Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie- na dniach bedę robił przesiadkę AM4 -> AM5.

Mam już wszystko (7800X3D, Asus TUF Gaming B650M-Plus Wifi, 2x16GB DDR5 6000MHz CL32).

Ale ponieważ wybebeszanie całego kompa to sporo roboty, to chciałbym wstępnie odpalić nową platformę prowizorycznie.

Posiadam drugi zasilacz oraz stary radiator od chłodzenia 120mm (bez wentylatora).

Czy jak spróbuję odpalić wszystko na stole, z radiatorem na procku ale bez smarowania  pastą, to czy nie ryzykuję "zagotowania" 7800X3D na etapie trenowania pamięci?

Ewentualnie jak szybko i maksymalnie zdusić mu pobór w BIOS'ie?

Drugie pytanie- mam w obecnym komputerze (AM4) drugi NVME za sklonowanym Windows 10, przeglądarką, ustawieniami itd..

Czy jak przerzucę go do nowej platformy (AM5), to czy Winda da sobie radę z taką przesiadką i przynajmniej wstępnie będzie używalna (tzn. czy w ogóle odpali)?

Edytowane przez Paw79
Opublikowano

1. nie rozumiem tych kombinacji alpejskich, i tak musisz to przełożyć

2. nie ryzykowałbym odpalania dłuższego bez pasty i porządnego docisku chłodzenia, pierwsze odpalenie trwa kilka minut

- chłodzenie i tak montujesz przecież przed włożeniem płyty do obudowy...

3. system poradzi sobie bez problemu znakomicie, poradziłby sobie nawet przy przesiadce z intela, a co dopiero amd na amd

• Thanks 1
Opublikowano

Chciałbym zobaczyć czy wszystko działa i mieć przy tym stały dostęp do przeglądarki.
Optymalna byłaby dla mnie sytuacja gdzie nowy zestaw wkładam do obudowy z już postawionym systemem i podstawowymi ustawieniami.

Mam relatywnie małą obudowę (Deepcool CH260) i tam jest jednak  trochę kombinowania przy manipulacji z komponentami.

Nie chciałbym się znaleźć w sytuacji gdzie rozkręcam i przekładam wszystko, a tu się okazuje że nowy komp nie startuje.

Szczególnie że wszystkie części kupiłem "z drugiej ręki". 

Przekładanie wte i wewte to potencjalnie lekki koszmar.

Opublikowano

Pasta nie stanowi problemu.

Ale zdejmując chłodzenie z 5700X3D tracę dostęp do obecnego komputera.

Poza tym, z tego co kojarzę- dokręcenie ramki od chłodzenia (Noctua NH-C14S) wymagało dostępu do spodu płyty.

Więc jakbym chciał od początku "legitnie" nałożyć chłodzenie na 7800X3D, to musiałbym całkiem wybebeszyć stary komputer.

Z tego powodu znacznie wygodniejsza byłaby dla mnie opcja wstępnego testu na stole z postawionym starym radiatorem.

W sumie to mogę prowizorycznie założyć na niego wentyl od chłodzenia obudowy (bo ten akurat mogę wykręcić i wyjąć bez większych problemów).