Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dorzucić ss z xtx za 2200 i testy karty ? :E

Może jednak nie, cebulę popękają, będą mi jeszcze bardziej źle życzyć, a dziś od samego rana mnie ciśnie na dwójkę. Pewnie na językach wielu byłem ...

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Zastanowię sie, bo mam ss i nawet przelot w teście. 

Dziś outlet morele identycznej 7900xt white zszedł moment za ponad 3k ... 

Cóż, jako że otrzymałem najprawdopodobniej nową kartę, strzał był niesamowity. Xtx używana, ale też cicha, cewki coś tam słychać, ale bez przesady. 

Screenshot_2025-02-26-18-22-14-04_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2025-02-26-18-21-38-85_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

@wallec masz petardę, bomby nie pokaże :). 

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 3
Opublikowano

Ech, kupiłem se Asrocka 7900XTX do nowego zestawu. Wszystko złożyłem, pięknie działa, a Radeon zdupiony na dzień dobry. Artefakty na pulpicie w windzie kilka razy na minutę, raz na 15 minut zwiecha całego systemu albo czarny ekran. Myślałem, że to może EXPO na Ramie coś psuje, wyłączyłem, ale dalej to samo. Problem zniknął dopiero po przełączeniu na iGPU z 9800x3d i działa już 10 godzin bez żadnego problemu, a z 7900XTX nawet 10 minut nie podziałał. 

Znaczy - najdziwniejsze jest to, że nie miał żadnych problemów z trudnymi zadaniami, jak mu dałem coś do roboty to działał. Gry chodziły normalnie, 3DMark też, stress testy różne tak samo. Mogłem coś robić tylko jak w tle chodził 3D stress test OCCT :/ Jak tylko wchodziło w low power state to zaczynał sypać artefaktami i zabijał system. 

Masakra, a tak się cieszyłem z dobrej ceny, a jeszcze w takim momencie jak nic sensownego na rynku nie ma...

Opublikowano

Nówka z Proline za 3699 cebulionów. Dobra okazja, tylko szkoda, że radek felerny.

Chyba, że to co innego, a nie karta, ale nie mam pomysłu co. Próbowałem na różnych kablach, HDMI i DP, wszędzie tak samo. Innej karty pod ręką nie mam żeby sprawdzić - bo teoretycznie to może być jeszcze coś z płytą główną, ale wątpię.

Opublikowano (edytowane)

@kociol21 Jak problem z kartą występuje tylko w idle to sprawdz czy nie masz włączonego oszczędzania energii dla pci-e

1.jpg

i wyłącz jeszcze ulps z pod rejestru: odpalasz regedit > edycja > znajdz > EnableUlps > edytujesz wartość we wpisach które znajdzie z 1 na 0 w obu (enableulps i enableulps_na) po tych czynnościach uruchom ponownie system.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, kociol21 napisał(a):

Masakra, a tak się cieszyłem z dobrej ceny, a jeszcze w takim momencie jak nic sensownego na rynku nie ma...

Oby tylko takie felerne modele nie zostały,bez względu na sklep to przerąbane.Wszyscy dobre wykupili zostały tylko trefne.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
3 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Oby tylko takie felerne modele nie zostały,bez względu na sklep to przerąbane.Wszyscy dobre wykupili zostały tylko trefne.

Nie no, produkt zapakowany i ofoliowany fabrycznie, nie ma jak sprawdzić, który dobry, a który nie. Loteria i tyle. Każda elektronika ma jakiś tam odsetek uwalonych produktów. Strasznie jestem zły, bo zostałem na iGPU, chociaż sobie mogę w Balatro pograć. 

Zresztą, zawsze jest jeszcze możliwość, że to nie karta tylko płyta główna, RAM albo CPU, chociaż wątpię, bo na iGPU wszystko śmiga, no ale możliwość jest.

Opublikowano

Współczuje ci że trafiłeś na felera oby mnie to nie spodkało zawsze dobrze mieć kartę w zapasie,przynajmniej by można było internet przeglądać.

Jak wszystko działało wcześniej to karta walnięta,jak igpu działa to reszta też musi działać.Jakbyś walnięte RAM CPU albo płytę główną to nic był nie działało.

Opublikowano
3 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Współczuje ci że trafiłeś na felera oby mnie to nie spodkało zawsze dobrze mieć kartę w zapasie,przynajmniej by można było internet przeglądać.

Jak wszystko działało wcześniej to karta walnięta,jak igpu działa to reszta też musi działać.Jakbyś walnięte RAM CPU albo płytę główną to nic był nie działało.

Właśnie nie wiem jak wcześniej, bo to całkiem nowy build, więc nie mam jak sprawdzić. Teoretycznie może być wszystko - płyta, ram, CPU itp. No ale właśnie, na iGPU wszystko śmiga już drugi dzień bez najmniejszych problemów, a tylko wrzucę Radka, to od razu po zalogowaniu do Windowsa wali artefaktami co kilkanaście sekund i po kilku minutach albo freeze całego systemu albo czarny ekran wywala.

Pierwszy raz w historii jak mi się dupnięty podzespół trafił, a siedzę na składakach od 30 lat, w końcu musiało się trafić.

Opublikowano
39 minut temu, Send1N napisał(a):

A sprawdziłeś te 2 rzeczy o których pisałem stronę wcześniej?

Tak, specjalnie wyjąłem kartę z pudła, bo już miałem spakowaną. Zrobiłem obie rzeczy - podłączyłem i to samo, od razu po zalogowaniu artefakty i freeze po ok. 7 minutach.

• Sad 1