Jaycob 1 509 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Cytat Miłośnicy soulslike'owych walk, mitologii Kraju Kwitnącej Wiśni i mrocznego klimatu feudalnej Japonii mają powody do radości, gdyż Nioh 3 oficjalnie zmierza na PlayStation 5 i PC w 2026 roku. Co więcej, posiadacze konsol Sony mogą już dziś sprawdzić ten tytuł i rzucić się w wir brutalnych starć, ponieważ demo gry jest dostępne od teraz na PS5 i pozostanie aktywne do 18 czerwca. Za produkcję odpowiada niezawodne Team Ninja, a wydawcą pozostaje Koei Tecmo. Cytat Nowy system walki i otwarty świat W Nioh 3 Team Ninja wprowadza istotną nowość, a mianowicie system walki oparty na dwóch stylach: Samuraja i Ninja. Styl Samuraja to klasyka znana z poprzednich odsłon, czyli skupienie na walce wręcz, precyzji i dyscyplinie. Styl Ninja z kolei stawia na zwinność, uniki i efektowne akrobacje. Co istotne, gracz może płynnie przełączać się między nimi w trakcie starcia, co otwiera nowe możliwości taktyczne. Kolejną dużą zmianą jest porzucenie korytarzowych poziomów na rzecz bardziej otwartej struktury świata. Twórcy nazywają to „open field”. To nie do końca pełnoprawny sandbox, ale zdecydowanie większa swoboda eksploracji niż dotychczas. Gracze będą mogli przemierzać podejrzane wioski, lasy pełne yokai oraz tajemnicze ruiny, zmagając się z nieprzewidywalnymi przeciwnikami i odkrywając mroczne sekrety. źródło W końcu nowy Nioh! Super wiadomość! Poprzednie dwie części, zwłaszcza dwójka, były świetne. Dla mnie Nioh ma najlepszy system walki w soulslike'ach. Na razie nie podoba mi się tylko to, że gra ma być w otwartym świecie. Wolałbym klasyczną, korytarzową strukturę jak wcześniej, bo mam obawy, że zrobi się z tego rozwleczony sandbox z powtarzalnymi aktywnościami i niepotrzebnym zbieractwem - jak w Rise of the Ronin. Edytowane 5 Czerwca przez Jaycob 2
Lypton 690 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca 9 minut temu, Jaycob napisał(a): Na razie nie podoba mi się tylko to, że gra ma być w otwartym świecie. Wolałbym klasyczną, korytarzową strukturę jak wcześniej, bo mam obawy, że zrobi się z tego rozwleczony sandbox z powtarzalnymi aktywnościami i niepotrzebnym zbieractwem - jak w Rise of the Ronin. Każdy chce mieć swojego Elden Ringa.
Jaycob 1 509 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) No właśnie... Tylko nie każdy potrafi. Rise of the Ronin już pokazał, że otwarty świat to niekoniecznie ich mocna strona. Edytowane 5 Czerwca przez Jaycob
Isharoth 521 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Jak mi to wyskoczyło z jakiegoś innego kanału, to myślałem że to jakiś clickbait. Dobra wiadomość. Nioh to dobre gierki. Szczególnie w 2 spędziłem setki godzin na kolejnych NG+. Duża różnorodność broni, do tego 3 postawy i wiele combosów. W mało której grze walka była dla mnie bardziej wciągająca. Mam jedynie obawy co do bardziej otwartego świata. Moim zdaniem zamknięte lokacje lepiej się sprawdzają w tego typu grach. No ale zobaczymy. 1 1
DżonyBi 1 731 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Ale mila niespodzianka. Jedna z moich ulubionych serii 😍 Wlasnie zassalem.
Reddzik 2 176 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Widzę, że reskin Nioha 2, zawsze coś. Nie zagram, jedynka ani 2 nie podeszła, ta walka z tymi zmianami stylu jest dziwna.
Jaycob 1 509 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca 26 minut temu, Reddzik napisał(a): Widzę, że reskin Nioha 2, zawsze coś. Nie zagram, jedynka ani 2 nie podeszła, ta walka z tymi zmianami stylu jest dziwna. Nie wiem, czemu to niby takie dziwne - to po prostu element mechaniki, który zachęca do kombinowania i daje więcej opcji w walce. Jak ktoś chce, to może cisnąć całą grę w jednej postawie, nikt nie zmusza do żonglowania stylami. System trzech postaw to właśnie jedna z tych rzeczy, które wyróżniają Nioh na tle innych soulslike’ów. 2
Reddzik 2 176 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Ja się odbiłem od tego systemu walki, nie przypadł mi do gustu. 1
ghostdog 611 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Lubię Nioh, to bardzo dobry klon soulsów wzbogacony o bardziej dynamiczny system walki. Pewnie w 3 część zagram, choć daję minus za otwarty świat i grafa trochę uboga, tytuł wygląda jak dlc do drugiej części. Choć Nioh nigdy nie prezentował fajerwerków graficznych.
DżonyBi 1 731 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Grafika z pewnoscia nie jest rewolucyjna, ale widac bogactwo szczegolow. Lokacje ciekawie zaprojektowane i "mięsiste". Progres jest. Gram w trybie wydajnosci na PS5 pro. Edytowane 6 Czerwca przez DżonyBi
Jaycob 1 509 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Serio? Po kilku materiałach z tuby nie zauważyłem żadnej wyraźnej poprawy graficznej. Dla mnie wygląda jak Nioh 2. Podobno też ma problemy z utrzymaniem stabilnego framerate’u na PS? Fextralife też o tym wspomina:
DżonyBi 1 731 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Takie odnioslem wrażenie. Tego nie zobaczysz na youtube, bo nie ma duzych zmian, ale "na zywo" widac, ze jest lepiej. Gralem wczoraj troche na pro w trybie wydajnosci i trzyma te 60 fps. W weekend pogram dluzej. Edytowane 6 Czerwca przez DżonyBi
dawidoxx 549 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca 47 minut temu, Jaycob napisał(a): Serio? Po kilku materiałach z tuby nie zauważyłem żadnej wyraźnej poprawy graficznej. Dla mnie wygląda jak Nioh 2. Podobno też ma problemy z utrzymaniem stabilnego framerate’u na PS? Fextralife też o tym wspomina: Nie wyglada jakoś super lepiej, a i framerate tez potrafi chrupnać - to jest ten sam poziom co ronin.. 16 godzin temu, Reddzik napisał(a): Ja się odbiłem od tego systemu walki, nie przypadł mi do gustu. To samo.. uwielbiam soulsy, ale tutaj jakoś kompletnie mi nie podchodzi
DżonyBi 1 731 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca 3 minuty temu, dawidoxx napisał(a): to jest ten sam poziom co ronin Nie, to nie jest ten sam poziom co Ronin. Ronin wyglada biednie.
Jaycob 1 509 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Do premiery jeszcze sporo czasu, a z tego co się orientuję, demo jest w fazie alfa. Ciekawi mnie, czy coś jeszcze ulegnie zmianie pod względem grafiki. Moim zdaniem UI również wymaga dopracowania - obecnie nie wygląda zbyt intuicyjnie. Osobiście grafika nie jest dla mnie najważniejsza - liczę przede wszystkim na to, że utrzymają poziom walki znany z poprzednich Nioh'ów. Jeśli tak będzie, to będę w pełni zadowolony.
dawidoxx 549 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca 5 minut temu, DżonyBi napisał(a): Nie, to nie jest ten sam poziom co Ronin. Ronin wyglada biednie. Dla mnie ten sam, biedne oswietlenie, tekstury - nie wiem może na pro jest ładniej, ale na podstawowym ps5 wyglada to srednio
DżonyBi 1 731 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca Ronina przechodzilem ostatnio, a teraz odpalilem Nioha 3. Widac roznice golym okiem na korzysc tej drugiej. 1
Jaycob 1 509 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca Ronin trochę biednie wyglądał przez ten otwarty świat, ale zdarzały się fajne widoczki. Jak Nioh 3 jest ładniejszy, to super wiadomość. Kilka moich ss z PS5: Spoiler
Vulc 1 735 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca Moje kontakty z Nioh są takie słodko-gorzkie. W jedynkę się mocno wciągnąłem, dwójka już mnie nieco odrzuciła. No, ale miałem też długą przerwę od tej serii, więc zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi