Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja grałem na Ryzenie 3600 z rtx 3060ti, a nawet przez jakiś czas na gtx 1660ti, potem na Ryzenie 5600x z rtx 3060ti, ale grę miałem na zwykłym SSD, a nie na nvme. Dysk dobrze działa, to nie jest marny hdd do takich gier, proc jak na swoje możliwości radził sobie dobrze, nie narzekałem na jakieś stuttery itd. Tłum po jakimś czasie zbiłem na średni bo było czuć, że RTX się nudzi, a nadal było sporo luda i nie świeciło pustkami. Pamiętaj jak użyjesz FSR/DLSS w 1080p to jeszcze większą robotę ma procesor, więc będzie problem, samo RT też wymaga dodatkowej mocy od strony procesora.

Opublikowano
8 minut temu, Keller napisał(a):

A te 4 konfiguracje to RTX 4080, RTX 3090 i tak dalej xD

Stuteru nie powoduje karta graficzna wiec nie ma to znaczenia jaka ;) W 99% przypadkach przyczyna stuteru jest sama gra i jej silnik, tak jak dzis bywa to na UE5 i mozesz miec kompa z nasa gdzie stuter nadal bedzie wystepowal. 1% czyli reszta to juz konflikty sprzetowe, soft w systemie itp.

Dlatego zastanaiam sie czy Ty wgl wiesz co to jest stuter ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Stuteru nie powoduje karta graficzna wiec nie ma to znaczenia jaka ;) W 99% przypadkach przyczyna stuteru jest sama gra i jej silnik, tak jak dzis bywa to na UE5 i mozesz miec kompa z nasa gdzie stuter nadal bedzie wystepowal. 1% czyli reszta to juz konflikty sprzetowe, soft w systemie itp.

Dlatego zastanaiam sie czy Ty wgl wiesz co to jest stuter ;)

No jak dla mnie granie typu pauza, pauza, a za chwilę stop i znowu pauza, raz na milisekundę, raz na pół czy tam ćwierć sekundy ;) 

A stutter to jedno, gorzej jak rwie obraz bo jest też milisekundowy spadek do 30 fps mimo że średnia fps tego nie widzi bo jest duża i to są lowsy.

No ale z tymi grafikami to tak dla picu powiedziałem, po prostu podanie że się miało 4 konfiguracje to mogły być i tak bardzo dobre i drogie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Pierwsze przejście Cyberpunka zaliczyłem w Full HD na GTX 1070Ti i i9-9900kf. Gra działała na premierę obłędnie. Spora zasługa w tym telewizora plazmowego, który wg mnie był może nawet  lepszym sprzętem niż dzisiejsze OLEDy.

Pewnie procesor też zrobił swoje.;) Procesor wymieniłem (z i5 8600k) w lipcu 2020, specjalnie na premierę Cyberpunka.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)

On gra na HDD, nie ma tematu, tu wpierw musi zmienić dysk na ssd pod gry, i system, a potem ewentualnie procesor. 

13 minut temu, Keller napisał(a):

No jak dla mnie granie typu pauza, pauza, a za chwilę stop i znowu pauza, raz na milisekundę, raz na pół czy tam ćwierć sekundy ;)

To ewidentnie opisuje problem dysku hdd. 
Bo ja tego nie miałem na Ryzenie 3600.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 2
Opublikowano

HDD w 2025 roku? Odważnie. :E

W końcu, na nowej karcie, odpaliłem Cyberka w full detalach z DLSS+FG+PT. 90 klatek średnio, nie zauważyłem żadnych graficznych glitchy. Gra nadal wygląda pierwszorzędnie, nie dziwię się, że ciągle wrzucana jest w benchmarki. Miałem wpaść tylko na chwilę, a ukończyłem Akt 1. 😄

W kontynuacji będzie sporo do zrobienia. Czego mi najbardziej brakuje, to dostępu do większej ilości budynków i ogólnie wertykalnego zwiedzania.  Strasznie dużo fajnych obiektów nie zostało należycie wykorzystanych, choćby megabloki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Czy zrobi ktoś mi test "na mieście" 0.1% i 1% lows? Najlepiej gdyby miał procka AMD, ale nie jest to mus.

Niestety moje lows są niskie mimo wymiany na 5700 X3D. Tak naprawdę wystarczy pobiegać i pokręcić kamerą z 10-15 sekund i już wiadomo jak jest.

Jak mierzyć frametime lows?

Frame generation ma być wyłączony do testu bo ma liczyć prawdziwe klatki. Vsync też off.

Ustawienia full hd najlepiej ultra bez RT. Bo to sprawdzi nacisk na procka. Od biedy może być 1440p.

Jak wygląda test w Cyberpunku. Miasto najlepiej nocą, ruszasz kamerą, biegasz, obracasz się. W tym czasie włączasz benchmark lows w msi afterburner. U mnie to się włącza chyba na + i wyłącza na - na klawiaturze numerycznej, ale nie wiem czy tak ustawiałem czy tak było domyślnie (zakładka benchmark). Jednak chyba trzeba to włączyć w ustawieniach i zaznaczyć by lows na OSD się wyświatlały - ale oba Frametime 0.1% i 1%. 10 sekund, max 20 sekund testu starczy. To samo można powtórzyć w walce, jeździe samochodem, cokolwiek.

Jeśli masz monitor 60Hz, średnią fps spokojnie trzymasz 60, a lows widzisz mniej np. 45, to coś się chyba dzieje. Ale może to optymalizazja gry? Potrzebne testy.

5700x3d-3733mhzcl16.png

Edytowane przez Keller
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, Nightdew napisał(a):

Gdzie polecacie kupić kompletna edycje Cyberpunka? Steam/GOG/Epic? Widzę, że promocje po 150 zł są na pudełkowe wersje w polskich sklepach. Z tych pudełek klucz jest na gog?

Ja na GOG kupiłem, najwięcej kasy idzie do twórców i masz gry na własność.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Nightdew napisał(a):

Gdzie polecacie kupić kompletna edycje Cyberpunka? Steam/GOG/Epic? Widzę, że promocje po 150 zł są na pudełkowe wersje w polskich sklepach. Z tych pudełek klucz jest na gog?

Tam gdzie najtaniej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Bawię się Cyberpunkiem na laptopie z RTX 4060 8gb. Pytanie jest takie czy przy tej karcie w ustawieniach Cyberpunka da się jakoś włąćzyć ile generowanych klatek ma być przy użyciu frame generation czy wybór ilości generowanych klatek jest tylko na seri 50x0? 

Na moim desktopie z 5070ti mogę sobie ustawić 2,3 czy 4 klatki, a przy 4060 na lapku jest tylko sucha opcja "frame generation" To tak ma być?

Opublikowano
1 minutę temu, FszoQ napisał(a):

Na moim desktopie z 5070ti mogę sobie ustawić 2,3 czy 4 klatki, a przy 4060 na lapku jest tylko sucha opcja "frame generation" To tak ma być?

Do serii RTX 40xx jest tylko "podwajacz" klatek. Dopiero od RTX 50xx można wybrać mnożnik FG. Ten nowy system generowania różni się od tego z poprzednich generacji. 

Opublikowano
2 minuty temu, tgolik napisał(a):

Do serii RTX 40xx jest tylko "podwajacz" klatek. Dopiero od RTX 50xx można wybrać mnożnik FG. Ten nowy system generowania różni się od tego z poprzednich generacji. 

Dobrze wiedzieć bo miałem wrażenie że gdzieś widziałem u kogoś jak by to odpalał właśnie mnożnik na seri 40x0 :) Dzięki

Opublikowano

Miałem nie kupić, bo foch na Redów po tej beznadziejnej premierze, no ale złamałem się i  kupiłem ostatnio na jakiejś wyprzedaży. Gram. Wersja ostateczna, czyli patch 2.21.

Ten świat jest niewiarygodny, wprowadzenie do gry beznadziejne.

Gram. Fajne światło z PT.
Tylko dlaczego, do cholery, do gry, która powinna być doszlifowana po same cyce, po tych pięciu latach, muszę na dzień dobry instalować z trzydzieści modów, a nawet nie ruszyłem beznadziei jaką jest kierowanie pojazdami na klawie i myszce (oprócz modyfikacji, która pozwala zmienić pozycję kamery w pojazdach).
RT+PT plus FG, mrugające cienie przy przełączaniu LOD na postaciach, trzy metry przed tobą. Trawa, której cieniowanie jest tak zwalone, że generują się poprawnie dopiero jak się zatrzymasz. Zwalone cieniowanie szmat przyklejonych do budynków, Nie mówiąc już o pięknych czarnych artefaktach na drzewach. Billboardy wyświetlane w rozdziałce 320x240 pikseli. NPCowie odpalający fajkę przy pomocy tabletu.  Nie ma fizyki biustów (to po prostu skreśla grę ;), nie można zrobić zdjęcia w Photo Mode milusińskim. Dziwne bo Zedowi z kulką w pysku i  w skórzanym stroju to już można.

Gram. Dobrze, że przynajmniej istnieje modzik na muzykę w radyjku z filmu Drive.

• Upvote 1
Opublikowano

A po co Ci tam 30 modów, które jeszcze popsuły grę?

Jedyne co używam to Reshade z jakimś prostym presetem i wszystko mam mega czytelne. Na pewno jakieś glicze bym znalazł, ale to na siłę.

• Like 1
Opublikowano

Nic co zmienia rozgrywkę. Zwyczajne poprawki wszystkiego co jest zwalone w grze z PT, poprawiony LOD NPC-ów, cienie na szmatach, snopy światła, które zniknęły po ostatnich patchach, bilbordy w wysokiej rozdzielczości, Nuetralno/naturalny LUT, wywalone fejkowe światła i portale, które z PT są zbędne, itd.

To są rzeczy, których właściwie nie powinienem być zmuszony instalować, bo to powinni ogarnąć Redzi (no może poza LUT)...