Pentium D 1 157 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 8 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Tobie to jedzenie tych tanich konserw chyba do reszty juz zaszkodzilo 4 godziny temu, Send1N napisał(a): A nie było? Jaja sobie robię, ale istnienie obiektywu rybie oko jest podejrzane 1
Send1N 4 153 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września Ja tez sobie robie bo mi sie wydaje że nie byli nigdy
Pan Mateoo 445 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Zaaktaulizowane, dziwne ze daty sie nie zgadzają ale to nie moj problem 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 7 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): Zaaktaulizowane, dziwne ze daty sie nie zgadzają ale to nie moj problem Może ASRock rozszerzył swój support i na nowych BIOSach już normalnie pali też procesory starszych generacji czyt. 7xxx/5xxx/3xxx itd. 2
Pan Mateoo 445 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Oby nie. Co do palenia to co do obnizenia napieć bez kosztu zrzucania zegarow? Curve opti negative czy reczne obnizanie napiecia cpu a moze ctr?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Ja tam na serii 7xxx i 9xxx bawiłem się curve optimizerem. W serii 5xxx na płycie Gigabyte B450 Aorus Elite znalazłem gdzieś jakiś parametr co na sztywno zmienia napięcie procka, zjeżdżałem tylko w dół i badałem czy stabilnie to działa.
dlogi 24 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) 36 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): Oby nie. Co do palenia to co do obnizenia napieć bez kosztu zrzucania zegarow? Curve opti negative czy reczne obnizanie napiecia cpu a moze ctr? CO negative i ustawić PPT TDC EDC tak by nie blokowało z tytułu poboru mocy + obserwowanie temperatury. W ryzen master widać wszystko co trzeba włącznie z limitami i taktowaniami CCD 31 minut temu, Lameismyname napisał(a): Ja tam na serii 7xxx i 9xxx bawiłem się curve optimizerem. W serii 5xxx na płycie Gigabyte B450 Aorus Elite znalazłem gdzieś jakiś parametr co na sztywno zmienia napięcie procka, zjeżdżałem tylko w dół i badałem czy stabilnie to działa. Mam B450 Aorus Elite V2 i bawiłem się tą opcją, ale proc nie rozwija pełnych skrzydeł - CCD freq obniżone pomimo tego, że teoretycznie każdy program wskazywał 4,6ghz w 5700X. Różnica w 3dmark w benchmarku procesorów to 7700 vs 6620 pkt na korzyść ustawienia CO -30 w porównaniu do obniżonego napięcia na sztywno. Edytowane 1 Października przez dlogi
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 22 minuty temu, dlogi napisał(a): Mam B450 Aorus Elite V2 i bawiłem się tą opcją, ale proc nie rozwija pełnych skrzydeł - CCD freq obniżone pomimo tego, że teoretycznie każdy program wskazywał 4,6ghz w 5700X. Różnica w 3dmark w benchmarku procesorów to 7700 vs 6620 pkt na korzyść ustawienia CO -30 w porównaniu do obniżonego napięcia na sztywno. Tego czy wydajność dostała po pysku rzeczywiście nie sprawdzałem ale bawiłem się tym gdzieś pod koniec posiadania 5800X, a potem przesiadłem się na 7500F
Pan Mateoo 445 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 24 minuty temu, dlogi napisał(a): CO negative i ustawić PPT TDC EDC tak by nie blokowało z tytułu poboru mocy + obserwowanie temperatury. W ryzen master widać wszystko co trzeba włącznie z limitami i taktowaniami CCD mam wlaczane pbo tych Ppt etc nie tykam bo sie boje ze proca uwale bo nie mam juz jednego pina hehe co negative jutro rusze z jakims poradnikiem albo presetem z neta i bede testował pytanie czy oplaca sie per core czy all cores - jest jakas widozcna roznica poza czasem?
dlogi 24 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) O jakim procesorze mowa? 5700X mam ustawione TDC EDC maksymalne jakie pozwala mobo czyli odpowiednio 100A i 120A natomiast PPT 130W. Chłodzenie wyrabia bez problemu. Robisz all cores i jak ogarnie na -30 w OCCT test RAM + CPU przez 20 minut to git. Jeśli wywali błąd konkretnego rdzenia to robisz per core zmniejszając negative na słabym rdzeniu. Można core cycling w OCCT, ale dłużej trwa testowanie. Edytowane 1 Października przez dlogi
Kyle 200 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): nie mam juz jednego pina hehe Poszedł przy ściąganiu chłodzenia? (czasem paskudnie potrafi się przykleić ... np. BOX od AMD - i chłodzenie się ściąga ... razem z procem ) Edytowane 1 Października przez Kyle
Pan Mateoo 445 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Godzinę temu, dlogi napisał(a): O jakim procesorze mowa? 5 5600X Teraz, Kyle napisał(a): Poszedł przy ściąganiu chłodzenia? Nie to wina słabego zabezpieczenia paczki. Te na bialo to uwalone piny. Te na czerwono zignorujcie W teorii to nic waznego wiec nadal mysle czy nie palić go do dymu dla wydajnosci czy tylko CO. I zastanawiam sie czy robic w ryzen masterze czy zobaczyc jak dziala CTR ale pierwsze wyszukiwania jakie napotkalem odradzaly ten program
Send1N 4 153 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) 5 godzin temu, Kyle napisał(a): Poszedł przy ściąganiu chłodzenia? (czasem paskudnie potrafi się przykleić ... np. BOX od AMD - i chłodzenie się ściąga ... razem z procem ) Ja już z 10 razy wyrwałem tak procek amd z socketu przyklejony do stopki chłodzenia i nigdy nic się nie stało powodem tego była pasta arctic MX5 która ma wręcz kosmiczną lepkość i działa prawie że jak klej termo, nawet grzanie 15minut jakimś smarkiem cpu przed demontażem nie pomagało dawno temu została wycofana ale dalej mam w "skrytce" prawie całą tubkę nawet w teście tej pasty swego czasu w podsumowaniu był dopisek "be careful with AMD processors" Edytowane 2 Października przez Send1N
dlogi 24 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) W dniu 1.10.2025 o 21:55, Pan Mateoo napisał(a): 5 5600X Na lajcie, miałem podobny procek 5600 i tam jest 200mhz różnicy. Override wtedy ustawiłem +200 czyli działał jak 5600X, CO -30 bez zająknięcia stabilne a PPT TDC EDC było DUŻO niższe niż w obecnym 5700X. Nie masz sie czego bać, w twoim procku napięcie zostanie podbite automatycznie dopiero przy override +200 a nie musisz tego ustawiać. Jak polecisz na wysokim negative CO -25 czy -30 to limity mocy możesz mieć luźno tak by nie blokowały procka w trybie turbo. Napięcie będzie niskie a jakiekolwiek chłodzenie nieboxowe da sobie radę. Edytowane 4 Października przez dlogi 1
ztx 167 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 8 godzin temu, Send1N napisał(a): powodem tego była pasta arctic MX5 Nie tylko. Mi się przykleił i stock, i MX-4 i jeszcze jakimiś, której nazwy nie znam. Najgorzej jest na stockowych chłodzeniach. Duża powierzchnia sprzyja przyklejeniu. Ja jak mam jakiegoś AM4 do rozmontowania to po odkręceniu chłodzenia robię półobroty do krawędzi Procka żeby zmniejszyć powierzchnię stykową. Ostatnio miałem pacjenta z AM4 i tak udało mi się odkleić chłodzenie od CPU (znów stockowe).
Grolshek 515 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 3 minuty temu, ztx napisał(a): Nie tylko. Mi się przykleił i stock, i MX-4 i jeszcze jakimiś, której nazwy nie znam. Najgorzej jest na stockowych chłodzeniach. Duża powierzchnia sprzyja przyklejeniu. Ja jak mam jakiegoś AM4 do rozmontowania to po odkręceniu chłodzenia robię półobroty do krawędzi Procka żeby zmniejszyć powierzchnię stykową. Ostatnio miałem pacjenta z AM4 i tak udało mi się odkleić chłodzenie od CPU (znów stockowe). Mi w tamtym tygodniu na Pactum 4 i Frosty. Podgrzewanie, kręcenie nic nie dało. Zassał się i już.
Pan Mateoo 445 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) dobra 5min occt przeszlo na wiecej nie mam czasu, przedtem core 4 wywalal bledy wiec musialem obnizac. Mysle czy by nie dac boost override w biosuie na jakies positive 50 albo 100 i wtedy obnizyc inne CO do -25 albo olac to edit core 4 dziala stabilnie na -4 po tescie 20min extreme w occt Edytowane 2 Października przez Pan Mateoo edit
MCH93 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Nie chce ktoś Ryśka 5 5600 ? zakupiony pod koniec marca na morele. wersja OEM, gwara oczywiście, używany nie całe 3 miesiące na Fortisie 5, kuzyn zmienił na 5800X3D :).
Send1N 4 153 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) 6 godzin temu, ztx napisał(a): Nie tylko. Mi się przykleił i stock, i MX-4 i jeszcze jakimiś, której nazwy nie znam. Najgorzej jest na stockowych chłodzeniach. Duża powierzchnia sprzyja przyklejeniu. Ja jak mam jakiegoś AM4 do rozmontowania to po odkręceniu chłodzenia robię półobroty do krawędzi Procka żeby zmniejszyć powierzchnię stykową. Ostatnio miałem pacjenta z AM4 i tak udało mi się odkleić chłodzenie od CPU (znów stockowe). Niby zdarzyć się może na każdej paście ale ja w życiu miałem do czynienia z masą past lubiłem sobie testować różne, z arctica to miałem wszystkie jakie były na rynku i profilaktycznie zawsze grzałem przez te 15min cpu przed demontażem chłodzenia i na żadnej nie wyrwałem ze swojego PC tak cpu tylko w przypadku mx-5 i to kilka razy nawet boxa intela na push pinach z pastą wyschniętą na wiór jest łatwiej zdemontować z niż ze świeżą 1-2 miesięczną mx-5 Z drugiej strony ta pasta ma swoje plusy, dzięki takiej lepkości od biedy jak się nie ma PTM'a jest najlepszym wyborem z tych zwykłych na goły rdzeń mimo że jest wycofana, w tamtym roku smarowałem nią znajomemu rdzeń w rtx 2060 i jest git, po 9 miesiącach odchyłka między temp rdzenia a HS nadal nie przekracza 15stopni. Edytowane 2 Października przez Send1N 1
dlogi 24 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) Ktoś wie jak w BIOSie wyłączyć poszczególne rdzenie? Przy ustawieniu core control na six wyłącza dwa ostatnie a chciałbym wyłączyć np. 3 i 5. Aktualnie nie potrzebuję wszystkich rdzeni a 6 nie łapie się tak w limity jak 8 + chłodzenie cichsze W dniu 2.10.2025 o 15:42, Pan Mateoo napisał(a): Mysle czy by nie dac boost override w biosuie na jakies positive 50 albo 100 i wtedy obnizyc inne CO do -25 albo olac to Podwyższenie override automatycznie zwiększy napięcie liniowo, CO po prostu zmniejsza napięcie względem tego które miałbyś przy override bez CO. Nie zawsze override ma sens, bo ciepła idzie więcej a wydajność nie bardzo. Podziałaj jeszcze z SOC obniżając napięcie na sztywno, okolice 0.92V powinno być stabilne a przełoży się to na około 10W mniej ciepła do oddania, test OCCT CPU + RAM large nadaje się do tego. Edytowane 4 Października przez dlogi
Pan Mateoo 445 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października OC mode daj na autooc/manual - wtedy mozesz kliknąć na core X i sie wylaczy tak jak na obrazku. Ofc na Creator mode albo na innym trybie niz HOME. @dlogi czytalem ze ludzie dają booost override na 100/200+ wlasnie i im curious, ale zostawie jak jest. w grach jak to w grach max 80W a jak odpale cinebncha czy coś palacego to siega 125W Test na LARGE preset czy normal wystarczy?
dlogi 24 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): Test na LARGE preset czy normal wystarczy? stabilność SOC robię na large, stabilność rdzeni na CPU bez RAMu w trybie normal. Co do wyłączania rdzeni w ryzen master, kliknąć w celu wyłączenia się da, ale nie pozwala na zatwierdzenie opcji nawet w creator mode. Dlatego interesuje mnie rozwiązanie na poziomie BIOSu.
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Soc może przechodzić wszędzie a po dłuższym graniu mogą wystąpić zniekształcenia dźwięku typu jakieś trzaski czy "pykanie" i trzeba podbić v.
galakty 3 303 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Dopiero zauważyłem że na B450 Tomahawk non-max wyszedł BIOS, właśnie wgrałem.
Rekomendowane odpowiedzi