Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, tomcug napisał(a):

Jak chcesz się dowartościować, że w 1440p oraz 4K rzekomo CPU nie ma żadnego znaczenia, to też spoko ;)

Czuję się bardzo ukontentowany :lovin:. Taki teraz trend na jedyne słuszne 3d kasze, a tu dalej mój staruszek ogarnia. Ubolewam tylko że dałem za niego na premiere jakoś 1700zł, a teraz i5 14600 za około 800 zł %-):hihot:

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Nie wiem, czemu uważasz, że teraz jedynie słuszne są wg trendu X3D. Owszem, ludzie tego masę kupują, nawet jak nie potrzebują top proca do gier, ale raczej posiadacze LGA 1700 do dzisiaj są ze swoich platform zadowoleni. Ja tam z 13900K jestem cały czas bardzo zadowolony.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Faflucy napisał(a):

@tomcug Dokładnie. Tym bardziej że różnica miedzy 9800X3D a 13900K/14900K wcale nie jest taka duża.

Zaraz się poodpalają że jak to jest możliwe skoro średni FPS 9800X3D w CS2 w 720p jest wyższy o 200 haha. Tutaj zdecydowana większość patrzy na średni fps a nie na ilość i głębokość dipów ;) kto by tam zwracał uwagę na 0.1% low lol 

• Upvote 1
Opublikowano

Przez jakieś ustawienie w biosie/z programu coś mi piszczało z wnętrza kompa. Wczytałem profil z 212W CBR24 i przestało. Kompa zostawiłem na pulpicie na 80 minut bo podejrzewałem, że coś z napieciem może nie halo, ale wszystko w normie. Piszczało z okolic ramów i gdy nic się nie robiło, jak ruszałem myszką to przestawało. Dziwne, ale może komp nie lubi jak się go kręci z programów jak ai suite i xtu (xtu już wywaliłem parę dni temu bo gnój się robił po restartach)

image.thumb.png.826e7e0deebb2ad7a9c71ce41f400394.png

Opublikowano (edytowane)

A po co tak?

Skręcaj go power limitem i icc maxem, to w lekkich grach będziesz mieć 6GHz a w ciężkim obciążeniu 53-57 a procek sam sobie dobierze napięcie (oczywiście uv w trybie offset i ia cep disabled obowiązkowo).

Jak mu dasz 253W, 307A i do tego -0.125v to fajnie sam będzie ogarniał temat a napięcie ~1.35v maks więc bezpiecznie.

Edytowane przez wallec