Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie co robię źle...no chyba że  taka sztuka.

Postanowiłem trochę porzeżbić 13700k i jak do 5.4 potrzebuje 1.16V to już do 5.6 - 1.277V

Ht wyłączone.

Limity P2 253 W P1 podniesione do 152W przy 5.4 bo przy 125W zrzucał zegary ale to chyba norma przy przekroczeniu poboru na dłużej.

Testuje realbenchem stress test.

Temperatura nie jest problemem.

Edytowane przez m@rcinpl
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, leven napisał(a):

Cytuje "10-rdzeniowy Bartlett Lake jest o około 2% szybszy od Core i5-14500 oraz aż o 26% wydajniejszy od Core i5-14400 w zadaniach wielowątkowych"

Czytając cały artykuł można dość do wniosku że może być wolniejszy od 14600k :hihot:

"W testach jednowątkowych sytuacja wygląda mniej korzystnie dla Core 7 253PE. Core i5-14500 okazuje się o około 8% szybszy, a Core i5-14400 wyprzedza nowy układ o około 3%"

Edytowane przez JacekRTX
Opublikowano
16 minut temu, m@rcinpl napisał(a):

Co wtedy?  CB?

Cinebench R23 wciąga więcej Watów, ale trwa dość krótko i może dawać mylne poczucie stabilności. R24 wciąga ciut mniej Watów, ale test trwa dłużej. Na dokładniejsze testy test CPU w OCCT na minimum 20 minut albo AIDA64 test cpu, fpu i cache no i do testowania limity mocy na 253W a jak wszystko ok to później można sobie ustawić ten do 150W i 253W.

Opublikowano
7 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Cytuje "10-rdzeniowy Bartlett Lake jest o około 2% szybszy od Core i5-14500 oraz aż o 26% wydajniejszy od Core i5-14400 w zadaniach wielowątkowych"

Będzie pewnie porównywalny do 14600k :hihot:

Podobno to wszystko i tak ma być do serwerów a nie konsumentów więc lipa. Pewnie jest bardzo mały uzysk z wafla bo to jeden duży kafelek. Jak się w takim Raptorze coś uwali to zawsze te 2 - 4P lub jedną, dwie, trzy grupy E jaj można wyłączyć i jakoś sprzedać a jak w Bartlecie masz padnięte 4P to po co to kupować jak w tej samej cenie kupisz 8P+4/8/12E

5 minut temu, Grolshek napisał(a):

30 minut to za krótko?

Jedno kółkto trwa dość krótko i wiele razy wychodziło, że to nie jest jakieś super mocne obciążenie jak OCCT czy Aida.

Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Pewnie jest bardzo mały uzysk z wafla bo to jeden duży kafelek.

Myślę, że 10 nm Intel ma już dobrze obcykane ;) 12 dużych rdzeni czy 8+16 to podobna powierzchnia jądra.

Opublikowano (edytowane)

@tomcug Raczej tak, ale jak trzeba wyłączyć 4P to masz 8P i problem taki jak 7500X3D przy premierze czyli za blisko 7800X3D z tacki. Taki bartlett 8P byłby za blisko cenowo tych wszystkich 8P+8E

Dobrze kojarzę, że jak się wyłącza rdzeń P to i jego L3 też staje się niedostepne a gdy ktoś wyłącza w procku grupę E jaj to ich L3 nadal jest dostepne do użytku dla reszty proca?

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

no 14++++++ to był sztos, a zaczęło sie niewinnie od broadwella. Swoja drogą Intel zawsze swietnie odprowadza ciepło wiec te waty nei takie straszne. Sporo osob sie ekscytuje tym nowym 12rdzeniowym procem. Szczegolnie, że jest wielce prawdopodobnie, że wlasnie w oparciu o te architekture Intel bedzie sie starał stworzyc swoje procesory x3d

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Pentium D napisał(a):

Podobno to wszystko i tak ma być do serwerów a nie konsumentów więc lipa. Pewnie jest bardzo mały uzysk z wafla bo to jeden duży kafelek. Jak się w takim Raptorze coś uwali to zawsze te 2 - 4P lub jedną, dwie, trzy grupy E jaj można wyłączyć i jakoś sprzedać a jak w Bartlecie masz padnięte 4P to po co to kupować jak w tej samej cenie kupisz 8P+4/8/12E

Jedno kółkto trwa dość krótko i wiele razy wychodziło, że to nie jest jakieś super mocne obciążenie jak OCCT czy Aida.

7800x3d ani occt ani aida nie obciążają prawie wcale, cb r23 jak najbardziej.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2026 o 10:26, Hard Reset napisał(a):

Jak chyba 90% ludzi na tym formum kupuję wypasione karty i cpu aby grac . I żeby grac w 2k albo 4k high detal.  A nie low i 1080p . Dla mnie te testy nie są wartościowe. 

Test procesorów w np. 1280x720 powie, czy dany procesor dłużej wystarczy i który jest szybszy (bo mam gwarancję, że GPU nie jest wąskim gardłem). To że dzisiaj dla tego CPU moje GPU jest wąskim gardłem w 4K, nie oznacza, że przy którymś kolejnym GPU też tak będzie w 4K. ... ostatecznie ja chcę wiedzieć, który CPU jest szybszy.

No ale rób sobie testy porównawcze procesorów w 4K skoro to dla Ciebie ma sens.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał(a):

Test procesorów w np. 1280x720 powie, czy dany procesor dłużej wystarczy i który jest szybszy (bo mam gwarancję, że GPU nie jest wąskim gardłem). To że dzisiaj dla tego CPU moje GPU jest wąskim gardłem w 4K, nie oznacza, że przy którymś kolejnym GPU też tak będzie w 4K. ... ostatecznie ja chcę wiedzieć, który CPU jest szybszy.

No ale rób sobie testy porównawcze procesorów w 4K skoro to dla Ciebie ma sens.

Jeśli czujesz się dowartościowany że twój cpu jest super duper w 720p to spoko , ja zdążę już 3 razy wymienić cpu i gpu zanim będzie coś wąskim gardłem ;) Zwłaszcza że cpu w grach ma coraz mniejsze znaczenie . Ja podchodzę do tematu pragmatycznie i obchodzi mnie jak będzie się zachowywać mój sprzęt w grach w 2K i 4K na ultra a nie że za 10 lat coś będzie wąskim gardłem .

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Jeśli czujesz się dowartościowany że twój cpu jest super duper w 720p to spoko , ja zdążę już 3 razy wymienić cpu i gpu zanim będzie coś wąskim gardłem ;) 

... a ja nie musiałem, bo kiedy ty zmieniałeś 3x CPU, to mój CPU nadal dawał radę, bo kupiłem na początku szybsze CPU, a później tylko wymieniałem GPU na coraz szybsze.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

... a ja nie musiałem, bo kiedy ty zmieniałeś 3x CPU, to mój CPU nadal dawał radę, bo kupiłem na początku szybsze CPU, a później tylko wymieniałem GPU na coraz szybsze.

To jak myślisz kiedy moja i5 nie będzie dawała rady w 4K ? Kupiłem jakoś na premierę, pod koniec roku 2022, i od tamtej pory wymieniam tylko gpu .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

To jak myślisz kiedy moja i5 nie będzie dawała rady w 4K ?

Przecież to możesz łatwo sprawdzić, odpalając w 720p i sprawdzając czy FPS jest wystarczający. Jeśli jest, a obecnie w docelowej rozdzielczości fps masz za niski, to już wiesz co musisz zmienić (GPU) - z tego powodu robi się testy porównawcze CPU w niskiej rozdzielczości.

Opublikowano

Przecież tu nie ma złej drogi. Zła by była gdyby oba kosztowały tyle samo a i tak wybrałoby się wolniejszego proca, ale wolniejszy był tańszy i to pewnie o dużo. Na współczesnym przykładzie, wybór 14600kf za 880 zł jest lepszy niż wybór 9800X3D za 1900 zł (znowu ceny powykręcało)