Pentium D 1 159 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) 18 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a): rozmowa.jotpegie Skąd się tacy ludzie biorą Edytowane 6 Lutego przez Pentium D
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Nawiasem. Za rzecz nowszą niz 6 mcy sprzedawaną na olx jaki podatek należy zapłacić fiskusowi? Bacik na skalperow rzeczy drogich. Spoiler https://vm.tiktok.com/ZNeobTTdb/
ryba 1 246 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a): Nawiasem. Za rzecz nowszą niz 6 mcy sprzedawaną na olx jaki podatek należy zapłacić fiskusowi? Bacik na skalperow rzeczy drogich. Ukryj zawartość https://vm.tiktok.com/ZNeobTTdb/ Dochodowy od zysku. Ale podatek jest tylko jak zarobisz, samo sprzedanie ponizej okresu 6 miesiecy, ale ze strata = masz to zglosic, ale bez podatku. Powyzej 6 miesiecy, nie trzeba zglaszac i nawet jak bylby zysk, to bez podatku. A to tez tak przy okazji, jaki procent kupujacych uzywane high-endowe GPU/CPU placa PCC-3 od zakupu uzywanego towaru powyzej 1k pln
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 43 minuty temu, ryba napisał(a): Dochodowy od zysku. Ale podatek jest tylko jak zarobisz, samo sprzedanie ponizej okresu 6 miesiecy, ale ze strata = masz to zglosic, ale bez podatku. Powyzej 6 miesiecy, nie trzeba zglaszac i nawet jak bylby zysk, to bez podatku. Spoko, dzięki. No ja to w kontekście skalperów. Kupi za 14 000. Wystawi za 19 000. 5K na sztuce. Wystawi ze 3 szt., to już jest się z czego tłumaczyć, jak ktoś podpierdzieli do fiskusowni (zresztą chyba same serwisy mają już taki obowiązek). 45 minut temu, ryba napisał(a): A to tez tak przy okazji, jaki procent kupujacych uzywane high-endowe GPU/CPU placa PCC-3 od zakupu uzywanego towaru powyzej 1k pln Z tego co kumam 2%?
ryba 1 246 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Spoko, dzięki. No ja to w kontekście skalperów. Kupi za 14 000. Wystawi za 19 000. 5K na sztuce. Wystawi ze 3 szt., to już jest się z czego tłumaczyć, jak ktoś podpierdzieli do fiskusowni (zresztą chyba same serwisy mają już taki obowiązek). Z tego co kumam 2%? Ktos przy okazji raportow DAC7 musilaby robic przeglad co dana osoba sprzedala i robic research co i kiedy mialo premiere - awykonalne O ile ktos obcykany moze sie trafic i polaczyc kropki z datami, ale raczej 0 szans na to. Jak ktos przy okazji DAC7 doczepi sie takiego RTX5090 sprzedanego za 19k, a kupiony bylby za 14k, to tylko od kwoty 5k (zysk) bedzie gruba imba o kare (75%? to 3.75K zamiast obowiazkowego podatku). No bo gdyby to mialo byc 75% od calosci, to taki skalper bylby 9.25k w plecy A jak ktos kupuje od takiego skalpera 5090 za 19k, to musi jeszcze doliczyc wlasnie pcc-3 2% - 400zl. 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Serio? IMO w dobie kompów, exceli, baz danych itd, to... raczej trzeba się postarać, by tego nie zauważyć (!) - i samo powinno się raportować gdzieś. W końcu wszystko poza sekcją samochody / mieszkania, co obraca, jako używka kwotą w okolicy 15-20K, x3, x4 sztuki, to juz jest 60-80K. To już jest moneta, a nie botki z vintage. Raczej trudno tego nie odnotować w systemie. A promocje, premiery nie mają znaczenia. Kwoty powinny być sygnałem.
duniek 255 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 6-pak roznych itemów za 63zł wysyłka smart 0zł gosc chciał jeden item ktory wyceniłem na 22zl zgodził sie, zaplacił 22 + 11,5 wysylka wyslalem sprawa zamknieta jeden dzien po pisze ze jeszcze wzialby dwa itemy i daje 2x15zł wysytawilem, kupił 30 + 11,5 wysylka wydał 75zł na 3 itemy 7
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Mogłeś mu tą resztę w gratisie posłać 😁 1
Áltair 270 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego W dniu 9.02.2025 o 12:23, duniek napisał(a): 6-pak roznych itemów za 63zł wysyłka smart 0zł gosc chciał jeden item ktory wyceniłem na 22zl zgodził sie, zaplacił 22 + 11,5 wysylka wyslalem sprawa zamknieta jeden dzien po pisze ze jeszcze wzialby dwa itemy i daje 2x15zł wysytawilem, kupił 30 + 11,5 wysylka wydał 75zł na 3 itemy Ostatnio ktoś chciał ode mnie odkupić książkę. Cena 30 zł + 4 zł wysyłka Inpost. Poprosił o anulowanie sprzedaży OLX i wysyłkę za pobraniem PP, co go wyszło 26 zł wysyłka.
Doamdor 1 781 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego OLX konto z 2018r, oferta bez opcji kup teraz, więc napisałem chcę kupić. Odp nie ufam olx, proszę podać e-mail, wyślę link do allegro lokalnie. Długo nie musiałem czekać, konto zawieszone. 1
duniek 255 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego W dniu 9.02.2025 o 12:23, duniek napisał(a): 6-pak roznych itemów za 63zł wysyłka smart 0zł gosc chciał jeden item ktory wyceniłem na 22zl zgodził sie, zaplacił 22 + 11,5 wysylka wyslalem sprawa zamknieta jeden dzien po pisze ze jeszcze wzialby dwa itemy i daje 2x15zł wysytawilem, kupił 30 + 11,5 wysylka wydał 75zł na 3 itemy 1 3
Áltair 270 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 22 godziny temu, Doamdor napisał(a): OLX konto z 2018r, oferta bez opcji kup teraz, więc napisałem chcę kupić. Odp nie ufam olx, proszę podać e-mail, wyślę link do allegro lokalnie. Długo nie musiałem czekać, konto zawieszone. Ja wtedy odpisuję. Bardzo chętnie podam maila, oto on oszuścizolxnagilotynę@wonstad.pl
aureumchaos 440 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Witam, Mam pytanie. Jak bezpiecznie dla siebie jako sprzedajacego wyslac przesylke OLX? Chce wyslac laptopa ale boje sie ze kupujacy wezmie pudelko, wyciagnie laptopa i naoisze ze dostal pusty i ja nie dostane kasy. Czy trzeba nagrywac film jak sie to pakuje? Zdjecia tasm? Ktos moze cos sprzedawal drozszego i wie jak sie ochronic?
zakk87 83 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) Droższe rzeczy zawsze oklejam najpierw na folii bąbelkowej a później też na stretch na pudełku w wielu miejscach, robię zdjęcia i masz jakiś punkt odniesienia w razie jakby sprzedający coś kombinował. Spoiler Edytowane 12 Lutego przez zakk87 1
aureumchaos 440 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego no a jak powie, ze najpierw zawinalem, nakleja, zrobilem zdjecia i potem wyslalem pusty karton?
zakk87 83 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) a to tego nie wiem. Dla bezpieczeństwa nagraj film jak pakujesz i naklej łatwo zrywalne naklejki albo nie wiem. Moim zdaniem jesteś trochę przewrażliwiony, może lepiej sprzedaj osobiście komuś ewentualnie przez allegrolokalnie. Tam masz pewność, że złodziej dostanie zwrot a Ty nie będziesz musiał zwracać pieniędzy więc win-win. Edytowane 12 Lutego przez zakk87 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 2 godziny temu, aureumchaos napisał(a): Witam, Mam pytanie. Jak bezpiecznie dla siebie jako sprzedajacego wyslac przesylke OLX? Chce wyslac laptopa ale boje sie ze kupujacy wezmie pudelko, wyciagnie laptopa i naoisze ze dostal pusty i ja nie dostane kasy. Czy trzeba nagrywac film jak sie to pakuje? Zdjecia tasm? Ktos moze cos sprzedawal drozszego i wie jak sie ochronic? Nic Cię nie ochroni. Chyba że nagrasz jednym ujęciem pakowanie, jazdę, wkładanie do paczkomatu. To może. Lepiej mieć niż nie mieć taki materiał, ale mało kto zechce go oglądać. 1
lokiju 525 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) Przedmiot wystawiony na OLX i już pojawiają się pytania w stylu: "Ile możemy zejść z ceną? Odbiorę osobiście." Pomyślałem sobie dobra mam ten zapas te 10% z ceny mogę zejść. Nawet napisałem, że się dostosuję co do miejsca odbioru. Jednak Janusz już się więcej nie odezwał bo jak się domyślam chciał za pół darmo. Edytowane 13 Lutego przez lokiju
duniek 255 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 5 godzin temu, lokiju napisał(a): Przedmiot wystawiony na OLX i już pojawiają się pytania w stylu: "Ile możemy zejść z ceną? Odbiorę osobiście." Pomyślałem sobie dobra mam ten zapas te 10% z ceny mogę zejść. Nawet napisałem, że się dostosuję co do miejsca odbioru. Jednak Janusz już się więcej nie odezwał bo jak się domyślam chciał za pół darmo. jak ktos napisze swoja cene to to moge przemyslec, ale jak ktos pisze ile zejde to albo nie pisze nic albo absurdalna kwote podaje ze np 2,50 (przy cenie 1000zl) najlepsze jak mi kiedys gosc za GPU chcial sie ugadac POZA ALLEGRO (w GPU prowizja jest 2,5% chyba) karta za 200zl - rabat 5zl
copyname 96 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego W dniu 12.02.2025 o 17:31, JeRRyF3D napisał(a): Nic Cię nie ochroni. Chyba że nagrasz jednym ujęciem pakowanie, jazdę, wkładanie do paczkomatu. To może. Lepiej mieć niż nie mieć taki materiał, ale mało kto zechce go oglądać. o właśnie, chciałem zapytać o to. Serio OLX tak w uja leci i można przez oszustwa w tak łątwy sposób stracić przedmiot i kasę? ... Ostatnio koleś naciągnął mnie na 30 zł. Twierdził, że źle zabezpieczyłęm paczkę z gofrownicą i niby ułamała się. Założył spór na OLX, przedstawił całą litanię jakby walczył o 1000 zł, pisał że źle zabezpieczona paczka niezgodnie z regulaminem inpost itp. itd. Ja przedstawiłem swoje zdjęcia z pakowania, uznałem że według mnie wszystko było prawidłowo zabezpieczone do transportu i nie odpowiadam za proces odpakowania ze strony kupującego - mógł on tak samo uszkodzić towar po odbiorze, a to mogło mu upaść czy coś... Dodatkowo uszkodzenie nie było takie poważne, że towar nie działał. Ułamał się plastik, ale wszystko było sprawne. OLX oczywiście uznał stronę kupującego, napisał żę mam 2 dni na podjęcie decyzji czy chcę zwrot towaru (za przesyłkę któego mam jeszcze dodatkowo zapłacić ja) czy Klient zatrzymuje kasę i towar po tych 2 dniach (nieważne czy mam możliwość odpowiedzi czy też nie, mam tylko 2 dni) . I zostałem bez przedmiotu i bez kasy, bo OLX oczywiście blokuje kasę do momentu potwierdzenia towaru przez kupującego. Konsultant olx twierdził, że mogę odebrać uszkodzony towar i zgłosić reklamację do przewoźnika... już to widzę. Za 30 zł nie chciało mi się bawić w odsyłkę towaru, bo za przesyłkę i tak ja miałem zapłacić. To w ogóle nie opłącało mi się. Ale miałem wrażenie, że to nie jest 1 numer kolesia, bo przemowa do konsultanta wręcz wzorowa... Czy to kuźwa trochę jest nielegalne? przetrzymują kasę za towar, który ma kupujący i tak naprawdę on może wszystko wcisnąć aby mieć coś za free. A dużo nie potrzeba jednak aby konsultanta przekonać jak widać. A sprzedający praktycznie nie ma jak wybronić się aby dostać kasę za sprzedany towar. Po tej sytuacji zraziłem się do przesyłek OLX, po prostu zaczynam rozumieć że jak sprzedać to jedynie z ręki do ręki za gotówkę. Inaczej to same problemy...
Tankietka 218 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego OLX tylko odbiór osobisty na neutralnym gruncie ; d 2
Doamdor 1 781 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) Tak, sprzedający się rozmyśli, a ty będziesz miał wycieczkę na własny koszt. Siedzę na OLX od 2 tygodni i nie ma dnia, żebym nie spotkał fałszywego ogłoszenia, czy kolejne zbanowane konto. Oszuści na OLX przechodzą samych siebie, wystawia typ ogłoszenie, po czasie ban i tak codziennie widzę to samo ogłoszenie z innego konta. Edytowane 14 Lutego przez Doamdor
aerial 215 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Na olx w kilka sekund po wystawieniu, natychmiast przychodzi wiadomość z tym kodem QR do zapłaty od oszusta, ciekawe ile ludzi się na to nabrało. Generalnie system jest wyjątkowo niekorzystny dla sprzedającego, opcja używania przedmiotu przez 24h przed podjęciem decyzji czy się go chce zatrzymać. Z wysyłką już wolę doliczyć prowizję i wystawić na allegrolokalnie.
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Myślę że nabiera się masa! Skoro baba wysłała Pitowi kesz, to...
Alek_M 233 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Ja to jak coś wystawiam, to po pierwsze nie podaję numeru telefonu, a po drugie tylko odbiór osobisty bez wysyłki. Mieszkam w dużej aglomeracji, więc nie potrzebuję nic wysyłać, a na odbiór zawsze się ktoś znajdzie. 1
Rekomendowane odpowiedzi