Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ Launcher od R sprawdza za każdym razem pliki. Więc odpada podmiana plików przez Swapera bo i tak wrzuci standardowy. Możesz wymuszać presety albo przez NVAPP albo przez NVIDIAPROFILEINSPECTOR. Wtedy podmiana jest w locie przez sterowniki i RDR2 nie będzie robił problemów.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Nie szkoda Wam życia na te presety i szukanie złotego Graala? 

Mi szkoda życia na pracę ale bez tego nie da się grać na wypasionym sprzęcie ;-)

Ustawienie presetu to chwilka a nie 8 godzin na dzień ;-).

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Aha zobacz od ilu dni dyskutują jak to działa i który lepszy ;) 

Z DLAA lepszy jest preset E, daje sporo wiecej wydajnosci. Natomiast M ma lepsza ostrosc i zachowanie w ruchu. Ale definicja obrazu jest mniej realna. Ray Reconstruction sprawa, że obraz staje sie bardziej logiczny. Szkoda natomiast, ze to nie jest ta jakosc jak w M

1.thumb.png.d8892803ac6fb8ef7eaa0cc161e5319e.png
2.thumb.png.2c20f51189ca33d91dabae229f899284.png

Na obrazie statycznym preset E wyglada zdecydowanie lepiej przy DLAA, wczesniej dalem screen z balance. Natomaist w ruchu no juz widac że M jednak wymiata. Natomiast niska ilosc FPS sprawia że jest dosc trudny dla DLAA

Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale definicja obrazu jest mniej realna.

Ray Reconstruction sprawa, że obraz staje sie bardziej logiczny.

Definicja obrazu. Obraz bardziej logiczny.

Nic z tego nie rozumiem, czuje się jak bym wszedł na jakieś audio-vodo forum :pijaczyna:.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Killer85 napisał(a):

Ja też się pogubiłem:hmm:
To co wybrać w przypadku karty RTX 4070 aby mieć te 75FPS w grach ?

Ja wywnioskowalem z calego teko konsylium, ze preset M (najnowszy, DLSS 4.5) jesli masz 40x0
Mozesz sie tam bawic bo niby preset taki do tego, w innym ktos zobaczyl lepsze piksele, nie wiem. Ogolnie ten M dla 40x0 i 50x0 to jest taki zloty srodek. Ustawiasz, zapominasz
A co do reszty i RT o nie mam pojecia :E - na szczescie nie bawie sie w RT

Osobiscie przetestowalem DLSS - M w wiel grach ktore mam. Co do obrazu - zastrzezen brak, w sumie to roznicy nie widzialem (quality + balance) w porownaniu do Native. FPSy w gore
Ogolnie i tak uzywam glownie DLAA bo wydajnosci mi starcza
Ale ja jestem slepy, nie gram z lupą w ręku, gram w 1080p. Po prostu ustawiam, odpalam, dziala? Dziala! Widze? Widze! Nie bolą oczy? Nie bolą! Nie boli glowa? Nie boli!
I zapominam :)

Opublikowano
13 minut temu, Kabor napisał(a):

Definicja obrazu. Obraz bardziej logiczny.

Nic z tego nie rozumiem, czuje się jak bym wszedł na jakieś audio-vodo forum :pijaczyna:.

No zobacz dokładnie sciagnij sobie te ss, i jak dobre jest rr z presetem E, i ile wiecej FPS. @Kadajo ma jednak racje, lepiej uzywac presetu E, mimo ciut mniejszej ostrosci na quality jest jednak lepszy obraz

definicja obrazu lepsza- to  oznacza stopień, w jakim obraz wiernie i wyraźnie oddaje rzeczywistość, detale , głębia kontrast i tonalność, realizm

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, eNeSik napisał(a):

Ja wywnioskowalem z calego teko konsylium, ze preset M (najnowszy, DLSS 4.5) jesli masz 40x0
Mozesz sie tam bawic bo niby preset taki do tego, w innym ktos zobaczyl lepsze piksele, nie wiem. Ogolnie ten M dla 40x0 i 50x0 to jest taki zloty srodek. Ustawiasz, zapominasz
A co do reszty i RT o nie mam pojecia :E - na szczescie nie bawie sie w RT

Osobiscie przetestowalem DLSS - M w wiel grach ktore mam. Co do obrazu - zastrzezen brak, w sumie to roznicy nie widzialem (quality + balance) w porownaniu do Native. 

Dzięki,będę testował :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Killer85 napisał(a):

Ja też się pogubiłem:hmm:
To co wybrać w przypadku karty RTX 4070 aby mieć te 75FPS w grach ?

Wydajność i preset M 

Albo w appce zalecany i finito 👍 

Edytowane przez maras2574
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, maras2574 napisał(a):

Wydajność i preset M 

Albo w appce zalecany i finito 👍 

Dobrze że o tym wspominasz bo zastanawiałem się czy dodatkowo grzebiemy jeszcze w ustawieniach danej gry:hmm:(od dziś dopiero się tym zainteresowałem i mogę nie wiedzieć wielu rzeczy)
Jakiej apce?
----
Testowałem te presety na Black Myth Wukong Benchmark Tool
Preset M daje mniej 5-7 FPS niż preset E
---
To co w CB2077 preset M i profil DLLS "wydajność"?
Coś jest nie tak bo wyciąga na takich ustawieniach prawie 200FPS

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
31 minut temu, Killer85 napisał(a):

Jakiej apce?

Nvidia App

33 minuty temu, Killer85 napisał(a):

Preset M daje mniej 5-7 FPS niż preset E

Bo preset M jest teraz "najmocniejszy", wcześniej był K

35 minut temu, Killer85 napisał(a):

To co w CB2077 preset M i profil DLLS "wydajność"?

Stronę wcześniej masz mój filmik

35 minut temu, Killer85 napisał(a):

Coś jest nie tak bo wyciąga na takich ustawieniach prawie 200FPS

No to chyba dobrze nie 👍

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Z DLAA lepszy jest preset E, daje sporo wiecej wydajnosci. Natomiast M ma lepsza ostrosc i zachowanie w ruchu. Ale definicja obrazu jest mniej realna. Ray Reconstruction sprawa, że obraz staje sie bardziej logiczny. Szkoda natomiast, ze to nie jest ta jakosc jak w M

1.thumb.png.d8892803ac6fb8ef7eaa0cc161e5319e.png
2.thumb.png.2c20f51189ca33d91dabae229f899284.png

Na obrazie statycznym preset E wyglada zdecydowanie lepiej przy DLAA, wczesniej dalem screen z balance. Natomaist w ruchu no juz widac że M jednak wymiata. Natomiast niska ilosc FPS sprawia że jest dosc trudny dla DLAA

No tak, w tym wypadku na screenie gdzie jest preset E działa Ray Reconstruction więc masz preset E z DLSS RR czyli transformer 1. Na screenie z presetem M  (DLSS SR) ray reconstruction jest wyłączone przez co nieco spada jakość obrazu. A różnica pomiędzy Transfrofmer 2, a 1 nie jest już tak duża jak włączenie i wyłączenie Ray Reconstruction które poprawia jakość i ostrość odbić i w ogóle pracę oświetlenia

Opublikowano (edytowane)

Najlżejszy :E Bo daje najwięcej fps, ale na DLSS Wysoka wydajność ;)  Niestety w ruchu nie jest już tak fajnie jak na ss :( Według mnie, nadal najlepiej jest na Jakość i K ;) O DLAA nie mówię :hihot:  Mowa tylko o CP 2077, nie wiem jak w innych grach

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

Troche pograłem ogólnie tylko w jednej grze na nowym 4.5M czy L zauwazyłem, że warto dac troche wyostrzania, to GTA V, tam dałem 1/10 :) a z FG 2/10. I rzeczywiscie wyglada lepiej. Reszta gier to zdecydowanie sharpering 0. Gorzej jak gra nie ma suwaka i jest jakis preset. W wiedzminie jest tylko LOW, czyli pewnie z 0.3 ablo cos takiego