Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli masz zapewne w miarę nową płytę więc nie problem znaleźć nowszą wersję na stronie producenta jeśli WU nie znajduje. Dla mojej płyty jest więcej zabawy ze znalezieniem nowszej wersji sterownika, nie tylko chipsetu. Chodziaż nie jest źle.  Sterownik do zintegrowanej sieciówki z września 2025 (pobrany dzisiaj ze strony producenta płyty), dźwiękówki ze stycznia 2026, Intel MEI z marca 2025, jeśli o to chodzi.

Edytowane przez toska78
Opublikowano

Wręcz odwrotnie. Mam starszą platformę od twojej z sygnaturki. To, że Windows od dziesiątki całkiem nieźle wyszukuje sterowniki, to nie znaczy, że zawsze wszystkie oraz że są to najnowsze. Trzeba brać na to poprawkę. Ciekawostka, domyślnie chyba system używa "standardowego" sterownika do kart, twu... kodeków dźwiękowych Realtek, zamiast dedykowanego sterownika. Jest mnóstwo opinii w necie, że to wyraźnie pogarsza jakość dźwięku. Choć osobiście nie wypowiem się, gdyż używam może i leciwego, ale sprawdzonego X-Fi.

Morał z tego taki, że systemowe aktualizacje sterowników przydają się najbardziej w przypadku sprzętu, do którego trudniej znaleźć sterowniki, np. jakieś starsze laptopy. A głównie to lepiej jest się sugerować stroną producenta danego podzespołu.

• Upvote 2
Opublikowano

Mam aktualnie windowsa na starym dysku ssd, niedawno zakupiłem nowy szybszy i chce na nim utworzyć nową partycję C. Myślicie, że w momencie instalowania systemu lepiej odpiąć chwilowo stary dysk aby się ze sobą jakoś "nie pogryzły"?

Opublikowano

Nie trzeba niczego wypinać, byleby odpowiednio skonfigurować nowy dysk w kreatorze systemu. Nie dziel nowego dysku na partycje, użyj go jako jedna duża partycja i na nim tylko instaluj system + oprogramowanie pod system. Reszta powinna być na oddzielnych dyskach.

Opublikowano (edytowane)

Taki mam zamiar tylko co się w takim razie stanie ze starą partycją systemową? Samoistnie zamieni się na powiedzmy dysk D i rozruch będzie już z nowego dysku? Bo kiedyś gdzieś się naczytałem, że w takim przypadku dane rozruchowe będą zarówno na nowej jak i starej partycji systemowej i do uruchomienia komputera będą potrzebne dwa dyski ale chyba ktoś nabazgrał jakieś brednie. Tą obecną systemową po podmiance zamierzam sformatować i przekształcić w dysk na gry.

Edytowane przez raziel88
Opublikowano (edytowane)

Jak zainstalujesz z wpiętym starym dyskiem, to prawdopodobnie cały rozruch systemu umieści się na starym dysku. Czyli jak wyjmiesz stary dysk, to nie odpalisz systemu z nowego dysku, mimo iż katalog windows będzie na nowym dysku.

Nie myślałeś w ogóle żeby sklonować po prostu partycje systemowe (wraz z ukrytymi partycjami niezbędnymi do uruchomienia systemu) na nowy dysk i nie bawić się w ponowne instalowanie wszystkiego? Po sklonowaniu uruchomić system z nowego dysku, sprawdzić czy działa i wtedy sformatować stary dysk?

Jak dalej chcesz instalować system na nowo, to odepnij stary dysk.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

Morał z tego taki, że systemowe aktualizacje sterowników przydają się najbardziej w przypadku sprzętu, do którego trudniej znaleźć sterowniki, np. jakieś starsze laptopy. A głównie to lepiej jest się sugerować stroną producenta danego podzespołu.

W takich przypadkach gdzie są problemy ze sterami szczególnie w starych trupach to po prostu wklejenie identyfikatora sprzętowego danego urządzenia do wujka google, pobranie paczki (nie instalatoa) i ręczna instalacja przez menedżer urządzeń najlepiej się sprawdza ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie że tak. W ten sposób znalazłem sterownik chipsetu (Intel MEI) z 2025r pod win 11 do mojej, gdzieś 8-letniej już płyty, dla której na stronie producenta najnowszy jest z 2019r (oczywiście oficjalnie dla win 10).

Edytowane przez toska78
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakby komuś przestał się łączyć BT do urządzeń po tej aktualce preview co wisi teraz w Windows update (kompilacja 26200.7705), to zróbcie parokrotne uruchomienie ponowne i magicznie naprawi się niekończące się łączenie do urządzeń.   

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 6.02.2026 o 05:34, Send1N napisał(a):

W takich przypadkach gdzie są problemy ze sterami szczególnie w starych trupach to po prostu wklejenie identyfikatora sprzętowego danego urządzenia do wujka google, pobranie paczki (nie instalatoa) i ręczna instalacja przez menedżer urządzeń najlepiej się sprawdza ;) 

Ja od dawna używam tego:

Snappy Driver Installer Origin.

Znajduje stery do najstrszych trupów. 😉

• Thanks 1
Opublikowano

Tego typu programy nie zawsze znajdą to co potrzebne, czasem jest tak że wystarczy inna wersja build windowsa i już jest problem bo tego typu programy wyszukują zazwyczaj najnowszą dostępną wersję danego sterownika a wielu przypadkach trzeba kombinować ze starszą , starych lapków to swego czasu przerobiłem multum o ile xp czy win7 stawiałem w najnowszych wersjach i dopiero w systemie robiłem odpowiednie cięcia o tyle w przypadku windowsa 10 to w 90%  instalowałem jedne z pierwszych wersji (1507-1703) z lat 2015-2017 zamiast tych świeżych aby wydajność ze strony cpu była lepsza na słabym sprzęcie i wtedy tego typu programy nie zdają egzaminu jak świeższa wersja danego sterownika nie działa na starym buildzie systemu ;) 

Opublikowano
53 minuty temu, Send1N napisał(a):

Tego typu programy nie zawsze znajdą to co potrzebne, czasem jest tak że wystarczy inna wersja build windowsa i już jest problem bo tego typu programy wyszukują zazwyczaj najnowszą dostępną wersję danego sterownika a wielu przypadkach trzeba kombinować ze starszą , starych lapków to swego czasu przerobiłem multum o ile xp czy win7 stawiałem w najnowszych wersjach i dopiero w systemie robiłem odpowiednie cięcia o tyle w przypadku windowsa 10 to w 90%  instalowałem jedne z pierwszych wersji (1507-1703) z lat 2015-2017 zamiast tych świeżych aby wydajność ze strony cpu była lepsza na słabym sprzęcie i wtedy tego typu programy nie zdają egzaminu jak świeższa wersja danego sterownika nie działa na starym buildzie systemu ;) 

Masz rację, nie zawsze nowsze znaczy lepszy i odpowiedniejszy. Ale akurat ten program proponuje kilka wersji . Naciska się na dane urządzenie gdzie znalazł sterownik, rozwija się lista i można wybrać starszą wersję.

Ostatnio miałem problem z kartą sieciową wifi, pobrało mi najnowszy sterownik i niby działała, ale co jakiś czas rozłączało połączenie. Pobrałem paczkę ze strony producenta i jak ręką odjął, zaczęło wszystko działać prawidłowo ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety prawda jest taka że najlepszym systemem na dzień obecny  jest Windows 11. 

Chciałem pozostać przy Windows 10 jednak trochę się martwiłem o ochronę sytemu i aktualizacje zabezpieczeń sytemu.

Coś za bardzo kombinują z systemem Windows 11. Inne opcje dodają, modyfikują czy zmieniają.

Mogę śmiało zapytać Quo Vadis Windows 11 ?

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Czubatka Boża napisał(a):

Chciałem pozostać przy Windows 10 jednak trochę się martwiłem o ochronę sytemu i aktualizacje zabezpieczeń sytemu.

Niepotrzebnie, do wersji IoT LTSC która ma wsparcie do 2032r regularnie wychodzą i będą wychodzić aktualizację zabezpieczeń ;) wiem bo mam od roku, wcześniej miałem przez kilka miesięcy w11 ale wróciłem z powrotem na dziesiątkę, chociaż na dniach mam zamiar wrzucić kolejny raz 11 ale w innej wersji ale tylko z tego względu że jestem trochę typem grzebacza i lubię sobie potestować różne systemy. 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak się na pałę i od razu instaluje updejty do Windowsa to się nie dziwę że są kwiatki... aktualizację wyłączyć i instalować po miesiącu, a najlepiej dwóch.

A jaka to będzie różnica ? Jedynie taka, że następny syf wejdzie do systemu z opóźnieniem :E  Albo automatyczne WU, albo zostać na jakiejś w miarę stabilnej kompilacji.

Opublikowano

@Send1N gdyby nie moje lenistwo i "szybki" net to może bym sprawdził ta wersję LTSC, bo jak ponad dwa lata temu przy nowym kompie zainstalowałem win11 a późnej skrypta od Wowo to nie mogłem updejta pada zrobić, bo krzyczało jakimś błędem(sprawa wyjaśniona) i tak już siedzę na tej 11, wiem że format to jest chwila... ale ściąganie gry 100gb to przy mojej radiówce 20Mb/s to niekończąca się opowieść.

@leven No i tu się mylisz, przez ten miesiąc albo wywalą updejta albo go zdążą naprawić :) taka różnica. 

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z systemu Windows 11. Naprawdę mówię poważnie. 

Niektóre opcje dodane do sytemu naprawdę są ciekawe i robią sytem bardzo intuicyjny.

W roku 2026 miała być podobno oficjalna premiera Windows 12 jednak Microsoft zmienił plany. Może to tylko plotki ale naprawdę warte uwagi.

Opublikowano
34 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

@Send1N gdyby nie moje lenistwo i "szybki" net to może bym sprawdził ta wersję LTSC, bo jak ponad dwa lata temu przy nowym kompie zainstalowałem win11 a późnej skrypta od Wowo to nie mogłem updejta pada zrobić, bo krzyczało jakimś błędem(sprawa wyjaśniona) i tak już siedzę na tej 11, wiem że format to jest chwila... ale ściąganie gry 100gb to przy mojej radiówce 20Mb/s to niekończąca się opowieść.

@leven No i tu się mylisz, przez ten miesiąc albo wywalą updejta albo go zdążą naprawić :) taka różnica. 

Nie mów że trzymasz gry na C?