Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 14:35, Kadajo napisał(a):

Ja usiadłem bliżej swojej 65" i się okazało ze nie potrzebuje już 77" :smiech:

Nie ma zbyt małych ekranów, są tylko zbyt duże pokoje :D

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Gret napisał(a):

Sam za kilka dni powiesz że mogłem wziąć większy :P

To akurat w moim przypadku nie wystąpi ponieważ większy nie wejdzie tam gdzie chce go zamontować, ot, mały pokój z zawieszonym TV przy przejściu, większy ekran zacząłby już wystawać za futrynę.. :E  Tak czy siak 48" to max na tę chwilę :)

A Wy w jakiej odległości najczęściej macie swoje ekrany od oczu podczas grania/oglądania? I przy jakiej przekątnej obrazka rzecz jasna ;)

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Reverse17 napisał(a):

A Wy w jakiej odległości najczęściej macie swoje ekrany od oczu podczas grania/oglądania?

55", około 120cm.

Użytkowany tylko i wyłącznie do gier.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Reverse17 napisał(a):

To akurat w moim przypadku nie wystąpi ponieważ większy nie wejdzie tam gdzie chce go zamontować, ot, mały pokój z zawieszonym TV przy przejściu, większy ekran zacząłby już wystawać za futrynę.. :E  Tak czy siak 48" to max na tę chwilę :)

A Wy w jakiej odległości najczęściej macie swoje ekrany od oczu podczas grania/oglądania? I przy jakiej przekątnej obrazka rzecz jasna ;)

48 1m.

65 1.8m.

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie mojego 48" C4 to wczoraj do mnie dotarł, TVik powieszony i robi wrażenie :D Obraz już z samego pulpitu wygląda w 4K jak namalowany przy poprzednim 43" VA.

ALE, niestety wygrałem na loterii talon na badpixela :(.. Znajduje się blisko prawego dolnego rogu i wyłapałem go podczas sprawdzania matrycy właśnie pod tym kątem, podczas oglądania treści ciężko to dostrzec bo raz że odległość robi swoje a dwa nie działa jakby czerwony subpiksel, ot, dopiero przy kolorze gdzie jest on wymagany widać ubytek, i to też dopiero z bliska wiedząc gdzie należy się przyglądać, sprzęt był brany w MediaMarkt i mam niemały zgryz jak to załatwić, zwrot? W tej cenie już nie wyrwę tego modelu (~3400 zł), wymiana? Mogą się wypiąć i zrobić klasyczne zgłoszenie gwarancyjne gdzie LG pewnie stwierdzi że jeden piksel to zbyt mało i weź Pan nam nie zawracaj nawet głowy..

Jak sądzicie? Miał ktoś podobną sytuację? :hmm:

Gdyby to się stało po roku to ok, machnąłbym ręką bo nawet tego nie widzę przy normalnym oglądaniu.. Ale zaraz po wyjęciu z pudełka?.. :woot:

Spoiler

y2hokel.png

uspz6yo.jpeg

BmpuqBo.jpeg

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzę sprawdzę, niemniej trochę mnie to męczy od środka że kupujesz nowy sprzęt i na dzień dobry musisz się godzić z jakimiś wadami :woot: Orientujesz się może jak to wygląda od strony gwarancyjnej u LG? W przypadku monitorów wiem że nawet jeden lewy piksel w terminie 45 dni od momentu zakupu kwalifikuje sprzęt do wymiany, ale o TV nie mogę nic znaleźć albo słabo szukam.

Sprawdziłem wczoraj jeszcze ten słynny "green tint" i po włączeniu białej planszy faktycznie pod kątem ~20-30' i więcej coś takiego występuje.. ALE! Nie jest to nic strasznego i dla mnie to już podchodzi pod cechę sprzętu, po włączeniu normalnego obrazu kąty widzenia są znakomite moim zdaniem.. Zwłaszcza po przejściu z VA ;) 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co się orientuję na gwarancji wymieniają kiedy mamy jednego świecącego pixela cały czas na biało. W przypadku czarnych bad i stuck pixeli musi ich być około 5-6. 

@Reverse17 warto jeszcze dopytać u LG bo faktycznie nie mogę też znaleźć informacji o gwarancji. 

Edytowane przez Gret
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jasne, właśnie wysłałem zapytanie przez ich stronę, zobaczymy co odpiszą :)

PS: A Wy macie już jakieś potliwe piksele w swoich OLEDach? Jak tak wertuje Google to widzę temat wcale nie jest rzadki w tych matrycach.

Opublikowano
2 godziny temu, Reverse17 napisał(a):

Odnośnie mojego 48" C4 to wczoraj do mnie dotarł, TVik powieszony i robi wrażenie :D Obraz już z samego pulpitu wygląda w 4K jak namalowany przy poprzednim 43" VA.

ALE, niestety wygrałem na loterii talon na badpixela :(.. Znajduje się blisko prawego dolnego rogu i wyłapałem go podczas sprawdzania matrycy właśnie pod tym kątem, podczas oglądania treści ciężko to dostrzec bo raz że odległość robi swoje a dwa nie działa jakby czerwony subpiksel, ot, dopiero przy kolorze gdzie jest on wymagany widać ubytek, i to też dopiero z bliska wiedząc gdzie należy się przyglądać, sprzęt był brany w MediaMarkt i mam niemały zgryz jak to załatwić, zwrot? W tej cenie już nie wyrwę tego modelu (~3400 zł), wymiana? Mogą się wypiąć i zrobić klasyczne zgłoszenie gwarancyjne gdzie LG pewnie stwierdzi że jeden piksel to zbyt mało i weź Pan nam nie zawracaj nawet głowy..

Jak sądzicie? Miał ktoś podobną sytuację? :hmm:

Gdyby to się stało po roku to ok, machnąłbym ręką bo nawet tego nie widzę przy normalnym oglądaniu.. Ale zaraz po wyjęciu z pudełka?.. :woot:

Pokaż ukrytą zawartość

y2hokel.png

uspz6yo.jpeg

BmpuqBo.jpeg

I tak Ci piksele po czasie wyskoczą na krawędziach. Od dawna jest ten problem a ludzie głównie na wypaleniach się skupiają.

1 godzinę temu, Gret napisał(a):

Z tego co się orientuję na gwarancji wymieniają kiedy mamy jednego świecącego pixela cały czas na biało. W przypadku czarnych bad i stuck pixeli musi ich być około 5-6. 

@Reverse17 warto jeszcze dopytać u LG bo faktycznie nie mogę też znaleźć informacji o gwarancji. 

Ale po co? Niech daje na zwrot 14 dni.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie wertuję wuja Google i widzę że temat jest dobrze znany i nie raz poruszany przy tych panelach, jak sprawa wygląda na waszych OLEDach? Coś wyskoczyło po czasie? :hmm:

Opublikowano

Ja rezygnuje z opcji PS5 PRO + 77" G4 i lece w PC :) a monitor pewnie będę brał ten od LG co ma wyjść w 4 kwartale 2025r. czyli 34" 5120x2160 OLED 240Hz. Rozdzielczość optymalna bo 90% czasu w roku gram w POE2, Diablo4, D2R no i dojdzie Titan Quest2, więc taki 5070Ti spokojnie da sobie radę.

• Sad 1
  • Upvote 1