Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wiadomo cos o nowych sterach amd pod stalkera 2 ? Coś mnie ominęło? że w listopadzie nie było nowych sterów jakieś zmiany czy jak? Adrenalin Edition 24.9.1 i 24.10.1  pokazywało mi pobór w idle 50W oraz skoki taktowania pamięci do 900mhz. Na sterach z czerwca pobór w idle 10W pamięć 12mhz. Nie wiem może to wina swieżego win 11 nie zaktualizowanego do najnowszej wersji ale nie wiem.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano

Ja dzisiaj zaktualizowałem stery i wartości mam jak u Ciebie @STALKER pomimo tego że ja mam RDNA2, wcześniej wentylatory nie załączały się tak często podczas przeglądania neta, teraz słyszę je co kilka minut :(

Wcześniej na PCL jeden user pomógł mi ogarnąć moją nieszczęsną kartę bo zmiana ustawień predefiniowanych w panelu Adrenaline za dużo nie zmienia - teraz to już niestety historia i muszę zaczynać zabawę od nowa.

Screenshot_051224.jpg

Screenshot_051224HWM.jpg

Screenshot_051224v2.jpg

Opublikowano

Zrezygnuj z trybu pasywnego przesuwając suwak 0obr/min na lewo i ustaw do powiedzmy 55 stopni najniższe obroty jakie się da na wykresie a jak chcesz zostać z trybem 0rpm to wyłącz akcelerację sprzętową w przeglądarce, wtedy całą robotę będzie robił procek i karta nie będzie dobijać do progu temperatury od której startują wentylatory. Dla przykładu u mnie krzywa tak wygląda, wole mieć 35c w idle na 500rpm niż 50 na trybie pasywnym, takich obrotów zupełnie nie słychać.

9d13c0d06fcb4.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie nie da rady tak nisko zejść z obrotami jak u Ciebie :kwasny:

Spróbuje drugiego sposobu.

image.thumb.png.cd6b4db9d6cbb3b53ea8b774067dc99f.png

Edit: Czy to taktowanie pamięci musi być takie wysokie cały czas?

image.png.d747ca3aeccf0de95fb4a1d133cc9b4d.png

Edytowane przez Ultor79
Opublikowano

A to zmienia postać rzeczy skoro najniższe rpm u ciebie to ponad 1K :E co do pamięci to masz znanego "buga" że karta nie zrzuca taktowania na pamięciach... :/ stąd też taki wysoki pobór jak na idle (u mnie jest bez odpalonej przeglądarki 7-8w)

Opublikowano (edytowane)

Ustawiłem tak jak sugerowałeś i nic nie spadło, ale olśniło mnie że mam 2 monitory, i na tym drugim (który w systemie jest jako 1) nie mogę zmniejszyć taktowania, więc go wyłączyłem i zdarzyło się takie coś :) 

image.thumb.png.ca3697cacb71d57401d257471b8c696e.png

image.thumb.png.ee6e5dde80d33f38a125f101304c7ad0.png

Oba podłączone przez DP, coś tu jest nie tak :(

Edytowane przez Ultor79
Opublikowano (edytowane)

Tylko u mnie na innych sterach wszystko jest ok. Więc czemu na jednych działa dobrze a na innych nie? Zapodałem nowe z grudnia i dalej takty pamięci skaczą i pobór w idle jest w okolicach 50W zmiana odświezania nic nie daje . Co jeszcze można zrobić?

Edytowane przez STALKER
Opublikowano (edytowane)

Wracam do 24.6.1  Na tych nie ma żadnych problemów. Przy zmianie karty trzeba będzie się dobrze zastanowic. Pytanko takie gdzie w sterowniku i czy w ogóle jest opcja zmiany odświeżania Hz monitora?

Edytowane przez STALKER
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie co oni zrobili ze sterownikiem apką Adrenaline nie chce mi funkcjonować po upadajcie z listopada (w tym wypadku o Rx6700xt) natomiast działa zwykły sterowniku bez apki? nie odpala się bo pisze że błąd karty

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano

Czy ktoś ma taki problem że jak podkręci Vramy na RX7900GRE to gra może chodzić cały czas bez problemu, ale przy próbie odpalenia gry albo po wyjściu z niej do windowsa robi się szary ekran i komp ma zwieche ?

Jak Vramy mam podkręcone do około 2330MHz to nie ma problemu ale np na 2500-2600MHz gry mogą chodzić 2h bez problemu a po wyjściu do windowsa jest zwiecha. 

Opublikowano

Ja mam swoją 6950xt od czerwca 2023r zmieniałem sterowniki co miesiąc więc trochę wersji przerobiłem ani razu przez ten czas nie miałem żadnych anomalii żebym musiał się cofać do starszej wersji ;) 

2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Czy ktoś ma taki problem że jak podkręci Vramy na RX7900GRE to gra może chodzić cały czas bez problemu, ale przy próbie odpalenia gry albo po wyjściu z niej do windowsa robi się szary ekran i komp ma zwieche ?

po wyjściu do windowsa jest zwiecha. 

Takiego objawu nie miałem ale za to po przekręceniu pamięci pc potrafi się zrestartować w taki sposób jakby był problem z samym zasilaczem bądź z totalnie niestabilnym procesorem, na nvidii przykładowo po przekręceniu vramu wywalało tylko artefakty ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Takiego objawu nie miałem ale za to po przekręceniu pamięci pc potrafi się zrestartować w taki sposób jakby był problem z samym zasilaczem bądź z totalnie niestabilnym procesorem, na nvidii przykładowo po przekręceniu vramu wywalało tylko artefakty ;) 

Z innymi kartami miałem podobnie jak piszesz . Ale od kiedy AMD odblokowało w sterownikach na RX7900GRE normalne oc vramów to tak mam. Na wszystkich sterownikach tak samo.  Bardzo dziwne . Nawet przed chwilą grałem bez problemów w Warzone wyszedłem do windowsa i szary ekran i zwiecha kompa.

Tak mam zrobione oc w Warzone :

warzone oc rx7900gre.png

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Napięcie na pamięciach jest zmienne, jak już uda ci się przejść z trybu 2d do 3d i będzie wbite maksymalne napięcie dla vram'u to nie będzie problemu ale jak napięcie przy zamykaniu gry spadnie o ułamek sekundy szybciej niż karta zrzuci zegar do idle to w tym momencie łapiesz niestabilność to samo w drugą stronę = coś ala lipna synchronizacja, znajdź metodą prób i błędów najwyższy stabilny zegar i włącz memory timing na fast zamiast default wtedy takie przykładowo 2400mhz będzie miało prędkość 2500 a może się nie będzie krzaczyć :P Sporo osób kończy stabilną pracę memek na 7900gre przy 2400mhz tak swoją drogą

Druga sprawa to to o czym galakty wspomniał, to 970mv jakieś podejrzane :E spotkałem się już z tym że trzeba było podnieść napięcie rdzenia aby memki poszły wyżej z resztą to samo można tutaj posłuchać: 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Jak Vramy mam podkręcone do około 2330MHz to nie ma problemu ale np na 2500-2600MHz gry mogą chodzić 2h bez problemu a po wyjściu do windowsa jest zwiecha. 

To nie przez podkrecony ram na mojej RX7900XT smiga od nowosci na 2750mhz za to co do tego wywalania to mialem to samo po aktualizacji windowsa juz nie pamietam ktora to byla ale po nowej reinstalacji systemu smiga jak strzala.Chociaz borykam sie z innymi problemami ale to normalka na win 24H2.Nie wiem co mnie pokusilo na aktualizacje do tej wersji trzeba bylo siedziec na 23H2.

Opublikowano
5 minut temu, militarny78 napisał(a):

Chociaz borykam sie z innymi problemami ale to normalka na win 24H2.Nie wiem co mnie pokusilo na aktualizacje do tej wersji trzeba bylo siedziec na 23H2.

Święte słowa. Jak człowiek widzi, że jest to w normalnych aktualizacjach nie spodziewa się takiego chłamu. Mój 24H2 jest prawie nieużywalny przez problemy...

Opublikowano
20 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Jak nie grasz obecnie w Space Marine 2 to wracaj szybciutko na 24.5.1, bo cię głowa rozboli. W końcu ogarniesz, że nie ważne co zrobisz z zegarami GPU/Vram w końcu ci się wywali w dziwnych okolicznościach. 24.12.1 są ultra niestabilne no chyba, że będziesz sobie trzymał odpaloną gierkę w tle ale przy cenach prądu w polsce to kiepskie rozwiązanie :E Po prawdzie można używać driverów od 24.5.1 o ile pamiętam jeszcze 24.7.1 są w miarę ale te spwanują procesy od drivera w nieskończoność. 

15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Święte słowa. Jak człowiek widzi, że jest to w normalnych aktualizacjach nie spodziewa się takiego chłamu. Mój 24H2 jest prawie nieużywalny przez problemy...

U mnie chodzi w sumie elegancko ale muszę siedzieć na driverach dla GPU 24.5.1 inaczej jest grubo. Instalujesz 24.5.1 i nagle jest absolutnie fantastycznie. Mam właśnie PC włączony 48h i wszystko chodzi jakbym dopiero go włączył. Na najnowszych driverach już bym miał crash z zieolną szachownicą, timeouty na pulpicie wywalające mnie na ekran blokady i często pętla z crashami, że hasła nie jestem wstanie wpisać. Jak zdążysz grę odpalić to możesz ciurać i 5h i nic. Wyłączysz i dasz trochę przeglądarki i sru :E Trochę pomaga przełączenie się 60Hz ale nie po to się ma 120Hz aby ich nie używać. Ogólnie software pod koniec 2024 to jest jakieś nieporozumienie.