Harddrinkingman 78 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Ok, zamieniłem moje chłodzenie box z q9550 na boxa z c2d e4600 (dwa razy więcej aluminium, miedzi brak). Skutki powyższego działania są dwa. Pierwszy z nich - oba chłodzenia box (na e4600 oraz q9550) trzymają się teraz na 3 kołkach. Tak to niestety jest jak się ruszy stare dziadostwo. Drugi to spadek temperatury na q9550 o 15-20 stopni (sprawdzę to dokładniej jak z roboty wrócę) plus w bonusie jest zdecydowanie ciszej. Na ten moment wstrzymam się z zakupem nowego chłodzenia. 1
Harddrinkingman 78 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Zaczyna mnie już denerwować ten komputer. Okazało się, że "nowy" BOX rozkręca się do około 4500 rpm i brzmi wtedy niemalże tak głośno jak mikser. Zamówiłem więc Ferę 5 Black. To druga Fera, którą monowałem i składanie do tzw. kupy 9 elementów, które mają się znaleźć pod gniazdem CPU to porażka. Montując dwa ostatnie elementy (metalowy i plastikowy pod śruby ramki chłodzenia) myślałem, że prędzej je połamię niż założę. Ostatecznie jak w przypadku pierwszej Fery musiałem jeden element podskrobać nożem. Ramka na śruby też średnio pasuje. Ostatecznie zamontowałem radiator i okazuje się, że montaż wentylatora jest możliwy dopiero po usunięciu (trwałym) zasilacza z obudowy. Wina jest tu oczywiście po mojej stronie - mogłem przecież kupić np. Spartana. Czeka mnie więc zakup nowej obudowy do sprzętu o wartości 200 PLN. I tu wraca temat nieszczęsnego Jonsbo D32 STD/PRO.
Keleris 475 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) Przyszły do mnie kolejne graty, muszę przyznać że @Pentium D to porządna firma i paczkę za 10zł zabezpieczył bardzo dobrze w przeciwieństwie do 10x droższego procka który przyszedł z krzywymi pinami, jakoś udało się naprostować, w socket wchodził z delikatnym oporem, w poniedziałek myślę że będę bawił się sprzętem i sprawdzę czy jest sprawny. Reanimacja wentylatora na mostku się nie udała, samo śmigło zaczęło chodzić delikatnie ale nie rusza po podłączeniu do płyty, zamówiony nowy pasywny z ali. Sdram udało się kupić 2x256mb jednostronne o podobnych parametrach. Platformy przygotowane i czekają na testy. Ostatnio zaczął chodzić po mnie temat voodoo, dokładnie 3 - 2000 ale zastanawiam się czy warto dla paru gier tyle przepłacać czy lepiej odpalić to przez glide wrapper na karcie agp wspierającą dx 9.0? jest coś działającego pod win 98 / xp ? Edytowane 30 Sierpnia przez Keleris 3 2
Pentium D 1 164 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Ciekawe czy działa po +-15 latach leżenia w piwnicy. 1
Pan Ciastovy 92 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 4 godziny temu, Pentium D napisał(a): Ciekawe czy działa po +-15 latach leżenia w piwnicy. Miałem taki zestaw(płyta + proc sempron) który był zakopany w piachu na strychu i przeżył, ile tam był zakopany? NIe wiem.
Keleris 475 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Pentium D Śmiga i bez problemu przyjął 200fsb i w końcu mam ten magiczny napis. Pacjent Athlon 1400 przeżył operacje prostowania i wychodzi na to że działa i żadnych zamrożeń/niebieskich ekranów nie było, jedna pamięć sdram jest uwalona więc na ten moment trzeba zadowolić się 256mb. Wszystko na razie przetestowałem na mx400. 2 1
areczek1987 908 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Wow. Zobaczyć wkońcu testy pierwszego składaka jakiego się lepiło mając tylko ceny w sklepach i dochodząc co lepsze od czego Czasy przed internetem i jakiegokolwiek pojęcia o tym. Polecam ten kanał. Koleś znalazł ciekawą niszę. Poprosiłem mx400 ale tatuś utargował jeszcze dobrze że tego jakiegoś biednego nie dał Sąsiedztwo zazdrościło jak GTA 3 chodziło 3
Yedi 277 Opublikowano 10 Września Opublikowano 10 Września Panowie - szukam kompa typu sff który odpali win98se. Potrzebne sloty pcie + pci - normalnej wysokości Ponoć optiplex 990 to ogarnie - ale czy jest coś mniejszego ?
Maxforces 295 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Ja w sobote odpalam chyba najlepsza platforne ktora konkorowala z intelem i podbila serca wielu .Slot A i narodziny Athlona 3
Stjepan 2 378 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Kolejny lapek w kolekcji Acer eMachines E525. Wszystko działa, prócz tauchpada, muszę to obadać. Działa na oryginalnej specyfikacji: Celeron 900 Penryn 2.2Ghz 1 Rdzeń. 2GB DDR2 160GB HDD Intel GMA4500MHD Windows Vista Home Basic SP2. Tutaj pełna specyfikacja: https://icecat.biz/en-in/p/acer/lx.n7502.080/emachines-notebooks-emachines+e525-3883152.html 1 1
Pentium D 1 164 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 58 minut temu, Stjepan napisał(a): Celeron 900 Penryn 2.2Ghz 1 Rdzeń Bestia Ten HDD to chociaż 5400 rpm czy 4200?
Stjepan 2 378 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 5 minut temu, Pentium D napisał(a): Bestia Ten HDD to chociaż 5400 rpm czy 4200? Pińć czterysta.
Pentium D 1 164 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Ciekawe czy ssd mocno poprawiłby responsywność takiego lapka czy jednak jedno jajo to za mało.
Stjepan 2 378 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 15 minut temu, Pentium D napisał(a): Ciekawe czy ssd mocno poprawiłby responsywność takiego lapka czy jednak jedno jajo to za mało. Mam jakieś wolno latające SSD, myślę że raczej nie, tam jest jedno jajo z 1MB Cache, max to 4GB RAM 667Mhz DDR2, tu nie ma co ratować, mam lepsze konfigi z tamtych lat z Core 2 Duo itd. 1
Keleris 475 Opublikowano 12 Września Opublikowano 12 Września Przedstawiam komputer za 50zł, dziewica byłem pierwszym otwierającym, sprawny, obudowa w ładnym stanie oraz mój ulubiony athlon na pokładzie, nawet megabajt z czarnej listy śmiga i trzyma napięcia. 4 2
Yedi 277 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Panowie - używacie czegoś sprawdzonego z dsub na HDMI ? Jeszcze mońka na DSUB nie kupiłem
blabla123 838 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września W dniu 26.08.2025 o 13:08, Harddrinkingman napisał(a): Tak to niestety jest jak się ruszy stare dziadostwo. Kołki łatwo można wymienić przecież. W dniu 31.08.2025 o 00:01, Keleris napisał(a): A1400 Ten XP może mieć potencjalnie odblokowany mnożnik, bo wczesna data. V3 2000 imo nie warto. Jak już to 3000 szukać. 1 1
Daryzda67 19 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 2 godziny temu, Yedi napisał(a): Panowie - używacie czegoś sprawdzonego z dsub na HDMI ? Jeszcze mońka na DSUB nie kupiłem Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 9,77zł | 1080P Adapter HDMI na VGA Kabel konwertera HDMI męski na VGA Famale Cyfrowy konwerter analogowy do tabletu laptop PC TV https://a.aliexpress.com/_EwbQBBc
Yedi 277 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Nie nie nie Ten jest z HDMI (nowy PC) do DSUB (stary monitor) - szukam dokładnie odwrotnie.
Keleris 475 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) Do mnie zawitało troszkę klamotów, sprawdzone mam tylko zasilacz chieftec, fx 5200 i kartę dźwiękową ct4810, reszta tylko rozpaczkowana i jak czas pozwoli jutro posprawdzam bądź za tydzień. Kupiłem też od Pana Chińczyka taki fajny pstryczek do włączania pc. Radiator co zamówiłem do a7v266 niestety nie podejdzie i muszę zamówić takie z regulowanymi zatrzaskami. Odkopałem jeszcze ze strychu zasilacz neotec maximus 440w sprawdzony testerem i wychodzi że jest sprawny tylko ciężko znaleźć dokładne informacje na temat tego zasilacza. Za tydzień będę walczył z instalacją win 98 którego używałem ostatnio jak mnie pamięć nie myli w 2002r i jakoś po przejściu na xp nigdy za nim nie tęskniłem. Edytowane 20 Września przez Keleris 1
Yedi 277 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) Chłopaki - jak ogarniacie porty USB na Win98Se jesli win sam z siebie tego nie wspiera ? (np. dla G31/G41) Kolejne pytanie o ten sam OS - Czy były jakieś bezprzewodowe myszki/klawy na PS2? I wczoraj wjechały: Edytowane 20 Września przez Yedi 1
blabla123 838 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września (edytowane) Stery do W98 https://archive.org/details/nusb33e_202406 Był chyba też jakiś W98 z obsługą USB ale nie pamiętam czy to jakiś oficjalny czy przeróbka. Co do myszek i klawiatur bezprzewodowych to chociażby A4-Tech możesz szukać. Czasami widuję na różnych portalach NOSy, a tam w zestawie masz nawet dyskietkę ze sterami. Edytowane 21 Września przez blabla123 1
Rekomendowane odpowiedzi