Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, King Arthas napisał(a):

No właśnie, a już zdarzyło mi się grać na monitorze bez G-sync włączonego i od razu wyczułem, że coś nie halo.

Dokładnie różnica jest spora nawet jak zablokujesz klatki o te 2-3 niżej od odświeżania monitora i nie masz poniżej tego spadków to i tak feeling jest nieporównywalny wzlędem włączonego freesync/gsync.

Opublikowano (edytowane)

Było ustawione 2570 MHz, 1090 mV, odpalam gpu-z aby trochę podgrzać wnętrze kompa a tam zegary na stock. Odpalam adrenaline a tam info o wywalonym sterowniku :o Kiedy? Jak? WTF :hmm:

Wczytałem ten sam profil i po godzinie znowu wywaliło :rotfl2: Przecież ja na mniejszych voltach SM2 przeszedłem. Dzieki ci pan AMD za brak możliwości ustawienia curvy.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Wczytałem ten sam profil i po godzinie znowu wywaliło :rotfl2: Przecież ja na mniejszych voltach SM2 przeszedłem. Dzieki ci pan AMD za brak możliwości ustawienia curvy.

Pisalem ci już ze to jest normalne, zobacz sobie w osd z softu amd czy tam z ofterburnera że napięcie pod obciążeniem nie jest równe, wystarczy że masz niższe użycie gpu i zamiast przykładowo 0.950v masz 0.943 i wtedy wystarczy chwile obciążenia z niższym o te 0.07mv i masz wylotkę z gry, ja potrafiłem mieć 3 dni stabilność po przejściu różnych benchmarków a nagle podczas gry dostałem freeza.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Pentium D napisał(a):

@Send1N Przecież wiem, ale tu problemem jest ta curve na niższych zegarach bo mi WoWs lata 1300 - 1500 MHz

Uninstal sterowników AMD.

Instal sterowników minimal.
Instal MSI afterburner.
Power limit na -10%

Napięcie na 1100mv.

Zostawić i grać.

Mam status byWalec - znam się, zaufaj mi.

image.png.1bb646a6aa385dc8ccb2ffb71c851915.png

Edytowane przez wallec
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, STALKER napisał(a):

Co oni się tak ociągają z tymi sterami? im zadziej je wypuszczają tym gorsze.

Przecież normalnie masz wypuszczane co miesiąc sterowniki. AMD wydaje zazwyczaj raz w miesiącu. Miałeś 24.12.1 w grudniu i 25.1.1 w styczniu. jest teraz początek lutego więc spokojnie czekamy na wersję 25.2.1

I nie są coraz gorsze tylko na odwrót. Wersja 25.1.1 jest bardzo dobra wg mnie. No ale ja mam RDNA3 i 7900XT więc u mnie praktycznie nigdy nie było problemów ze sterownikami. Jedyny problem jaki miałem to w którejś wersji przestały działać zapisane profile i powodowały wywalanie Diablo 4 i Last Epoch. Po stworzeniu nowych profili wszystko wróciło do normy.

Co do prędkości rdzenia to najlepiej sobie ustawić różnice 100MHz pomiędzy dolną i górną granicą. Ja na co dzień mam zakres 2400-2500 przy 1050 mV. Zjeżdżanie z napięciem rdzenia do niskich wartości to proszenie się o kłopoty. Ono i tak nic praktycznie nie daje w zakresie oszczędzania energii. Najwięcej daje zmniejszanie zegara GPU.

7900XT mam od lipca 2023 roku i w grach nie miałem ze sterownikami praktycznie żadnych problemów.

Moje testy w FH5

image.thumb.png.a8e9be90cae3a4c42f1ecc9f672ad13a.png

Edytowane przez MadDog
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zawsze pobieram z ich strony i jakoś tych że stycznia tam nie ma. To co piszą tu wyżej to oficjalnych sterów 25.1 nie ma to wyjaśnia czemu ich na stronie AMD nie wyszukuje. Czyli jak pisałem coraz zadziej wydają.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano

https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-1-1.html

https://drivers.amd.com/drivers/amd-software-adrenalin-edition-25.1.1-win10-win11-jan2025-rdna.exe

No ok, wyszły jako opcjonalne ale większość serwisów zajmująca się sprzętem pisała, że taki sterownik wyszedł. Fakt faktem jest to pierwszy opcjonalny sterownik jaki wyszedł odkąd pamiętam ale jeśli człowiek chociaż trochę śledzi temat sprzętu PC to spokojnie taką informację dostał. Nawet tutaj na forum.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MadDog napisał(a):

Optional Update

jak wszędzie piszą, optional w amd to beta

zamieszanie największe wzięło się z wyszukiwań, sam to samo właśnie maiłem i zacząłem drążyć, że spiderman2 zaleca sterowniki 25.1.1 podczas gdy najnowsze jakie wynajduje adrenaline to 24.12...  nawet jak pisął send, możesz mieć wynajdywanie opcjonalnych zaznaczone w adrenaline a i tak ich nie znajduje ?!       i ludzie zaczęli kopać o co tu biega...

nie instalowałem ich, choć aktualnie w domu mam dwa radeony, 6700xt i 7700xt, bo wszystko chodzi idealo na 24.12. osobiście nigdy nie mam parcia na najnowsze jeśli wszystko działa i jest stabilne

Edytowane przez miro
Opublikowano

Oczywiście, przecież nikt nikogo nie zmusza aby instalować najnowsze. Ja sobie wrzuciłem i są trochę lepsze niż 24.12.1 u mnie bo mają lepszy pobór mocy w idlu. 24.12.1 skakały sobie między 10-15W a 25.1.1 mają między 6 a 10 W.

Poza tym trzeba pamiętać, że grudzień i styczeń to miesiące przerw w pracy takich korporacji więc pewnie dlatego nie było oficjalnego 25.1.1. Dodatkowo pewnie większość ekipy dłubie przy sterach dla serii 9xxx aby na premierę wrzucić jakieś może bardziej dopracowane stery.  

Opublikowano (edytowane)

Uwaga, zagadka.
Dlaczego jeżeli nie ruszę wartości taktowania GPU to na poniższych ustawieniach mogę sobie grać i w grach bostooje jak na screenie
image.thumb.png.28dd66a336b4ec3b097609345794caff.png

Jeżeli ręcznie ruszę tylko taktowanie poniżej tego co boostuje (i jest stabilne) na np 2750mhz to od razu black screen?

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Tylko że on ma odpaloną grę i pokazane jest napięcie rzeczywiste które zawsze jest znacznie niższe niż to które się ustawi, ja np mam wbite 1115mv co daje wczasie gry przy 99% utylizacji 0.950v jak dam 1100 realnie jest 0.938v itp.

@wallec jeżeli zmienisz zegar w czasie obciążenia to razem z jego obniżeniem obniża się też napięcie i odwrotnie dasz ręcznie wyższy to wzrasta :E sprawdzałem to akuat ostatnio u siebie, więc nie ma co tego robić "w locie"

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N dla GPU ustawionego na 2940 @wallec ma ustawione 1050mV. 1050-1075 przy takim zegarze to raczej mało sztuk będzie robić. Średnia dla 7900XTX przy OC/UV to jest raczej koło 1100-1130mV. Większość userów to ma zazwyczaj 1120-1130mV dla zegara GPU 2900MHz i pamięci ustawione na 2700

Zresztą prosta sprawa - jak wywala sterownik to znaczy, ze niestabilne zegary i napięcie. Trzeba zwiększać napięcie i szukać aż będzie ok.

• Upvote 1
Opublikowano

No tak, dopóki nie ruszę taktowania to gram bez zwiechy i w grze jest 2900mhz+ ~0,915v.

Jak tylko dotknę taktowanie w afterburner na np 2700mhz -> instant black screen.

Co to robi? Zmienia zupełnie punkty krzywej i dodatkowo ją obniża?