Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, nalewator napisał(a):

z Ali to scam

akurat ta może i tak, sam tego nie wiesz...

ale jest dużo pewnych sprzedawców, od których setki ludzi kupuje i zadowolonych, vide własnie pepper

niektórzy wystawiają również na allegro, tu dochodzi jeszcze allegro protect

np ten sprzedawca, jest i na ali i na allegro   :

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-7500f-6-rdzeni-12-watkow-4-4-ghz-am5-32-mb-15370582742

5x3d też ma, można wziąć przez allegro, i tak taniej niż polskie sklepy

ważne żeby nie kupować byle najtaniej z nowego sklepu bez opinii itd choć każdy kiedyś zaczynał...

U Chińczyków też nei zawsze jest najtaniej, dla 50zł oszczędności, ja osobiście wolę dopłacić i mieć polską gwarancję, jeśli to 200zł >> to warto

ale przy większej sumie może dojść to co kolega wyżej napisał VAT, tu loteria. a wtedy może wyjść drożej niż u nas

to już lepiej kupić w Niemczech na promce

przy cenie 1000zł za 5x3D to niedługo będzie kosztował tyle co płyta z procesorem AM5, juz kosztuje...

byłem dużym zwolennikiem 5700x3d ale nie za tyle co teraz kosztuje, wywindowali cenę bo 58x3d skończyli produkcję.

Opublikowano

Wiem ,że nie wszystko to scam , sam kupowałem kilka procków na Ali i było ok (polecam SZCPU ) ale ta zalinkowana wali scamem na kilometr  , jak nie ma opinii i jest najtańsza to takie "okazje" omija się szerokim łukiem

Opublikowano (edytowane)

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-7-5700x3d-8-rdzeni-16watkow-3-4-ghz-am4-32mb-16067548261?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=3305a2e7-e647-4fe1-97e7-839e18d092a0&utm_content=30822ae9c957# Ten przyjdzie już bez żadnych opłat, ale i tak jak już to lepiej kupić tego za 811 z me. Ja jeszcze kupiłem jak był za 670 PLN.

Edytowane przez Daryzda67
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miro napisał(a):

np ten sprzedawca, jest i na ali i na allegro   :

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-7500f-6-rdzeni-12-watkow-4-4-ghz-am5-32-mb-15370582742

5x3d też ma, można wziąć przez allegro, i tak taniej niż polskie sklepy

Brałem od tego gościa 5700x3d za ok 680pln jakoś w październiku i wszystko jest ok. przyszedł po 10 dniach.

Tylko trzeba mieć na uwadze że to są używki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi proszę czy jest sens podkręcać 5800x i ramu z 3200 MHz. Ryzenow nigdy nie podkręcałem a ramu wogole musiałbym poczytać jak to zrobić. Ram mam w biosie xmp 3200. Da mi to wogole boosta w grach? Warto?

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano

Jak najbardziej na zwykłych ryzenach jest większy przyrost wydajności przy lepszych parametrach pamięci tym bardziej że masz 3200mhz na xmp, taki sweet spot dla tych cpu to 3600mhz w większości przypadków zrobisz te 3733 czy nawet 3800mhz, czasem też trafiają się sztuki które pozwalają powyżej 3800 chociaż to już rzadkość. Pamiętaj tylko że zwiększanie taktowania razem z poluzowanymi timingami jak guma od majtek mija się z celem, kluczem do wzrostu wydajności jest kompromis między taktowaniem i czasami.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Możecie mi napisać w kilku krokach jak to zrobić? Po prostu dać xmp 3600 i tyle? Czytam o oc proca polecają przez pbo... Nie zagłębiałem się jeszcze. Tam też robi się jak w Intelu? Mnożnik i tyle? Bezpieczne to chyba 4.6?

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano (edytowane)

A masz drugi profil xmp który ma 3600mhz? zapewne nie więc wszystko musisz zrobić ręcznie, ewentualnie spróbować gotowców typu memory try it na te 3600mhz.... ale uprzedzam że te gotowe presety też idealne nie są bo pamięci ręcznie da się lepiej ustawić, jak masz z tym pierwszy raz styczność to czeka cie dłuuuga lektura i masa poświęconego czasu, jak nie masz ochoty się z tym szarpać a widzę że masz 16gb 3200mhz to najlepiej sprzedaj i kup zestaw 2x16 3600mhz dualrank ( np po taniości https://www.ceneo.pl/106760543 )nie dość że zwiększysz taktowanie, to jeszcze pojemność a i sam dual rank (moduły dwustronne) poprawiają  ciut wydajność. Co do procesora to wejdź w zakładkę pbo limits i przestaw z auto na "motherboard" to ściągnie fabryczny limit mocy i procek zacznie wchodzić na wyższe taktowanie tam gdzie na auto odbijał się już od limitu mocy.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

IMG_20250120_124249331_HDR.thumb.jpg.511435cbf5cbc16beda7db6e5542a6d8.jpgOkazało się że mój ram pracuję na 2133, ustawiam w biosie powyżej to komp wogole nie startuje, muszę co chwilę resetować. Wcześniej na Intelu jestem pewien że było xmp 3200 i działało. Teraz nie chce wstać nawet na auto pomocy 

Zrobiłem clear CMOS i nie wstaje

Cały czas mieli i mieli ja restartuje jest diagnozowanie komputera i wchodzi do biosu 

Proszę o pomoc 

Edytowane przez raul_ole
  • Haha 1
Opublikowano

To grubo :E to ty cały czas jedziesz na konkretnie zaniżonej wydajności cpu przez ten nastaw pamięci :Crash: Podstawowe pytanie: czy masz umieszczone moduły w 2 i 4 slocie czy wsadzone na "pałę" w pierwsze dwa od strony procka? 

Opublikowano

Może to nie z powodu ramu a po resecie biosu masz włączone csm zamiast uefi lub odwrotnie (zależy z jakiej partycji dyskowej korzystasz mbr czy gpt) Co do pamięci to włącz profil xmp + ręcznie ustaw cpu/nb soc voltage na 1.1v i zapisz zmiany, sprawdź czy coś się zmieni.

Opublikowano

Z auto przestawiasz na override i wtedy dopiero wpisujesz daną wartość, może po prostu się system posypał lub dysk :Up_to_s:  bo rozumiem że pojawia się post screen - przechodzi dalej i dopiero na etapie ładowania systemu jest problem?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

IMG_20250120_152413414.thumb.jpg.730869ad8aae7c106432b9c048adc39b.jpgMam już dość idę po drinka. Kliknąłem tam gdzie były opcje do kliknięcia myszką zainstaluj windows ponownie, wiersz poleceń i bios. Wziąłem napraw i naprawiło. Dzięki że byłeś że mna :D tylko co teraz mogę zrobić żeby 3200 działało. Mam ram 3200 MHz cl 16 na naklejce

Nie chcę przechodzić przez to od nowa

Mam bios z 22 roku może powinienem zrobić flash na nowszy

IMG_20250120_134131405.thumb.jpg.8b6947525582a816f0a7654bf9485ca5.jpg

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie zrobiłem i stąd te problemy. Komputer nie chciał się włączyć j/w

Może ustawie manualnie soc 1.1. Ram 1.35v timingi jak na naklecje i wtedy?

Edytowane przez raul_ole
  • Confused 1
Opublikowano

Może sprzedano Ci ryzena z jakimś trefnym kontrolerem pamięci? Ale trzeba by mieć pecha stulecia, aby nie ruszało 3200mhz.
A na przyszłość możesz spróbować startować system z jedna kością, w teorii powinno wykryć zmianę systemu i wrócić do domyślnych, przez co nie trzeba bawić się z baterią. Ile się namęczyłem przy podkręcaniu swoich, a po zmianie karty i tak wszystko na marne, bo miały za ciepło :E 

Jak co mogę odkupić te ramy, bo przydadzą się do i3 12100f, a ty znajdziesz sobie szybsze i sprawdzisz czy inne załapią i zwrócisz jeśli nie.

Opublikowano (edytowane)

@raul_olePrzy sprawnych obu modułach i kontrolerze w procesorze nie powinno być najmniejszych problemów aby to działało jak należy po wykonaniu 2 kliknięć w biosie gdy obsadzone są banki A2 B2 z tak mało wymagającym zestawem jak 2x8 3200... coś jest grubo nie tak, sprawdziłbym inny zestaw pamięci testowo, zawsze możesz wziąć i zrobić darmowy zwrot na allegro  :E ;D

Edytowane przez Send1N