Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 90% wróci przy kolejnej większej aktualizacji. Po prostu zmień domyślną przeglądarkę w ustawieniach. 30 sekund roboty, a przypadek który masz jest po prostu rzadki. Odkąd korzystam z windows 11 jeszcze mi się nigdzie nie zdarzyło. Na win10 raz na jednym kompie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Witam panowie.

Mam taki problem.

Próbuję zainstalować nowy system i przy jak dochodzę gdzie ma być system zainstalowany to nie widzi dysku.

W biosie już wszystko co mogłem przestawiłem i nic.

Zaznaczam że jak odpalam komputer to normalnie działa na starym sytemie a jak próbuje odpalić z USB to nie widzi dysku 512GB 

O co kaman?

20251205_234319.jpg

Opublikowano

To jest zależne od sprzętu ;) już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 ;) 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

To jest zależne od sprzętu ;) już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 ;) 

Mi pierwszy raz coś takiego wyskoczyło. 

Dziś nie mam sił z tym walczyć spróbuję jutro.

Laptop z którym walczę to Acer nitro an517-54.

https://store.acer.com/en-gb/acer-nitro-5-gaming-laptop-an517-54-black

Opublikowano

W tym modelu to tak na szybko wejdź do biosu, znajdź pozycję "intel VMD controller" i daj ją na disabled, installator powinien zobaczyć dysk bez dogrywania sterowników (to jest takie trochę obejście problemu bokiem) ;) jeżeli vmd controller będzie włączony podczas instalacji trzeba załadować sterownik intel rapid storage IRST, przerabiałem ten temat z acerem nitro w tamtym roku.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Może jest włączone Device Encryption (szyfrowanie urządzenia) i nie można partycji windowsowskich oblookać/zamontować w linuksie np. (Nie ma znaczenia, że BitLocker jest nieaktywny! Od ver.25H2 - prawdopodobnie DE jest załączane a automatu)

!!! tutaj można sprawdzić czy jest uruchomione device encryption na poszczególnych dyskach
* PowerShell (jako admin) (i polecenie (i enter))

Cytat

Get-CimInstance -Namespace root\cimv2\security\microsoftvolumeencryption -ClassName Win32_EncryptableVolume

Sprawdzić ProtectionStatus...

ProtectionStatus 1 = Zaszyfrowane
ProtectionStatus 0 = Nie zaszyfrowane

Aby móc odtworzyć np. filmik (czy dokument pdf, docx etc.) z 'partycji windowsowskiej' (od ver. 25H2) pod linuxem:

!!! wyłączyć to szyfrowanie w konsoli PSadmin

Cytat

manage-bde -off D:

tutaj to partycja/dysk "D", ale równie dobrze być inna partycja (np.: I)

cała operacja może trochę potrwać.... dlatego można zobaczyć, jak windzie idzie...

Cytat

manage-bde -status D:

!!! po odszyfrowaniu konieczne będzie ponowne uruchomienie (maszyny/komputera)

szyfrowanie_bd.thumb.png.eb03d6af9e34d64968e57a057496223e.png

Edytowane przez stevie
  • Like 1
Opublikowano

Tak dziś zostało ogarnięte. 

Ala musiałem pójść do ziomka i on mi to ogarną w 2 minuty. 

Na stronie producenta w sterowniki.

Screenshot_20251207_222543_Brave.thumb.jpg.1510c5ad91f0ea759099920ba7122e42.jpg

Ściągnąć plik IRST.

Wrzucić na pena z windowsem i najpierw ten sterownik.

Odrazu zobaczył dyski i dalej bez problemów. 

Ja ściągnąłem zły sterownik i temu nie przechodziło. 

Pozdrawiam. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wystarczyło wyłączyć w biosie intel VMD tylko zapomniałem ci napisać że niektóre opcje są ukryte i trzeba nacisnąć fn+S aby się pojawiły w zakładce "Main" xD pewnie dlatego nie mogłeś jej znaleźć ;) 

Edytowane przez Send1N