Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Tutaj mamy właśnie odpowiedź dlaczego duńskie rozwiązania w takiej Austrii było by ciężko przyjąć. W jednym państwie za byle przestępstwo grozi deportacja, w drugim za gwałt zbiorowy na nieletniej + szantaż jest kilka ojro kary i śmiechowe zawiasy.

Takie rozwiązanie można tam przyjąć. Wystarczy tylko zmienić prawo. Jako, że są to bogate graje dałbym parę ojro na ich miejscu aby wylądowali w tym super-więzieniu na Salwadorze :E gorsze niż kara śmierci dla niektórych: nie pracujesz = nie dostaniesz nawet jeść

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Ciezki temat, bo z jednej strony 15 latek to nadal ameba umyslowa (w dzisiejszych czasach), nawet jak dziecko pochodzi z 'lokalnej' rodziny.
Z drugiej strony,  to wysyla taki sygnal.... 800e i zawiasy. Smiech przez lzy.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Trzy lata trwało postępowanie do momentu wydania pierwszego orzeczenia, wobec jednego ze sprawców. To jest po prostu tragiczne. Gwałt zbiorowy nie wydaje się zdarzeniem, które wymagałoby wieloletnich badań oraz studiów. Po prostu dramat,nawet już pomijając te 800 euro.

Ciekawi mnie także gdzie przez ten czas przebywali podejrzani, ewentualnie gdzie się porozpelzali. Bo raczej nie przebywali przez 3 lata w areszcie. A nawet gdyby przebywali, to byliby wtedy utrzymywani przez obywateli Austrii. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ochłońcie trochę i nie czytajcie wyłącznie nagłówków. Ten Afgańczyk był z nią w związku co oczywiście jest nielegalne, ale w kulturze arabskiej to codzienność, że 12stki się wiążą. Pisał coś nawet o pierścionku itd. I to on dostał te zawiasy. Dodatkowo upublicznił nagranie ze współżycia, ale nie z gwałtu zbiorowego w którym sam nie uczestniczył lub uczestniczył ale tam wciąż trwa śledztwo i jeśli uczestniczył dostanie kolejną karę. Nie wiemy jaką. Kary w Austrii za to przestępstwo są zagrożone podobnie jak w Polsce. U nas jak jest chłopak 18 letni w związku z nieletnią poniżej 15 lat i mają jeszcze dziecko to bardzo często zapadają kary w zawieszeniu. Co do szantażu to oczywiście też jest karalne, ale zagrożenie karą jest stosunkowo niskie.

Populiści wywlekają jakieś sprawy nagłówkowo i ludzie bez wgłębiania się dalej wyrabiają sobie opinie pod tezy polityczne lansowane pod jakieś poglądy polityczne. Pewno zaraz mógłbym wywlec nagłówkowo sprawę pobicia jakiejś osoby LGBT przez narodowca co też dostał jakieś zawiasy.

Zdradziła mnie na obozie narciarskim. A ja przecież kupiłem jej pierścionek za ostatnie pieniądze, bo tak bardzo ją kochałem. Oddała mi go, bo bała się, że opublikuję te nagrania (ukazujące współżycie - dop. red.) - mówił Wais S.

Natomiast w ogóle kwestia czy doszło do jakiegoś gwałtu zbiorowego jest badana:

Afgański uchodźca miał dysponować również nagraniami ze zbiorowego gwałtu na 12-letniej dziewczynie.

Śledztwo w tej sprawie wciąż trwa

więc... te zawiasy nie są za gwałt zbiorowy tylko za współżycie z nieletnią gdzie razem byli w związku. To trochę coś innego jak wujek molestuje 7 latkę.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, adashi napisał(a):

Trzy lata trwało postępowanie do momentu wydania pierwszego orzeczenia, wobec jednego ze sprawców. To jest po prostu tragiczne. Gwałt zbiorowy nie wydaje się zdarzeniem, które wymagałoby wieloletnich badań oraz studiów. Po prostu dramat,nawet już pomijając te 800 euro.

Ciekawi mnie także gdzie przez ten czas przebywali podejrzani, ewentualnie gdzie się porozpelzali. Bo raczej nie przebywali przez 3 lata w areszcie. A nawet gdyby przebywali, to byliby wtedy utrzymywani przez obywateli Austrii. 

Tam nie było gwałtu zbiorowego za bardzo. Z tego co piszą to chodzi o kontakty seksualne z 12 latką, które miały miejsce w okresie of lutego do czerwca 2023. 

I większość twierdzi, zę były za zgodą - bez zgody były nagrywane.

Znowu może rozchodzić się o prawne definicje "gwałtu" i stosunku seksualnego z nieletnią. Pod prawem austriackim to może być to samo.

Co więcej - sprawcy byli nieletni. Ten, który został skazany miał wtedy bodaj 15 lat.

Za dużo nagłówków.

P.S.

@hubio ma rację :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

akurat wizowy biznes jest kontynuowany, deportacje ciesza ale to kropla, murzynow przybywa kazdego dnia w kraju, nawet legalnie dla uczelni to lepszy biznes sciagnac murzyna niz Polaka, kpina.

a tymczasem robota ma byc wykonana

Cytat

Pieniądze na ingrację imigrantów. Zaczyna się. Starogard Gdański.

Ponad 3,7 mln zł na integrację imigrantów Powiat Starogardzki realizuje ważny projekt dotyczący kompleksowej integracji. I jeszcze się tym chwalą.

https://powiatstarogard.pl/37-mln-zl-na-integracje-imigrantow/

• Like 1
Opublikowano

@GordonLameman 

Kropla w morzu ale od czegoś trzeba zacząć.

15 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale ochłońcie trochę i nie czytajcie wyłącznie nagłówków. Ten Afgańczyk był z nią w związku co oczywiście jest nielegalne, ale w kulturze arabskiej to codzienność, że 12stki się wiążą.

Tam wiele innych rzeczy też jest normalne, które u nas są postrzegane zgoła odmiennie. Kto do kogo ma się dostosować ?? :>

Opublikowano

Deportowali 1700, wpuscili pewnie z 170,000  :)

Ciekawe w ogóle, czy 1700 to rzeczywiście deportowani czy osoby który otrzymały decyzję o deportacji i miały albo się stawić tu i tu, albo samemu opuścić kraj w ciągu np. miesiąca (bo takie są praktyki). Jesli to drugie to pewnie można odjąć 0 od tych 1700.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kubikolos napisał(a):

akurat wizowy biznes jest kontynuowany, deportacje ciesza ale to kropla, murzynow przybywa kazdego dnia w kraju, nawet legalnie dla uczelni to lepszy biznes sciagnac murzyna niz Polaka, kpina.

a tymczasem robota ma byc wykonana

https://powiatstarogard.pl/37-mln-zl-na-integracje-imigrantow/

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"??? a ty co niby lepszy jestes bo bialy - skad was biora z jakiejs wioski na podkarpaciu ??

Edytowane przez prystek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman chcesz powiedzieć, że w całym 2024 nie wpuszczono ze 100k imigrantów? Mówię o wszystkich: nielegalnych, legalnych. Suche fakty, suche liczby.

Deportacje powinny być za każde przestępstwo. Pewnie teraz to 80% byli by to ukraińcy/gruzini w takim wypadku. Jak na razie nie mamy murzynów robiących burd/morderstw/gwaltów (na razie) 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
8 minut temu, Fatality napisał(a):

@GordonLameman chcesz powiedzieć, że w całym 2024 nie wpuszczono ze 100k imigrantów? Mówię o wszystkich: nielegalnych, legalnych. Suche fakty, suche liczby.

Deportacje powinny być za każde przestępstwo. Pewnie teraz to 80% byli by to ukraińcy/gruzini w takim wypadku. Jak na razie nie mamy murzynów robiących burd/morderstw/gwaltów (na razie) 

Dane dot. deportacji dotyczą tylko kwartału. Czemu zostawiasz to z rocznym napływem? :) 

Opublikowano

orlem to on nie byl :boink:

a gruzini maja tak fatalne statystyki ze gdyby ich wszystkich deportowac to niezle bysmy odetchneli

1 godzinę temu, prystek napisał(a):

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"???

nie

gdybym chcialbyc niemily to bym wolal 'czarnuchy', tak jak mowia murzyni

Opublikowano

Oj @Camis uważaj, ja za określenie" "pola....k" w bardzo podobnym kontekście co ty piszesz w stosunku do tego jak ktoś użył słowa: "mu...n" to na Labie dostałem bana za prowokacje/spam... Rzuciła się na mnie horda z prawej strony, że obrażam Polaków i zaraportowali... Jakiś Lukasz na przemian z jeszcze jednym co jakiś czas dawali mi bany... :) A to, że napisałem i to dosłownie góra 2 razy to słowo: "pola....k" było mi wypominane latami...

Co do samego słowa: "mur....n" to Rada Języka Polskiego nie rekomenduje tego słowa choć w sensie prawnym żaden sąd nie potwierdził swoim orzeczeniem np. za mowę nienawiści, że jest obraźliwe. Natomiast nawet wśród ekspertów od języka polskiego też są tu pewne różnice zdań. Osobiście zawsze uważałem i uważam to słowo za pejoratywne w stosunku do czarnoskórych... Nawet w serialu Alternatywy użyto takiego zwrotu: "murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść..." czyli z taką pogardą, że to jest ktoś głupszy... W słynnej czytance "o murzynku bambo" przedstawia się go niemal jak małpę... Obecnie kiedy mamy już inną wrażliwość moim zdaniem używanie takiego słowa jest niedopuszczalne. Ale też wiele zależy od kontekstu. Wracałem w tym roku z Sylwestra autobusem nocnym i autobus mocno zahamował i wpadłem właśnie na czarnoskórego. Dodam, że to ja wpadłem na niego, a nie on na mnie więc go od razu przeprosiłem, ale chłop też zestresowany więc zaczął mnie przepraszać, może bał się bo spotykają go jakieś problemy z racji rasy i pokazałem mu gestem, że wszystko ok i jeszcze raz przeprosiłem. Ale do czego zmierzam? Otóż potem w rozmowie ze znajomą użyłem zwrotu, że "wpadłem na murzyna w autobusie z mojej winy", ale to już nie miało żadnego pejoratywnego kontekstu tylko było opisem sytuacji i w takim kontekście uważam, że to słowo jest dopuszczalne.

Opublikowano
4 godziny temu, prystek napisał(a):

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"??? a ty co niby lepszy jestes bo bialy - skad was biora z jakiejs wioski na podkarpaciu ??

Czy "czarnych" będzie milordowi z warszawki bardziej odpowiadać? 🧐

3 godziny temu, bergercs napisał(a):

Wszyscy uchodźcy to przestępcy, że tak 1:1 ilości trzeba rozpatrywać? Skoro większość przestępstw w Polsce popełniają Polacy to może wyp..lmy wszystkich Polaków z Polski?

Czy jesteś murzynem? Bo zauważyłem, że oni mają okropny problem ze zrozumieniem danych per capita?

Trzeba patrzeć na ręce niczym w Korei Północnej. Bo tak, obecnie nie mamy z tym aż takiego problemu, ale nie wolno dopuścić do sytuacji z zachodu.

• Like 1