caleb59 1 753 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Co to takie jakieś małe i nie pokrywa całej czapki CPU?
Killer85 76 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Bo poszło jeszcze do laptopa. Pomimo tego temperatury niskie
Send1N 5 124 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Bo Zen2 to byla kula u nogi, a nie cep do grania w gry procesorowe Pamitam do dzis ten gen i to wdg mnie najbardziej udany gen ZEN2 już był całkiem całkiem - małymi kroczkami zaczynało to iść w dobrą stronę, natomiast ZEN i ZEN+ to była jeszcze prawdziwa kula Edytowane 13 Stycznia przez Send1N 1
Killer85 76 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) W dniu 9.01.2026 o 22:34, caleb59 napisał(a): Ale masz pan wiedziane, że te CPU są wyżyłowane same w sobie. Tam jedyne co to możesz Curve Optimizera dotknąć i UV sieknąć. Póki co ustawienia fabryczne i nic nie grzebałem poza krzywymi wentylatorów dość nisko bo było głośno(wiadomo reset ustawień po włożeniu cepa). Tak zrobię bo z testy w CB2077 wynika że pożera ponad 70W(dość niskie RPM wentylatora-testowo) w czasie testu a na pulpicie z 20-25W. Temperatury jak na foto One tak mają? Na Ryzen 5 5500 było z 8W ale to zdaje się inna bajka z tego co pamiętam 5600 i 5700 więcej żrą w IDLE W dniu 10.01.2026 o 08:38, galakty napisał(a): Zrobić UV i wtedy sam się "podkręci" bo będzie trzymał wyższe takty z racji niższych temperatur. Stare AMD bez X3D osobiście ustawiałem na sztywno bez PBO, ale co kto woli. Temperatury i tak niskie względem tj.max95 stopni Edytowane 13 Stycznia przez Killer85 1
caleb59 1 753 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Nie ma po co sobie nawet 4 liter zawracać jakimkolwiek UV przy takich temperaturach, wszystko jest ok. 1
caleb59 1 753 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Zobacz ile Intele żrą, nie ma co sobie gitary zawracać ale jak chcesz to dla sportu możesz się pobawić w UV, nawet z czystej ciekawości. 2
Reddzik 2 926 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Znalazłem stary screen z Ryzenem 5600x w Cyberpunku. Ryzen 5600x był ustawiony na auto, nic w nim nie grzebałem, to było normalne że tyle ciśnie. Cyberpunk Znalazłem innego screena, z ~78W w Cyberpunku- wszystko zależy od wykorzystania, tutaj aż 79%. Ryzen 7700, którego mam obecnie, ciągnie nawet 85W. Co do idle, aktualnie 24W, maks zanotowany to 87W. Robione były shadery w gierce. Nie pamiętam ile ciągnął mój stary Ryzen 5600x ale obstawiam, że też dużo, Ryzeny tak mają, tak samo jak z tym boostem. 1
galakty 3 954 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Chcesz mniej to mu daj CO -10/-15 i powinno być stabilnie bez problemu, a zrobisz to w kilka chwil. Po więcej to już trzeba testy robić. 3
Killer85 76 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Dzięki za podpowiedzi. Dawno już grzebałem w BIOS-ie
Send1N 5 124 Opublikowano Środa o 16:27 Opublikowano Środa o 16:27 Możesz też sprawdzić jaki potencjał ma twoja sztuka przy manualnym ustawieniu czyli wklepujesz zegar jaki cie interesuje i szukasz do niego najniższego stabilnego napięcia . 1
Killer85 76 Opublikowano Środa o 16:53 Opublikowano Środa o 16:53 (edytowane) Póki działam z ujemnym offsetem ustawionym na 0,22v bo 0,25 komp nie wstaje ale sprawdzę to Poniżej screeny z testu w CB2077,(test wbudowany)wentylatory nie ruszane Edytowane Środa o 16:58 przez Killer85 1
fuzz 15 Opublikowano wczoraj o 14:48 Opublikowano wczoraj o 14:48 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy kolega @Killer85 nie powinien patrzeć na efektywny zegar rdzeniowy (na screenach maks 3.9ghz), a nie zegar rdzeniowy? 🤔 Jak 3.9 max to chyba jednak zbyt agresywne to UV.
Send1N 5 124 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Jak to jest odczyt po przelocie cinebencha to procek chyba nie boostuje poprawnie temperatura max 45c napięcie max 0.975 ? Edytowane 23 godziny temu przez Send1N
Killer85 76 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Możliwe że coś przekombinowałem z ustawieniami...sprawdzę to 1
Lypton 1 002 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Też mam tego Ryśka i na offsecie -25 all cores, +200MHz turbo, po zabawach z PBO i ustawieniu poboru na 88W maks i na Arctic Freezer 34 eSports Duo, wyciąga prawie 4,6 Ghz (dokładnie to 4,578 GHz) na wszystkich rdzeniach przy temp w okolicach 70 stopni. W cinebenchach osiąga wyniki stockowego 5800X. Edytowane 7 godzin temu przez Lypton 1
Killer85 76 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Coś mi nie gra... Wróciłem do BIOS-u oczko niżej stabilnego Tak jest podczas testu,tylko tyle ustawiłem w BIOS-ie odnośnie Uv Jak widać nie boostuje Jakieś porady? Dawno dłubałem i skleroza mnie dopadła Czy jednak ustawiamy jak na 3 zdjęciu? Edytowane 2 godziny temu przez Killer85
Send1N 5 124 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Przywróć wszystko na auto, odpal tylko profil xmp dla pamięci i zobacz czy wtedy boostuje, jeżeli tak to może problem jest w tym że ustawiasz offset w głównej zakładce zamiast w advanced cpu configuration przez curve optimizer. Edytowane 1 godzinę temu przez Send1N
Killer85 76 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Dzięki Pbo-30 Jest tak podczas testu w CPU z Btw. W głównej zakładce mam to Hmm... Nie za dużo W pobiera w stresie? Edytowane 1 godzinę temu przez Killer85 1
Send1N 5 124 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz jest tak jak być powinno, temperatury masz w normie jak na te ustawienia przy tym chłodzeniu, jest jeszcze spory zapas, tylko pamiętaj że te -30 wcale nie musi być stabilne, wszystkie testy ci mogą przejść a nagle któregoś dnia może cie spotkać restarcik PC także "jeździć i obserwować" przy zabawie z ujemnym offsetem to najczęściej w niskich obciążeniach wychodzi niestabilność
Killer85 76 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dzięki Póki co CB testowałem i test przeszedł... Ale tak będę testował dalej
Rekomendowane odpowiedzi