Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proste ;) ale czasem lubię sobie oglądnąć coś z lektorem zamiast skupiać się na napisach :E oczywiście musi mieć znośną barwę głosu, jakiś ai czy syntezator mowy ivona nie wchodzą w grę :rotfl:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja po latach oglądania wszystkiego z napisami do tego stopnia odzwyczaiłem się od lektorów wszelkiej maści, że jak czasem gdzieś przypadkiem coś z lektorem zobaczę, to odbieram to jak produkcja klasy Z puszczana o 23 na jakimś TTV. :P Nawet jakby to był kinowy hit.

• Upvote 2
Opublikowano

@Wodzu i masz rację, nie wiem kto tłumaczy teksty, ale czasem zdarza się że odbiegają i to znacznie od tego co mówią oryginalnie :) jak jest możliwość to puszczam oryginalny język+napisy. 

Tutaj chyba jeszcze nie pisałem, ale kiedyś ze znajomymi byliśmy w kinie, na filmie z dubbingiem, ale też były napisy, po seansie gadamy i poszło że nigdy więcej filmów z dubbingiem... a jedne ze znajomych "pierdzielcie że to po polsku było"... :D i jak ziomek nie ksywy, tak od tego czasu został dabingiem :D 

W dniu 10.12.2024 o 13:42, Send1N napisał(a):

Skoro polecacie to mam niecny plan, zacznę oglądać z polskim lektorem zamiast napisów to trochę przytłumi szwabski :E 

Zrobiłem tak samo, co jak co ale jak słyszę szwabski to coś we mnie normalnie buzuje(nie przez nienawiść do szabów) ale ta wymowa to jak bym jakaś starą grubą babę z pretensjami słyszał... 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@AndrzejTrg, te różnice w tłumaczeniu to najczęściej uproszczenia, skróty i zmiany w żartach sytuacyjnych, które mogą mieć niezrozumiały dla nas kontekst. Czasem faktycznie może tak być, że coś może śmieszyć Amerykanów a nas niekoniecznie, ale mnie to irytuje. Uproszczenia w wersjach z napisami też się zdarzają, ale o wiele rzadziej. A jeśli nawet takie będą, to znając oryginalny język będziemy mogli wszystko zrozumieć.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Polskie produkcje oglądasz z polskimi napisami :E ... Tego jeszcze nie grali

w sumie mu się nie dziwię, ścieżka dialogowa w kazdej produkcji to dno, ciężko zrozumieć czasem te bełkoty.

A dziś pierwszy odcinek :

544964.jpg.774dac08a0d63d927a6f7a3e30771383.jpg

• Confused 1
Opublikowano

heh, co ciekawe w tych koronach krołów i innych ścieżki dialogowe sa całkiem ok

najgorzej jest w produkcja TVN i canal+ , Skazane, nawet Prosta sprawa czy wspomianny tu idz przodem bracie

a jak grają aktorzy z dykcja jak Eryk Lubos to dramat

Opublikowano

No właśnie słyszałem o tym "Idź przodem bracie" że podobno serial jest ok. Co do dykcji to się nie odniosę, bo jak mówię nie oglądam polskich produkcji, ostatnią co oglądałem to "Ślepnąc od świateł" i nawet się mi spodobał. Ae i tak chyba nic nie przebija tych paradokumentów typu Szpital, Trudne Sprawy itp itd, czasem jak u Ojca jestem to leci i się zastanawiam jak dla paru groszy można z siebie zrobić takiego idiotę :) 

Ostatnio jakoś tak przypadkiem w polecanych na netflixie pokazało mi "Chłopaków z baraków" a że dawno nie oglądałem to chciałem sobie odświeżyć i po 3 minutach musiałem wyłączyć... z tym lektorem tego nie idzie oglądać, i jak ktoś olał serial ponieważ widział go na flixie to się nie dziwię, oryginalna wersja  chyba z CC to jest mistrzostwo świata, jeżeli chodzi o lektora, serial oczywiście jest dość specyficzny ale jest bardzo fajny :) 

Opublikowano

Oglądnąłem dzisiaj 8 odcinków "Ukrytego poziomu". Animacje inspirowane grami czyli temat dla mnie interesujący. O podłogę mną nie rzuciło ale dało się to w sumie obejrzeć. Z seriali, które sobie zaplanowałem wcześniej nie obejrzałem w sumie nic ponieważ grałem w Tekken 8.

Opublikowano

Też muszę wrócić, ale właśnie nie kojarzę na którym sezonie zakończyłem... A jak dubbing wygląda? Taki ugrzeczniony czy rzucają urwami?

Też muszę wrócić, ale właśnie nie kojarzę na którym sezonie zakończyłem... A jak dubbing wygląda? Taki ugrzeczniony czy rzucają urwami?

Opublikowano
W dniu 13.12.2024 o 13:15, AndrzejTrg napisał(a):

Nie wiem co wy oglądacie, ale jak jakieś m jak miłość 

Przyznam że m jak miłość kiedyś oglądałem jako dziecko, kilka lat to ciągnąłem ale od momentu jak hanka wjechała w kartony to przestałem bo ta akcja mnie już przerosła :E :rotfl:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.12.2024 o 19:49, r@dek napisał(a):

Skończyłem pierwszy sezon i jest git. Lubię klimat Fallouta a tu mamy taką jakby kryptę i to mnie przyciągnęło. Książek nie czytałem, nie znam fabuły i ciekawie to wygląda.

Silos byłby o niebo lepszy gdyby akcja była ciut żwawsza. Oni potrzebują 2 sezonów żeby zamknąc fabułę 1 książki. A książki są 3.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Pierwszą miłość już 20 lat oglądam:red:

Też dawno temu śledziłem, skończyłem na odcinku coś koło 2650 jak Paweł wylądował na wózku i od tamtego momentu już nie wróciłem :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Przez te klasyki to chyba każdy przeszedł urodzony poniżej 2K nawet przypadkiem bo np dziadkowie oglądali te wszystkie pierdoły :P taki Dionizy Złotopolski to był wzór dla nie jednej babci :rotfl:a największą ladacznicą była Brooke z mody na sukces.

Opublikowano (edytowane)

Szukałem jakiegoś ciekawego serialu do oglądania wieczorami. Może być jakiś stary dobry procedural. Raczej coś co już zdążyło wyjść w całości, nie lubię czekać 3 lata na nowy sezon. Tematyka: dramat, kryminał, obyczajowy. Odpada: fantasy scifi, super bohaterowie.

Coś w tych klimatach co już widziałem

Białe kołnierzyki / White collars

Mentalista / The Mentalist

Impersonalni / Person of Interest

Kości / Bones

W garniturach / Suits

Homeland

Most nad Sundem

Lucyfer

Sherlock

Ktoś może podrzuci jakieś propozycje?

Edytowane przez bleidd