Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W AC: Shadows miejsca, przez które możemy wyjść z fosy okalającej zamek są oznaczone. W przypadku skałek, to losowa sprawa - tak mniej więcej jak na Skylige. Albo się wdrapiesz spamując skok albo zjeżdżasz.

Ale tak naprawdę, to brakuje mi autopilota dla konia - lubiłem sobie iść w czasie transferu zrobić kawę.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

W AC nigdy nie używałem autopliota konia, jakoś lubiłem sobie z buta wszędzie śmigać, choć w RDR2 ten autopliot mnie wyleczył z robienia innych rzeczy poza TV, bo jak wracałem przed TV to zazwyczaj już nie żyłem :P.

Tak 5 przez 10 przeglądam ten temat i serio dobrze czytam, że nie wszędzie idzie wejść/wspiąć się? Czy jak to wygląda? 

Opublikowano

Nie zdarzyło mi się na razie, żebym gdzieś nie wszedł. Jeśli się ześliźniesz, to tuż obok da się wspamować skokiem. Gęsta roślinność możliwe, że jest problemem przy upscalerach i niskim klatkażu. Gram w 4k@~80 z DLAA i roślinność, nawet b. gęsta raczej cieszy oko niż utrudnia przełaje.

Opublikowano
18 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

W AC nigdy nie używałem autopliota konia, jakoś lubiłem sobie z buta wszędzie śmigać, choć w RDR2 ten autopliot mnie wyleczył z robienia innych rzeczy poza TV, bo jak wracałem przed TV to zazwyczaj już nie żyłem :P.

Tak 5 przez 10 przeglądam ten temat i serio dobrze czytam, że nie wszędzie idzie wejść/wspiąć się? Czy jak to wygląda? 

W RDR2 jazda na koniu to czysta przyjemność. Jak zagrałem później w Valhalle i siadłem na tego kartonowego konia to aż się odechciało na nim jeździć. Nawet plotka w W3 bez porównania lepsze wrażenie jazdy na koniu z tym w Valhalli. W Shadows rozumiem, że lepiej nie jest, pytanie do tych co grają ?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Tak tak, wiem że w RDR2 to była czysta przyjemność, Ja czasem nawet teraz odpalam wsiadam na konia włączam autopilot i podziwiam widoki :D i rozwiązałeś mi zagadkę czemu w AC wolałem z buta śmigać :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W AC: Shadows podziwianie Japonii to też czysta przyjemność. A już w ogóle burza, z wichurą i gęstym deszczem nigdzie nie wyglądała tak dobrze. Drzewa smagane wiatrem, krople w kałużach i sam deszcz. Do tego ślady, które zostawia Naoe czołgając się w błocie - poezja.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
27 minut temu, skunRace napisał(a):

W RDR2 jazda na koniu to czysta przyjemność. Jak zagrałem później w Valhalle i siadłem na tego kartonowego konia to aż się odechciało na nim jeździć. Nawet plotka w W3 bez porównania lepsze wrażenie jazdy na koniu z tym w Valhalli. W Shadows rozumiem, że lepiej nie jest, pytanie do tych co grają ?

To jest ten sam model jazdy który się ciągnie od Origins.

Nigolas w Rivendell 

Messenger_creation_59BB8AEA-6140-4B8D-AE33-F27A62F18779.jpeg

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Kup Oleda bo hdr to masz jedynie napis na pudełku.

No nie do końca, poczytałem i musiałem po prostu włączyć HDR 400 w ustawieniach OSD monitora, bazowałem na tym programiku do monitora pod Windowsem który tej funkcji nie ma. Z tym OLED-em to widzę, że jest gruba zajawka, ale ceny są dość mocne więc nie dziękuje na razie, wystarczy mi to co mam. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tgolik napisał(a):

A już w ogóle burza, z wichurą i gęstym deszczem nigdzie nie wyglądała tak dobrze. Drzewa smagane wiatrem, krople w kałużach i sam deszcz. Do tego ślady, które zostawia Naoe czołgając się w błocie - poezja.

Dodałbym jeszcze kapitalne udźwiękowienie na kinie domowym te krople w pokoju czuje.

27 minut temu, Sobtainer napisał(a):

Z tym OLED-em to widzę, że jest gruba zajawka

To zmienia bardziej doświadczenia wizualne niż sama topowa karta. Mając do wyboru RTX5090 i zwykły TV a konsola i topowy OLED. Bez wachania wybieram to drugie. 

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 3
Opublikowano
46 minut temu, Sobtainer napisał(a):

Z tym OLED-em to widzę, że jest gruba zajawka

22 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

To zmienia bardziej doświadczenia wizualne niż sama topowa karta. Mając do wyboru RTX5090 i zwykły TV a konsola i topowy OLED. Bez wachania wybieram to drugie.

Podpisuję się pod tym. Niedawno mając do wyboru 5080 albo 4070Ti Super + OLED wybrałem to drugie - i za każdym razem wybrałbym jeszcze raz to samo. Przejście z IPS'a na OLED jest po prostu nie do opisania - to całkowicie zmienia postrzeganie gier, w które się gra. Przed zakupem byłem bardzo sceptyczny gdy mi pisano "tego się nie da wytłumaczyć, musisz sam to zobaczyć", ale teraz doskonale wiem o co im chodziło. Dla mnie to game changer. Ba, teraz nawet jakby ktoś mi zaoferował wymianę 4070TS na 5090 ale powrót do IPS'a, to kazałbym całować mu się w tyłek. 

• Like 2
Opublikowano

Jam bym mojego 40" 21:9 z HDR 400 na pewno na 27" czy 32" Oled nie zamienił, ta wielkość ekranu robi mega immersje w grach, a HDR 400 też spoko coś pomiędzy SDR a real HDR, ale tego też nie wytłumacze bo nikt takich ekranów tu nie kupuje.

A i fajnie że odkrywacie gry na nowo bo dźwięk deszczu szum traw itp był na tym samym poziomie w Brakpoint, a także innych grach UBI i nie tylko - a o grafie nie wspomne.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

40" 21:9 uważam za idealny rozmiar do gier, nie za duży, nie za mały, 42" 16:9 jest za wysoki do siedzenia blisko - ale każdy niech gra jak chce.

Edytowane przez bbandi
Opublikowano

Wszystko zależy od tego, jaką masz przestrzeń do zagospodarowania - jedni mają cały pokój i tworzą sobie future-proof gaming room rodem z Cyberpunka, w który inwestują grube tysiące - a inni mają po prostu biurko w pokoju, na którym wszystko musi się zmieścić. 

Ja mam biurko, i monitor 27'' to dla mnie jedyna opcja - próbowałem 34'' i się nie zmieścił; 31'' haczył mi o boczną ścianę i był problem z obracaniem.  

• Like 2
Opublikowano

Duży ekran = duża plamka = kiepska jakość obrazu, dlatego przy dużym ekranie trzeba wybierać 4k, co zarzyna komputer. Przerabiałem Lenovo 31,5 na IPS w 1440p, jakość obrazu była żenująca, zwłaszcza jak coś projektowałem, nie wspominając o scanlines których doświadczyłem. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sobtainer napisał(a):

Duży ekran = duża plamka = kiepska jakość obrazu, dlatego przy dużym ekranie trzeba wybierać 4k, co zarzyna komputer. Przerabiałem Lenovo 31,5 na IPS w 1440p, jakość obrazu była żenująca, zwłaszcza jak coś projektowałem, nie wspominając o scanlines których doświadczyłem. 

4k zarzyna karte, ale za to tez daje ci sporo wiecej detali, jak ze wszystkim, cos za cos.

• Like 1