Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Bardziej pytanie, po ktorej karze finansowej da sobie z tym spokoj :E Ilosc kontentu spadnie drastycznie i oby wplaty na patronite.

Tylko teraz może bronić się że robi to legalnie / zgodnie z prawem. A po 17 kwietnia celowe działanie, nie zgodne z prawem? Sytuacja obróci się o 180 stopni, więc jakikolwiek sens kontentu byłby bezcelowy tj. zbieramy na kary finansowe, lub wpłaty patronite. 

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Nie dziękuje, szanuje swój czas. :D

Ale na co ? :D

Przecież on nie ma żadnej wyłączności na to ani patentu.

Każdy sobie może założyć taki kanał i rozpocząć krucjatę i nauki :E

Interweniuj jak Braun :hihot:

Czekam w takim razie na Twój.

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

A czy on to robi prowokacyjnie?

Porownanie całkiem z dupy :)

Od razu widać brak argumentów. 

No robi bo najpierw idzie Mualan a potem on.

4 godziny temu, kanon7 napisał(a):

Tylko teraz może bronić się że robi to legalnie / zgodnie z prawem. A po 17 kwietnia celowe działanie, nie zgodne z prawem? Sytuacja obróci się o 180 stopni, więc jakikolwiek sens kontentu byłby bezcelowy tj. zbieramy na kary finansowe, lub wpłaty patronite. 

Zanim wszędzie dadzą te plakietki to jeszcze spokojnie rok nagrywek.

Opublikowano
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Czekam w takim razie na Twój.

No robi bo najpierw idzie Mualan a potem on.

Zanim wszędzie dadzą te plakietki to jeszcze spokojnie rok nagrywek.

Ty tak poważnie? 
Porównanie całkiem z dupy. Książki nikogo nie prowokuje, nie jest chamski, ani bucowaty. Twój idol audytor za to jest kawałem buca i patusa :) 

Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

A znasz go w realu? W necie to się można na każdego kreować.

Widzę co tworzy i jak tworzy ten twój audytor. I to właśnie oceniam. Ale widzę że ty napiszesz każdą bzdurę żeby bronić patusa. Może załóż 300 kont i napisz tu komentarze wychwalające audytora? :rotfl: 

Opublikowano (edytowane)

Tak czy inaczej audytor może szukać nowego zarobku bowiem już weszło albo zaraz wejdzie rozporządzenie z logotypem zakazu fotografowania/nagrywania, a przepis pozwala je umieścić niemal gdziekolwiek. Nie tylko obiektach wojskowych, policji i służb, ale i każdych uznanych za ważne dla bezpieczeństwa. Oczywiście dworce, lotniska itp. Nawet zrobienie filmiku pod Belwederem może być karalne. Nie wiem czy przypadkiem działania audytora, który wnerwił sporo ludzi nie przyczyniły się do tak rygorystycznego prawa. Ale też np wypowiadał się ktoś z armii i bardzo logicznie, że owszem może i zdjęcia budynków są na google ale agenci obcych służb nagrywając te budynki "przy okazji" nagrywają wchodzących do nich ludzi co jak wiadomo może mieć już znaczenie w kontekście zagadnień wywiadu i kontrwywiadu. Aż dziwne, że ani na labie ani tutaj absolutnie nikt tego nie poruszył tylko w koło ten argument, że zdjęcia i tak są na google...

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/zakaz-fotografowania-wszedl-w-zycie-za-naruszenie-przepisow-groza-surowe-kary-st8415363

https://www.gdynia.pl/mieszkaniec/co-nowego,2774/od-17-kwietnia-zakaz-fotografowania-obiektow-krytycznych,588379

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-tego-juz-nie-sfotografujesz-zakaz-wchodzi-w-zycie,nId,7950963

No i Pan audytor musi szukać nowego zarobku. Ale z jego "talentem" wierzę, że na coś wpadnie :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak nie wpadnie to pozbawieni lokalnego góró Wpłacający będą zmuszeni szukać nowego. U szurów od końców świata, okupacji ufonautów i nadciągającego głodu to codzienność. Tu też się może zdarzyć.

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, hubio napisał(a):

Tak czy inaczej audytor może szukać nowego zarobku bowiem już weszło albo zaraz wejdzie rozporządzenie z logotypem zakazu fotografowania/nagrywania, a przepis pozwala je umieścić niemal gdziekolwiek. Nie tylko obiektach wojskowych, policji i służb, ale i każdych uznanych za ważne dla bezpieczeństwa. Oczywiście dworce, lotniska itp. Nawet zrobienie filmiku pod Belwederem może być karalne. Nie wiem czy przypadkiem działania audytora, który wnerwił sporo ludzi nie przyczyniły się do tak rygorystycznego prawa. Ale też np wypowiadał się ktoś z armii i bardzo logicznie, że owszem może i zdjęcia budynków są na google ale agenci obcych służb nagrywając te budynki "przy okazji" nagrywają wchodzących do nich ludzi co jak wiadomo może mieć już znaczenie w kontekście zagadnień wywiadu i kontrwywiadu. Aż dziwne, że ani na labie ani tutaj absolutnie nikt tego nie poruszył tylko w koło ten argument, że zdjęcia i tak są na google...

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/zakaz-fotografowania-wszedl-w-zycie-za-naruszenie-przepisow-groza-surowe-kary-st8415363

https://www.gdynia.pl/mieszkaniec/co-nowego,2774/od-17-kwietnia-zakaz-fotografowania-obiektow-krytycznych,588379

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-tego-juz-nie-sfotografujesz-zakaz-wchodzi-w-zycie,nId,7950963

No i Pan audytor musi szukać nowego zarobku. Ale z jego "talentem" wierzę, że na coś wpadnie :) 

Ale co to zmieni ? Szpiedzy i tak będą robili foty kiedy będą tylko chcieli a jak ja przypadkiem zrobię fotę rodzinie i wrzucę na fejsa to mnie wezwą na komendę.

Opublikowano

No zmieni to, że jest obecnie podstawa prawna, żeby choćby wsadzić na dołek lub choćby trafić do statystyk. Oczywiście, że szpieg może posługiwać się sfałszowanym dokumentem, ale on też już trafi do baz i wtedy służby kontrwywiadu mogą analizować. Natomiast chyba najczęściej obecnie jest tak, że za takie fotki płaci się lokalsom więc na disco albo telegramie dają ogłoszenia żeby np zrobić tygodniowe nagrywanie jakiegoś filmu i na to może się skusić jakaś 18latka albo 18latek i złapani przez ochronę podadzą kto im zapłacił... A dotąd nie było podstawy prawnej i na tym patencie jechał audytor.

Opublikowano
21 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ale co to zmieni ? Szpiedzy i tak będą robili foty kiedy będą tylko chcieli a jak ja przypadkiem zrobię fotę rodzinie i wrzucę na fejsa to mnie wezwą na komendę.

I bardzo dobrze, tu nie chodzi tylko o to, żeby szpiedzy nie robili zdjęć, tylko także aby wrogie agentury nie brały informacji z przypadkowo zrobionych zdjęć/filmów. 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Wątpię, aby audyt obywatelski miał z tym coś wspólnego.

Ale tak - przepisy są dość rygorystyczne. Właśnie przygotowuję dla klienta opinię prawną dot. tego jak to wpływa na wideorejestratory w autach służbowych :) 

37 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Fajna bzdura, ale wciąż to tylko laicka bzdura.

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Aż dziwne, że ani na labie ani tutaj absolutnie nikt tego nie poruszył tylko w koło ten argument, że zdjęcia i tak są na google...

Ja poruszalem aspekt robienia zdjec, nie tylko budynkow i ogrodzenia...

15 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A jak ktoś wykryje że szpieg nagrał coś kamerą wielkości szpilki jak szedl sobie obok obiektu do sklepu na zakupy?

Chyba za duzo filmow o Bondzie sie naogladales i zielonego pojecia o fotografii nie masz :D Duzo latwiej wylapac takiego ziutka co z ukrycia chce zrobic fotki, jak nie masz kasztanow pokroju Audytora w okolicy.

Opublikowano
18 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A jak ktoś wykryje że szpieg nagrał coś kamerą wielkości szpilki jak szedl sobie obok obiektu do sklepu na zakupy?

Tu bardziej chodzi o ograniczenie OSINTu. 

No, ale chyba będzie musiał więcej donejtów słać :rotfl2:

3 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

A myślisz że ile procent ludzi wie że takie coś weszło?

Wszystkie media o tym trąbią. Każdy kto ma mózg się dowie.

Od razu odpowiadam: audytor pewnie nie zrozumiał :) 

Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Ja poruszalem aspekt robienia zdjec, nie tylko budynkow i ogrodzenia...

Chyba za duzo filmow o Bondzie sie naogladales i zielonego pojecia o fotografii nie masz :D Duzo latwiej wylapac takiego ziutka co z ukrycia chce zrobic fotki, jak nie masz kasztanow pokroju Audytora w okolicy.

Ta na pewno. Wystarczą okulary z kamerą i uja ktoś będzie wiedział że nagrywam.

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Tu bardziej chodzi o ograniczenie OSINTu. 

No, ale chyba będzie musiał więcej donejtów słać :rotfl2:

Wszystkie media o tym trąbią. Każdy kto ma mózg się dowie.

Od razu odpowiadam: audytor pewnie nie zrozumiał :) 

Potrąbią 3 dni i tyle.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale tak - przepisy są dość rygorystyczne. Właśnie przygotowuję dla klienta opinię prawną dot. tego jak to wpływa na wideorejestratory w autach służbowych :)

Myślę, że tu musi być przesłanka celowości czyli celowe nagrywanie wyłącznie chronionych obiektów, a nie przypadkowe lub nawet turystyczne. I taka myślę będzie linia orzecznicza o ile w ogóle jakaś będzie jak służby będą chciały karać turystów... Co najwyżej jakiś niewyżyty funkcjonariusz pogrozi palcem ładnej turystce :) , że tu nie wolno choć i w to wątpię. Audytor chodził po prostu prowokacyjnie kilka godzin aż w końcu ktoś mu nie zwrócił uwagi. Ktoś kto będzie na wycieczce i i po prostu będzie kręcił bloga idąc i nawet mijając takie obiekty nie sądzę aby miał kłopoty. No, ale zobaczymy...

Bardziej niepokoi mnie zakaz na dworcach i lotniskach bo obecnie jest pełno bloggerów z całego świata co kręcą materiały z różnych krajów i oczywiście też z dworców i lotnisk i jak będzie się ich zatrzymywało pójdzie w świat fama, że jesteśmy nieźle odklejeni... Liczę tu jednak na zdrowy rozsądek zarówno służb jak i władz, że te znaki będą rzeczywiście w istotnych miejscach, a nie np. części handlowo-usługowej lotniska czy dworca. Jest też sporo bloggerów nagrywających pociągi. Sam oglądam takie kanały i gram w gry tego typu. Oni z pasji zajmują się kolejnictwem więc też nie powinni mieć jakiś problemów. Oby tylko przepis nie poszedł w stronę absurdu... :)

Ale jak znam życie to będzie kolejny martwy przepis w stylu sprzątania kup po swoich pieskach i zakładania kagańców wszystkim psom (czego nie robi 99% ludzi), kolejny martwy przepis jak zakaz jazdy chodnikiem (co pokazuje konfitura) i setki innych martwych przepisów.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, hubio napisał(a):

Myślę, że tu musi być przesłanka celowości czyli celowe nagrywanie wyłącznie chronionych obiektów, a nie przypadkowe lub nawet turystyczne. I taka myślę będzie linia orzecznicza o ile w ogóle jakaś będzie jak służby będą chciały karać turystów... Co najwyżej jakiś niewyżyty funkcjonariusz pogrozi palcem ładnej turystce :) , że tu nie wolno choć i w to wątpię. Audytor chodził po prostu prowokacyjnie kilka godzin aż w końcu ktoś mu nie zwrócił uwagi. Ktoś kto będzie na wycieczce i i po prostu będzie kręcił bloga idąc i nawet mijając takie obiekty nie sądzę aby miał kłopoty. No, ale zobaczymy...

Bardziej niepokoi mnie zakaz na dworcach i lotniskach bo obecnie jest pełno bloggerów z całego świata co kręcą materiały z różnych krajów i oczywiście też z dworców i lotnisk i jak będzie się ich zatrzymywało pójdzie w świat fama, że jesteśmy nieźle odklejeni... Liczę tu jednak na zdrowy rozsądek zarówno służb jak i władz, że te znaki będą rzeczywiście w istotnych miejscach, a nie np. części handlowo-usługowej lotniska czy dworca. Jest też sporo bloggerów nagrywających pociągi. Sam oglądam takie kanały i gram w gry tego typu. Oni z pasji zajmują się kolejnictwem więc też nie powinni mieć jakiś problemów. Oby tylko przepis nie poszedł w stronę absurdu... :)

Ale jak znam życie to będzie kolejny martwy przepis w stylu sprzątania kup po swoich pieskach i zakładania kagańców wszystkim psom (czego nie robi 99% ludzi), kolejny martwy przepis jak zakaz jazdy chodnikiem (co pokazuje konfitura) i setki innych martwych przepisów.

Niestety legislacja jest pisowska (ustawa z 2023 roku), więc wiadomo że jest spieprzona. 

Wykroczenie z art. 683a ustawy o obronie ojczyzny można popełnić nieumyślnie - wystarczy że zrobimy zdjęcie :) 

trzeba liczyć na zdrowy rozsądek sądów. A to problem ostatnio. 

• Thanks 1