Slayni 8 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 16 minut temu, Send1N napisał(a): Ten film wyżej to fake, 24h2 to najwolniejsza wersja od strony cpu, jak nie liczysz każdej klatki na osd to instaluj, różnice są minimalne. W takim razie zostanę przy 23H2, jak instalator zadziała.
Pan Mateoo 447 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego w ustawieniach i innych smieciach windowsowych uzywam jasnego motywu bo imo ladniejszy ale chcialbym by strony ktore ustawiają tryb jasny/ciemny wykrywaly ze domyslny tryb to ciemny. gdzie to zmienic w rejestrze
CzerwonyJohn 70 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Dzisiaj dopiero wyskoczyła mi aktualizacja i po instalacji nie działa DTS:X Ultra poprzednie też rozwalały,ale dało się naprawić teraz te próby gówno dają.Czemu Windows to rozwala nad pisuje coś czy jak.Co zrobić bez tego głos jest cicho i brakuje basów.
WJ 360 6 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Kolejne aktualizacje ograniczały funkcjonalność DolbyDigital audio. Jego funkcjonalność przejmowała aplikacja windowsowa Windows Sonic. Być może i tu zastosowano takie rozwiązanie
CzerwonyJohn 70 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Ale ja nie chce słuchać słuchawek chce głośniki w 11 23h2 działało wystarczyło pidmienić dwa pliki,tu nie chce to działać co oni zrobili.A i na 23h2 nie działało Avowed na 24h2 działa.Wolałbym działające DTS:x ultra niż gra.
leven 538 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Tego próbowałeś ? https://www.youtube.com/watch?v=jGMUegHm1eM
CzerwonyJohn 70 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Od tego zaczołem nic to nie dało .Microsoft sprytnie zmusza do instalacji 24h2,wymagać do działania gry,chcesz grać instaluj. Jest jakiś zew. DAC do kompa bez wydawania milionów monet ?
daerragh 103 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego 1 minutę temu, CzerwonyJohn napisał(a): Jest jakiś zew. DAC do kompa bez wydawania milionów monet ? Ja kupilem za 55zl (nowy ok. 200zl) na OLX uzywanego Creative SoundBlasterX G1 i sprawdza sie super. Tylko kupujac ten DAC trzeba pamietac o tym: 1 1
Send1N 4 162 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) @CzerwonyJohn zrobiłem dokładnie to samo, też kupiłem za groszę używkę G1 a miałem w życiu sporo wewnętrznych czy zewnętrznych kart dzwiękowych i jest wystarczająca, polecam tylko od razu ustawić w sofcie w zaawansowanych wzmocnienie na 300om bo standardowe jest za słabe. Nie musiałem tego robić co @daerragh pisał, normalnie mogłem zmieniać bity i częstotliwość próbkowania w windowsowym panelu sterowania czy to na win10 czy win 11 24H2. Edytowane 18 Lutego przez Send1N
CzerwonyJohn 70 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Nie będę w ogóle podlączał słuchawek,tylko głośniki i to wszystko więcej mi nie potrzeba. 1
MarioDee 22 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Ciekawa sprawa, zmieniłem sprzęt i podpiąłem dysk z Windowsem z poprzedniego kompa i system odpalił, cos sobie pobrał, jakieś aktualizacje i normalnie był aktywowany. No ale i tak zrobiłem instalacje Win 11 na czysto i wpisałem klucz produktu z Win 10 i normalnie działa, nie prosi o aktywację. To wygląda tak jakby była licencja przypisana do dysku
Amp 20 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Żadna licencja nie jest przypisana do dysku. Ja przy zmianie sprzętu też nie instalowałem systemu tylko odinstalowałem wcześniej wszystko od starej płyty plus sterowniki grafiki i audio. Po włożeniu dysku system normalnie odpalił a sterowniki sam sobie dograłem (ustawione aby nie pobierał przez WU), to jest raczej normalne. Masz wersję box więc się aktywował. Czasami nie robi tego od razu i czasami może nagle przestać być aktywowany ale raczej będzie ok. Ogarnij sobie tylko konto MS na wszelki wypadek..
sino 77 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Co tu się do diabła dzieje? To kryminał: Microsoft usuwa starsze CPU Intela z listy Co prawda mam nowszy, ale usunięcie 10-tej generacji i sztuczne zabicie procesorów nie mających nawet 5 lat to poziomy absurdu. Już niedługo nie tylko i5-2400 nie będzie obsługiwane mimo że nadal mocne, ale też i5-10400. Obejścia będą, ale na własne ryzyko i pewnie z blokadą po czasie. 1
Filip454 209 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Dla mnie to nienormalna sytuacja, żeby developer systemu operacyjnego decydował o wymianie sprzętu... Przecież na dole tej listy są bardzo mocne procesory. Po prostu brak postępu przestał się podobać korporacjom. Według mnie to podlega pod skargę, tak jak z monopolem... to nawet zabawne nie jest. Znak czasów 😞 "Microsoft nie wyjaśnił, dlaczego zrezygnował ze wsparcia dla starszych układów Intela, mimo że technicznie spełniają one wymagania systemowe. Możliwe, że jest to część strategii zmierzającej do stopniowego wycofywania starszych generacji procesorów i zachęcania użytkowników do modernizacji sprzętu." Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze Po prostu zwykli użytkownicy od ponad 10 lat nie kupują procesorów. Spójrzmy prawdzie w oczy. Bo po co? Skoro wszystko działa jak należy, bo procesory są wystarczająco mocne, to i po co je wymieniać? Ociera się to o jakiś absurd i nie mam na myśli braku postępu, a po prostu chciwość korporacji. EDIT: Jednak nie jest tak źle, news wprowadza w błąd. https://www.techradar.com/computing/windows/windows-11-24h2-hasnt-raised-the-bar-for-the-operating-systems-cpu-requirements-microsoft-clarifies Ale i tak to chore, że Microsoft steruje rynkiem procesorów jak chce. Edytowane 20 Lutego przez Filip454
CzerwonyJohn 70 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Oni sami nie wiedzą co robić,raz usuwają wsparcie potem przywracają.Tam nikt nic nie wie chaos i tyle.
LeBomB 2 053 Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego @sino @CzerwonyJohn Chaos to wprowadzają media. Niby portale technologiczne, a czytać nikt chyba nie umie. Cała informacja pochodzi stąd. https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-24h2-supported-intel-processors Cytat OEMs may use the following CPUs for new Windows 11 devices. New Windows 11 devices must use modern device drivers which have passed the Windows Hardware Compatibility Program for Windows 11 or the latest available modern device drivers based on Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH) design principles. Chodzi wyłącznie o nowe urządzenia wypuszczane przez producentów OEM, czyli laptopy i inne gotowce. Jak ktoś ma starszy procesor czy już kupił urządzenie z windows 11 na starszym procesorze, to przecież nie przestanie mu nagle działać na nim system, czy nie przestanie się aktualizować. Co najwyżej producent płyty głównej porzuci wsparcie np. w zakresie BIOS. Na liście znajdują się nawet procesory do których jest uwaga na dole: Cytat Devices with these CPUs may not be manufactured with Windows 11 pre-installed and may only be upgraded to Windows 11 by a customer. Nie wiem, poziom nierzetelności i dezinformacji bo komuś nie chciało się czegoś dowiedzieć zaczyna mnie w mediach przerażać... @Filip454 żadna nowość, bo to samo było przy poprzednich systemach w przypadku producentów OEM.
Crew 900 999 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Aktualizacja do 24h2 coś spieprzyła u mnie z dźwiękiem bo podczas uruchamiania nie ma tego powitalnego dźwięku a pojawia się jego część podczas zamykania systemu...
Amp 20 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Podczas tak dużej aktualizacji zawsze instaluję na nowo sterowniki od dźwięku i grafiki. To jest stały problem z którym się już wiele razy spotkałem.
MarioDee 22 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Tylko że system przeważnie sam sobie instaluje te sterowniki, chociaż tak jest chyba tylko przy czystej instalacji.
leven 538 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Mam dziwny problem z myszką przewodową (zwykla do gamingu) po aktualizacji https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/błąd-instalacji-aktualizacji-luty-2025/fa5c9076-7b3d-4eac-920a-94e8a948903f Sama aktualizacja przebiegła poprawnie, ale bambole po niej są już poniżej pasa. Efekt taki, że myszka sama z siebie klika Lewy Przycisk Myszy i taki stan rzeczy po prostu mocno utrudnia nawet błahe wykonywanie czynności w sieci, nie mówiąc o czymś bardziej złożonym
LeBomB 2 053 Opublikowano 21 Lutego Autor Opublikowano 21 Lutego (edytowane) @leven a sprawdziłeś na innym komputerze, albo na swoim komputerze inną myszkę, żeby na 100% wykluczyć zbieg okoliczności w postaci uszkodzenia myszy? Edytowane 21 Lutego przez LeBomB
Filip454 209 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego (edytowane) W dniu 20.02.2025 o 09:54, LeBomB napisał(a): @sino @CzerwonyJohn Chaos to wprowadzają media. Niby portale technologiczne, a czytać nikt chyba nie umie. Cała informacja pochodzi stąd. https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-24h2-supported-intel-processors Chodzi wyłącznie o nowe urządzenia wypuszczane przez producentów OEM, czyli laptopy i inne gotowce. Jak ktoś ma starszy procesor czy już kupił urządzenie z windows 11 na starszym procesorze, to przecież nie przestanie mu nagle działać na nim system, czy nie przestanie się aktualizować. Co najwyżej producent płyty głównej porzuci wsparcie np. w zakresie BIOS. Na liście znajdują się nawet procesory do których jest uwaga na dole: Nie wiem, poziom nierzetelności i dezinformacji bo komuś nie chciało się czegoś dowiedzieć zaczyna mnie w mediach przerażać... @Filip454 żadna nowość, bo to samo było przy poprzednich systemach w przypadku producentów OEM. Miałem oczywiście na myśli sterowanie aktualizacjami ogólnie (jak już wstawiłem artykuł dementujący bzdury), nie tylko w przypadku OEM, bo od tego się zaczyna. Co do mediów to racja, dlatego z reguły nie czytam jakichś dziwnych serwisów, a sprawdzone źródła. Edytowane 23 Lutego przez Filip454
LeBomB 2 053 Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego 6 godzin temu, Filip454 napisał(a): Miałem oczywiście na myśli sterowanie aktualizacjami ogólnie (jak już wstawiłem artykuł dementujący bzdury), nie tylko w przypadku OEM, bo od tego się zaczyna. I na tym się kończy. Miałeś kiedyś jakiegoś widowsa, który w wyniku aktualizacji stracił całkowicie możliwość obsłużenia procesorów, które mógł obsługiwać na premierę czy przed aktualizacją? Póki producent procesora czy płyty głównej tego nie porzucił, to aktualizacje systemu nie miały nic do tego dla użytkowników detalicznych. Takie wsparcie zazwyczaj kończyły nowsze wersje systemu, a nie aktualizacje. MS ewidentnie szykuje się na windowsa 12. 1
Filip454 209 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) LeBomB, serio? To nie polityczny... Za bardzo łapiesz za słówka. Ja wiem, że jesteś bardzo mądry, ale ochłoń trochę Nie chce mi się już nawet pisać co miałem na myśli, bo raczej większość by się sama domyśliła. Od tego się oczywiście zaczyna cała kwestia związana z postarzaniem sprzętu, bo tylko o to mi od początku tutaj chodzi... Od tego się zaczyna cała kwestia dobrego supportu, a nie sztucznego wymuszania wymiany procesora lub całego pieca na nowy. Microsoft steruje rynkiem hardware'u jak chce i nie zawsze tak było, nie pleć głupot. Nigdy wcześniej nie było tak agresywnego wymuszania upgrade'ów. Jakoś nie widzę analogicznej sytuacji np. na macu, chyba że spojrzysz na to z innej perspektywy, ale tam przeskok technologiczny to totalnie inna bajka i lata świetlne, a taki Intel wydający procesory szybsze o 5 megaherców i robiący z nich nową generację to jednak nie to samo - z Intelem hiperbolizuję, ale zdarzały się lata, gdzie naprawdę mało brakowało. W dniu 23.02.2025 o 12:14, LeBomB napisał(a): MS ewidentnie szykuje się na windowsa 12. Czyli kolejny numerek i bezzasadnie zwiększone wymagania. Za niedługo to do zrobienia tego co kiedyś na 512 MB RAMu będziemy potrzebować komputera ze SpaceX, a do wyświetlania samego GUI będzie wymagana karta RTX. To nie jest postęp. To jest uszczuplanie portfeli konsumentów i firm (przy okazji) celem zarobku. Microsoft po prostu mało zarobił, a 12 pewnie nie będzie, tylko kolejna aktualizacja 11. 18 lat temu. To było coś naprawdę świeżego, a dzisiaj co mamy świeżego i godnego wykorzystania tych gigabajtów RAMu? Chyba telemetrię Edytowane 26 Lutego przez Filip454
LeBomB 2 053 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, Filip454 napisał(a): LeBomB, serio? To nie polityczny... Za bardzo łapiesz za słówka. Ja wiem, że jesteś bardzo mądry, ale ochłoń trochę Odpisałem Ci normalnie, że taki proces wycofywania wsparcia dla producentów OEM trwa od dawna. Na pewno od windowsa XP, który pojawił się 24 lata temu. Zatem był czas przywyknąć do tego. To Ty się w tym momencie nakręcasz nie wiem po co i sugerujesz jakby to był jakiś nowy spiskowy proces. Ale skoro już poruszyłeś mój udział w wątku politycznym (nie wiem po co, bo potrafię oddzielić jedno od drugiego) to powinieneś wiedzieć, że wiem czym poprzeć to co piszę. https://web.archive.org/web/20080830072544/http://news.cnet.com/Microsoft-extends-Windows-XPs-stay/2100-1016_3-6210524.html Windows XP wsparcie dla producentów OEM stracił w 2007 roku, oficjalne wsparcie na XP skończyło się bodajże w 2014 roku, a jak wiesz działa, pozwala na instalację do dzisiaj, nawet da się ponoć go aktywować kluczem bez większych problemów. Różnica jedynie taka, że nie kupisz nowych komputerów z tym systemem i sami producenci sprzętu już nie wspierają tego systemu. Piszę od XP, bo od tego systemu wiem na pewno jak to szło, ze starszych tylko korzystałem, ale wystarczy poszukać, by dowiedzieć się że taki 95 stracił wsparcie OEM w 2001 roku. Co więcej były 3 wersje win95, które były przeznaczone wyłącznie dla producentów sprzętu, w tym wersja, która wprowadzała obsługę USB czy partycje FAT32. Nie były to wersje systemu dostępne w detalicznej sprzedaży. Także czy aby na pewno nie zawsze tak było? A wracając do nowszych sprzętów, to luki typu Meltdown, Spectre i Downfall procesorów w systemie zabezpieczeń, który jest rozbudowywany w windows 11, też nie służy utrzymywaniu wsparcia, tym bardziej, że chodzi o wsparcie zarówno producentów procesorów, jak i płyt głównych. Zatem win12 to nie będzie tylko zwiększony numerek, ale też trochę nowych funkcji, szczególnie w zabezpieczeniach i przechowywaniu licencji na komputerze użytkownika. Edytowane 26 Lutego przez LeBomB 1
Rekomendowane odpowiedzi