Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sert napisał(a):

Oczywiście, ze pokazuje

Zauważam ekspresowe ładowanie stron, b. szybkie  instalacje programów, czyszczenie rejestru, szukanie zbędnych plików itp

Expresowe ladowanie stron, mówisz. Myślę ze odpal test sprawdzajacy przeglądarkę na twoich ustawieniach i na takich jakie sa polecane, wtedy będziesz mógł ocenić.

Instalacja programów, to moze być faktycznie twój procesor, a moze byc efekt placebo, jak ja zmienię wycieraczki i nie daj boze olej i filtry w moim GCH 5.2 mam wrażenie ze mam nowy wózek, a Wrangler zony z silnikiem 2.5 po prostu zaczyna działać jak Subaru z tego samego rocznika i tez z silnikiem 2.5, a wiemy doskonale czym się te oba silniki różnią.

Czyszczenie rejestru jest tutaj akurat całkowicie czynnością z dupy, do niczego nie prowadzi, nic nie zmienia, to nie windows 98, pewnie jeszcze defragmentujesz ten rejestr?

Szukanie zbędnych plików to tylko kwestia dysku i tego co akurat jest uruchomione w tle.

Oczywiście, absolutnie nie staram się ci powiedzieć ze 6Ghz jest do niczego nie przydatne, ale moim zdaniem temperatury masz zbyt wysokie.

I tutaj tez możesz oczywiście miec to w dupie, twoja zabawka wiec bawisz się jak chcesz, w dodatku ten procesor kosztuje relatywnie nie duzo.

Zmien piecyk, zmień chłodzenie i wtedy eksperymentuj.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, wallec napisał(a):

w dodatku podałem Ci, że taktyka OC na stałym napięciu 1.4v i sztucznym kagańcu 125w jest nic nie warta i żebyś pokombinował z load line calibration

Nie mam "kagańca" na 125W,  mam obecnie na 200W  a miałem przez chwilę na 180W (pomyliłeś mnie z kimś innym chyba). Load Line calibration mam na Level 4 (nie pisałem o tym). Napięcie Vcore przy starcie komputera przy 6Ghz na dwóch rdzeniach musi być powyżej 1.4v ( w systemie w trakcie użytkowania VID nie osiąga nigdy takich wartości). 

Nie masz płyty na z690 (i chyba nigdy nie miałeś) więc trochę zmyślasz na czuja i nie wiesz ile kombinacji różnych ustawień trzeba przejść żeby w pierwszej kolejności sprawdzić: jakie są maksymalne mozliwości procka żeby komputer się uruchomił, jakie są maksymalne stabilne aby pobyć w systemie, a jakie maksymalne stabilne aby dodatkowo żaden test na stabilność nie wyrzucił błędu.

Więc czekam aż będziesz mial płytę na Z690 i pokażesz swoje maksymalne stabilne ustawienia procka przy optymalnych osiągach jedno/wielowątkowych.

Edytowane przez sert
Opublikowano
15 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Oczywiście, absolutnie nie staram się ci powiedzieć ze 6Ghz jest do niczego nie przydatne, ale moim zdaniem temperatury masz zbyt wysokie.

Obecnie temperatury są, jak dla mnie, do przyjęcia.

10 minut temu, Dziarson napisał(a):

zrób wszystkie testy https://benchmate.org i wklej tutaj wyniki.

Zrobię i wkleję. Nie mam nic do ukrycia.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, sert napisał(a):

Nie mam "kagańca" na 125W,  mam obecnie na 200W  a miałem przez chwilę na 180W (pomyliłeś mnie z kimś innym chyba). Load Line calibration mam na Level 4 (nie pisałem o tym). Napięcie Vcore przy starcie komputera przy 6Ghz na dwóch rdzeniach musi być powyżej 1.4v ( w systemie w trakcie użytkowania VID nie osiąga nigdy takich wartości). 

Nie masz płyty na z690 (i chyba nigdy nie miałeś) więc trochę zmyślasz na czuja i nie wiesz ile kombinacji różnych ustawień trzeba przejść żeby w pierwszej kolejności sprawdzić: jakie są maksymalne mozliwości procka żeby komputer się uruchomił, jakie są maksymalne stabilne aby pobyć w systemie, a jakie maksymalne stabilne aby dodatkowo żaden test na stabilność nie wyrzucił błędu.

Więc czekam aż będziesz mial płytę na Z690 i pokażesz swoje maksymalne stabilne ustawienia procka przy optymalnych osiągach jedno/wielowątkowych.

Ok ziom! Elo!

Z fartem, ustawiaj tam sobie jak chcesz, wygrałeś!

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, leven napisał(a):

Mało lotny jestem ? GPU leci na 99/100% po UV/OC  3000/2000  Idziesz do ignorowanych, cmoknij mnie w  :dupa:

Tylko udowadniasz co napisałem wyżej ;)

Możesz skręcisz grubo skręcić CPU i nic nie stracisz. Do tego przestań myśleć o BTL to będą najgorzej wydane pieniądze ;)

Zbieraj kasę i kup nowy wyświetlacz chociażby LG 42 C4 to i filmach zobaczysz nową jakość ;) A później wyślij list z podziękowaniem i przeprosinami.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Konkluzja jest taka, że u kolegi @sert temperatura dławi ten procesor i nawet 6.5ghz nie pomoże. Realny przebieg zegara jest grubo poniżej Stock :hihot:

Porównaj max wattage i napięcia na screenach? :-)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Dziarson napisał(a):

dziekuje już nic wiecej nie musisz pisać :pajac:

Ale Ty mógłbyś się bardziej wysilić na amatorskim forum zamiast strugać pajaca, zakładając że masz dobrą wolę a nie szukasz haków na kogoś. ;) 

Opublikowano
11 minut temu, Adam33k napisał(a):

@sert...

Dziękuję, fajna płyta, fajne pamięci, moje dobrze (wysoko) współpracują tylko z AMD. Spróbuje może ponaśladować Cię w Twoich niektórych ustawieniach.

Teraz, Karro napisał(a):

Nie wiem o co chodzi ale sertowi chyba nie poszło xD

Oczywiście, że wszystko poszło. Moderator niedowierzał, że na 6Ghz da się zrobić grube testy Y-Cruncher... to się zdziwił i chyba jemu nie poszło.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, sert napisał(a):

że na 6Ghz da się zrobić grube testy Y-Cruncher.

Skoro masz niższą wydajność All Core niż na Stock to może warto zrobić UV ? Do póki nie zmienisz chłodzenia to szkoda pałować i degradować cepa przy 105 stopniach

Opublikowano

@Tornado3 Nie lubię robić UV ale pomyślę w wolnej chwili.

8 minut temu, Adam33k napisał(a):

u mnie to jest all Pcore, a nie tylko 1-2. Trzeba po prostu trafić w loterii krzemowej

Dobrze rozumiem, że u Ciebie wszystkie All Pcore są ustawione na 5.9 Hgz ?