Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, NoviAMG napisał(a):

7800xt na sterze z grudnia cierpiało z uv/oc. Jestem ciekaw czy teraz coś da radę podciągnąć wyżej zegarek ;).

Chyba coś kurde lepiej jest. Dałem 1070mv. Podbiłem cap do 3050MHz PL rozszerzyłem do 420W i zegarek ładnie się trzyma tam gdzie to jest realne blisko 3GHz czasem dobijając do ~3010MHz. Szkoda, że FFXVI tak bardzo napastuje hotspota bo bym odkręcił mocniej PL a już teraz musiałem budę otworzyć, bo jak w tej grze idzie gpu w zakresie 2980-3010 to HS wbija 90 stopni. Wygląda na to, że jakby karta podaje troszku więcej napięcia i te 3GHz jak trzyma bez skoków to sobie podaje tak 960-970mv mając zapas na PL. Skłaniam się, że coś jest chyba lepiej, bo to 1070mv było, rzeźbione pod cap 3GHz i PL 390W gdzie najczęściej lata zegar na 2900-2940 w chwilowych porywach do 2999 nie trzymania 3GHz. Dodatkowo w Finalu co chwile przechodzimy do filmiku gdzie fps ma cap 30 a karta schodzi do jakichś 1.3-1.5GHz i 700+mv a mimo to nie zesrało się nic przez 50 minut.
Aha jak dałem na wykrywanie gry w nakładce to się odgliczowały fps i pokazywanie API. To w sumie teraz wszystko śmiga jak złoto.

Edytowane przez Art385
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, MadDog napisał(a):

Coś źle liczysz bo to na pewno tyle nie kosztuje

Jeżeli wciąga 450w na godzinę to kilowatogodzine weźmie w niecałe 2.5h.

"Od 1 stycznia 2025 r. do 30 września 2025 r. maksymalna cena 1 kWh prądu dla gospodarstw domowych to 0,50 zł netto (bez VAT i akcyzy) i 0,62 zł brutto."

Opublikowano

Super sprzęcik Wallec, widziałem jak jeden koleś na yt wrzucał swoje filmiki z XTX, Outlaws itd, sporo gier, jaki to daje fps, ale pobór 400W+. W takiej cenie co ustrzeliłeś to bardzo dobra karta, to te kilka stów taniej za które dałeś pójdzie w rachunek za prąd:Up_to_s:

Przejście z rtx 3060ti na XTX to z x2.5 więcej fps albo i więcej, jakby tak patrzeć  :stukniety: Sama 7900xt dawała już x2 do której puszczałem oczko, ale niestety nie poleciała na mnie %-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Art385 napisał(a):

Chyba coś kurde lepiej jest. Dałem 1070mv. Podbiłem cap do 3050MHz PL rozszerzyłem do 420W i zegarek ładnie się trzyma tam gdzie to jest realne blisko 3GHz czasem dobijając do ~3010MHz. Szkoda, że FFXVI tak bardzo napastuje hotspota bo bym odkręcił mocniej PL a już teraz musiałem budę otworzyć, bo jak w tej grze idzie gpu w zakresie 2980-3010 to HS wbija 90 stopni. Wygląda na to, że jakby karta podaje troszku więcej napięcia i te 3GHz jak trzyma bez skoków to sobie podaje tak 960-970mv mając zapas na PL. Skłaniam się, że coś jest chyba lepiej, bo to 1070mv było, rzeźbione pod cap 3GHz i PL 390W gdzie najczęściej lata zegar na 2900-2940 w chwilowych porywach do 2999 nie trzymania 3GHz. Dodatkowo w Finalu co chwile przechodzimy do filmiku gdzie fps ma cap 30 a karta schodzi do jakichś 1.3-1.5GHz i 700+mv a mimo to nie zesrało się nic przez 50 minut.
Aha jak dałem na wykrywanie gry w nakładce to się odgliczowały fps i pokazywanie API. To w sumie teraz wszystko śmiga jak złoto.

Łoo panie. Amd jak chce to potrafi. Zdjąłem kaganiec w apexie, 4k i cyk ponad 200fps pluje aż miło. 4070ti S podobnie sobie radziła. Wcześniej 180fps to mogłem złapać jak się w chodnik patrzyłem... Wróciłem do nastawu po zakupie tzn 1070mv@ 2750mhz i na razie bangla. Jeśli to będzie stabilne, to serio amd leci w kulki i nie ogarnia softu. 

Ale takich fps na 7800xt nie widziałem jeszcze w tej chorej grze, w 1440p to tak, ale nie w 4k. Sprawdzałem z 5x czy aby faktycznie to 4k bo oczom nie wierzę, co osd mi pokazuję :E . 

IMG20250125202316.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 2
Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Jeżeli wciąga 450w na godzinę to kilowatogodzine weźmie w niecałe 2.5h.

"Od 1 stycznia 2025 r. do 30 września 2025 r. maksymalna cena 1 kWh prądu dla gospodarstw domowych to 0,50 zł netto (bez VAT i akcyzy) i 0,62 zł brutto."

Przy tej cenie i takim poborze to wychodzi 1,16zł. Sumarycznie jak się gra to u mnie wychodzi od 40-60 zł miesięcznie. W tych czasach to jak pójść do kina i kupić duży popcorn :D

Opublikowano
Teraz, NoviAMG napisał(a):

Łoo panie. Amd jak chce to potrafi. Zdjąłem kaganiec w apexie, 4k i cyk ponad 200fps pluje aż miło. 4070ti S podobnie sobie radziła. Wcześniej 180fps to mogłem złapać jak się w chodnik patrzyłem... Wróciłem do nastawu po zakupie tzn 1070mv@ 2750mhz i na razie bangla. Jeśli to będzie stabilne, to serio amd leci w kulki i nie ogarnia softu. 

Ale takich fps na 7800xt nie widziałem jeszcze w tej chorej grze, w 1440p to tak, ale nie w 4k. Sprawdzałem z 5x czy aby faktycznie to 4k bo oczom nie wierzę, co osd mi pokazuję :E . 

No to, że nie ogarnia, to wiadomo, to co oni tam porobili pod koniec roku z driverami to szło zapłakać. Wygląda na to, że przed premierą RDNA4 ich tam zaczęli przywracać do ustawień fabrycznych :bicz:i teraz szczęśliwi :rodzinka: wzięli się za robotę.

Opublikowano

Stawiam, że te fps w apexie to teraz bliżej 4080 są niż 4070tis. Ja pieldole, w czasze się nie mieści co soft potrafi zrobić.. dlatego nie dziwię się, że w momentach gdzie miałem spowolnienie obrazu bo fps leciały w dół na łeb na szyję, teraz ich nie mam.  A to tylko 7800xt... 

Teraz to już z spokojną czapą, mogę czekać na lepsze karty ;) . Wkurzało trochę, że w ostrej walce fps leciały, jednak coś tam na myszce było czuć, a teraz jest masło cały czas. A inne gry poczekają na swoją kolej ;). 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ano mam nadzieje, że tam będzie ktoś nad driver teamem stał z batem i to się utrzyma. Bo napsuli mi trochę krwi w zeszłym roku ale tutaj to mnie zaskoczyli, bo to jest jakby beta driver znaczy nie ma pełnej certyfikacji z WHQL. No jest dobrze i nawet nie mam gdzie szpilek powbijać :rotfl:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, wallec napisał(a):

3250

Drogo .. Kupiłem taniej ze 3 miechy temu .. Musze poszukać .. Ten sam model. Siedzi teraz u kumpla :)

A jednak nie .. Kupiłem 7900XT .. kręcił się jak zły .. I też się gotował na backplate

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-rx-7900-xt-xfx-merc-310-black-20gb-vram

Wracając do XTX - takiego trafiłem w swoim czasie :)

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-sapphire-nitro-radeon-rx-7900-xtx-vaporx

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Ok, siedzi - mega fart że karta jest siekierą cięta na końcu, tylko dlatego nie musiałem nic zmieniać i aio zostało na górze a zasilacz z przodu.

Karta jest prosta, PCB się deformuje pod naciskiem chłodzenia i śrub - xfx dokręca chłodzenie bezpośrednio do PCB i dlatego tak się dzieje - do dupy to przemyśleli.

IMG20250125142920.jpg

IMG20250125142928_BURST001.jpg

Jakby stamtąd była 👌

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panie ustaw wyższe napięcie jak masz fabryczne 1150mv to daj 1100 i obserwuj, u mnie karta jest stabilna nawet na 2650mhz z pl limit na max w prawo i ciągnąć 400w przy 1155mv (stockowe 1200mv) a na 1145 już nawet 1800mhz wywala 3dmarka timespy do pulpitu ;) daj wyżej i pózniej będziesz sobie schodził do ostatniego stabilnego... 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Dobra jestem w trakcie grania i testowania. 1070mv niestabilne krzaczy się po trochu ponad 1h, 1075mv niestabilne krzaczy się po 2h, wygląda na to, że 1080mv powinno banglać. Kurde musiałem podnieść wentyle do min 1.2k rpm aby w miarę sprawnie odciągało łogień z budy. Rano pomiędzy 1070mv i 1075mv jeszcze wywalałem silent wingsa 3 120 i na jednej śrubce wsadziłem Arctica P14 :E to pozowoliło mi trzymać HS na 85 stopni.
Niestety crashe zarówno na 1070 jak i 1075mv zdarzają się w dość specyficznej sytuacji
gdzie karta zbija wentyle znacznie poniżej 1k rpm, bo cutscenka i pobór 160-180W i nagle masz kop na 420W i HS 91 stopni bo wentyle się prawie nie kręcą :sciana: no ale testuje, to nie będę na sztywno wentylków ustawiał.
Kurde muszę kupić budę co pozwoli mi zamontować 3x140 pod kartą jak u @wallec to mi tempy spadną grubo, bo już jeden robi różnice a jest zamontowany z 15 centymetrów pod ostatnim wentylem karty.
Driverki w pytę i stabilniejsze, tylko się trochę overlay glitchuje ale jak już złapie API i to i klatki pokaże. Krótko trzeba wyłączyć gierkę i włączyć ponownie i śmiga.

Opublikowano
28 minut temu, Art385 napisał(a):

Kurde muszę kupić budę co pozwoli mi zamontować 3x140 pod kartą jak u @wallec to mi tempy spadną grubo, bo już jeden robi różnice a jest zamontowany z 15 centymetrów pod ostatnim wentylem karty.

Polecam, ogromna różnica, z tego głównie powodu zmieniłem Meshify 2 na Fractal Torrent, ale generalnie każdy klon Lian Li o11 coś takiego oferuje.  :) 

Opublikowano

@Art385 z tym pokazywaniem i nie pokazywaniem klatek to ja miałem na każdej wersji sterów, wtedy wystarczy kombinacją klawiszy zamknąć nakładkę wydajności i ponownie kombinacją ją otworzyć :E ewentualnie jak dalej nie "zaskoczy" to powtórzyć zabieg dwukrotnie więc to nie jest przypadek tych nowych beta driverów....