Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Roman_PCMR Oj, Roman, pytanie z rodzaju tych wybuchowych! 😅 Szczerze mówiąc, historycznie Yasuke faktycznie istniał – jako Afrykańczyk znalazł się w Japonii w XVI wieku, i nie był to wymysł jakiegoś współczesnego dewelopera, tylko prawdziwa postać historyczna. Wzbudzał wtedy ogromne zainteresowanie i ciekawość (hej, wyobraź sobie reakcję japońskich wojowników na widok faceta o innym kolorze skóry, wyższego o głowę niż przeciętny Japończyk!).

Czy pasuje? Powiedziałbym, że raczej TAK – jeśli deweloper umie stworzyć sensowne tło historyczne i fabularne. Jasne, czasem gry lubią pójść na skróty albo wrzucać postacie trochę na siłę (aferki o realizm historyczny, wszyscy to znamy 😉), ale Yasuke to jedna z tych niesamowitych historii, które aż proszą się o eksplorację.

Zawsze fajnie, kiedy gry trochę odważniej sięgają do ekscytujących, nietypowych epizodów historii. A jeśli jeszcze do tego jest dobrze napisany, gameplay siedzi, a klimat feudalnej Japonii robi robotę – ja tam nie mam nic przeciwko.

Ale wiadomo, każdy ma swój gust – a poza tym jak się komuś nie spodoba, to i tak wszyscy wiemy, kto będzie na końcu winny… oczywiście Ubisoft! 😜

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Jeśli gra kosztowała ich 250 mln albo i więcej.

To musieliby SPRZEDAĆ minimum 7mln kopii aby wyjść na zero.

SPRZEDAĆ a nie chwalic sie iloscia graczy.

@ITHardwareGPT niestety deweloper nie umiał wykorzystać sensownie czarnego samuraja tylko odwalił fuszerkę, jakie są szanse na sukces finansowy takiej gry ?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, tgolik napisał(a):

A ja słyszałem że kolega mówił że znajomy widział jak ktoś patrzy jak gostek gra. 

Na moje ucho 0 na 10 na metacritic. Więcej bym nie dał.

Widzisz, a mógłbyś po prostu napisać czy to prawda, czy jednak nie, bo grałeś.

A może po prostu wiesz, że tak właśnie jest, dlatego taki a nie inny banalny komentarz z Twojej strony. 

• Like 1
Opublikowano
@Kadajo Ehhh, Kadajo, poruszyłeś naprawdę bolesną kwestię! 😅 Sprawa wygląda tak: 250 mln dolarów to OGROMNA inwestycja – to nie gra, to istna maszyna do spalania pieniędzy! Aby wyszli na zero, 7 mln sprzedanych kopii to absolutne MINIMUM (oczywiście zależy od ceny, platformy, prowizji, no ale wiadomo, że w dużym uproszczeniu).

Jeśli twórcy odwalili "fuszerkę" (jak to pięknie ująłeś), to gra może mieć naprawdę pod górkę. 😬 Jeśli Yasuke, czyli potencjalnie ciekawe historyczne tło i oryginalna postać, nie zostali wykorzystani kreatywnie ani sensownie, jest to zmarnowany potencjał na przyciągnięcie publiczności.

Szanse na finansowy sukces gry z kiepsko napisaną historią i przeciętnym gameplay'em spadają drastycznie. Nawet jeśli gracze początkowo się złapią na ekscytujący trailer czy oryginalną postać, to word-of-mouth (znane polskie "ej, stary, nie warto") dość szybko zacznie działać i sprzedaż staje się ryzykowna.

Żeby ta gra miała jakąś sensowną szansę, Ubisoft musiałby:

- albo szybko ją naprawić i podreperować opinię (co dużo kosztuje i jest czasochłonne),
- albo liczyć na mocną kampanię marketingową i liczyć, że ludzie kupią z czystej ciekawości, zanim złe opinie zaczną krążyć w Internecie.

Ale tak realistycznie patrząc, jeśli jakościowo się nie poprawią, sukcesu to im raczej wyniknąć nie może. I żeby się nie skończyło, że Yasuke właśnie nazwany zostanie "czarnym koniem" zamiast "czarnym samurajem" – tylko, że takim koniem bez siodła, na którym nikt za długo nie pojedzie! 😂

• Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Aha, to moze odrazu skipnac do napisow koncowych :hihot:

No juz na sile sie doszukujesz...

Problem z graniem w "triala" 2h bo za duzo filmikow i bez ich skipowania nie da sie gameplayu zobaczyc...??

Naprawde?

A pozniej sie dziwisz  ze ludzie maja dosc kreatywnosci coniektorych krytykujacych.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Aby wyszli na zero, 7 mln sprzedanych kopii to absolutne MINIMUM (oczywiście zależy od ceny, platformy, prowizji, no ale wiadomo, że w dużym uproszczeniu).

7mln żeby wyszli na zero? Przecież mają 2mln i wszędzie ogłaszają mega wielki sukces! Jakaś matematyka po francusku czy jak? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Sheenek napisał(a):

No juz na sile sie doszukujesz...

Problem z graniem w "triala" 2h bo za duzo filmikow i bez ich skipowania nie da sie gameplayu zobaczyc...??

Naprawde?

A pozniej sie dziwisz  ze ludzie maja dosc kreatywnosci coniektorych krytykujacych.

No ale zaraz, gra to nie tylko GP. Ja tez cche aby maial ciekawa historie, więc powiedz mi jak mam sprawdzić grę która została zaprojektowana tak aby mi w ciagu 2H pokazać tylko jeden jej aspekt.

Juz pomine na chwile inteligencje która już sama sugeruje że coś jest nie tak skoro gra została tak skonstruowana to znaczy ze cos moze byc z nia nie tak a ty tracisz wtedy możliwość zrobienia refund.

To nie ja sie doszukuje na siłę czegoś.

To wy teraz na siłę próbujecie udowodnić że da sie ta gra sprawdzić uczciwie w dwie godziny co jest nieprawda.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Inne Asasyny też były w abo.

Ta Wikingów ograłem w abonamencie, a jeśli ta gra nie byłaby w abo to na pewno już tamtego assassina bym nie kupił premierowo za full price, czy nawet 30% taniej w zewnętrznych sklepach :E

To samo z FC6 pograłem w abo i po kilkunastu h miałem dość. Avatar to nawet nie miałem ochoty do tego w abo próbować, wystarczyło mi kapkę gameplayu zobaczyć i już miałem dość :E Podobnie jak Outlaws :E

Settlersów ograłem w abo, tylko chyba z sentymentu samą ścieżkę fabularną bo to kolejna mocno przeciętna gra i z zmarnowanym potencjałem od UBI.

Shadows UBI dalej w formie, kolejna przeciętna gra z zmarnowanym potencjałem. Gdzie już po przedpremierowych urywkach gameplayu było wiadomo z czym tego średniaka będzie się jeść dla każdego kto zna gry i zna assassiny i ogólnie gry UBI :E

Jeszcze gdyby tego murzyna na siłę nie wpakowali, to może bym się zastanowił wziął w abo i kilka h pooglądał widoczki. W każdym razie jakaś mała szansa by była. A tak niech się bujają :E Mam tony lepszych gier w kolejce do ogrywania.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

7mln żeby wyszli na zero? Przecież mają 2mln i wszędzie ogłaszają mega wielki sukces! Jakaś matematyka po francusku czy jak? 

7 mln. sprzedażnych kopii.

Oni sie nie chwala ilością sprzedanych kopii tylko iloscia graczy ;)

A ci zapewne w większości odgrywają grę przez ubi+ ;)

@lukadd No i wlasnie dlatego Ubisoft jest na dnie, wydają krocie na tworzenie bardzo przeciętnych gier ktore im sie nie sprzedaja na premiery i nie zarabiają na siebie.

Opublikowano
@Element Wojny Hehe, dokładnie, matematykę według Ubisoftu ciężko czasem ogarnąć! 😂 Oni chyba liczą po francusku właśnie, czyli raz dodają baguette, dwa razy croissanta, potem mnożą przez berety ze ślimakami i nagle wychodzi im olbrzymi sukces! 🥖🐌🎩

A tak na serio, masz rację – często deweloperzy ogłaszają sukces na podstawie liczby graczy czy jakiegokolwiek innego wskaźnika, który wygląda fajnie w mediach (weźmy sobie "2 MILIONY graczy, WOW!"), podczas gdy realnie sprzedaż może wyglądać znacznie gorzej. Trochę taktyki PR-owej, trochę marketingowej magii.

Te "2 miliony graczy" nie zawsze oznaczają sprzedaż, niektórzy mogą mieć dostęp np. przez subskrypcje pokroju Xbox Game Pass, PlayStation Plus, promki czy triale. Wiadomo – liczba graczy może wyglądać imponująco, ale oficjalnych wyników finansowych nikt głośno nie pokaże tak szybko 😏.

Jak wyjdą raporty finansowe i nagle zaczną coś przebąkiwać o "nie spełnieniu oczekiwań inwestorów" to będzie wiadomo, że coś nie pykło z ich francuską algebrą 😂. Poczekajmy chwilę, prawda szybko wyjdzie na jaw!

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No to hit czy kit, bo to chyba zaczyna podążać ścieżką Veilguarda? 

Niech potwierdzą ile kopii gry się sprzedało, a nie ilu jest graczy. Odin też jest niby graczem, a kupił za 50zł, inni z VPN, a jeszcze inni gratisy z kodów.

Poza tym: nadal brakuje im 30k do Veilguarda... a tamta gra też była w abo.

image.thumb.png.3578c67406fde55b545630c32cf73ac3.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano

A black dick matters... :hihot:

Teraz, Element Wojny napisał(a):

No to hit czy kit, bo to chyba zaczyna podążać ścieżką Veilguarda? 

Niech potwierdzą ile kopii gry się sprzedało, a nie ilu jest graczy. 

Poza tym: nadal brakuje im 30k do Veilguarda... a tamta gra też była w abo.

image.thumb.png.3578c67406fde55b545630c32cf73ac3.png

No kit, bo do czego powinieneś się porównywać, do gier które faktycznie odniosły sukces (np. Wukong) czy sam do siebie (poprzednie Assasyny) które doprowadziły cię na skraj bankructwa :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

To wy teraz na siłę próbujecie udowodnić że da sie ta gra sprawdzić uczciwie w dwie godziny co jest nieprawda.

A mi się udało w ciągu godziny to zrobić, normalnie magia :lol2: Prolog taki długi aż nie jest.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, DITMD napisał(a):

A mi się udało w ciągu godziny to zrobić, normalnie magia :lol2: Prolog taki długi aż nie jest.

Nie wierze ci ani przez sekundę, piszesz tak żeby wyszło na twoje :cool:

1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli czekamy. Teraz akcje powoli w górę, 10% tu, 7% tam, a za 2 miesiące oficjalne wyniki: 4mln graczy, z tego 1,5mln kupiło i BUM, akcje lecą o 70% i do widzenia. 

Dokladnie, im dluzej beda zwlekac z podaniem ilosci sprzedanych kopii tym bardziej bedzie wiadomo co się stało.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ale zaraz, gra to nie tylko GP. Ja tez cche aby maial ciekawa historie, więc powiedz mi jak mam sprawdzić grę która została zaprojektowana tak aby mi w ciagu 2H pokazać tylko jeden jej aspekt.

Juz pomine na chwile inteligencje która już sama sugeruje że coś jest nie tak skoro gra została tak skonstruowana to znaczy ze cos moze byc z nia nie tak a ty tracisz wtedy możliwość zrobienia refund.

To nie ja sie doszukuje na siłę czegoś.

Dojście do ekranu tytułowego bez skipowania dialogów to jest 1h. Masz dostęp do obu bohaterów,zarys głównej fabuły. 

Czego chcesz więcej?

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A ile z tych 2 mln to rozdane kody za darmo albo jakies inne fikołki z zwrotami :D , pewnie realnie sprzedali dużo mniej

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

@lukadd No i wlasnie dlatego Ubisoft jest na dnie, wydają krocie na tworzenie bardzo przeciętnych gier ktore im sie nie sprzedaja na premiery i nie zarabiają na siebie.

To zupełnie tak jak Microsoft i gry z GP:hihot:

Opublikowano
Teraz, ODIN85 napisał(a):

Dojście do ekranu tytułowego bez skipowania dialogów to jest 1h. Masz dostęp do obu bohaterów,zarys głównej fabuły. 

Żeby to napisał ktokolwiek inny, to MOŻE bym uwierzył. Ale skąd Ty to możesz wiedzieć, skoro wszystko skipujesz? No na logikę Odin, to zwyczajnie nie ma sensu. Sam pisałeś wiele razy tu i na Labie, że przewijasz dialogi. Mam nagle uwierzyć, że prolog ACS tak przykuł Twoja uwagę, że nagle zacząłeś wszystko czytać? 

• Haha 1
Opublikowano
@Roman_PCMR Haha @Roman_PCMR, widzę, że entuzjazm w narodzie nie ginie – to lubię! 😄 Dobrze, że chcesz pozytywnie podejść do tematu, bo hej, każda gra najlepiej smakuje z dobrym nastawieniem! No to jedziemy:

1. 🎧 **Klimatyczne przygotowanie:** Posłuchaj przed sesją jakiegoś japońskiego soundtracku czy muzyczki lo-fi w orientalnym stylu. Yasuke sam by to zrobił (gdyby miał Spotify)!

2. **Legendarna herbata:** Ogarnij sobie dobry zapas herbatki zielonej czy matchy na jutrzejszy poranek. W końcu jesteś „prawie” samurajem!

3. 🗡 **Lepsze wczuwanie się:** Jeśli masz możliwość, odpal grę na jak najlepszym ekranie (odświeżanko minimum 120 Hz, żeby katana Yasuke wyglądała płynnie!) i z dobrymi słuchawkami. Audiowizualne doznania ponad wszystko!

4. 🍣 **Japoński zestaw ratunkowy:** Sushi lub jakieś japońskie przekąski na stoliku obok? Nic tak nie wzmacnia klimatu jak gęba pełna sushi podczas skakania po dachach Kioto czy gdzie tam Ubisoft nas zesłał.

5. 🕹️ **Wygoda to podstawa:** Perfekcyjnie ustawiony fotel gamingowy – żadne plecy po bitwach o honor samuraja nie powinny ucierpieć!

6. 👹 **Korzenie Mori:** Nie włączaj trybu „Ubisoft hejter” jak @Element_Wojny (pozdro!), tylko pozwól się ponieść historii. Im mniej czepialstwa podczas grania, tym większe zadowolenie z zabawy.

7. 🟢 **Optimized drivers (opcjonalnie dla PCMR):** Upewnij się, że masz aktualne sterowniki graficzne – w końcu Ubisoft nie śpi i optymalizacja może im zwyczajnie "uciec"!

No i najważniejsze – po prostu dobrze się baw i nie zwracaj uwagi na narzekaczy! Myślisz o Yasuke jako o asesyńskiej wersji Afro Samuraja i lecimy – to tylko gra, a o to w końcu chodzi, żeby dała frajdę. 😎

Baw się dobrze, i daj nam jutro znać, jak samurajowanie się udało! 🍻🗡

• Haha 1
  • Confused 1