Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

akurat wizowy biznes jest kontynuowany, deportacje ciesza ale to kropla, murzynow przybywa kazdego dnia w kraju, nawet legalnie dla uczelni to lepszy biznes sciagnac murzyna niz Polaka, kpina.

a tymczasem robota ma byc wykonana

Cytat

Pieniądze na ingrację imigrantów. Zaczyna się. Starogard Gdański.

Ponad 3,7 mln zł na integrację imigrantów Powiat Starogardzki realizuje ważny projekt dotyczący kompleksowej integracji. I jeszcze się tym chwalą.

https://powiatstarogard.pl/37-mln-zl-na-integracje-imigrantow/

Opublikowano

@GordonLameman 

Kropla w morzu ale od czegoś trzeba zacząć.

15 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale ochłońcie trochę i nie czytajcie wyłącznie nagłówków. Ten Afgańczyk był z nią w związku co oczywiście jest nielegalne, ale w kulturze arabskiej to codzienność, że 12stki się wiążą.

Tam wiele innych rzeczy też jest normalne, które u nas są postrzegane zgoła odmiennie. Kto do kogo ma się dostosować ?? :>

Opublikowano

Deportowali 1700, wpuscili pewnie z 170,000  :)

Ciekawe w ogóle, czy 1700 to rzeczywiście deportowani czy osoby który otrzymały decyzję o deportacji i miały albo się stawić tu i tu, albo samemu opuścić kraj w ciągu np. miesiąca (bo takie są praktyki). Jesli to drugie to pewnie można odjąć 0 od tych 1700.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kubikolos napisał(a):

akurat wizowy biznes jest kontynuowany, deportacje ciesza ale to kropla, murzynow przybywa kazdego dnia w kraju, nawet legalnie dla uczelni to lepszy biznes sciagnac murzyna niz Polaka, kpina.

a tymczasem robota ma byc wykonana

https://powiatstarogard.pl/37-mln-zl-na-integracje-imigrantow/

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"??? a ty co niby lepszy jestes bo bialy - skad was biora z jakiejs wioski na podkarpaciu ??

Edytowane przez prystek
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman chcesz powiedzieć, że w całym 2024 nie wpuszczono ze 100k imigrantów? Mówię o wszystkich: nielegalnych, legalnych. Suche fakty, suche liczby.

Deportacje powinny być za każde przestępstwo. Pewnie teraz to 80% byli by to ukraińcy/gruzini w takim wypadku. Jak na razie nie mamy murzynów robiących burd/morderstw/gwaltów (na razie) 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
8 minut temu, Fatality napisał(a):

@GordonLameman chcesz powiedzieć, że w całym 2024 nie wpuszczono ze 100k imigrantów? Mówię o wszystkich: nielegalnych, legalnych. Suche fakty, suche liczby.

Deportacje powinny być za każde przestępstwo. Pewnie teraz to 80% byli by to ukraińcy/gruzini w takim wypadku. Jak na razie nie mamy murzynów robiących burd/morderstw/gwaltów (na razie) 

Dane dot. deportacji dotyczą tylko kwartału. Czemu zostawiasz to z rocznym napływem? :) 

Opublikowano

orlem to on nie byl :boink:

a gruzini maja tak fatalne statystyki ze gdyby ich wszystkich deportowac to niezle bysmy odetchneli

1 godzinę temu, prystek napisał(a):

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"???

nie

gdybym chcialbyc niemily to bym wolal 'czarnuchy', tak jak mowia murzyni

Opublikowano

Oj @Camis uważaj, ja za określenie" "pola....k" w bardzo podobnym kontekście co ty piszesz w stosunku do tego jak ktoś użył słowa: "mu...n" to na Labie dostałem bana za prowokacje/spam... Rzuciła się na mnie horda z prawej strony, że obrażam Polaków i zaraportowali... Jakiś Lukasz na przemian z jeszcze jednym co jakiś czas dawali mi bany... :) A to, że napisałem i to dosłownie góra 2 razy to słowo: "pola....k" było mi wypominane latami...

Co do samego słowa: "mur....n" to Rada Języka Polskiego nie rekomenduje tego słowa choć w sensie prawnym żaden sąd nie potwierdził swoim orzeczeniem np. za mowę nienawiści, że jest obraźliwe. Natomiast nawet wśród ekspertów od języka polskiego też są tu pewne różnice zdań. Osobiście zawsze uważałem i uważam to słowo za pejoratywne w stosunku do czarnoskórych... Nawet w serialu Alternatywy użyto takiego zwrotu: "murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść..." czyli z taką pogardą, że to jest ktoś głupszy... W słynnej czytance "o murzynku bambo" przedstawia się go niemal jak małpę... Obecnie kiedy mamy już inną wrażliwość moim zdaniem używanie takiego słowa jest niedopuszczalne. Ale też wiele zależy od kontekstu. Wracałem w tym roku z Sylwestra autobusem nocnym i autobus mocno zahamował i wpadłem właśnie na czarnoskórego. Dodam, że to ja wpadłem na niego, a nie on na mnie więc go od razu przeprosiłem, ale chłop też zestresowany więc zaczął mnie przepraszać, może bał się bo spotykają go jakieś problemy z racji rasy i pokazałem mu gestem, że wszystko ok i jeszcze raz przeprosiłem. Ale do czego zmierzam? Otóż potem w rozmowie ze znajomą użyłem zwrotu, że "wpadłem na murzyna w autobusie z mojej winy", ale to już nie miało żadnego pejoratywnego kontekstu tylko było opisem sytuacji i w takim kontekście uważam, że to słowo jest dopuszczalne.

Opublikowano
4 godziny temu, prystek napisał(a):

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"??? a ty co niby lepszy jestes bo bialy - skad was biora z jakiejs wioski na podkarpaciu ??

Czy "czarnych" będzie milordowi z warszawki bardziej odpowiadać? 🧐

3 godziny temu, bergercs napisał(a):

Wszyscy uchodźcy to przestępcy, że tak 1:1 ilości trzeba rozpatrywać? Skoro większość przestępstw w Polsce popełniają Polacy to może wyp..lmy wszystkich Polaków z Polski?

Czy jesteś murzynem? Bo zauważyłem, że oni mają okropny problem ze zrozumieniem danych per capita?

Trzeba patrzeć na ręce niczym w Korei Północnej. Bo tak, obecnie nie mamy z tym aż takiego problemu, ale nie wolno dopuścić do sytuacji z zachodu.

Opublikowano

W moich wczesnoszkolnych czasach słowo "murzyn" nie miało jeszcze negatywnych skojarzeń. Było to po prostu potoczne określenie osoby o czarnym kolorze skóry. Nawet w podręczniku miałem czytankę "Murzyńska córeczka" która kojarzy mi się źle nie ze względu na treść, tylko ze względu na to, że była wtedy dla mnie za długa.

Opublikowano
5 godzin temu, prystek napisał(a):

Jaka jest obecnie obowiązująca wersja? 

Osoba pigmentopozytywna z historycznym doświadczeniem bawełniano-niewolniczym? Czy jak to teraz trzeba?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Rzuciła się na mnie horda z prawej strony, że obrażam Polaków i zaraportowali

Bo to misiu działa w 2 strony. To, że wy multikulturowe łby sobie ubzduraliście, że swoich można obrażać, gdy murzyn to klasa chroniona, nie znaczy nic.

Więc albo są murzyny i polaczki - z czym nie mam problemu, albo nie ma obu.

Edytowane przez crush
Opublikowano

słowo "pigmentopozytywny" ma negatywny wydźwięk wynikający już z samej konstrukcji tego słowa.

Natomiast słowo murzyn bardziej nabrało negatywnego wydźwięku z powodu obecnych przewrażliwionych czasów, niż ze samej swojej budowy czy przyczyn powstania.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

albo nie ma obu.

Jak dla mnie obu. Nie używam ani jednego ani drugiego określenia i ponieważ nie jestem okopaną twierdzą przeprosiłem już na labie za użycie tego zwrotu i to nie z powodu banów tylko uznałem racje, że to jest obraźliwe. A camisowi napisałem tylko tak na marginesie o tym :) 

1 godzinę temu, offensive napisał(a):

Troche przeinaczasz fakty, uzywales tego stwierdzenia wielokrotnie w stosunku do osob potepiajacych konkretne zachowania imigrantow (rowniez murzynow), w blizniacznym watku do tego.

Jeśli "wielokrotnie" to 2 razy to tak. Było to dokładnie 2 razy.

1 godzinę temu, crush napisał(a):

Bo tak, obecnie nie mamy z tym aż takiego problemu, ale nie wolno dopuścić do sytuacji z zachodu.

My to będziemy mieć problemy z "przyjaciółmi" ze wschodu... :) Nie mam na myśli Ukraińców tylko Gruzinów, Azerów itp. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

uważaj, ja za określenie" "pola....k" w bardzo podobnym kontekście co ty piszesz w stosunku do tego jak ktoś użył słowa: "mu...n" to na Labie dostałem bana za prowokacje/spam...

Murzyn można pisać a polaczek już nie?, przecież mod pisał że jest wolność słowa na tym forum. 

A jak chce to niech banuje, nie boje się. 

Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Jaka jest obecnie obowiązująca wersja? 

Osoba pigmentopozytywna z historycznym doświadczeniem bawełniano-niewolniczym? Czy jak to teraz trzeba?

można normalnie nie poniżając drugiej strony i nie pokazując jakim sie jest rasista i zaściankowym debilem - jeżeli uważasz ze to co piszesz jest zabawne to współczują ale to tylko swiadczy o was 

1 godzinę temu, hwdp43 napisał(a):

sSvSwP74Pnegb5O4d4NDOvOTHPmJWCUu.jpg

tak jest efekt jak zaściankowym tępakom daje się prawo pisania wszystkiego