Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle że tam było 6000/cl30

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A czy ja neguję gdziekolwiek, że ludzie go kupują?
Przecież nigdzie temu nie zaprzeczam, bo to niezaprzeczalny fakt.
i7 poprzednich generacji też kupują po cenach z kosmosu. Niech się bawią.

Tu nie ma co i komu tłumaczyć ConcreteConcreteEvidenceGIF.gif.2c18d911e2cba5bebf5345eacf2bed1b.gif

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A czy ja neguję gdziekolwiek, że ludzie go kupują?
Przecież nigdzie temu nie zaprzeczam, bo to niezaprzeczalny fakt.
i7 poprzednich generacji też kupują po cenach z kosmosu. Niech się bawią.

Najlepiej kartę zje..ną  op...lić  jeszcze się tym chwalić i wtedy będą pochwały.🤣

Ja ogólnie , nie wiem po uj ta dyskusja , nie stać jesteś na AM4 i nic nie robisz.

Proste nasz kartę GTX 1080 też nic nie robisz , nic nie ulepszasz i git.

Jeździsz maluchem , nie zmieniasz , po co ci Audi , Merc, czy BMW i tak dojedziesz do celu.

Nie masz klimy , po jaki uj ją zakładać ja zaraz lato minie🤣

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Nie tylko z butów wyrwie , ale i z portfela , a jak ktoś biedniejszy już uciuła na ten 5800x3d  , za jakiś czas zobaczy, że za tą kasę mógłby mieć 9800x3d i jego możliwości .

W Choroszczy z nerwów wyląduje🤣

Za tą kasę kupisz 9800X3D:D

Ale przepraszam bardzo - a gdzie koszt płyty głównej, pamięci RAM DDR5? :E Nawet jak ktoś sprzeda swoje graty AM4 to będzie musiał SPORO dokładać.

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Pisałem wcześniej , że swoje graty też opchnie , jak ramy dobre weźmie 700 .

Jak dobrze poszuka za 1k kupi 2x16 DDR5 .

Więc dokładka znikoma;)

Ramy to tylko wymówka .

Nie sztuka kupić byle gówno tylko kupić coś dobrego na lata, a dobre niestety swoje kosztuje.

35 minut temu, AudRob napisał(a):

...nie stać jesteś na AM4 i nic nie robisz.

Kolejna głupota, już @galakty starał się wam tłumaczyć, że tu nie chodzi o pieniądze.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Ale przepraszam bardzo - a gdzie koszt płyty głównej, pamięci RAM DDR5? :E Nawet jak ktoś sprzeda swoje graty AM4 to będzie musiał SPORO dokładać.

Płytę główną kupisz po odsprzedaży  swojej, w praktycznie tej samej cenie . 

6 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nie sztuka kupić byle gówno tylko kupić coś dobrego na lata, a dobre niestety swoje kosztuje.

Kolejna głupota, już @galakty starał się wam tłumaczyć, że tu nie chodzi o pieniądze.

Ramy jak pisałem , opchniesz swoje , jak dobrze poszukasz kupisz za 1k 2x16 DDR5

Opublikowano (edytowane)

Wiesz ile jest warta używana B450 Gaming Plus a ile jest warta nowa X870 Gaming od MSI? Co Ty gadasz. Chyba, że bierzesz pod uwagę jakieś totalne paździerze wtedy zrozumiem tok myślenia.

Chodzi o to, że ludzie dla wygody wybiorą zakup 5800X3D bo nie każdemu chce się bawić w wymianki lub jest zadowolony z obecnej wydajności i wie, że gdy wsadzi do socketu 5800X3D to komputer dodatkowo odleci. Wierzcie mi, to wystarczy bo nie każdy goni za nowościami czy to się opłaca czy nie.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja mam Roba w ignorowanych, polecam. 

Niech sobie dalej wali dyskusje między sobą, szkoda mi czasu :E 

Vice versa, jak  się nie ma kasy chwali się to co się ma . 

Znawca od wszystkiego się znalazł , od aut po komórki , no mistrz .

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Vice versa jak . się nie ma kasy chwali się to co się ma . 

To ja może polecę klasykiem bo ktoś kiedyś też mi sugerował brak kasy bo moje odmienne zdanie nie pasowało pod narrację i wtedy popełniłem takie oto zdjęcie i gadka się urwała. :E 

GOxoW9o.jpeg

• Thanks 1
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Wiesz ile jest warta używana B450 Gaming Plus a ile jest warta nowa X870 Gaming od MSI? Co Ty gadasz. Chyba, że bierzesz pod uwagę jakieś totalne paździerze wtedy zrozumiem tok myślenia.

W AM4 też są paździerze za grosze , zależy co kto chce .

Za 500 kupisz płytę b650 do AM5

Ale jak pisałem , bez kasy nic nie zrobisz.

Opublikowano

Nie sztuka mieć kasę tylko wydawać ją z głową pod swoje potrzeby i jeśli czujesz, że są one spełnione to nie ma sensu "wydawać aby wydawać" by symulować poczucie bycia lepszym od innych bo mam najnowszy sprzęt ale do tego trzeba dorosnąć by nauczyć się oddzielać grubą kreską to co jest ważne od wydawania na głupoty i przepalania pieniędzy.

• Upvote 3
Opublikowano

Nie sztuka mieć kasę tylko wydawać ją z głową pod swoje potrzeby i jeśli czujesz, że są one spełnione to nie ma sensu "wydawać aby wydawać" by symulować poczucie bycia lepszym od innych bo mam najnowszy sprzęt ale do tego trzeba dorosnąć by nauczyć się oddzielać grubą kreską to co jest ważne od wydawania na głupoty i przepalania pieniędzy.

Każdy kto teraz jedzie na 5800X3D tak mówi . 

Pamiętaj inwestycja w komputer , to żadna inwestycja tylko ulepszenie.

Inwestycja to też nie samochód, tylko wygoda.

Inwestycja to działki i grunty 😉

• Upvote 1
Opublikowano

Rozumiem i po części się zgadzam. Tyle, że kiedy brałem wtedy 5800X3D za 1100zł to wiedziałem, że starczy mi on na lata i taki był zamysł - wiedziałem, że nie będę przeskakiwał na AM5 lub całkowicie ominę 2-3 nowsze modele w przyszłości. To był CPU, który w zamyśle miał mi dostarczyć wydajność na długi czas i póki co widzę, że starczy mocy na 2x dłużej jeśli zechcę pod moje potrzeby, jestem zadowolony i była to wtedy jedna z najlepszych moich decyzji zakupowych ever.

• Upvote 1
Opublikowano

Rozumiem i po części się zgadzam. Tyle, że kiedy brałem wtedy 5800X3D za 1100zł to wiedziałem, że starczy mi on na lata i taki był zamysł - wiedziałem, że nie będę przeskakiwał na AM5 lub całkowicie ominę 2-3 nowsze modele w przyszłości. To był CPU, który w zamyśle miał mi dostarczyć wydajność na długi czas i póki co widzę, że starczy mocy na 2x dłużej jeśli zechcę pod moje potrzeby, jestem zadowolony i była to wtedy jedna z najlepszych moich decyzji zakupowych ever.

I to jest najważniejsze.

Jesteś zadowolony i git malina👍

Przecież nikt Ciebie nie zmusza do zmiany:hmm:

• Upvote 1
Opublikowano

Starałem się uzmysłowić dlaczego niektórzy mogą zdecydować się na zakup 5800X3D obecnie. Fakt - zapłacą drożej niż ja ale wrażenia będą takie same, masa ludzi nawet kiedyś kupiła tego CPU za sporo więcej niż moje 1100zł i byli lub są nadal zadowoleni. Nie każdy chce zmieniać platformę, nie każdy ma na to chęci - w ogólnym rozrachunku lepiej wygląda wydanie nieco więcej na nowego 5800X3D niż demontaż wszystkiego, szukanie jakościowych części pod AM5 i dokładanie do nich ekstra kasy by na koniec szarpać się z "januszami okazji" na allegro czy olx przy odsprzedaży części AM4.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja mam Roba w ignorowanych, polecam. 

Akurat to co , gdzie masz nikogo nie interesuje, zwisa mi to , ja po prostu , traktuje co po niektórych jak powietrze i tyle .

Nie ma fachowców jak , eeeee , od telefonów , klim. aut, konsol, itd .heheh

Czyli od wszystkiego.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

A ja chcę akurat Gaming Plus i co, mam specjalnie obniżać swoje oczekiwania pod cenę? To jaki sens wymieniać wtedy AM4 na dobrych podzespołach i brać byle co aby było tańsze?

Przestaje się kleić w tym momencie wasza narracja AM4 -> AM5.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

To już kwestia gustu wybór płyty, to co podałeś to po prostu droższy paździerz który też ma układ dźwiękowy Realtek ALC897 do tego starszy chipset... W ogóle nie widział bym sensu dopłacania ponad 300zeta do niej.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, jirajamgo napisał(a):

To już kwestia gustu wybór płyty, to co podałeś to po prostu droższy paździerz który też ma układ dźwiękowy Realtek ALC897 do tego starszy chipset... W ogóle nie widział bym sensu dopłacania ponad 300zeta do niej.

Audio mnie nie interesuje bo mam DACa. Chipset dopasowałem pod narrację bo wcześniej było sugerowane B650. Jak widać kiepsko i trzeba dokładać kasiorę nawet do B650.

Osobiście brałbym X870 jeśli już.