Skocz do zawartości

Monster Hunter Wilds PC/PS5/Xbox Series

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie zmieniło się nic od czasów world to rng z dekoracjami + te najlepsze mają kilka procent na drop, tak samo lvl. No i można ja tworzyć (niektóre) ale to tworzysz od razu wybrany lvl więc pewnie późniejszy etap gry/dodatek

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, CavieZ napisał(a):

Czyli gra okazała się fiaskiem. Skoro takie słabe oceny na steam. Dobrze że nie kupiłem szkoda czasu

chyba 8 mln kopi sprzedali ale oceny to 55% to takie dość słabe

Opublikowano

Fiasko dotyczyło jedynie optymalizacji. Sama gra okazała się raczej sukcesem sprzedażowym – jak wspomniano wcześniej, sprzedano 8 milionów kopii w ciągu 3 dni. Najwyższy peak graczy miał miejsce 6 dni temu: 1 384 608 osób, a codziennie gra prawie milion graczy.

• Upvote 1
Opublikowano

Przyjemnie się gra. Ciekawe jak będzie w endgame, bo z MH grałem jedynie w Worlds i do endgame chyba nawet nie dotarłem, bo sprzedałem potem PS4 na które miałem kupioną gierkę. ;) 

Chyba został mi już ostatni quest w 3 rozdziale, więc dzisiaj powinienem skończyć low rank fabułę i w końcu będzie trochę więcej wolności.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja już się nie mogę tego endgame doczekać a został mi ostatni boss lowrankowy, fabuła najgorsza ze wszystkich trzech ostatnio wydanych odsłon, ten szczyl wyjątkowo irytujący.

• Upvote 1
Opublikowano

Jaką mieliście najdłuższą walkę? Ja z Arkveld – 28 minut. Słaby jestem w tę grę. Sprawdzałem rekordy na YouTube i widziałem, że niektórzy rozwalają tę bestię w mniej niż 2 minuty.:o Jak to możliwe. :hmm:

Opublikowano

@Jaycob Oj, nie zwracałem uwagi, ale prawdopodobnie dziś walka z Odogaronem. I to dlatego że mi się zbugował i zaczął bez przerwy uciekać. Latał z jednego miejsca w drugie, nawet jak za nim nie goniłem. :E Na szczęście po jakimś czasie udało mi się go odbugować. Cała walka może z ok. 10-15 minut trwała?

Generalnie najdłużej szło mi na początku. Potem jak już zrozumiałem ogólne mechaniki walk z bossami i nauczyłem się swojej broni (długi miecz), to idzie mi coraz sprawniej. Niestety nadal zupełnie nie umiem kontrować no i praktycznie nie wykorzystuję żadnych pobocznych rzeczy typu pułapki. Za dużo tego wszystkiego, ale pewnie z czasem się nauczę. :) I na razie tylko długim mieczem gram, więc innych broni zupełnie nie znam.

Jaką bronią grasz? Podstawa to tworzenie ran i zbijanie ich tym specjalnym atakiem który masz przy celowaniu (lewy trigger). Nie dość że zbijanie ran stunuje tymczasowo bossów, to jeszcze np. na długim mieczu nabija mi pasywkę, którą muszę mieć nabitą na 3 poziomy, jeśli chcę mieć zestaw szybkich i mocnych ataków. Oczywiście pasywkę mogę też nabijać w inny sposób np. poprzez ładowanie paska i potem robienie combo z ataku, który ten pasek zużywa.

Można też wskakiwać na grzbiet potworów np. za pomocą Seikreta. Trzeba zeskoczyć z Seikreta prosto na bossa i zaatakować w powietrzu. Tylko nie zawsze mi to wychodzi i nie rozumiem od czego to zależy. Najczęściej udaje się to zrobić, jeśli biegnę wprost na przód bossa. Jeśli się uda to podobno można zrobić bossowi wiele ran na grzebiecie i łbie, ale mi zwykle udaje się zrobić tylko jedną na głowie i wykończyć ją atakiem główną bronią pod koniec.

Tych sposobów jest naprawdę sporo, to gra w której sama nauka będzie zajmować dziesiątki o ile nie setki godzin. :D 

Btw. trochę przerobiłem swoją postać. ;) 

MonsterHunterWilds8_03.202513_37_25.thumb.png.b3e6c5990ee7464e814a55ca672a734f.pngMonsterHunterWilds8_03.202513_07_30.thumb.png.a8979ba36db445ab0f8985dd2e65b82f.png

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Oj, nie zwracałem uwagi, ale prawdopodobnie dziś walka z Odogaronem. I to dlatego że mi się zbugował i zaczął bez przerwy uciekać. Latał z jednego miejsca w drugie, nawet jak za nim nie goniłem. :E Na szczęście po jakimś czasie udało mi się go odbugować. Cała walka może z ok. 10-15 minut trwała?

On akurat był dość prosty, szybko go pokonałem. Walka trwała może z 10 minut. Co chwilę ogłuszałem go młotem.

Najszybciej rozwaliłem to "nowe" ptaszysko z limitowanego wydarzenia - zajęło mi to około 5 minut.

8 minut temu, Isharoth napisał(a):

no i praktycznie nie wykorzystuję żadnych pobocznych rzeczy typu pułapki.

Pułapki są świetne - skracają walkę o około 25%, a do tego nie trzeba zbierać materiałów z padliny. Nie wiem jednak, co bardziej się opłaca: zabijać czy usypiać? I czy mięso usypiające działa tak samo jak bombka usypiająca?

11 minut temu, Isharoth napisał(a):

Jaką bronią grasz?

Aktualnie bawię się lancą. Ma tarczę, a jej specjalna blokada pochłania momentalnie staminę i odpiera każdy atak. Muszę jeszcze opanować perfekcyjne parowanie. Bawi mnie jeszcze szarża.:D

Poza tym sytuacja z broniami wygląda u mnie tak:

Ywcakx.png

Jak widać, nie jestem nawet w połowie odkrywania wszystkich broni. Jeszcze sporo zabawy przede mną, a wymasterowanie ich zapewne zajmie dużo czasu.

19 minut temu, Isharoth napisał(a):

Nie dość że zbijanie ran stunuje tymczasowo bossów, to jeszcze np. na długim mieczu nabija mi pasywkę, którą muszę mieć nabitą na 3 poziomy, jeśli chcę mieć zestaw szybkich i mocnych ataków. Oczywiście pasywkę mogę też nabijać w inny sposób np. poprzez ładowanie paska i potem robienie combo z ataku, który ten pasek zużywa.

Wiem, o co Ci chodzi. Też używałem długiego miecza, ale nie wszystkie bronie mają takie pasywki zwiększające obrażenia i zmieniające moveset. 

22 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Można też wskakiwać na grzbiet potworów np. za pomocą Seikreta. Trzeba zeskoczyć z Seikreta prosto na bossa i zaatakować w powietrzu. Tylko nie zawsze mi to wychodzi i nie rozumiem od czego to zależy

Także chciałbym wiedzieć. Chyba to jest losowe i ma jakieś limity, bo ciągle bym wskakiwał na łeb. :D :E  

25 minut temu, Isharoth napisał(a):

Btw. trochę przerobiłem swoją postać.

Piękna. :P 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Pułapki są świetne - skracają walkę o około 25%, a do tego nie trzeba zbierać materiałów z padliny. Nie wiem jednak, co bardziej się opłaca: zabijać czy usypiać? I czy mięso usypiające działa tak samo jak bombka usypiająca?

Jeszcze ani razu tego nie próbowałem, ale z tego co pisał mi znajomy, to w endgame głównie opłaca się usypiać bossów i łapać w pułapkę. Podobno 2 bombki usypiające wystarczą.

2 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Poza tym sytuacja z broniami wygląda u mnie tak:

O, fajnie że takie statystyki zrobili.

Opublikowano

Weźcie sobie łuk, moim zdaniem jest op i masakruje nim każego stwora jednocześnie będąc bardzo mobilnym, plus nakierowany atak na odsłonięte części ciała potwora zadaje im jakieś 250+ obrażeń.

Opublikowano

Jest wiele składowych na coś w stylu 'speedrun' ale moim zdaniem najważniejsza i taka co zabiera najwięcej czasu to idealnie opanowanie broni, a następnie ruchów potwora. Potem to już magia której nie rozumiem

Jedna z lepszych moich bitek jak na granie całe życie z randomami

• Like 2
Opublikowano

Nieźle! Myślałem, że to Wilds, ale jednak tego bossa tutaj nie ma. Mam nadzieję, że zostanie dodany w przyszłości - wygląda na mocnego.

Ja sobie w końcu wyfarmiłem maty na ten młotek:

Zrzut-ekranu-33.png

Teraz to ma pierdyknięcie, mimo że ma -20% zgodności.  Podoba mi się ta opcja śledzenia materiałów.

Opublikowano

Już? Ja mam prawie 100 godzin nabite. :E Są dużo szybsi ode mnie, ale dzięki.

Wszystkie główne misje zrobione, opcjonalne też kończę i nie wiem, co tam jeszcze będę robił. Jak nie pojawi się więcej zawartości, to średnio z tym endgame'em.

Na czym się przyblokowałeś? 

• Like 1
Opublikowano

Już ruszyłem dalej, po prostu teraz w 4 rozdziale co misję muszę nabijać odpowiedni lvl, żeby móc dalej robić main story. Ale nie przeszkadza mi to, bo i tak chciałem pofarmić różne rzeczy.

Mam spory problem, żeby zacząć grać inną bronią, jak już nauczyłem się długim mieczem. Zbyt dobrze mi teraz idzie :E Co prawda kontr w ogóle nie używam (kiedyś się nauczę!), ale umiem w miarę sprawnie nim walczyć i walki z bossami idą coraz łatwiej.

Co do endgame to na pewno cały czas będą coś dodawać. Dlatego ja się nie śpieszę, dopiero 25h mam nabite na Steam. ;) 

• Like 1
Opublikowano

Spróbowałem Great Sworda. Ma moc, nawet większą niż mój młotek, ale mobilność jest dla mnie okropna. Gra się mega wolno i trzeba dobrze wyczuć timing.

2 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Już ruszyłem dalej, po prostu teraz w 4 rozdziale co misję muszę nabijać odpowiedni lvl, żeby móc dalej robić main story. Ale nie przeszkadza mi to, bo i tak chciałem pofarmić różne rzeczy.

Ja w sumie nie zwracałem uwagi, jaki mam poziom do misji. Robiłem główne zadania oraz sporo pobocznych w międzyczasie i sobie nabijałem poziom.  Dziwne też, ze gra nie sugeruje, jaki jest wymagany, albo ja coś pominąłem.

7 minut temu, Isharoth napisał(a):

Co prawda kontr w ogóle nie używam (kiedyś się nauczę!),

Mi tylko lancą udaje się robić kontry, ale tego można nauczyć się na treningu i jest to opisane jak. Innymi broniami wychodzi mi to chyba tylko przez przypadek.

• Like 1
Opublikowano

Też nigdzie nie widziałem żeby pokazywała. Widziałem że ktoś jakąś ciężką bronią przeciągał po całym grzbiecie smoka i wyglądało to bardzo widowiskowo. Ale z reguły w normalnej walce, poza specjalnymi atakami, postać rzeczywiście jest ociężała z takimi brońkami. 

No cóż, jak długi miecz zacznie mi się nudzić, to spróbuję czegoś innego. ;) 

Opublikowano

każda broń jest warta uwagi, z czasem każdej będziecie chcieli spróbować, nie przyzwyczajajcie się tylko do jednej a testujcie też inne, na łatwiejszych stworkach jak już ulepicie jakieś lepsze zbroje to wtedy można się "bawić" bezpieczniej

najlepiej to popatrzcie sobie na YT na move-set danej broni i czy wam to będzie leżało czy nie, a i skille w setach też bardzo dużo zmieniają, przyspieszają, dodają mocy i inne takie

ja polecam Switch Axe, zawsze najwięcej funu mi to dawało i wracałem i najdłużej tym grałem czy to w MH Rise czy MH Generations Ultimate (500h ponad)

• Like 1