Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Łudziłem się że akurat ten model ma, ponieważ można było spotkać informacje że jest zaszyte, ale to chyba na starszym bios. :P
Ale na szczęście można zrobić zwykły offset, a jeszcze jest coś takiego i sprawdzę czy zadziała na a520: https://github.com/PrimeO7/How-to-undervolt-AMD-RYZEN-5800X3D-Guide-with-PBO2-Tuner

48 minut temu, wamak napisał(a):

Sprawdzałeś może, przy ilu W Ryzen 5500 ma największą efektywność (najwięcej fps/W lub/i najwięcej pkt w CInebench/W)? 

Testowałem na szybko taktowanie z CPU Z oraz zachowanie gier, 16-22W do gier z generacji PS4 w 60fps, a wedle skoków taktowania to złoty punkt może być w okolicy 29 lub 34W.
Cinebench może za tydzień sprawdzę, gdy już ustabilizuje najniższy UV stałym offsetem i ram.
Tutaj był spis taktowań:

48 minut temu, wamak napisał(a):

Piszesz, że przy 16W nie ma spadków poniżej 50 fps w Batmanie, ale może optymalna jest inna wartość.

Poza tym ustawianie tak małej wartości PPT ma sens tylko przy słabym chłodzeniu niskoprofilowym lub nawet przy chłodzeniu pasywnym.

Ma sens dla zabawy oraz gdy chcesz utrzymać 50 / 60fps przy najniższym poborze. Bez power limitu z chęcią leci i do ~30-35W. Po prostu skoro już mam cezzane i BDIE oraz drugi najbardziej energoszczędny ram Micron REV R to sprawdzam co może osiągnąć.
Przy ~44W masz praktycznie fabryczną wydajność we wymagających grach, a dopiero poniżej 13/16W wydajność leci na łeb.

Oryginalnie pomysł na taką platformę zrodził się, gdy znalazłem tanie zasilacze SFX 350W, które mają wysoką sprawność do 150-200W oraz są ciche do ~200W, a potem tak mi zostało. :E Batman w 1440p max z rtx5060ti potrafi pobierać tylko ~88W z gniazdka na takich nastawach i 50-60fps, z resztą 4K 50FPS to niewiele więcej.

Edit. Jeszcze wynik idle z pulpitu nie przekracza 9W, bez żadnych, specjalnych kombinacji, a można wyjąć kartę WIFI itd.

Przeglądanie forum to ~9W z drobnymi skokami powyżej 10W, przeważnie poniżej.
image.png.fdffbfeedc347085361c64e155f7a096.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

@YediTo super! 
Ale chyba już nie będzie potrzebne... Walnąłem offset ~-0.1V i mam wyniki lepsze niż na dopieszczonym curve optymizer na poprzedniej płycie, gdzie rdzenie robiły od -12 do -24, większość powyżej 20. Z tego co sprawdziłem to CO na -30 odpowiada około -0.105 offsetu przy 44W oraz -0.150 przy obciążeniu 1-2 rdzeni, ale to AI. :E 

Czyli jednak płyta robi różnicę, a większego przeskoku prawie nie da się zrobić.... Tamten chińczyk miał mosfety na VRM, ale o niskim oporze, 4 warstwy i miedzi 1oz.
Niedawno sprawdzałem jaka płyta na AM5 miałaby dr mos z phase shedding i popularny, tani Asrock b650m hdv m2 już to miał.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Tutaj był spis taktowań:

Z tego spisu wynika, że najwięcej Mhz/W masz przy najniższej wartości, którą badałeś, czyli 23W. Kto wie, co było poniżej 23W.

1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Oryginalnie pomysł na taką platformę zrodził się, gdy znalazłem tanie zasilacze SFX 350W, które mają wysoką sprawność do 150-200W oraz są ciche do ~200W, a potem tak mi zostało. :E Batman w 1440p max z rtx5060ti potrafi pobierać tylko ~88W z gniazdka na takich nastawach i 50-60fps, z resztą 4K 50FPS to niewiele więcej.

Wcześniej interesowały mnie ITXy, w 2017 roku złożyłem zestaw w oparciu o obudowę FD NODE 202 z używanym Asrockiem B85, i7 4770K i GTX1070. Później było przejście na i5 10400F z super płytą MSI Z490I, gdzie fajnie się kręciło pamięci. Schody się zaczęły przy zmianie karty graficznej na RTX2070 Super: 220W to za dużo ciepła dla tej obudowy, gdzie karta nie ma jak oddychać po stronie backplate. Skończyło się na tym, że zdjąłem pokrywę i dno obudowy i używałem sam szkielet. Przy przejściu na kolejną kartę okazało się, że nie wchodzi do obudowy, bo ma powyżej dwa sloty grubości i musiałem porzucić koncepcję komputera wielkości konsoli. Przeszedłem z ITX 10L na mATX 22L 26L (nadal z zasilaczem SFX), co umożliwiło w szerszym zakresie operowanie kartami graficznymi i montaż wieżowego chłodzenia CPU. Teraz jakbym miał składać PC to raczej ATX z obudową o głębokości do 45cm (tyle max mam miejsca koło biurka), aby móc zmieścić kartę graficzną bez kompromisów z niższymi temperaturami. Cały czas jednak z zainteresowaniem śledzę temat małych, energooszczędnych komputerów.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wamak napisał(a):

Z tego spisu wynika, że najwięcej Mhz/W masz przy najniższej wartości, którą badałeś, czyli 23W. Kto wie, co było poniżej 23W.

Poniżej tylko coraz gwałtowniej traci taktowania, więc już nie sprawdzałem. Z doświadczenia wiem, że 20-22W było granicą w takim Batmanie na poprzedniej płycie i wysoko ustawionym BDIE dociążającym kontroler - większy pobór SOC. Przy niższych nastawach pamięci jest to około 16-19W, nie pamięta które z tych dwóch. Na nowej płycie 16W na pewno działa lepiej, więc lepsza sekcja zasilania, grubsza warstwa miedzi oraz 8 warstw pomaga wykrzesać stabilną wydajność. Jak wspomniałem 13W to załamanie wydajności przy takim Arkham Knight, ale nadal jest powyżej 30fps.

Ogólnie jestem pełny podziwu jak Valve dobrało komponenty do Steam Deck, że mieszczą się w tak mały poborze z sensowną wydajnością... Najbardziej efektywny jest mobilny Zen2 czyli seria 4xxx, ale aż tak szalony nie jestem by kupić ryzena 4500. :E Taki ryzen 3200g też nisko schodził w idlu.

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie siedze na chiczyku - Mechanic Master C28 ktory ma z niecałe 18L - i już się za mocno nie męczę - mATX, zasilacz SFX (moge uzyc ATX), AIO 240, Gpu do 335 mm (4 sloty). W pudle leży Ncase M2 która ma 15 z hakiem w mATX

W oczekiwaniu na Lian Li B4-mATX

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Yedi napisał(a):

Mechanical Master C28 ktory ma z niecałe 18L

Nitowany, czy rozkręcany? Po tym nieudanym zakupie Mars Gaming MC Elite kupuję już tylko rozkręcane, bo prościej zmontować komponenty  oraz staram się znaleźć taką z zasilaczem na dole, ale na razie wszystko nie zmieści GPU 230mm, oprócz takiego jonsbo T7 i może czegoś tam jeszcze.

Udało mi się kupić Sniny Snake L200 i podpatrzę konstrukcję, ponieważ to jest idealnie to czego szukam i planowałem zrobić samemu w wersji pod zasilacz ATX, ale bez tego durnego mesh i okna.
Front i góra to zdejmowana blacha, łatwo będzie zmodyfikować, szczególnie że do mojego RTX5060ti brakuje 3mm. :E Ale to zobaczę jak przyjdzie. 
Rider S2  R2 V5 jest moim ulubionym projektem jaki znalazłem w tym stylu, ale robi to jakaś mała grupka z Chin i jest niedostępne lub drogie...

Ale to wstawię do tematu z obudowami, aby nie zaśmiecać. 

36 minut temu, wamak napisał(a):

Przeszedłem z ITX 10L na mATX 26L (nadal z zasilaczem SFX), co umożliwiło w szerszym zakresie operowanie kartami graficznymi i montaż wieżowego chłodzenia CPU. Teraz jakbym miał składać PC to raczej ATX z obudową o głębokości do 45cm (tyle max mam miejsca koło biurka), aby móc zmieścić kartę graficzną bez kompromisów z niższymi temperaturami. Cały czas jednak z zainteresowaniem śledzę temat małych, energooszczędnych komputerów.

Jakbyś dalej chciał grzebać to polecam Ci modyfikować Metis Plus. Odwrócony zasilacz + uszczelnienie i negatywne ciśnienie powinno pozwolić schłodzić tam rtx5070ti windforce 261mm i CPU do 65W, może 95W. Testowałem rtx3060ti gddr6x na prowizorce w tej budzie i dało radę schłodzić 225W, a 188W w ciszy. Można tam wpakować zasilacz ATX po kolejnej modyfikacji, która pozwoli pozbyć się nóżek i zmniejszyć litraż do 12.8L z 13.4L.
Dziś w niej podmieniałem płytę i jest to piękna robota... Wszystko się odkręca, najpierw boki, góra, wyciągasz GPU, kładziesz na boku i odkręcasz dół z zasilaczem, którego nawet nie musisz odkręcać. Potem masz łatwy dostęp do wszystkiego na płycie...

Niech żyją śruby, śmierć nitom. :E 

Edit. A nie ważnie,  nie rozpisuję się bo offtop zrobię.

Opublikowano (edytowane)

Tak pół na pół :) Tył da się odkręcić i wszystkie  blachy .. 

Kupiłem używkę super tanio i w tej cenie nie będę marudał :)

image.thumb.png.0d59a7eff49ee4aab81954554aa419cd.png

Marsa też miałem - kupiłem na Amazonie i odesłałem .. Niestety mesh miał za małe otwory i gówno dawał a nie przepływ powietrza

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

I tak wycinam otwory na wentylatory, ale bez rozkręcanie jest to zbyt upierdliwe. Tam uznałem że układ wentylatorów mi nie odpowiada, chyba że do leżącej obudowy, ale dalej wiele dobrych radiatorów top down koliduje z wentylatorami.

Już nie mogę znieść układów z GPU na dole, bo nie mogę patrzeć na ten zmarnowany przepływ. :E Za dużo powietrza wlatuje tylko po to, aby wylecieć wentylatorem na górze. Na dole wszystko jest ograniczone wąską szczeliną. Docelowo zostaję w Metis Plus, bo nic ponad wydajność 5070ti nie będę potrzebował, ale póki wystarczy mi coś słabego to kombinuję z maleństwami do 5060ti.

Już kusiło mnie LGA1700, ale nie ma ani jednej płyty PCIE 5.0 z ddr4 w ITX, a do 4.0 mogę dobrać ryzena 5500X3D.

Opublikowano (edytowane)

@wamakGdybyś był ciekaw dalszych przygód ryzena 5500 na niskim power limicie...
Dziś testowałem ram i UV przez offset -0.1V co jest mocniejsze od mojego dawnego UV prze curve optimizer.
Batman dawał radę już na 13W w 50-60fps, Cyberpunku z niskimi tłumami również trzymał się nieźle ale warto nieco podbić moc...
Natomiast na 26W już na średnich tłumach lata znakomicie, a dodatkowo z PT można zablokować FPS na 40 klatkach. RTX5060ti nawet nie wywalił na tych 8GB, ale to było DLLS P na 1440, za to pobierał 70-75W po UV. :E Tam mam zoptymalizowane ustawienia wedle poradnika i widać to głównie w dymie, a raczej nie widać, bo kto zwraca uwagę.

A to wszystko ciągle na testowaniu ramu w nastawie jedec 3200mhz dla niskiego napięcie Vsoc, aby rdzenie dostały jak najwięcej papu. Choć zysk jest pomijalny, przynajmniej w batmanie,, bo w CP2077 nie sprawdziłem ramu po OC 
Jeśli ktoś miałby intela 6 rdzeniowego lga1700 to prosiłbym o test przy 26W z PT i średnim tłumie, ale wyłączonych Ecores, aby symulować takiego i5 12400.

A dlaczego ustawiłem 26W? bo właśnie tyle wystarcza do 40fps z RT/PT... A teraz ta ciekawość zaprowadzi mnie do niewyspanego piekła jutro rano.:boink:
Edit. Tak, testowane w chyba nie najbardziej wymagającym centrum miasta, ale wraz z walką i miotaniem kamerą oraz jeżdżeniem. Akurat DLC nie mam zainstalowanego, bo to jakaś kopia Cyberpunka na drugim dysku tylko do szybkich testów.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pentium D napisał(a):

XD dałem za 9800x3d 100zeta więcej za boxa + jeszcze mi rabat ma przyjść na 150zł. W X-kom była jakiś czas temu promka na boxa 9800x3d w cenie tego 5800x3d :E Dobrze że nie czekałem i opchałem swojego ryśka 5600, jak i resztę gratów. Swoją drogą to Ram ddr4 2x16gb na gwarancji to ze 3tygodnie sprzedawałem, płyta razem z procem poszła w 3dni. :rotfl:

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano
4 minuty temu, kubon napisał(a):

Bo go nie ma w takiej cenie podstawowej, na ali dużo zbijasz kodami promocyjnymi.

Nie wbijałem żadnego kodu, nic nie kombinowałem. Tak mi się wyświetliło, kliknąłem, kupiłem. Do tego jeszcze z Polski szedł jeden dzień.

• Like 1