Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz, Grolshek napisał(a):

Ale przecież ja napisałem że jak nie siedzi a nie jak siedzi :rudolf: Coś źle zrozumiałeś.

No jak nie siedzi może i tak. Dla mnie pepper jest takim dosyć oczywistym wyborem.
Mimo wszystko moim zdaniem to słabsze procki AM4 mają największe branie.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

No jak nie siedzi może i tak. Dla mnie pepper jest takim dosyć oczywistym wyborem.

Bo patrzysz z wąskiego spojrzenia. Dla nas naturalna jest poranna kawka z przeglądaniem fajnych ofert. Tylko my jesteśmy niszą. Maciupkim promilem.

• Upvote 1
Opublikowano

Widzę że dalej legenda gamingu boli stałych bywalców co zrobili deal życia i nie rozumieją, że ktoś chce wymienić tylko CPU i sobie grać :hihot: 

Lama jak zwykle w formie, 3 strony nabite i dalej nie rozumie xD 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Bo patrzysz z wąskiego spojrzenia. Dla nas naturalna jest poranna kawka z przeglądaniem fajnych ofert. Tylko my jesteśmy niszą.

Może i masz rację. Ludzie jednak głupi nie są, chcąc kupić cokolwiek, to chociaż na allegro spojrzą czy ceneo porównają.

Maciupkim promilem.

O właśnie mi przypomniałeś... widział ktoś ostanio levena, bo wydaje się, że po wygranej na PPC wsiąkł ;) 

Teraz, galakty napisał(a):

Widzę że dalej legenda gamingu boli stałych bywalców co zrobili deal życia i nie rozumieją, że ktoś chce wymienić tylko CPU i sobie grać :hihot: 

Lama jak zwykle w formie, 3 strony nabite i dalej nie rozumie xD 

Legenda z kartonu, jak te wszystkie i7 poprzednich generacji co ludziom łepetynę przygrzało i wystawiają w kosmicznych cenach na rynku wtórnym xD 
Z resztą, przecież widać w temacie, że każdy popiera mój tok myślenia i nikogo nie widzę w opozycji. Chyba, że Ty zaraz coś uszyjesz ciekawego. Słuchamy ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Wpadłem na pomysł jak jeszcze inaczej to wytłumaczyć. Mam kolegę kierownika w Pol-Auto. Jak potrzebowałem wymienić klocki to podjeżdżam, on mi robi wycenę, ja płacę. Kalafiorem mnie czy on jakąś tam marżę ma czy nie, wiem że klocki, tarcze i robota będzie pierwsza klasa. Nie będę szukał na Allegro tańszych klocków żeby zaoszczędzić fefnaście złociszy. A najczęściej jeszcze mam pracowniczy rabacik i tak wychodzę na swoje.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

@Lameismyname Wpadłem na pomysł jak jeszcze inaczej to wytłumaczyć. Mam kolegę kierownika w Pol-Auto. Jak potrzebowałem wymienić klocki to podjeżdżam, on mi robi wycenę, ja płacę. Kalafiorem mnie czy on jakąś tam marżę ma czy nie, wiem że klocki, tarcze i robota będzie pierwsza klasa. Nie będę szukał na Allegro tańszych klocków żeby zaoszczędzić fefnaście złociszy. A najczęściej jeszcze mam pracowniczy rabacik i tak wychodzę na swoje.

Rozumiem. Ma to sens na swój sposób.

1 minutę temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname kiedyś o tym dyskutowaliśmy , i jak Ci wcześniej mówiłem 5800X3D był dobrym procesorem, ale miał ścinki w grach.

Po przejściu na 9800X3D ścinki ustały gry są płynniejsze, i procesor jest chłodniejszy😉 

Nie mówię, że to zły procek. Jak miałem 5800X i robiłem upgrade, to miałem do wyboru zostać na AM4 z 5700X3D/5800X3D lub zyskać podobną wydajność ale na nowej podstawce z 7500F/7700 i naturalną wydała mi się druga opcja, czego absolutnie nie żałuje i ma same plusy.

6 minut temu, galakty napisał(a):

My mamy bekę, a Wy na serio próbujecie zbawić świat i przetłumaczyć komuś kto ma Wasze zdanie tam gdzie światło nie dochodzi i dalej się staracie xDDDDD

@caleb59 wzywam mojego towarzysza broni, lama znowu odstawia cyrk :E 

Racjonalizacja posiadania, negacja faktów. Możesz to ignorować ale podświadomie wiesz, że wszyscy mamy rację.
Ja tam Cię nie namawiam do niczego - zaprzestałem już dawno temu. Nie dorabiaj proszę tylko do tego jakichś naciąganych teorii, bo każdy wie jak jest.
Dobrze Tomek to skwitował.

40 minut temu, tomcug napisał(a):

Dokładnie, za starego paździocha płacić tyle co za 9800X3D to przeginka.

Opublikowano

Ale nikt nie mówi, że nowa cena odświeżonego 5800X3D to coś normalnego.

10 minut temu, AudRob napisał(a):

...5800X3D był dobrym procesorem, ale miał ścinki w grach.

Po przejściu na 9800X3D ścinki ustały gry są płynniejsze, i procesor jest chłodniejszy😉 

No rzeczywiście zdziwienie, że przeskoczyło się dwa modele do przodu i widać profit. :E Poza tym jakie ścinki na 5800X3D? Mam go kupę czasu i mam same maślane doświadczenia poza Tarkovem ale tam to wiadomo jak jest.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

i nie rozumieją, że ktoś chce wymienić tylko CPU i sobie grać

Otoz to ;) 

17 minut temu, galakty napisał(a):

My mamy bekę, a Wy na serio próbujecie zbawić świat i przetłumaczyć komuś kto ma Wasze zdanie tam gdzie światło nie dochodzi i dalej się staracie xDDDDD

:hihot:dokladnie

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Ale o tym jest główna debata. 
Nikt się nie skupia na przypadku Twoim czy @galakty, że te procki macie już w budzie.
Debatujemy nad sensem zakupowym, który na dzień dzisiejszy moim zdaniem i większości jak widać, jest żaden.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

No rzeczywiście zdziwienie, że przeskoczyło się dwa modele do przodu i widać profit. :E Poza tym jakie ścinki na 5800X3D? Mam go kupę czasu i mam same maślane doświadczenia poza Tarkovem ale tam to wiadomo jak jest.

Nie gadaj , bo miałem taki proc dłuższy czas. 

Mikro ściny były , oczywiście można było to olać ale były , po prostu to widziałem .

Chodzi mi o to  że na 9800X3D nie ma takiej sytuacji.

Jak siedziałem na 5800x3d karta była rtx 4080 nie jakiś beton.

• Upvote 1
Opublikowano

Mi w 99% grach nie wyrabia GPU, wymiana CPU nic mi nie da poza tym, że muszę się bawić w zakup, wysyłkę, pakowanie, dyskusje z Januszami na OLX. 

Nie chodzi o pieniądze, jakby 9800X3D dał mi x2 FPS to mogę nawet 3000 zł dopłacić, stać mnie. Ale bawić się w cały proces dla zerowego zysku to już typowe hobby z nudów, a ja mam co robić.

Zresztą za rok czy dwa chyba się pozbywam PC z racji zmiany planów życiowych, nie będę miał czasu na głupie gierki. 

Czy cena nowego 5800X3D jest racjonalna? Nie jest.

Czy będą chętni? Będą.

Kogo to boli? Posiadaczy 9800X3D.

Topka na daną platformę zawsze była droga. Identyczna sytuacja była z 4790k. 

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Debatujemy nad sensem zakupowym, który na dzień dzisiejszy moim zdaniem i większości jak widać, jest żaden.

No jest żaden, ale ludzie kupują. Serio trzeba 3 strony to wałkować? 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Czy cena nowego 5800X3D jest racjonalna? Nie jest.

Czy będą chętni? Będą.

Kogo to boli? Posiadaczy 9800X3D.

Ja tu widzę jedynie, że fanboyów 5800X3D boli, że są jeszcze trzeźwo myślący, którzy widzą, że zmiana na AM5 to dużo lepszy wariant niż inwestycja w starocia ze słabą na obecne standardy architekturą do gier, co sprawia, że jak gdzieś plaster 3D V-Cache nie działa, to jest kaplica, a do tego kosztuje tyle, co obecnie najlepszy CPU do gier w ogóle.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

jakby 9800X3D dał mi x2 FPS to mogę nawet 3000 zł dopłacić, stać mnie

Większość tu piszących stać , ale tu nie tylko o FPS chodzi ale o płynność i wiele innych czynników , co jest na plus dla AM5 .

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak sobie liczyłem ostatnio z nudów 9800X3D + MSI X870E Gaming + 2x16GB od śmieciowego Goodrama 6000MHz CL30 to koszt +-4300zł po promocjach.

Czy zakup tylko 5800X3D obecnie ma sens? Jeśli ktoś ma spoko platformę AM4 to nadal wyjdzie mu taniej niż wymiana wszystkiego na nadal drogie AM5.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ja tu widzę jedynie, że fanboyów 5800X3D boli, że są jeszcze trzeźwo myślący, którzy widzą, że zmiana na AM5 to dużo lepszy wariant niż inwestycja w starocia ze słabą na obecne standardy architekturą do gier, co sprawia, że jak gdzieś plaster 3D V-Cache nie działa, to jest kaplica, a do tego kosztuje tyle, co obecnie najlepszy CPU do gier w ogóle.

Patrzycie z punktu widzenia power usera, fanatyka PC i podzespołów. To jest garstka w tłumie użytkowników PC. Im szybciej się przestaniecie dziwić co ludzie kupują i dlaczego, tym lepiej ;) 

Czasami pieniądz to nie wszystko, niektórzy cenią wygodę i czas. Przekładasz w 30 minut CPU i gotowe, a nie kilka tygodni użerania ze sprzedażą. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Patrzycie z punktu widzenia power usera, fanatyka PC i podzespołów.

Jesteśmy na forum dla takowych, więc... ;) A zwykły user niech sobie kupuje wg uznania, ale na pewno tutaj nikomu nie polecimy gorszej opcji.

• Like 2
Opublikowano

Osobiście odpuściłem przesiadkę na 5800x3d i zostaje na 5600 i zapominam o wymianie procesora na tej platformie bo nie ma sensu, zostając przy ddr4 to lepiej sprzedać płytę, procesor i kupić Intela będzie taniej i wydajniej.