Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To było sześć lat temu, myślisz, że będę pamiętał wszystko z gier, w które grałem tak dawno temu. Jedynka mi się podobała, więc normalne, że sięgnę po dwójkę. 

Edytowane przez DITMD
Opublikowano
1 minutę temu, DITMD napisał(a):

To było sześć lat temu, mylisz, że będę pamiętał wszystko z gier, w które grałem tak dawno temu. Jedynka mi się podobała, więc normalne, że sięgnę po dwójkę. 

No jak ci się gra podobała to pewnie ze tak.

Ja pamiętam gry w które grałem 20 lat temu bez problemu, a co dopiero 5-6 lat.

Jak gra jest dobra to pamiętam praktycznie wszytko.

Zapominam tylko to, co było kiblem, ale rzadko gram w takie gry.

Chyba ze ty grasz byle grać, to nie dziwie się ze nic nie pamiętasz.

Zapewne z takim podejściem nie pamiętasz już gier w które grałeś rok temu.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

A co za problem pamiętać o co chodziło w grze sprzed 6 lat? Chyba że grasz we wszystko byle przejść :E 

Pamiętam, o co chodziło, główne momenty itp, ale nie pamiętam wszystkiego, obejrzałem sobie recap na YT, odświeżyłem pamięć i mi styknie. 

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No jak ci się gra podobała to pewnie ze tak.

Ja pamiętam gry w które grałem 20 lat temu bez problemu, a co dopiero 5-6 lat.

Jak gra jest dobra to pamiętam praktycznie wszytko.

Zapominam tylko to, co było kiblem, ale rzadko gram w takie gry.

Chyba ze ty grasz byle grać, to nie dziwie się ze nic nie pamiętasz.

Zapewne z takim podejściem nie pamiętasz już gier w które grałeś rok temu.

Powiesz mi, że odpalisz teraz taką Baldurs Gate i będziesz pamiętał wszystko z tej gry? Każdego npc, każde zadanie, każdy twist i moment fabularny itp?

Opublikowano

Nie mowie, że masz pamiętać każde pierdniecie, ale sam napisałeś ze praktycznie nic nie pamiętasz a teraz już piszesz, że pamiętasz, o co chodziło i główne momenty.

No to ty piszesz niezbyt precyzyjnie.

Ja nie widzę sensu grac w druga część gry kiedy nie grałem w poprzednia, szczególnie jak jest w jakimś stopniu połączona. A to Hideo Kojima.

• Upvote 1
Opublikowano

Źle się wysłowiłem, chodziło mi o to, że nie pamiętam wielu rzeczy z gry, z resztą co za różnica, nie można sobie w grę pograć tak po prostu? Muszę się wczuwać we wszystko, i wiedzieć co każda postać myśli. 

Opublikowano
3 minuty temu, DITMD napisał(a):

Źle się wysłowiłem, chodziło mi o to, że nie pamiętam wielu rzeczy z gry, z resztą co za różnica, nie można sobie w grę pograć tak po prostu? Muszę się wczuwać we wszystko, i wiedzieć co każda postać myśli. 

No można, ale podchodząc tak do gry Hideo Kojimy dużo się traci.

Wiec różnica jest spora. To nie jest zwykła platformówka na wieczór tylko gra która w dużej mierze opiera się na klimacie i hisotrii jaka Kojima zawsze lubi opowiadać.

To tak jakby zagrać w Metal Gear Solid skipujac wszystkie dialogi i przerywniki, no można tylko po co jak to duża część gry.

5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

@Kadajo

No ale Ty grasz w trzy gry rocznie w tym jedną fabularną a on w ponad 20:E

No dlatego pisze ze takie granie dla grania, ze potem się nic nie pamięta jest lipne.

Jeszcze pół biedy jak mówimy o jakiś grach bez fabuły.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No można, ale podchodząc tak do gry Hideo Kojimy dużo się traci.

Wiec różnica jest spora. To nie jest zwykła platformówka na wieczór tylko gra która w dużej mierze opiera się na klimacie i hisotrii jaka Kojima zawsze lubi opowiadać.

To tak jakby zagrać w Metal Gear Solid skipujac wszystkie dialogi i przerywniki, no można tylko po co jak to duża część gry.

No dlatego pisze ze takie granie dla grania, ze potem się nic nie pamięta jest lipne.

Jeszcze pół biedy jak mówimy o jakiś grach bez fabuły.

W grze masz korpus, to jest coś jak interaktywna encyklopedia, lorebook, możesz w każdej chwili to włączyć, podczas konwersacji jak pada jakiś termin, postać, nowe słowo itp, od razu możesz to sprawdzić, bardzo fajnie jest to zaimplementowane i zintegrowane z grą. Pierwsze konwersacje to wprowadzenie fabularne i tutorial, więc nawet jeśli nie grałeś w poprzednią część, to dzięki temu będziesz widział, o co mniej więcej biega, i nie będziesz się czuł zagubiony.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja dzis padzika podlaczylem pod PC bo od jutra jedynke zaczynam od nowa i zeby sie przyzwyczaic do sterowania od razu na padzie bedzie plynne przejscie do drugiej czesci :D DLSS Transformer wgrany, 144fps lock w grze i mozna grac :D Jak ta gra jest ostra pod transformerem :o

Swoja droga gra potrafi ladnie zapchac watki na intelu :D Przypisane Pcory na 1 foto a pozniej uwolniony cały cpu :D 

d61t6sXb.jpg

jBQCd8Tx.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, DITMD napisał(a):

W grze masz korpus,

W jedynce też to było pod inną nazwą- przewodnik. 

Dla mnie początek trochu męczący by to wszystko przeklikać, znam jedynkę to wszelkie samouczki z podstaw są przesadnie długie ale i rozumiem, że to zmienili. Od początku jest też trening, tak jak w Directors Cut.

Podobała mi się burza na początku gry, do tego sam cały okurzony z piasku, ściągał swoje klamoty to kurz leciał, drobne detale. Gra wygląda bardzo ładnie, ba dałbym 5 w skali szkolnej, ale dam 4+ bo czasem(jak się przyglądam) to widzę te migotanie tekstur tak jakby problem z AA, ale co mi tam niech mają -5 :E Bo nawet to mi nie przeszkadza, więc czemu nie mogę dać lepszej oceny:P  Gra wygląda bardzo ładnie w trybie 60fps, czapki z głów, w trybie 30fps niegrywalne, taki slow motion przy ruszaniu kamerą to od razu wróciłem do trybu wydajności. 

Wydaje mi się, że Sam jakby był wolniejszy, i każdy KG na plecach obniża jego prędkość chodzenia, może mi się wydaje, bo w jedynce przypominam sobie jego chodzenie z wzmacniającym szkieletem, ale nawet na początku to nie było takiej różnicy jak tutaj. 

Już zawaliłem przesyłkę fabularną i nota A to jest wstyd dla Sama, tak nie można, nie dadzą angażu w DHL czy DPD takim opieprzaniem się z przesyłkami. :wariat: 

screeny

Spoiler

obraz.thumb.png.10eee8bd93f836a1aa5e168490679852.png

obraz.thumb.png.fde06c694b8cc48587048b863eafaa3a.png

obraz.thumb.png.0cc35e0312451aa173e5fc6e2c0f1c49.png

obraz.thumb.png.0c4bd057afb4730c238c8658b81a9b40.png

Opublikowano (edytowane)

W grze są mechaniki, o których nigdzie nie piszą, przez przypadek jedną odkryłem, zdjąłem plecak, żeby udusić bandytę linką po cichu, i można owinąć nią klamoty na plecaku i je w ten sposób zabezpieczyć. Gra wygląda spoko w trybie 60 fps, myślałem, że będzie o wiele gorzej. Chyba sobie daruję na razie dwójkę, i przejdę najpierw Director's Cut, chociaż to i tak jest Kojima, czy przejdę grę, czy nie to i tak nie będę rozumiał, o co w niej biega :lol2: 

Edytowane przez DITMD
Opublikowano

Bardzo fajny kawałek na początku, wpada w ucho. Oprawa w trybie jakości świetna, ale sam tryb praktycznie niegrywalny. W trybie wydajności jest gorzej, ale nie ma przepaści. Przyłączyłem do sieci pierwszą placówkę, na razie ciężko powiedzieć coś więcej, bo początek jest jednym, wielkim tutorialem. Jest też mniej angażujący od tego z jedynki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Odin piłeś coś o tej porze?:niegrzeczny:

Sam zasiadłem dopiero ale te 30 klatek to jest katorga i nie ma nic wspólnego z grywalnością. Te 60 już trzeba „przeżyć” jak człowiek oko do 120fps przyzwyczaił. 

Gra wyglada zaskakująco dobrze na konsoli. Widać, że jest tam jeszcze z czego wyciskać. Mega filmowość od początku i ta muzyka chwyta od razu za serducho. Niezle animacje i warunki pogodowe. Fajnie tez czuć na padzie opór jak idziemy pod wiatr a szybciej gdy wieje w plecy. Sporo takich smaczków jest. Mi pasuje to początkowe spokojne tępo i powolne zanurzanie się w tym świecie…

Biorę kolejna paczkę i w drogę! 📦
P.S. Podobno dalej jest jakiś rozwój postaci i zwiększamy stabilność poruszania się etc. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

Co do 30fps. Tu jest za duży blur, a nie da się go edytować i zmienić. Ja nie lubię motion blura, tu 30fps czuć i widać jak kamera wolno się obraca, a te 60fps jest w porządku. Dodatkowo nie wygląda źle, bo gram na monitorze 1440p. W ostatnią grę co grałem w 30fps to FF16, tam edytowałem blura. 

Konsola bardzo gorąca podczas gry, mam w pokoju ponad 28C, nawet teraz z rana już mam tyle. Leje się ze mnie, konsoli nie odpalę. 

Opublikowano

Nie ma nic, jak konsola nie używana to jest okryta, więc nic się nie dostaje. Jakiś czas temu sprawdzałem wentylator. Jest gorąca jak rękę przykładam bo w pokoju gorąco 28C i to czuć, że temperatura w konsoli jest większa niż zwykle, gdy np mam z 22-24C. W tamtym tygodniu grałem w FF16 czy w GT7 i nie było takiej samej temperatury jak wczoraj przy graniu w DS2.

Do tego konsola leży poziomo, więc powietrze bucha z lewej strony i z tyłu. 
Samego wentylatora nie słyszę, dopiero jak ucho przyłożę do konsoli to słyszę.

Opublikowano

Już mam w cieniu 25C z drugiej strony od zachodu, a w słońcu z 30C powinno być jak nic, bo mam okno na wschód i wali słońce na moje okno, a z drugiego pokoju mam na zachód, tu jeszcze słońca nie ma, ale widać jak się słońce odbija od bloku z naprzeciwka, oni tam mają pozasłaniane okna. 
Mieszkam na południu, pokój nagrzany, kot też się męczy przez te upały.