Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Do mojej płyty już jest. Trzeba się pobawić :hihot:

obraz_2025-05-19_204109572.png

Z tego co widzę to jeszcze nie ten najnowszy, bo masz 0x12B, a najnowszy jest 0x12F. Tak swoją drogą to długo się zeszło wprowadzenie tego 0x12B do twojej płyty, bo ten microcode wyszedł jakieś pół roku temu :)

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano (edytowane)

@Faflucy, to raczej tylko Gigabyte się walnął w opisie na stronie. 🙂 Zauważ, że już w opisie BIOS'u z października 2024 r. jest 0x12B.

Ja też mam płytę Gigabyte Z790, wcześniej nie miałem czasu, ale dziś wgram i sprawdzę czy mikrokod jest w wersji 0x12F.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie chciało mi się aktualizować biosu, zdecydowałem się tylko obniżyć PL1, PL2 i prąd. Procesor po tym działa bezbłędnie już kilkanaście miesięcy (wcześniej dociśnięty jakimś procesem zawieszał się).

• Confused 1
Opublikowano

Rozumiem sytuacje kiedy procesor ma objawy zbliżającego się zgonu i ustawienie niższych limitów poprawia diametralnie sytuacje, ale kiedy nie mam takich problemow to nie widzę sensu.

Uruchomiłem WarThunder, Diablo IV, BAR i co? i nic, CPU się nudzi, gniazdko nie raportuje nic dziwnego, a oprogramowanie mówi ze CPU zużywa 20-30 watów podczas nawet najbardziej krwawych momentów.

Gram w 2K 75Hz.

Natomiast uruchomiłem procesor z sztywnym limitem 30W, mam taka opcje w biosie i nawet te wszystkie jadra 13900K nie dają rady, nawet Windows staje się ociężały, troche przypomina to prace na HDD.

Teraz kiedy to pisze, gniazdko raportuje 186 watów a sam CPU 4.3 W.

Opublikowano
50 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Rozumiem sytuacje kiedy procesor ma objawy zbliżającego się zgonu i ustawienie niższych limitów poprawia diametralnie sytuacje, ale kiedy nie mam takich problemow to nie widzę sensu.

Uruchomiłem WarThunder, Diablo IV, BAR i co? i nic, CPU się nudzi, gniazdko nie raportuje nic dziwnego, a oprogramowanie mówi ze CPU zużywa 20-30 watów podczas nawet najbardziej krwawych momentów.

Gram w 2K 75Hz.

Natomiast uruchomiłem procesor z sztywnym limitem 30W, mam taka opcje w biosie i nawet te wszystkie jadra 13900K nie dają rady, nawet Windows staje się ociężały, troche przypomina to prace na HDD.

Teraz kiedy to pisze, gniazdko raportuje 186 watów a sam CPU 4.3 W.

Coś nie tak z Twoim gniazdkiem. Procesor (13900k) nie może mieć ani 20-30 W ani tym bardziej 4,3W.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, tgolik napisał(a):

Coś nie tak z Twoim gniazdkiem. Procesor (13900k) nie może mieć ani 20-30 W ani tym bardziej 4,3W.

Gniazdko nie pokazuje nic nadzwyczajnego, co oznacza ze podczas grania to jest "szejset", sam nie wiem po co ale mam przełączony bios w GPU na ten z większymi limitami, ale ze mi to nie przeszkadza a dodatkowo nie chce mi się rozkręcać pieca to tak jest.

Ja tu widzę pobór na poziomie 8 watów, oczywiście to się waha w zależności od tego co akurat Windows sobie wymyśli i nagle podbije zegary do 55-57, bo tak, wtedy jest w idle 20-28 watów.

Drugie zdjęcie to WarThunder i ja tam widzę 38 Watów, jako całościowy pobór mocy CPU, oczywiście to się waha od 30 do 60.

Chyba ze mam sobie multimetr zapiać pod sekcje zasilania.

Capturedcran2025-05-22053536.thumb.png.969668d66210d43b9c1aacb3ea6ccaf1.png :)

Capture d'écran 2025-05-22 054305.png

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano

Ja korzystam z Riva Tuner. W grach (bez kagańca) pokazuje moc wykorzystywaną przez procesor i9 13900k w przedziale 50 - 300W, zwykle 80-150W. Dziwią mnie więc Twoje wyniki, szczególnie, że odbiegają znacząco od wartości podawanych w źródłach w necie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, tgolik napisał(a):

Ja korzystam z Riva Tuner. W grach (bez kagańca) pokazuje moc wykorzystywaną przez procesor i9 13900k w przedziale 50 - 300W, zwykle 80-150W. Dziwią mnie więc Twoje wyniki, szczególnie, że odbiegają znacząco od wartości podawanych w źródłach w necie.

Pokaz proszę te źródła, tak z ciekawości czystej sobie chciałem przejrzeć.

Jeśli grasz w CB23, CB24 ;) to owszem te trzysta to procesor moze wciągnąć, jak go podkręcisz.

Moj jak widać na załączonym obrazku nie pobiera więcej w CB23 jak 271 z groszami.

Gdzie jak zapewne już się domyślasz, CB23 to test syntetyczny wyciskający wszystko z każdego tranzystora w każdym procesorze.

Podaj jakiś tytuł gry koras potrafi wycisnąć 300W z procesora.

Poprawka, CB24 u mnie pociągnął maksymalnie 225W.

Ale już gdzieś czytałem ze 24 troche inaczej traktuje procesor.

Capture d'écran 2025-05-22 175439.png

Opublikowano (edytowane)

Shadery w Callisto i TLOU part one ciągnęły do 300 W.

Natomiast ten przedział środkowy który podałem znajdziesz w każdym filmiku youtubowym który porównuje gry oraz w dowolnym teście wydajności sprzętu na przykład na pure PC.

Natomiast czterech czy 30 W nie znajdziesz nigdzie. Chyba że na tablecie.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, tgolik napisał(a):

Shadery w Callisto i TLOU part one ciągnęły do 300 W.

Natomiast ten przedział środkowy który podałem znajdziesz w każdym filmiku youtubowym który porównuje gry oraz w dowolnym teście wydajności sprzętu na przykład na pure PC.

Natomiast czterech czy 30 W nie znajdziesz nigdzie. Chyba że na tablecie.

No to ja mam wyjątkowy egzemplarz, i na miłość boska shadery to nie gra, to kompilacja która robi się raz po zainstalowaniu. Zaraz sobie zainstaluje i zobaczę.

tak w miedzy czasie bo Calisto będzie za kilka minut, wpisałem w googla zapytanie i znalazłem takie cos, gdybyś miał watpliwosci to jest to wykres skoków maksymalnych a nie ciągłej pracy, w dodatku na pierwszym microcode.

Calisto się zrobiło, i moze jestem już stary i mam szkla jak dwa od piwa denka, ze zacytuje klasyka, ale ja tu widzę maksymalnie 169 z groszami.

Tak ze, ten , no, cos mi tu opowiadasz jakieś głodne kawałki.

intel-core-i9-13900k-vs-12900kf-pobor-mo

Capture d'écran 2025-05-22 182614.png

Capture d'écran 2025-05-22 183040.png

• Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@tgolik, jest tak jak piszesz, po prostu ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem albo zwyczajnie się czepia. 😉 Podany przez ciebie przedział "zwykle 80 - 150 W" nawet dobrze pokrywa się z tym jego wykresem.

Jeżeli chodzi o to co cię zdziwiło, czyli ten podawany przez @Alai_de_Loin niski pobór mocy, to zależy od gry. Akurat Diablo IV ma małe wymagania wobec CPU, przy niskiej ilości FPS jest jak najbardziej możliwe te 30 W, oczywiście na odpowiednio ustawionym CPU. War Thunder też, zerknij na śmiesznie niskie wymagania tej gry.

WT.png.6e6f77155f55ea56581173d7cdfdaaab.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

Na premierę Callisto tak palił procesory, że żeby przeliczyć do końca shadery, musiałem przez pół dnia próbować - po paru procentach komp się zawieszał. To samo miałem na premierę z TLOU part one.

Przyczepiłeś się do tych 300 W. A sam piszesz o jakichś poborach w stylu kalkulatora albo smartwatcha.:boink:

6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Jeżeli chodzi o co cię zdziwiło, ten podawany przez @Alai_de_Loin niski pobór mocy to zależy od gry. Akurat Diablo IV ma małe wymagania wobec CPU, przy niskiej ilości FPS jest jak najbardziej możliwe te 30 W, oczywiście na odpowiednio ustawionym CPU. War Thunder też, zerknij na wymagania tej gry.

Kiedyś zrobiłem eksperyment, uruchamiając Cyberpunka w Full HD, w 30 fps i ustawieniach średnio-wysokich - jak na PS4. Pobór mocy całej platformy RTX 4090 i i913900k wyniósł ok. 150W.

Zwykle jednak gram w 120 fps wszystko na ultra i 4k no i pobór mocy jest wtedy adekwatny do ustawień.

AlanDelon ma jednak 13900k i nie wiem czemu miałby grać na jakichś superniskich ustawieniach.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)

Jeśli pisze ze gram w 75Hz, to znaczy ze gram w 75Hz, V-sync jest włączony, inna opcja kuje w oczy.

Suwaki w ustawieniach zawsze mam na prawo, z wyjątkiem RT ale to się samo przez się rozumie, kiedy masz 7900 xtx, a tam gdzie nie wpływa to na jakość rozrywki, po prostu nie widać różnicy.

Ja nie widzę różnicy pomiędzy 75Hz a 144Hz, to znaczy widzę koszmarki związane z matrycami VA, kupilem cos od Samunga zaraz po dwóch dniach odesłałem do Amazon bo to przypominało zabawę na pasywnej matrycy laptopa z polowy lat 90. Niestety a może stety nie chce wydawać 1000 euro na monitor IPS który będzie kompatybilny z moimi oczami tylko po to zeby sprawdzić 300Hz.

Kompilowanie shaderow akurat z V-sync nie ma nic wspólnego, a Callisto kupilem zaraz po premierze, wiec chodziło to jak chodziło, ale żebym narzekał na ogien z pieca przy kompilowaniu? Zwisy przy kompilowaniu, kilkukrotne próby? Czym ty chłodzisz ten procesor, boxowym wentylem z pentium 200?

Toz to trwa zaledwie minute, po to sa wiatraki zeby to schłodzić.

Druga sprawa to na tej płycie tylko 13600K chodził bez kombinowania w biosie, 14700K  jak i 13900K teraz zawsze zmieniam ustawienia bo fabryczne sa absurdalne.

Choc 13900 z pierwszym mikrokodem, jeszcze przed tym jak gówno uderzyło w wentylator, całkiem przyzwoicie chodził na Msi Unlimited, ale ja mam CHLODZENIE w piecu, CHLODZENIE na Cpu i w dupie mam halas.

Nie lubie mydla, a niestety 7900xtx to nie 4090 wiec jakością to odbiega zdecydowanie, generowanie klatek przy 75Hz nie działa.

Ostatnie zdjęcia do nowy mikrokod wiec i nowy bios z wczoraj, oczywiście w idle potrafi wybić napięcie do 1.5v i ograniczać boost do 5.1, nie wiem po co to wypuszczają.

Wiec wprowadziłem swoje poprawki i jest dobrze.

Rachunki za prad mam w dupie, bo to ja na nie pracuje, już od dawna nie musze pytać się mamy.

A moze jednak zmienię monitor? LG UltraGear 27GS85Q-B w moich rejonach można dostać za  220 euro, a to już jest całkiem przyzwoita cena.