyt dużo żeby wszystko tu przytaczać ale mogę powiedzieć, że odnosi się do przewidywanej mocy osiągalnej w poszczególnych technologiach wytwarzania, przewidywanej emisyjności, demografii, kosztu energii itd.

https://wiadomosci.onet.pl/krakow/tysiace-polakow-nabitych-w-pompy-ciepla-skarza-sie-na-rachunki-no-dramat/w1xt1ql

I kuźwa zdziwieni... 

W dniu 3.11.2024 o 14:32, Camis napisał(a):

Przynajmniej jak coś się stanie to Wrocław nie spłonie :) a jakby wybudowali to u nas i by doszło do jakiegoś pożaru, to już UE by nam ładnie dowaliła za zanieczyszczenie środowiska.

Edytowane przez AndrzejTrg

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

I kuźwa zdziwieni... 

To akurat kwestia naciągaczy i lewych firm, które po za zarobkiem o niczym innym nie myślą i wbijają nieświadomych użytkowników na minę. Ja założyłem pompę ciepła Panasonic 9kW J i jestem bardzo zadowolony. Miałem porządną firmę, która dokładnie rozplanowała całą instalację  z uwzględnieniem, że mam tylko grzejniki. Przerobili całą instalację zostawiając kominek jako alternatywę do ogrzewania. Dom 165m2 i temperatura w sezonie zimowym 21.5C na  piętrze i 22.5C na parterze.  Na sezon pompa pobrała ~4800kW a mój roczny rachunek za prąd z uwzględnieniem fotowoltaiki to 1890zł i w to jest wliczone ogrzewanie zimą, grzanie ciepłej wody przez cały rok dla 3 osób i klimatyzacja latem. 

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

a jakby wybudowali to u nas 

Chyba nie do końca przeczytałeś ze zrozumieniem. We Wrocławiu jest już wybudowana fabryka LG, która już od dawna produkuje baterię. Ford zwyczajnie przeniósł swoją produkcję baterii z tej fabryki do fabryki w Michigan bo tam produkcja wychodzi taniej. Zwyczajnie fabryka nie będzie produkować dla Forda ale dalej będzie produkować dla innych producentów. ;) 

Edytowane przez DjXbeat