Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Dlatego najlepiej mieć wszystkie platformy, na których pojawiaja się atrakcyjne dla nas exy. Nic wtedy nie pęka i człowiek nie szaleje na forach. He

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Mi tam nic nie będzie pękać, nawet pomijając fakt, że minęło pół doby odkąd kupiłem GTA V na Steam, a jeszcze nie zainstalowałem :P

Jaki "rasowy pecetowiec" będzie płakał za grą w 30fps?

No bez jaj. Minęła ponad dekada czekania, to sobie pecetowcy poczekają ten rok czy dwa dłużej i nic się nie stanie.

Polecam zobaczyć jak wyglądają gry w 60fps na PS5 obecnie. Ostatnio Crimson Desert. A GTA VI pewnie będzie tak dusiło proca, że nie wiadomo czy w ogóle gra utrzyma choćby 40fps, o ile taki tryb się pojawi. Raczej bym obstawiał masakryczny pop-in i bardzo często 20-25fps, ala GTA na x360.

Crimson Desert na PS5 wygląda jak jakaś gra crossgen w 2022r. na PS4. Mydło poniżej ery Playstation 2, bieda na ekranie. No dajcie spokój, kto by chciał tak grać. Z jakimś FSR zamiast TAA jest lepiej, ale wtedy tryb 60fps zmienia się na tryb "40-50fps".

Trochę głupota, jak widzę ludzi piszących, że kupili sobie PS5 (nie pro) zamiast upgrade'u karty, bo chcą sobie pograć w GTA VI. 

Przecież połowa atrakcyjności tego tytułu to będzie świat i to jak wszystko wygląda. I to sobie psuć 480p albo 20-40fps? Nie widzę sensu.

PS5pro o ile będzie stabilne jak skała 40fps podczas gameplayu, to jeszcze OK. 

Choć i tak wtedy będzie trzeba strzelać padem. 

Serio to ja bym chętnie nawet zapłacił  za opcję cheatu na przeskakiwania fragmentów gry w których mamy strzelać padem w grze 30fps - i jeszcze najlepiej zza osłony. Przecież oglądanie jak farba schnie na ścianie jest mniej nudne od takiego "grania". 

Nie będzie więc za czym płakać jeśli ktoś ma PC a nie ma konsoli.

Oczywiście mówię o graniu, bo wielu będzie "grało" w GTA traktując to jak film, do śledzenia wydarzeń, postaci, oglądania cut-scenek. 

Ale tacy sobie odpalą jakąś usługę w chmurze i będą "grać" i bez konsoli (chyba, że Sony/MS skasowało, bo nie śledzę cloud gamingu wcale)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Akurat w GTA to można grać na tysiące sposobów, fps na pewno nie będzie tu robił za "no-go".

Generalnie im gorzej będzie działać na konsoli tym lepiej dla nas.

20-25fps raczej nierealne już ale 25-30 jest szansa.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Przecież połowa atrakcyjności tego tytułu to będzie świat i to jak wszystko wygląda. I to sobie psuć 480p albo 20-40fps? Nie widzę sensu.

Atrakcyjności świata nie mierzy się rozdzielczością renderowania (pomijam skrajności), dlatego gra odskoczy nawet jak odpalisz w 900p ;)

Na premierę RDR2 grałem na Xbox One (900p) i One X (4K), to nie rozdzielczość robiła tam wow,  nawet na zwykłym modelu to był wspaniały świat.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Zresztą na konsoli nie oczekuje się super grafiki, GTA to gatunek sam w sobie. 

GTA III - chwalone za nextgenowość, pierwsza gra tego typu na konsolach z takim dużym światem przy (wtedy) bardzo dobrej oprawie.

Szczerze, to jakby to nie wyglądało tak fajnie na TV CRT w tym 2001r. czy 2002, to bym w to pewnie nie pograł nawet, a tak to się grało, bo fajna grafa, cut-scenki itp.

GTA V na konsolach ludzie kupowali, aby ograć jeszcze raz, bo poprawiono oprawę.

GTA VI - w niemal każdym newsie czy podcaście jest mowa o tym, jak bardzo to będzie nextgenowy tytuł, że w ogóle to od niego to się dopiero zacznie ta generacja i że tylko Rockstar pokaże na co stać obecne konsole. Sporo gadania o oświetleniu. Trailer też wygląda... hmm.. efektownie. 

Ja cały czas piszę w kontekście tego mitycznego "płaczu pecetowców". O ile PS5pro nie będzie miało stabilnego 60fps to ja serio nie wiem, czemu PCMR mieliby płakać. No chyba, że Sony podsypie tak, że Rockstar powie "na PC nigdy". No to wtedy. 

Ale to pod warunkiem, że gameplay będzie warty płaczu. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
9 godzin temu, VRman napisał(a):

Mi tam nic nie będzie pękać, nawet pomijając fakt, że minęło pół doby odkąd kupiłem GTA V na Steam, a jeszcze nie zainstalowałem :P

Wow, szacun :E obraz.png.eb4417c7c24d6de5d8cf0c5388b4456d.png

często 20-25fps, ala GTA na x360.

Chodziło Ci o PS3. Na x360 było 30 fps. 

Crimson Desert na PS5 wygląda jak jakaś gra crossgen w 2022r. na PS4. Mydło poniżej ery Playstation 2, bieda na ekranie. No dajcie spokój, kto by chciał tak grać. Z jakimś FSR zamiast TAA jest lepiej, ale wtedy tryb 60fps zmienia się na tryb "40-50fps".

Rozumiem że piszesz o 60 fps na PS5 w Crimson Desert
Bo na 30 fps gra wygląda zdecydowanie inaczej na PS5 w Crimson Desert.

480p albo 20-40fps? Nie widzę sensu.

XSS to się jeszcze zgodzę, ale PS5? :hmm:

PS5pro o ile będzie stabilne jak skała 40fps podczas gameplayu, to jeszcze OK. 

Na dzisiaj wchodzimy w sferę plotek, domysłów, yeti i latającego potwora spaghetti. 
Nie wykluczam ww. ale na razie to, totalne plotki. 

6 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Na premierę RDR2 grałem na Xbox One (900p) i One X (4K), to nie rozdzielczość robiła tam wow,  nawet na zwykłym modelu to był wspaniały świat.

Z recenzji / wideo z youtube to właśnie przeskok z 900p na 4k oceniali gracze za największe "Wow" :E 

Opublikowano
12 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Chodziło Ci o PS3. Na x360 było 30 fps. 

"up to". Nie było tragedii jaka była ponoć na PS3 (osobiście nie grałem na PS3, tylko x360 i PC)

Napisałem "doby" zamiast "dekady", sorry.

Co do rozdziałki - skoro ma być "nextgenowo" i to jest Rockstar AKA "lubimy sprzedać to samo w 5 wersjach" to jeśli (na co raczej są prawie zerowe szanse) w ogóle będzie tryb 60fps to na PS5 będzie straszne mydło i bieda w ustawieniach detali. Na XsS to będzie nawet w trybie 30fps, oczywiście.

Ciężko cokolwiek wywróżyć, bo minęło tyle lat od poprzedniego GTA, czasy się zmieniły, może nawet dotarło do ludzi "na górze",  że gracze nie chcą już gier, w których główny gameplay się odbywa w FPS skaczącym pomiędzy 15 a 25 i będzie przynajmniej stałe 30 przy co najmniej 720p a może nawet 900p lub 1080p (plus upscaller lub jego brak). Cholera wie, bo nie wiemy jak podejdą do różnic poza samą rozdzielczością. 

Opublikowano
15 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Z recenzji / wideo z youtube to właśnie przeskok z 900p na 4k oceniali gracze za największe "Wow" :E 

Bo to nie są "gracze" :lol2: Później słuchasz jaka piękna grafika 4K a gra klapa. Te gry nie odniosą sukcesu dzięki grafice, grafika tutaj dopełnia świat. Z pewnością będzie bardzo ładna i tyle.

I tak samo z GTA6 gdzie świat odstawi całą resztę o dekadę i za 10 lat będziemy porównywać że Cyberpunk 3077 nadal nie dogonił GTA6 które ledwo zipie na antycznych konsolach w 900p :D

Jak ktoś się spodziewa jakiegoś next-gena po starych konsolach to będzie rozczarowany a później zdziwiony sukcesem gry i tym że ludzie będą się zagrywać później na PC-rupieciach na low ;)

Jest też jeszcze jeden ciekawy aspekt, GTA6 to może peak gamedevu bez AI :D

Cała reszta już leci na AI, wiekszość modeli to już AI i szlify przez ludzi. Będzie ciekawie.

Opublikowano

Flopem pewnie nie będzie ale osobiście nie przeszedłem gta 4/5 i wcale nie chce mi się tego włączać. Gta 5 żyje tylko dzięki online a nie przez to że to taka wspaniała gra i jaka cudna gra single player🤣 Wiec jak wyjdzie gta 6 na PC to sie zagra ale zero jarania sie póki co.

Opublikowano

Ja np. stosuję taktykę, że Na pc gram głównie w długie gry i oczywiście te, które są tylko na pc. Na konsoli odpalam liniowe gry na 10-15h bo żal mi dupę ściska, żeby dać za to 200-300zł i nie móc sprzedać. A do retro i indyków tak żeby nie kuły w oczy na dużym ekranie to ogrywam na decku. I to jest u mnie idealny balans ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No i właśnie o to chodzi, kiedyś musi jebnąć :)

Gdyby to miało nastąpić przy R* - tak rzadko gry wydają, tak długo robią i tyle kasy na to wydają - że w przypadku wtopy z GTA VI - mogło by to zachwiać studiem Rockstar Games - oj, poleciały by głowy w R*, Take-Two i Zelnicka. 

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Flopem pewnie nie będzie ale osobiście nie przeszedłem gta 4/5 i wcale nie chce mi się tego włączać. Gta 5 żyje tylko dzięki online a nie przez to że to taka wspaniała gra i jaka cudna gra single player🤣 Wiec jak wyjdzie gta 6 na PC to sie zagra ale zero jarania sie póki co.

Prawda, GTA IV i GTA V były super grami z bajerami na swój czas - 2008 r. i 2013 r. - patrząc z perspektywy konsol, na jakie zostały wydane (i jakie wtedy były podzespoły PC).

Dzisiaj oczywiście da się przejść obie części i dobrze się bawić, ale już widać że się gry zestarzały (szczególnie GTA V) - GTA IV jeszcze trochę broni fizyka gry. 

Opublikowano

Topka będzie na pewno ale oczekiwania zawsze mogą być tak duże że nawet R* ich nie spełni :D

Fajnie będzie popatrzeć co tyle ludzi z takim budżetem może ulepić, jak bardzo rozbudować żyjący świat. To niecodzienna i interesująca premiera z wielu względów do której gry będą porównywane przez następne x lat, nie tylko żeby szybko "przejść misje" ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Cała reszta już leci na AI, wiekszość modeli to już AI i szlify przez ludzi.

I to mnie właśnie irytuje. Kompletnie nie widać użycia AI do zrobienia czegoś przełomowego, czegoś co będzie wgniatać w fotel przez lata albo nawet dekady. Zamiast tego kierunek jest taki, żeby robić to samo co wcześniej tylko taniej. Wszystko jak zwykle po linii najmniejszego oporu.

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Flopem pewnie nie będzie ale osobiście nie przeszedłem gta 4/5 i wcale nie chce mi się tego włączać.

GTA4 było super, piątka to już coś nowego i odejście od standardów bym powiedział. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ale nadal wg. mnie GTA VI musi tchnąć masę nowych mechanik, bo obecne już się przejadły w GTA, przez ostatnie kilka części wstecz.  
- zachowanie policji (tutaj to już obowiązkowo)
- zachowanie społeczeństwa
- zachowanie innych kierowców 
- interakcja świata i gracza- poprzez misję 
itd. itp. 
Jeżeli np. zostawią zachowanie policji, tak jak było do tej pory, GTA VI ma u mnie duuuży minus. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zachowanie policji jest wręcz Viralem więc nie spodziewam się tutaj jakichś drastycznych zmian. Ludzię chcą móc wjejać tuż przed policją do warsztatu, przemalować furkę i wyjechać bez gwiazdek tuż przed ich nosem %-)

• Upvote 1