Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Wallec kupił za 3250 to teraz gwiazdorzy z cenami :D 

Kurde dobrze, że za 3k nie sprzedałem, bo bym się wyhuśtał z karty, która przez 95% yt wyświetlała i ma może ze 300h w grach nalatane :E i jeszcze musiałbym ze 2 koła minimum dołożyć. 

9 minut temu, wallec napisał(a):

Jeszcze jedna sprawa.

Wspomniałeś, że coś kiepsko idzie z UV.

Pamiętasz, że sterownik AMD po nieudanym podkręcaniu tj. jak zmienisz taktowania/napięcie i złapiesz hard freeza do czarnego ekranu to po odzyskaniu sprawności sterownik sam z siebie przesuwa krzywa napięć i nawet jak dasz restore defaults to ta krzywa dalej zostaje przesunięta?

Przed kolejnym OC powinieneś albo zmienić bios karty na drugi i dwa razy zrestartować pc (żeby sterownik się zresetował), albo przeinstalować sterownik z opcją restore defaults.

Sprawdź sobie :)

Kurde to się chyba da zrobić po prostu klikając w driverze przywróć domyślne ustawienia i profile i ci kompa zresetuje i wsio. To samo z shaderami klikasz z poziomu adrenaliny i nima. Choć szczerze nigdy po hard freezie nie musiałem nic zmieniać tylko profilaktycznie resetuje pieca. XTX to inna bestia z UV w porównaniu do 6950 bardzo inna ;)   

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@wallec daj szansę full softowi ustawisz tam wszystko co potrzeba, nawet szybką synchronizację dla pamięci włączysz i nic nie będzie musiało działać w tle jak np afterburner aby te ustawienia utrzymać, też na początku byłem sceptycznie nastawiony ale po czasie dałem szansę i okazało się że jest lepiej niż driver + AB.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1Nno ale full soft ma max power limit w dół na -10% co z 389w daje 350w.
Jak wgram bios to będę miał 291w i to chciałbym uzyskać.

@Starh ludzie zwracają karty bo się rzucili na premierę nowych GPU.
Miałem 7800xt od spahire z outlet euro -> sztos karta, zero problemów

Teraz mam merca -> sztos karta, zero problemów

Masz 14 dni na zwrot ;)

Edytowane przez wallec
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Starh napisał(a):

Boję sie piszczących cewek 

Ale wiesz że może być ciszej w tej kwestii niż w 5 innych nie outletowych które będziesz kupował w wyżej cenie i zwracał? :P jak zawsze to jest loteria.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Send1N napisał(a):

@wallec daj szansę full softowi ustawisz tam wszystko co potrzeba, nawet szybką synchronizację dla pamięci włączysz i nic nie będzie musiało działać w tle jak np afterburner aby te ustawienia utrzymać, też na początku byłem sceptycznie nastawiony ale po czasie dałem szansę i okazało się że jest lepiej niż driver + AB.

Ależ oczywiście, że będzie musiało....full soft.

Opublikowano (edytowane)

Do poprawnego działania wystarczy tylko zostawić "StartCN" i "AMD external events utility" aby działało freesync resztę zbędnych procesów działających w tle można wyłączyć (AMD noise suppression, start rsx, AMDinstalllaucher, ryzenmaster sdk, start dvr) ja używam do tego "autoruns"

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Z RT jest ten problem, że niektórzy developerzy zaczynają to implementować bez możliwości wyłączenia co automatycznie za jakiś czas będzie generować problem dla starszych kart od amd..

Tak czy owak przy obecnych cenach kart 7090 wypada świetnie.

Edytowane przez Starh
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

fsr4

Olac ten FSR 4.0, nowy DLSS wprowadza taka jakosc obrazu, ze to jest prawdziwy game changer dla kazdego z karta RTX. A jak juz @Kadajo chwali DLSS to mamy koniec swiata ;D

Ja nadal przecieram oczy jak widze, porowania.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Serio jakby mi ktoś rok temu powiedział, że będę cisną bekę z nastpenych RTX'ow bo będą dawały zbyt mały wzrost wydajności a na dodatek jeszcze będę chwalił nowy DLSS za jakość obrazu to moja reakcja byłby mniej więcej taka:

:wariat:

Moja pierwsza reakcja na DLSS 4 :

21155528.gif

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś mi powiedział 2 lata temu, że będę siedział na AMD a potem chwalił DLSS4 za jakość obrazu, to już nie będę wklejał tego co ty xD Niech kurteczka dropnie cenę do 4.5k zł i sobie przytulę RX'a dam chrześniakowi, bo mu naprawdę niedługo zabraknie ramu w 1440p na 3080 10GB :E

12 godzin temu, wallec napisał(a):

@Reddzik wiadomka, lepiej dać 5500zł i mieć 40fps z ray tracing ;)
Tymczasem na referencie team red, który boostuje do 2500 zamiast 2700-2900 - po co nawet właczać fsr albo frame generation;) 

image.thumb.png.92b56504c76747430fe1cc96312a024d.png
image.thumb.png.db358fd1ea8b8d992aceb48461ee9f62.png

image.thumb.png.a29a8d991bf9b909d0644f2b6718736e.png

image.thumb.png.e7f43726cad7128764f69ede4e083ddb.png

Na refie to potrafi zegar szurać poniżej 2.2 GHz jak nie wsadzisz łapek a na AIB to jak nie wsadzisz łapek to nie wiem czy dropniesz poniżej 2.5 GHz kiedykolwiek a jak wsadzisz łapki to raczej rzadko kiedy dropniesz poniżej 2.7 GHz 

Edytowane przez Art385