Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

O prosze w xkom pojawila sie karta z 7600X3D. Wiec pewnie niedlugo sie pojawi w sprzedazy.

1,7k. Jednak w mindfactory mają za 289euro. Z wysyłką przez pośrednika 1350zł.. No ale zobaczymy, jaka będzie finalna cena. Zamieniłbym chętnie 7500f na  taki energoszczędny procesor do gier z 3d v-cache. 7600X3d ma niskie zużycie prądu i niezłe temperatury.

Opublikowano
13 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Mam pytanie, do procka ryzen 7 7700 jaką kartę maksymalnie byście dali żeby nie było botelneka? 1440p ! 

Najmocniejszą na jaką cie stać i nie patrzeć na te kalkulatory czy wpisy o bottlenecku na forach :E 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, tomn2o napisał(a):

zobaczymy, jaka będzie finalna cena.

jak to jaka ? to xsrom, więc wyższa niż nawet w owocowych, tu ponad 1700zł

o proshop nie ma co pisać, bo to nie jest polski sklep..

16 godzin temu, tomn2o napisał(a):

w mindfactory mają za 289euro. Z wysyłką przez pośrednika 1350zł..

śmiem twierdzić że nawet taniej, 289E to ok 1215zł, wysyłka gabarytem b z Niemiec przez pośrednika to ok 40zł . Tylko w mindfactory trzeba kupować od północy do 6 rano ( dokładnie trzeba na pepperze poradnik poczytać ) i masz w paczkomacie koło swojej biedry za 1260zł...

mindfacotry koszt w.jpg

Edytowane przez miro
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak tylko wrzucę w ramach walki z 7500f, który to ma problem z 6000 1:1 
(testy na pojedynczym module 24GB, kości Micron B-Die)

WarXuad.png

Edytowane przez rzymo
Opublikowano (edytowane)

No gdzie 6800 1:1, to nie Phoenix ;) Tryb 1:2 oczywiście.

A skoro tryb 1:2, to z SoC można zejść nisko - u mnie 0.85V - zawsze to kilka watów mniej w idle / low load (ale do APU i tak brakuje).

Edytowane przez rzymo
  • Upvote 1
Opublikowano

Wstaje do 7400, 7600 niby próbuje wstać, ale jednak nie, od 7800 płyta startuje na chwilę, reset i ładuje ustawienia domyślne.
Zapewne RAM się kończy, w końcu to tani moduł za ok. dwie stówki.

6800 dałem do porównania, bo na razie zabawy z timingami najlepiej mi wychodzą właśnie na 6800 (najniższe opóźnienia).

• Thanks 1
Opublikowano

no dobra, a jak to się ma do tego :

32GB cl30 6000 goodram z prockiem właśnie 7500F

expo i włączone tylko na msi memory high efficiency mode, żadnego grzebania

memonry enabledthighest.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A to proste - u mnie jest mało MB/s, bo pojedynczy moduł, nie dual
(jakoś nie mogę się zabrać za dokupienie drugiego i siedzę na jednym :)) 

Edytowane przez rzymo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć, krótkie pytanie. Nietypowa konfiguracja może ale specjalnie tak dobrałem komponenty (perf/cena). Mam dwa identyczne kompy, konfiguracja to Ryzen 8400F + Gigabyte B650AX (format mini ITX), +2X16GB goodram IRDM 6000mhz. Niestety obie maszyny po włączeniu EXPO są niestabilne - jedna scrashowała się przy godzinnym graniu, druga przy logowaniu windowsa, crashe występują tylko z expo 6000MHz. 

Jakaś podpowiedź co mógłbym zmienić? Chciałbym jednak wykorzystać trochę lepszy setup pamięci. Ryzen 8400F dlatego, że wolałem dołożyć do lepszego GPU, a 7500F był o prawie 300zł droższy (440 vs 720). Przy defaultowym ustawieniu pamięci wszystko stabilne.

Procek to wykastrowany o GPU APU, więc kontroler powinien być lepszy niż w chipletowym ryzenie...

Edytowane przez GrimlocK
Opublikowano

Nie, procek jest ze sferis, OEM. W takiej cenie nadal jest u nich na stronie (no 14zł drożej). Mam na nim 240mm AIO, docelowo może wymienie na X3D jak się ceny unormują albo pojawi się 7600x3d. Oba kompy są w formacie SFF, dlatego też płyta ITX.