Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Obiecałem że napiszę kilka słów o zmianie wentylatora w PS5 Pro, jak już mi temat trochę okrzepnie. Wczoraj w nocy i wcześniej trochę pograłem, to i wrzucę tutaj dwa słowa. Zdjęć nie robiłem, bo generalnie można spokojnie w sieci sobie zlokalizować jak wyglądają śmigiełka w PRO.

Ori temat: mój PRO ma fabrycznie wentylator Delty, który już na zagranicznych forach zdążył się poznać jako ten wyjątkowo głośny oraz emitujący irytujące dźwięki o wysokim tonie, popiskiwanie, wycie w dodatku z falowaniem. Mój konkretny egzemplarz nie popiskiwał podczas wolnej pracy, ale za to pod obciążeniem miał irytujący dźwięk falowania, powtarzający się w regularnych odstępach czasu a więc teoretycznie taki, do którego może się ucho przyzwyczaić. Dodam, że jest to dźwięk o natężeniu, którego połowa społeczeństwa nie słyszy lub słyszy ale jej to nie przeszkadza. Przetestowane na połowie mojej familii :E na 10 osób, trójka słyszy falowanie tak jak ja :/ cieżko jest więc wytłumaczyć tym niesłyszącym jak bardzo jest to irytujące. Podobnie jak astygmatycy swoich problemów ze wzrokiem zdrowym osobom nie wytłumaczą. 

No ale do meritum.

Zamówiłem u majfrienda za 70 ziko wentylator Foxconna, który co do zasady powinien mieć nieco inną charakterystykę pracy przez inną budowę łożyska i części zabudowy łożyska. Generalnie rewizji tego wentylatora jest już 5, ja dostałem F1, czyli pierwszą. Niby najgłośniejszą. Samo zamówienie bajka, poklikałem 4tego grudnia, 12tego paczka była u mnie w żabce. Dobrze zapakowana, zabezpieczona, z dodatkowymi narzędziami do demontażu, nawet torx z dziurką był w zestawie. 

Już po wyjęciu mojej delty widać było wyraźnie powód nieregularnej pracy wentylatora - ma on bicie na około mm - 2mm wzdłuż najdłuższej krawędzi. Nierówną pracę widać nawet rozkręcając wentylator w ręce, a co dopiero przy prędkościach rzędu 1200 obr/min.

Nowy foxconn pasuje jak ulał, montaż banalny. Co do samej pracy to jest delikatna różnica in plus w kontekście głośności - konsola pracuje ciszej, ale jest dalej słyszalna z odległości 2m w zaciszonym pomieszczeniu. Natomiast póki co zniknął zupełnie irytujący efekt falowania. Foxconn ma za to taki bardziej mechaniczny podźwięk, który dla mnie i moich uszu jest zupełnie akceptowalny.

Jak będzie dalej, czas pokaże. Usterki pokroju głośniejszej pracy z czasem potrafią się pojawić lub nasilać, natomiast w mojej ocenie warto za tą stówkę z transportem spróbować, bo doświadczenie ps3, później kilku różnych czwórek, kilku różnych wentylatorów w bazowej piątce, podpowiada mi że jak ktoś źle trafi, a chce mieć konsolę cichą niezależnie od warunków, akustyki etc, to w SONY jest niemalże zawsze loteria. Coś co praktycznie nigdy nie zdarzylo mi się przy xboxach, a miałem ich w sumie kilkanaście, w playstation jest niemal cechą produktu :E 

i tak zachodzę w głowę, co stoi na przeszkodzie produkować JEDEN CICHY model wentylatora zamiast 3-4 o różnych przypadłościach :/ wygląda mi to tak, jakby kraje w oczach sony trzeciego świata miały dostawać gorszy sort produktu. Tak jak pisałem wcześniej, niemalże bezszelestne foxconny rewizja f5 (pięć rewizji foxconn dokonał zanim wypuścił PS5 pro z ich śmigłem) to obecnie jedynie JP :/ 

I druga kwestia, nie wiem czy są tutaj użytkownicy PS Portal. Ja się zbierałem od dłuższego czasu z kupnem, ale tysiaka za dsa z ekranem dawać nie chciałem. W tym tygodniu kupiłem używkę za 5 stówek lokalnie, do tego zmieniłem sobie router z takiego padła od netii na asusa z axem, nic specjalnego- średnia półka, ale wyraźnie szybszy i stabilniejszy niż dotychczasowy huawei. Korzystanie z portala w warunkach sprawnej sieci domowej - bajka, opóźnienia są niemal na poziomie konsoli podłączonej do TV, nie rozłącza, nie ma artefektów - wszystko działa wyjątkowo sprawnie. Więc jak ktoś się zastanawia, a ma porządne wifi w domu i ten sam zestaw problemów co ja (wieczna okupacja TVków, ból w plecach od siedzenia na fotelu przy kompie, chcicę na pogranie w klopie w oczekiwaniu ... :D ) to portal jest mega wynalazkiem. Dodatkowo dzięki ostatniemu updatowi sporo gier dostało możliwość gry z chmury, aczkolwiek sporo jeszcze dałoby się usprawnić: chmurę z poziomu każdej gry, możliwość odpalania streamingu i yt.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
52 minuty temu, Migot napisał(a):

Ja sprawdziłem u siebie mój egzemplarz i mam w nim foxconna. Mimo wszystko i tak lekko słychać tą konsolę i to bardziej niż ps5 fat. Cewki cisza 😉

Tak, bo generalnie jest głośniejsza niż FAT, niezależnie od zastosowanego chłodzenia. Pewnie projekt radiatora czy przewężenia powodują inne ciśnienie akustyczne, bo obroty wentylatorów z tych tekstów co czytałem są niemalże takie same w FATcie, SLIMie i PRO. Większość z tych wentylatorów technicznie to to samo, jedynie fat miał odmiany 17 i 23 łopatkowe. Te rzadsze niby na chłodniejsze rejony świata, ale w praktyce leciało to gdziekolwiek :/ 

Opublikowano

No właśnie czytałem. Czy na dzień dzisiejszy napęd z konsoli os5 slim za 550 zł to dobra deal ? Mam gościa w pracy co nie potrzebuje i taką kwotę mi krzyknął ;) będę musiał tylko nóżki zamówić z AliExpress bo te fabryczne są za krótkie.