Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stopnie są tylko w dochodzących kolejnych efektach.

1 stopień   RT Sun Shadows

2 stopień  RT Reflections

3 stopień  RT Indirect Ilumination

Watykan jest mało wymagający, tam z full PT nawet w natywnym 4k przeważnie jest ~40-45fps na 4090. A dalej nie wiem bo nie grałem dalej.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To co najbardziej zabija wydajnosc ?

Gdzieś ktoś to przetestował ?

Odbicia które i tak są biedne i Indirect Ilumination, wł. to i robi Ci się z 120-140 (paru) k/s z RT nagle śmieszna wartość a wygląda kapkę lepiej 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

To co najbardziej zabija wydajnosc ?

Gdzieś ktoś to przetestował ?

Nie powiem ci dokładnie, bo nie chce mi się robić testów i porównań, 10700k dodatkowo mniej lub bardziej w zależności od miejscówki ogranicza GPU z PT :E więc tym bardziej mi się nie chce tego przeliczać.

Z grubsza co patrzyłem w pewnym stopniu to będzie zależeć też od wybranej sceny w której będziesz testował jakie będzie obciążenie przy poszczególnych efektach.

Ale ogólnie raczej tak wygląda jak twórcy podają. Sensowność i kolejność odpalania poszczególnych efektów tak jak w poście wyżej podałem.

Cienie na pierwszym miejscu zdecydowanie, później raczej odbicia, ale to już od preferencji zależy co w tej drugiej kolejności imho bardziej komu podpasuję.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Różnica zdecydowanie nieadekwatna do spadku wydajności.

Bezdyskusynie tak. Koszt FPS vs poprawa wizualiów jest gwałcąca.
Ale to podobnie jak u wariatów all prawo TURBO MAX ULTRA HIGH MASTER.
Wystarczy zjechać do zwykłego Very High z Ultra i zysk 20 fps!
Ale nie! Musi być all prawo.

I tu jest IMO podobnie. Jeżeli ktoś nie ma sprzętu, albo nie chce oddać FPS, to (uwaga!) wyłącza PT i ma bajkę. ;)

Ale jak nie ujmie, bo się udusi! ;) Zdrowy rozsądek z ustawieniami i 50% "problemów" znika.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie powiem ci dokładnie, bo nie chce mi się robić testów i porównań, 10700k dodatkowo mniej lub bardziej w zależności od miejscówki ogranicza GPU z PT :E więc tym bardziej mi się nie chce tego przeliczać.

Z grubsza co patrzyłem w pewnym stopniu to będzie zależeć też od wybranej sceny w której będziesz testował jakie będzie obciążenie przy poszczególnych efektach.

Ale ogólnie raczej tak wygląda jak twórcy podają. Sensowność i kolejność odpalania poszczególnych efektów tak jak w poście wyżej podałem.

Cienie na pierwszym miejscu zdecydowanie, później raczej odbicia, ale to już od preferencji zależy co w tej drugiej kolejności imho bardziej komu podpasuję.

Cienie mało zjadają w porównaniu do reszty i nawet masz je wł. w pierwszej kolejności z gotowych ustawień.

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Stopnie są tylko w dochodzących kolejnych efektach.

1 stopień   RT Sun Shadows

2 stopień  RT Reflections

3 stopień  RT Indirect Ilumination

Watykan jest mało wymagający, tam z full PT nawet w natywnym 4k przeważnie jest ~40-45fps na 4090. A dalej nie wiem bo nie grałem dalej.

Watykan wygląda zdecydowanie lepiej od Egiptu bo tam masz dużo otwartej przestrzeni a właśnie w zamkniętych ten silnik wypada lepiej. idTech też słabo sobie radzi z roślinnością i tam gdzie są jakieś podziemia albo wnętrza wygląda to lepiej. Jak jest etap gdzie Indiana wspina się po sterowcu kiedy opuszcza Watykan i leci do Egiptu wygląda to koszmarnie słabo kiedy widzisz widok miasta z góry. Początek gry gdzie wspinasz się po regale i zdejmujesz medalion z rozbitego okna przez które widać otoczenie na zewnątrz wygląda jak z ery PS3 :E. Wchodzisz do podziemi Watykanu albo grobowców w Egipcie i zaczyna to wyglądać świetnie.

Proponuję też sobie przypomnieć jak wyglądały odbicia RT na tym silniku w Doom Eternal bez tego śmiesznego PT w Indianie Jones 😉

Filmik od NVIDIA 

Edytowane przez azgan
Opublikowano
55 minut temu, azgan napisał(a):

Cienie mało zjadają w porównaniu do reszty i nawet masz je wł. w pierwszej kolejności z gotowych ustawień.

No i to jest super wiadomość bo cienie to najważniejsza rzecz do poprawy w tej grze.

Ale pamiętajmy ze oni maja dodać jeszcze RR. Zapewne to spowoduje znaczny wzrost wydajności.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

No i to jest super wiadomość bo cienie to najważniejsza rzecz do poprawy w tej grze.

Ale pamiętajmy ze oni maja dodać jeszcze RR. Zapewne to spowoduje znaczny wzrost wydajności.

W dodatku cienie widać wszędzie i przez cały czas więc nie trzeba szukać specjalnych miejscówek do tego

Kolejny materiał od NVIDIA 

Opublikowano

Jak ktoś woli grać w niestabilnych 60k/s z spadkami nawet do 35-40fps w zależności od miejscówki tylko żeby mieć kapkę lepiej zamiast 120k/s+ gdzie nie spada podczas gry poniżej 100 to O.K. Rozumiem w takich grach jak np. Metro Exodus Enhanced Edition albo Cyberpunk 2077 ale tutaj to jest śmiech 

Opublikowano

Ale przecież tutaj nie o to chodzi nawet.
PT+DLSS+FG jest niegrywalne na kartach z pamięcią mniejsza niż 16GB w rozdzielczości 1440 (Czyli większość kart NV i wszystkie karty AMD)

W 2160 tylko RTX 4090 jest w stanie zapewnić "60" FPS

O czym tu dyskutować :E

Opublikowano

Jest grywalne pod warunkiem że ktoś wie jak działa ustawienie bufora pamięci dla textur. Oczywiście jak ktoś sobie wypcha VRAM pod korek ustawieniami tego parametru na Ultra to oczywiście że będzie kaplica. Resident Evil 4 Remake też ma takie ustawiania bufora dla textur gdzie nawet bez PT jesteś w stanie zapchać cały VRAM. 12-16 GB do 1440p z DLSS styknie ale do 2160p to zapomnij.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli masz do wyboru nie grac wcale albo patrzeć jak co chwile się tekstury w oczach doczytają alby wylatują z Vram :smiech:

Nie doczytują się na oczach zresztą w Resident Evil 4 Remake też tak nie było. Tutaj można spożytkować "nadmiar" pamięci VRAM do tego żeby wszystkie textury były przechowywane w pamięci. 

Gra jest i tak zoptymalizowana pod strumieniowanie ich "w locie" 😉

Nowe Call of Duty też to mają z tego co pamiętam 

Gdyby tego nie było to XBOX SERIES S :kupa: by się zresztą X też gdzie tam ogólnie jest 16GB całej pamięci, minus to co siorbie system operacyjny. "Eska" ma jeszcze mniej bo raptem 10GB.

Edytowane przez azgan
Opublikowano

Ale zaraz bo ja czegoś nie rozumiem. To są osobne ustawienia dla jakości tekstur i bufora ? Czy bufor to tak naprawdę jakość tekstur ?

Bo z tego co piszesz to wygląda tak jakby dev dał nam możliwość ręcznego ustawienia ilości pamięci (bufora) na naszej karcie i jak to ustawimy źle to gra się sypie.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale zaraz bo ja czegoś nie rozumiem. To są osobne ustawienia dla jakości tekstur i bufora ? Czy bufor to tak naprawdę jakość tekstur ?

Bo z tego co piszesz to wygląda tak jakby dev dał nam możliwość ręcznego ustawienia ilości pamięci (bufora) na naszej karcie i jak to ustawimy źle to gra się sypie.

Nie ma właśnie takich ustawień w tym tytule jak jakość textur. Możesz wypchać sobie za to VRAM pod korek właśnie buforem na textury. Wersja na GAME PASS miała co prawda dodatkowo do pobrania paczkę textur 4K ale wersja STEAM ma je już zintegrowane.

Opublikowano

Czyli technicznie rzecz biorąc problemem nie jest 12 czy 8 Vram tylko źle ustawienie bufora ?

Ale aż mi się nie chce wierzyć ze nie ma "kary" i można np. użyć bez problemu tekstur 4K

Kurde ciekawy przypadek ta gra.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czyli technicznie rzecz biorąc problemem nie jest 12 czy 8 Vram tylko źle ustawienie bufora ?

Ale aż mi się nie chce wierzyć ze nie ma "kary" i można np. użyć bez problemu tekstur 4K

Kurde ciekawy przypadek ta gra.

Nie, gra dalej siorbie od groma VRAM'u bo same textury są wysokiej jakości + dochodzą inne bajery i 8GB to jest akurat minimum. Mogli to lepiej a raczej bardziej czytelnie zrobić podając konkretne wartości dla przydzielanego bufora bo dokładnie nie wiesz ile to jest np. jak dasz na wysokie lub średnie gdzie taki Resident Evil 4 Remake ma podane np. że ustawiasz bufor np. na 4GB VRAM'u i jeszcze pokazuje Ci pasek ile zostało wolnego do zagospodarowania dzięki czemu można lepiej dobrać odp. ustawienia pod sprzęty. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

@azgan, wystarczy włączyć wyświetlanie szczegółowych statystyk i wtedy widać jaka część pamięci VRAM jest używana i czy rozmiar nie został przekroczony.

Jest to jakiś PRO tip ale wygodniejsze rozwiązanie jest jednak zaimplementowane w Resident Evil 4 Remake i tak mi się to tam spodobało że powinni zrobić z tego standard