Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, lokiju napisał(a):

Taki jeden z drugim cwel na FB napiszę ci, że on będzie jeździł po chodniku bo nie widzi w tym problemu

To niech mnie spotka, z chęcią wyśle zgłoszenie gdzie trzeba %-)

Opublikowano
30 minut temu, lokiju napisał(a):

@ZasJest na filmie, jak dziewczynka upadła to tamta dopiero co wjeżdżała na parking. Dziewczynka już się podnosiła i machała dłonią a tamta mimo to w nią wjechała i ciągnęła pod samochodem przez 15 metrów. 

Pewnie dostała smsa akurat.

Opublikowano

Na tym filmie wyżej nie ma kompletnie nic, a całego z Uwagi nie chciało mi się szukać. Zresztą tam też pewnie nie pokazali momentu wypadku. Podnosiła się a stała i machała to nie to samo, klęcząca ośmiolatka nadal jest dosyć niska.

Choć wydaje się, że nauczycielka powinna coś zobaczyć zanim podjechała na tyle blisko, by stracić dziewczynkę z pola widzenia. 

Cóż, niech sąd rozstrzyga, baba ma prawo wypierać się wszystkiego.

Opublikowano

Tylko że ona jedzie tym parkingiem zdecydowanie zbyt szybko. Powinna jechać bardzo powoli. Nie zachowała ostrożności.

Szkole (gminie) też powinno się cywilnie poważnie dostać za robienie parkingu tam, gdzie są ciągi poruszania się dzieci.

Opublikowano
59 minut temu, Zas napisał(a):

Choć wydaje się, że nauczycielka powinna coś zobaczyć zanim podjechała na tyle blisko, by stracić dziewczynkę z pola widzenia. 

W pełnym materiale wypowiada się biegły, który widział nagranie. On też twierdzi, że kierująca powinno coś zobaczyć. Zresztą nawet jeżeli tak nie było to kto normalny wiedząc, że w coś wjechał jedzie dalej bez sprawdzenia co się stało. Te 15m pod autem "zabiło" to dziecko.

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Po obejrzeniu tego Konfitura ma moje 100% poparcie. Mieszkam w innym miejscu niż wcześniej i jak wcześniej - nie ma dnia żeby jakiś samochód nie jechał po chodniku albo parkował blokując niemal cały chodnik. Tylko to, że Konfitura musi to piętnować świadczy wyłącznie o tym, że Polska to państwo z kartonu

Nie oglądałem ale mówiąc dość ogólnie konfitura nie działa w pierwszej kolejności dla dobra świata - jest to naiwność widzów. Głównym działaniem konfitury jest nagrywanie i to jego pseudo praca (jeden z aktywistów ma firmę i NIP). Działania konfitury i tego drugiego wielokrotnie były potwierdzeniem że to on eskaluje konflikty I dąży do wybuchu emocji - tylko pod wyświetlenia i materiał. Wielokrotnie łamał prawo by nagrywać jak inni nagrywają.

Nie ma nic złego w jeździe po chodniku jeśli są ku temu warunki i jest to uzasadnione. Aktywiści skupiają się na tym co daje im jak największe wyświetlenia przez kontrowersje a nie to co jest najbardziej potrzebne w danej chwili.

^ to dotyczy wszystkiego powyżej filmu yt, bo go nie oglądałem 

Opublikowano
Godzinę temu, NotQuite napisał(a):

Szkole (gminie) też powinno się cywilnie poważnie dostać za robienie parkingu tam, gdzie są ciągi poruszania się dzieci.

Tylko że to akurat niewiele by pomogło, bo dzieci są przywożone przez rodziców i wysadzane na parkingu. 

Opublikowano (edytowane)

@Pan MateooNo nie wydaje mi się. Samochodza często zaognia sytuację ale konfitura akurat jest bardzo spokojny. Zwrócenie komuś uwagi i powiedzenie by odjechał to nie jest powód by wyzywać i skakać do kogoś z łapami. To ci jeżdżący po chodniku są źródłem materiałów dla konfitury na, których on później zarabia. Konfitura często nawet do kogoś nie podchodzi a robią to kierowcy, których bardzo boli, że ktoś filmuje jak łamią prawo. 

Nic nie usprawiedliwia jazdy po chodniku. Robienie wyjątków bo coś tam to prosta droga do tego by każdy robił co chcę. 

Edytowane przez lokiju