Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 21:29, Send1N napisał(a):

Panowie proszę pisać jeżeli możecie tytuły horrorów jakie wam się przypomną które były w miarę warte uwagi i potrafiły wystraszyć, niestety większość już widziałem ale potrzebuje na czwartek bo się szykuje 2 dniowy maraton zakrapiany ;D obecnie mam tylko babadook i the witch 2015 przygotowane na penie bo ich nigdy nie oglądaliśmy.

Rzuciłem sporo tytułów parę wpisów wcześniej. Co mogę dodać, czego wcześniej nie było? Chyba serię Terrifier (trójka podobno "najlepsza").

Opublikowano
3 minuty temu, poszukiwaczGPU napisał(a):

@Stjepan masz sporo racji, ale ja uznaję zasadę - horror tylko i wyłącznie w ciemności + oryginalna ścieżka dźwiękowa. Stopklatka chyba wciąż nie oferuje możliwości włączenia napisów?

Ja ten film znam na wskorś, Panie kocham każdą jego scenę, cały czas szkoda mi Bradnona jak i Bruce Lee, szkoda tych chłopów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, miro napisał(a):

ta i meg 1 a jeszcze lepszy jest meg 2   ;)

No niby śmiechowe filmy ale Statham robi robotę swoją osobą :E lubię gościa ;) 

A swoją drogą to obejrzałem w końcu babadook bo kilka osób tu polecało swego czasu :P straszna lipa xD nawet horrorem bym tego nie nazwał.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 09:14, Send1N napisał(a):

A swoją drogą to obejrzałem w końcu babadook bo kilka osób tu polecało swego czasu :P straszna lipa xD nawet horrorem bym tego nie nazwał.

Głównie ja. No widzisz, jak skrajny może być odbiór tego samego filmu :E Dla mnie to bodaj najstraszniejszy horror jaki widziałem w życiu - przez większą część seansu miałem ciarki na plecach - przytrafiło mi się to tylko raz, właśnie przy Babadook.

Spoiler

A przy drugim seansie jasne jest, że ten "Babadook" to tak naprawdę choroba psychiczna matki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to ile miałeś lat jak to oglądałeś więcej niż 10? :D ;D Na mnie pierwsza część The Conjuring zrobiła duże wrażenie po dłuższym czasie po tych wszystkich starych klasykach od skośnych typu the ring 2002, shutter 2004, the grudge 2004 czy dark water 2002 ;) z tych współczesnych niezły był smile (pierwsza część) czy talk to me 2022. 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.04.2025 o 18:16, J4Z66 napisał(a):

Jestem w trakcie (tak, oglądam filmy na raty xd) oglądania Wyspa Tajemnic (2010). Zapowiada się bardzo ciekawie. Intryguje. Nie oglądałem go jeszcze. 

Wracając do tematu. Bardzo dobry film, oglądało mi się świetnie. Po nim obejrzałem 12 Małp - też dobry, ale końcówka już mnie jakoś tak nie satysfakcjonowała czy nie interesowała. 

Edytowane przez J4Z66
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jak ci się spodobała wyspa tajemnic to masz jeszcze przynajmniej 3 rewelacyjne filmy (jeżeli nie widziałeś) które warto zobaczyć z akcją w psychiatryku :P 

https://www.filmweb.pl/film/Lot+nad+kukułczym+gniazdem-1975-1019

https://www.filmweb.pl/film/Przerwana+lekcja+muzyki-1999-882

https://www.filmweb.pl/film/Gothika-2003-95938

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

z całym szacunkiem ale wrzucanie do jednego wora lotu na kukułczym gniazdem z popierdółką gothika , jest profanacją

wyspa tajemnic to film dobry, nawet bardzo dobry, ale lot to poziom premium, film który pamięta się całe życie, coś jak skazani na Shawshank czy Zielona Mila

nie widzieć Lotu, to naprawdę wstyd pany ;)

oczywiście bez urazy, moje zdanie tylko

miłego oglądania

p.s.

Swoją drogą Milos Forman zrobił jeszcze jeden film, który jest raz i na zawsze, Amadeusza

Trochę ci zazdroszczę, że możesz coś takiego jak lot obejrzeć po raz pierwszy i smakować to cudo, taki film trafia się raz na kilka, kilkanaście lat,  dawno u mnie nie było nic takiego... wszystko przelatuje i miesza się z innymi, może Whiplash, Parasite.. tak to lepiej po raz setny Foresta czy Dawno temu w Ameryce obejrzeć. 

Na dysku mam Brutalistę, nie mogę ię zabrać, tak samo Mickey17...

ściągnąłem Siekierezadę, bo wyszła w remastered, uwielbiam ten film

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ja tam Lot oglądałem 3 razy w odstępach kilku lat 

ja to źle napisałem, to nie tak że ten film oglądasz tylko raz w życiu..

a to że niestety tylko raz jest ten " pierwszy " . tak, to jasne, to są filmy które trzeba nawet obejrzeć co jakiś czas. Po Horyzoncie cz1 nawet sobie przypomniałem Tańczącego z Wilkami i to w wersji reżyserskiej, nic się nie zestarzał, wciąż cudo w każdym calu.

W zalewie gówna typu electric state i inne Kraveny ( choć zerknąć i tak zerknę, ale na przewijaniu i wylot po 15 min ) to ja wolę nawet stare polskie filmy po raz kolejny obejrzeć. Te wersje po "rekonstrukcji" bardzo dużo zyskały 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 15:11, Send1N napisał(a):

Ale to ile miałeś lat jak to oglądałeś więcej niż 10? :D ;D 

Haha ;D No już ćwierć wieku było za mną, także w pełni świadomy odbiór :thumbup:

W dniu 9.04.2025 o 23:42, miro napisał(a):

Na dysku mam Brutalistę, nie mogę ię zabrać, tak samo Mickey17...

ściągnąłem Siekierezadę, bo wyszła w remastered, uwielbiam ten film

Warto również bardzo podobny tytuł - cudowną rumuńską Sieranevada (2016).

23 godziny temu, Send1N napisał(a):

ale za to Dawno temu w Ameryce nigdy nie widziałem :E trzeba nadrobić, dobrze że mi przypomniałeś :thumbup:

Też pierwszy raz obejrzałem dopiero w zeszłym miesiącu. Świetny film (koniecznie w wersji reżyserskiej 3h49min).

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio znowu klasyk, tym razem Karmazynowy Przypływ (Crimson Tide) film z 1995 roku z Gene Hackman RIP, Denzelem Washigtnom i Viggo Mortensem, męskie kino, atomowa łódź podwodna, groźba wojny nuklearnej i bunt na pokładzie, z genialną muzyką Hansa Zimmera, 10/10. 1SQ ten kawałek robi robotę, reszta też bardzo dobra.

Edytowane przez Stjepan
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Epicka muzyka jest w tym filmie :D

Das Boot, Karmazynowy Przypływ, Polowanie na Czerwony Październik i Wilcze Echa to wg. najlepsze filmy o łodziach podwodnych, wiadomo Das Boot to WWII reszta to political fiction, ale nad każdym z nich wisi groźba wojny nuklearnej, tak muzyka genialna, miałem kiedyś na kasecie, ale gdzieś przepadła, więc będzie CD.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 20:37, Stjepan napisał(a):

Das Boot, Karmazynowy Przypływ, Polowanie na Czerwony Październik i Wilcze Echa to wg. najlepsze filmy o łodziach podwodnych,

dorzuciłbym tu jeszcze U-571

motyw przewodni z Das Boot ( polecam wersję reżyserską lub miniserial ) przerabiany do dzisiaj w każdym stylu, i do dziś robi robotę

a kto zrobił kultową przeróbkę ? wiadomo U-96 ;)

Polowanie, tu też początek z Hymnem, to chyba Chór Rachmaninowa wykonywał :

Niemcy po latach wrócili do tematu IIW i Ubotów, zrobili tego 4 sezony,  Das Boot 2018 > , materiał z książek mają

pierwszy sezon mi się bardzo podobał, drugi już jakoś nie bardzo..

https://www.filmweb.pl/serial/Okręt-2018-783589/season/4

• Like 1
  • Upvote 2