Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

Testuje gry cały czas, Baldurs Gate 3 wyglada kozacko gigantyczny upgrade względem PS5, największy niewypał jak narazie to

The last of us Part 1, gra ma spalany filtr wyostrzania, gra wyglada gorzej w każdym trybie niezależnie czy 4k 30 czy 4k 60 używając PSSR niż wersja z normalnego z trybu PS5 fidelity 4k 30. Tryb 60 fps na podstawowym ps5 wyglada słabo, ale zawsze tak było wiec bez niespodzianek.

Na normalnym PS5 tryb 4k 30 fps wyglada genialnie, tutaj jest cos zdecydowanie sprane, licze na patcha bo jest niegrywalne na chwile obecna, obraz wyglada jak by był sztucznie wyostrzony w każdym trybie psuje to jakość tekstur i wszystkiego. Czytałem o tym na resetera Kika dni temu i potwierdzam jest problem. The last of us 2 wyglada dużo lepiej, wiec Licze ze po prostu to bug, albo robili na szybko i poprawia niedługo.

Wieczorem przetestuje Spiderama 2, Diablo IV, oraz prawdopodobnie Hogward Legacy.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nie no przeicez w 30fps jak to odpalilem to obraz sie ciagne z opoznieniem :lol2: Nie da sie tak grac.

Polecam Sony A95K wraz z trybem niskiego opóźnienia ALLM nie ma żadnych opóźnień. Cale życie grałem w 30 fps wiec jak mam do wyboru dyskusyjna jakość bez RT w 60 to odpowiedz jest prosta. 

• Thanks 1

5 minut temu, SethJames napisał(a):

Tryb 60 fps na podstawowym ps5 wyglada słabo

Co tu wyglada slabo ?? Bo mniejsza rozdzialka wzgledem natywnego 4k to nie jest przepasc. A tryb 60fps ma 1440p rozdzialke skalowana w gore. Takze patrzac na twoja skale oceniania trudno ja brac na powaznie ;) obie czesci przeszedlem w trybie 60fps i nie wiem co moglbym tam nazwac za "slabe".

9 minut temu, SethJames napisał(a):

ALLM

Tez mam to w TV i co ?? I nic , przeciez to nie doda ci fps wiec o czym Ty piszesz :lol2: granie w 30fps to czysty masochizm i bol oczu.

2 godziny temu, SethJames napisał(a):

Dla ludzi którzy grają na OLEDACH, QD- OLEDACH 4k 60 fps z HDR pamiętajcie żeby używać HDMI 2.1( 2.0 nieogarnięte takiej przepustowości, i będzie szlo w okrojonym RGB)  wtedy dostaniecie pełny zakres RGB i kolory będą wyglądać najlepiej

Przecież kabel HDMI 2.1 jest dodawany do każdego PS5. Nie trzeba o tym pamiętać. ;)

• Like 1

9 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

Na zwykłym PS5 też tak było, nie wiedzieć czemu, ale były momenty gdzie czuło się, że FPS lekko chrupie.

Na zwykłym PS5 też tak było, nie wiedzieć czemu, ale były momenty gdzie czuło się, że FPS lekko chrupie.

Ogladalem material DF i gra dziala jak skala w 60fps i trybie hi-res wiec nie ma sensu wlaczac trybu performacne bo mowia, ze dziala jak tryb wstecznej kompatybilnosci po prostu i wyglada gorzej majac tyle samo fps.

• Like 1

59 minut temu, SethJames napisał(a):

Testuje gry cały czas, Baldurs Gate 3 wyglada kozacko gigantyczny upgrade względem PS5, największy niewypał jak narazie to

The last of us Part 1, gra ma spalany filtr wyostrzania, gra wyglada gorzej w każdym trybie niezależnie czy 4k 30 czy 4k 60 używając PSSR niż wersja z normalnego z trybu PS5 fidelity 4k 30. Tryb 60 fps na podstawowym ps5 wyglada słabo, ale zawsze tak było wiec bez niespodzianek.

Na normalnym PS5 tryb 4k 30 fps wyglada genialnie, tutaj jest cos zdecydowanie sprane, licze na patcha bo jest niegrywalne na chwile obecna, obraz wyglada jak by był sztucznie wyostrzony w każdym trybie psuje to jakość tekstur i wszystkiego. Czytałem o tym na resetera Kika dni temu i potwierdzam jest problem. The last of us 2 wyglada dużo lepiej, wiec Licze ze po prostu to bug, albo robili na szybko i poprawia niedługo.

Wieczorem przetestuje Spiderama 2, Diablo IV, oraz prawdopodobnie Hogward Legacy.

Polecam Sony A95K wraz z trybem niskiego opóźnienia ALLM nie ma żadnych opóźnień. Cale życie grałem w 30 fps wiec jak mam do wyboru dyskusyjna jakość bez RT w 60 to odpowiedz jest prosta. 

Ja Baldur's Gate III sprawdzałem u siebie na TV po tych ostatnich aktualizacjach w tym skalowanym/oszukany 4K* z 1440p czyli DLSS-Q to wyglądało to bardzo dobrze ale różnica między natywnym 4K czyli pełne 2160p z bliskiej odległości była zauważalna (minimalnie ostrzejszy obraz). Z odległości kanapy to różnice były już trudne do wyłapania.

33 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Przecież kabel HDMI 2.1 jest dodawany do każdego PS5. Nie trzeba o tym pamiętać. ;)

A jak jesteśmy już przy kablach to polecam 😉

• Like 1

Jeśli chodzi o głośność to względem pierwszej wersji PS5 (taką miałem) w spoczynku pro jest cichsze, natomiast jak włączę grę to ten drugi tryb jest głośniejszy, ale ten szum jest znacznie przyjemniejszy dla ucha, brzmi zdecydowanie bardziej miękko. Z bliska trochę słychać trajkotanie cewek, ale z 3m czyli tak jak gram już są niesłyszalne.

Mówię tutaj o odczuciach bez głosu bo dźwięki gry na niewielkiej nawet głośności powodują, że ten szum drugiego biegu się zupełnie gubi.

Edytowane przez Kowal_
  • Haha 1

15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

https://www.dobe-game.com/en/productshow-90-740.html

Ja mam taką firmy Dobe. Zapłaciłem 54zł. Mogę polecić.

słyszałem wlasnie o tej firmie coś. Pewnie ładuje tyle co normalna ladowarka itd.?
https://lowcygier.pl/sprzet-gamingowy/promocja-na-ladowarki-do-padow-sony-dualsense-wybrane-modele-juz-od-39-zl-w-rtv-euro-agd/ z tych którąś kojarzysz?

• Like 1

2 godziny temu, Kowal_ napisał(a):

Jeśli chodzi o głośność to względem pierwszej wersji PS5 (taką miałem) w spoczynku pro jest cichsze, natomiast jak włączę grę to ten drugi tryb jest głośniejszy, ale ten szum jest znacznie przyjemniejszy dla ucha, brzmi zdecydowanie bardziej miękko. Z bliska trochę słychać trajkotanie cewek, ale z 3m czyli tak jak gram. 

Mówię tutaj o odczuciach bez głosu bo dźwięki gry na niewielkiej nawet głośności powodują, że ten szum drugiego biegu się zupełnie gubi.

Moja premierowa PS5 jest cichsza, rozmiary chlodzenia i samej konsoli robią różnicę. Grałeś cos ulepszonego pod pro ? Jakie opinie na temat PSSR ?

Edytowane przez SethJames
  • Like 1

Edytowałem odpowiedź bo zrobiło mi dubla i usunąłem za dużo. Fragment o cewkach był ucięty - z 3m nie słychać. 

Nie wiem czy ktoś już robił pomiary w dB gdzie będziemy mieli pomiary bezwzględne, ale ja zawsze zwracam uwagę na barwę dźwięku. Jestem bardziej wyczulony na wyższe dźwięki i w teorii głośniejszy dźwięk, ale o niższej barwie dla mnie będzie przyjemniejszy dla ucha niż cichszy, ale o wyższej barwie. I takie mam odczucia wzgledem fata - był cichszy niż pro pod obciążeniem (niewiele), ale szum mniej przyjemny dla ucha. To są oczywiście odczucia subiektywne.

Nie grałem, jak pisałem wcześniej będę teraz dalej męczył Dead Space, a dwie następne gry z ulepszeniem dla pro jak kupię napęd. 

Jeszcze jedna różnica to pad, ktoś tu pisał, że po 21 roku były już te po poprawkach, ja miałem jeden z końcówki 21 i drugi z początku 22 (niebieski dla mnie, fioletowy dla żony) i ten co dostałem do pro jest lepszy jak się weźmie go do ręki, solidniej poskładany. Może to nie są jakieś zmiany w konstrukcji pada, ale może zwyczajnie poprawiła się jakość składania go do kupy. 

No i pro, jak się go weźmie do łapy to już nie trzeszczy jak fat - możliwe, że slim też już nie trzeszczał no ale porównuję do tego co miałem. 

• Like 1

23 godziny temu, Vulc napisał(a):

Mocno się ograniczasz ceną niestety, jeśli chcesz coś naprawdę sensownego i bez kabli. Steelseries Arctis Nova 5/7 sa chyba najczęściej polecane. Z tańszych Turtle Beach Stealth 600 Gen3, ale to nadal pod 500 zł. Z naprawdę tanich Logitech G435 Lightspeed.

Dzięki, po sprawdzeniu kilku polecanych modeli słuchawek (recenzje) i w sklepie wygoda na uszach (ucisk itd.), stwierdziłem że dla mnie wystarczy Logitech G435 Lightspeed Wireless - zamówiony w Media Expert za 205 zł :E cen / jakość OK ;) 

PS. Czytając opinie o PS5 Pro, wygląda mi to jak wybór pomiędzy RTX'em 4070 Super za 2899 zł vs. RTX'em  4090 za 11 000 zł.

PS5 Slim Blu-ray 1899/1999 zł vs. PS5 Pro Digital 3499 zł :E

• Like 1
  • Upvote 1