Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już się bałem że mi innocn 40C1R po 2.5 roku działania padł :( okazało się co innego ale po kolei, pewnego dnia komp się nie chce uruchomić a na monitorze świeci "no signal", podłączyłem nowy kabel DP i to samo, już myślałem że mam to samo co ludzie którzy kupili wersję nowszą tego monitora która pada od tak po roku :cool: ja na szczęście mam z pierwszego wypustu gdzie pewnie się Chinczycy bardziej postarali, no ale dobra - strach mnie obleciał a kabla HDMI nie mam pod ręką to podłączyłem monitor do karty przez USB-C i .... uff działa - czyli myślę co może być, zrobiłem zdjęcie gniazda DP w monitorze a tu zonk - piny jakby pogiete/urwane i mam winowajcę całego za mieszania, na szczęście monitor ma jeszcze 2x HDMI i ten USB-C tylko że przez niego to tak awaryjnie bo tylko 60hz i do gier się nie nadaje zbytnio (złącze bardziej pod lapka), teraz pytanie czy takie piny można jakoś dogiąć czy trzeba nowe gniazdo DP przelutować i czy miał ktoś coś podobnego kiedyś?

Wrzucam zdjęcia

Piny1.jpg

Piny2.jpg

Opublikowano

Nie wygląda na wygięta obudowę tylko tworzywo że stykami wygięte i prawdopodobnie przynajmniej częściowo straciło kontakt z PCB i przy pechu zerwało ścieżki(przy lutach bezołowiowych rzadko). Także wygląda na mechaniczne uszkodzenie 

Opublikowano (edytowane)

W sumie to racja, nie będę tego ruszał tylko po HDMI puszczę, albo przejściówka z HDMI na DP tylko nie wiem czy będzie to samo co "natywny" DP.

Jest alternatywa dla tego monitora bo mamy na tej matrycy z innocn zrobione monitory nowsze np MSI 40" MAG401QR który widzę teraz jest  do kupienia  do 2k zł lepsza gwarancja i pewnie elektronika no ale inno wyszedł dość dawno ok 3 lata temu a wtedy ja dałem 1.9k zł za niego co i tak było świetną ceną za 40" 21:9 144hz 

Dobrze że jest wybór, zejść niżej z tego rozmiaru ciężko by było :D

image.thumb.png.8a0b712b3680148a224304019e633fa8.png

Jeszcze mamy Aoc 40" AG405UXC

image.thumb.png.9e35e2057fbd6a22711774c6f5cd781c.png

Philips 40B1U5600/00

image.thumb.png.446b14b47fb1669e3e451ef57aae0fff.png

Edytowane przez bbandi
Opublikowano (edytowane)

Ja przy kolejnym monitorze dam już szansę OLEDowi. Długo się opierałem, ale warto wyrobić sobie własną opinię. Niech tylko pojawi się coś w dużym rozmiarze.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Duży rozmiar w monitorach a TV to różnica, w tych drugich to już wiadomo - dawno odpłynęli :D

Widzę inno wypuściło 32M2V IPS 4k 144hz miniled (1152 stref) HDR1000, 700 dolców u nich na stronie

image.png.e9dadee8d0d2559ef66639bc3885d545.png

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2025 o 03:41, Doamdor napisał(a):

W dużym rozmiarze?

Teraz mam 40" 5K2K i mocno brakuje. Zamierzałem wziąć 57" od Samsunga, ale to VA, a 5090 okazała się żartem, co nie dźwignie 8K2K. Format też nie do końca mnie przekonuje. Ostatnio LG pokazał OLEDa 45" 2K5K, więc czekam. Dwa takie, jeden nad drugim, to może być strzał w dziesiątkę. 

W dniu 3.02.2025 o 07:01, Gret napisał(a):

chyba ponad 88" kolega szuka.  :E

TV mam 100", ale jeszcze nie wypakowałem. Wykończenie domu za tydzień startuje. Wziąłem z wyprzedzeniem, bo miałem okazję kupić za połowę ceny. 

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem  kabel HDMI ze złota itd :cool: podłączam i nosz ...dalej nie ma sygnału, podłączyłem przez usb-c bo tylko tak mogłem wejść w opcje monitora, zrobiłem reset ustawień i dziala ale mam tylko 100hz, trudno jakoś to zniosę

IMG_20250204_160412545.jpg

Edytowane przez bbandi
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 08:13, azgan napisał(a):

Wszyscy kupują OLED'y od LG a później takie są efekty https://ithardware.pl/aktualnosci/panasonic_telewizory-38745.html 

Cena, dostępność, wsparcie.

Lecz teraz ich Oled 42" jest naprawdę tani. https://www.rtvmax.pl/tv-oled/20303-panasonic-tx-42mz800e-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz-kalibracja-i-montaz-u-klienta.html

Opublikowano

Spodziewajcie się dobrych promocji na 83c4 bo przed chwilą kupiłem :boink:
Mam nadzieję że będę zadowolony, to mój pierwszy oled w życiu, do tej pory grałem i oglądałem filmy na 8 letnim już LCD 58cali od Panasonic któremu nie mam nic do zarzucenia. Gdyby nie fakt że inny tv wyzionął ducha i oddałem Panasa do innego pokoju to pewnie bym nadal na nim działał.

• Like 1