Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Paw79

Rekomendowane odpowiedzi

• Paw79 zmienił(a) tytuł na AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Wątek wskrzeszony tak naprawdę na sam koniec życia platformy AM4. Procesorów Petardy w postaci Ryzen 7 5800X3D nie ma nigdzie, a taki sam los poświęcą wkrótce pozostałe obecnie dostępne CPU na Socket AM4 pomimo tego, że ostatnio wypuścili na światło dzienne jakieś następne wynalazki, które stanowiły odpady po produkcji i dodatkowy ew. pieniądz.

@Spl97
Sam fakt że po ponad siedmiu latach od premiery AM4 w ogóle wychodzą na nią nowe procesory jest wydarzeniem bez precedensu.
I owszem- te najnowsze 5600XT i 5800XT są kompletnie bez sensu, ale już taki przystępny cenowo 5700X3D który wyszedł na początku tego roku to świetna opcja dla posiadaczy podstawki i potencjalna możliwość dociągnięcia aż do AM6.
Teoretycznie możliwe byłoby jeszcze wypuszczenie 5900X3D/5950X3D ze 192MB pamięci cache, ale AMD skupia się raczej już tylko na AM5.

• Like 1
  • Upvote 1

• Kelam przypiął/eła ten temat
20 godzin temu, Paw79 napisał:

@Spl97
Sam fakt że po ponad siedmiu latach od premiery AM4 w ogóle wychodzą na nią nowe procesory jest wydarzeniem bez precedensu.
I owszem- te najnowsze 5600XT i 5800XT są kompletnie bez sensu, ale już taki przystępny cenowo 5700X3D który wyszedł na początku tego roku to świetna opcja dla posiadaczy podstawki i potencjalna możliwość dociągnięcia aż do AM6.
Teoretycznie możliwe byłoby jeszcze wypuszczenie 5900X3D/5950X3D ze 192MB pamięci cache, ale AMD skupia się raczej już tylko na AM5.

Wow 5950X3D to by było cos!!!!! Ja jako, że graczem jestem niedzielnym, ale i trochę bawię się w Da Vinci Resolve, no i zwyczajnie lubię w budzie mieć coś w miarę dobrego to przesiadłem się z 5600X na 5950X. Chciałem 5800X3D ale za późno się za to zabrałem. No i co? No i śmiga wszystko :)

9 godzin temu, marcin0218 napisał:

Wow 5950X3D to by było cos!!!!! Ja jako, że graczem jestem niedzielnym, ale i trochę bawię się w Da Vinci Resolve, no i zwyczajnie lubię w budzie mieć coś w miarę dobrego to przesiadłem się z 5600X na 5950X. Chciałem 5800X3D ale za późno się za to zabrałem. No i co? No i śmiga wszystko :)

Skoro chciałeś 5800X3D to czemu nie bierzesz 5700X3D?  

Sam siedzę na ryzen 5500, kupiony kiedyś dla pakietu z grą + efektywności energetycznej, z tanim ramem BDIE z drugiej ręki.
Nadal nie mogę znaleźć tytułu, gdzie miałbym <60fps, nawet SM2, ale ciekawe ile pomaga skrypt forumowicza od windowsa.

Jaka jest obecnie najbardziej wymagająca gra pod względem CPU przy 60fps?
Poza jakimiś dziwactwem gdzie hostuje się swój serwer w grze offline, jak coś zasłyszałem o Tarkov, czy jak tam się zwał.

Edytowane przez musichunter1x

21 godzin temu, musichunter1x napisał:

Sam siedzę na ryzen 5500, kupiony kiedyś dla pakietu z grą + efektywności energetycznej, z tanim ramem BDIE z drugiej ręki.
Nadal nie mogę znaleźć tytułu, gdzie miałbym <60fps, nawet SM2, ale ciekawe ile pomaga skrypt forumowicza od windowsa.

Jaka jest obecnie najbardziej wymagająca gra pod względem CPU przy 60fps?
Poza jakimiś dziwactwem gdzie hostuje się swój serwer w grze offline, jak coś zasłyszałem o Tarkov, czy jak tam się zwał.

Wbrew pozorom to spokojnie da się znaleźć gry w których Ryzen 5500 zjedzie miejscami poniżej 60fps.
Przede wszystkim tytuły z RT.
Ray Tracing potrafi często przyciąć fps'y "z procesora" o 30-50% i przydusić nawet najmocniejsze CPU na rynku (Plague Tale, Hogwarts Legacy, Star Wars Jedi Survivor, Cyberpunk 2077):
https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_core_ultra_5_245k_test_recenzja_opinia-35938.html

Bez RT to Microsoft Flight Simulator jest znany z dociskania procków przy locie nad dużymi miastami i bodajże Total War w niektórych scenariuszach gdzie jest dużo jednostek na ekranie.
No i Cities Skylines II, chociaż tam to głównie pochodna kiepskiej optymalizacji.
Ale nawet w pierwszej części przy odpowiednio dużej aglomeracji da się zajechać każde CPU.

Edytowane przez Paw79

Mam 2x AM4. W pierwszym siedzi 5600x w drugim 3700x. Tydzień temu kupiłem 5700x3d.

Lata lecą ja trochę nie na czasie z cenami. Który CPU sprzedać? [Oby nie 5700x3d ;) ]

Za ile wystawić? Allegro czy OLX?

W sumie to 3700x to jest procek który mi styka, nie gram może 1-2 x w roku na święta z synem jak mi nadepnie na odcisk, że jest lepszy ;)

3700x to taki biurowiec Exel do mediów C+, Maxa itd. RAM 64Mb i po 200 zakładek w 3 przeglądarkach. RAM to 3200Mhz Gskill dual rank. 

W kompie pod TV jest 5600x i jakieś lepsze pamięci 4000/4400 chyba nawet samsunga b-die / Patriot. Muszę zrobić porządek w końcu w tych budach bo już sam nie pamiętam dokładnie co gdzie jest. Zimą na na 5600x czasami VR (HP Reverb) odpalamy aby trochę się poruszać.

Jak myślicie co lepiej zostawić sobie?

MB to 2x Asus, TUF X570-Plus (3700x) i TUF B550M-Plus (5600x).

Jeśli chodzi o pogoń za nowościami to co powiecie na starocia 4690K + "nowszą" grafikę rtx3600/12gb?

Syn mówi, że nic lepszego nie musi mieć bo mu to w zupełności do jego gier wystarczy, a lepsze jednostki stoją

Ja zamiast grać wolę coś nowego/starego ogarnąć i pobawić się w optymalizację ustawień, choć kilka lat tego już nie robiłem i wypadłem z obiegu, ach ta praca...

Jeszcze na ogarnięcie czeka i7 12700KF od 2 lat ;( komputer do gier, a nikt nie gra ... drogie hobby.

17 minut temu, caleb59 napisał:

Przełożyć 5700X3D do TUF X570-Plus i zostawić, sprzedać 5600X, 3700x i TUF B550M-Plus.

Sam nie wiem. Za 5600x chyba więcej kasy się dostanie, ale i tak to są grosze. Jako procek nie do gier to 3700x jest chyba bardziej uniwersalny. Do gier 5600x znowu lepszy, a to chcę synowi dać bo on ma totalnego ziemniaka.

Chyba jednak 3700x + msi-rtx3600ti jako zestaw sprzedam (jak będą chętni). Karta leży i się kurzy od 2 lat, tak jak stare gtx970 i 1060, czas pozbyć się sentymentów :)

W dniu 31.10.2024 o 17:59, cherrz napisał(a):

Skoro chciałeś 5800X3D to czemu nie bierzesz 5700X3D?  

Bo tak jak pisałem, jestem niedzielnym graczem i wystarcza mi 150-200 fps.w wiedźminie w fhd bez włączonego rt. Ale używam tez DaVinci Resolve, a tutaj 5950x to potwór:)

6 godzin temu, PT_TP napisał(a):

Sam nie wiem. Za 5600x chyba więcej kasy się dostanie, ale i tak to są grosze. Jako procek nie do gier to 3700x jest chyba bardziej uniwersalny. Do gier 5600x znowu lepszy, a to chcę synowi dać bo on ma totalnego ziemniaka.

Chyba jednak 3700x + msi-rtx3600ti jako zestaw sprzedam (jak będą chętni). Karta leży i się kurzy od 2 lat, tak jak stare gtx970 i 1060, czas pozbyć się sentymentów :)

Za 380 zł w 5 min sprzedalem tydzien temu 5600x