Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Napięcie na pamięciach jest zmienne, jak już uda ci się przejść z trybu 2d do 3d i będzie wbite maksymalne napięcie dla vram'u to nie będzie problemu ale jak napięcie przy zamykaniu gry spadnie o ułamek sekundy szybciej niż karta zrzuci zegar do idle to w tym momencie łapiesz niestabilność to samo w drugą stronę = coś ala lipna synchronizacja, znajdź metodą prób i błędów najwyższy stabilny zegar i włącz memory timing na fast zamiast default wtedy takie przykładowo 2400mhz będzie miało prędkość 2500 a może się nie będzie krzaczyć :P Sporo osób kończy stabilną pracę memek na 7900gre przy 2400mhz tak swoją drogą

Druga sprawa to to o czym galakty wspomniał, to 970mv jakieś podejrzane :E spotkałem się już z tym że trzeba było podnieść napięcie rdzenia aby memki poszły wyżej z resztą to samo można tutaj posłuchać: 

Spróbuję podnieść napięcie , w sumie na to nie wpadłem . I tak mi się wydaję że 970mv to już bardzo dużo :D

Co do fast timing to 2330MHz  to max na jaki chodzi ta karta , wyżej już są artefakty  . Bez fast timing taki  Warzone np chodzi nawet na 2630MHz, tylko te dziwne wiechy przed albo po uruchomieniu...

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem dzisiaj testowo stock napięcie u siebie na 1200mv zamiast tego co używam na co dzień (1155mv) i karta przeszła super position czy 3dmarka przy 2400mhz na pamięciach z fast timings gdzie normalnie kończy sie na 2350 a powyżej po kliknięciu na start danego benchmarka następuje restart pc ;) więc ma to niewielki wpływ na amd jak widać. Tylko że na 2450 z fast nawet na max napięciu wywala restart także ugrałem 50mhz :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Daje mi 5W mniej na zegarach które mam ustawione na co dzień, a każde -100mhz na rdzeniu to jakieś 20-25w mniej więc jak przytniesz 200mhz co jest nie dużą stratą możesz urwać 50W a to już sporo, tak to działa na radku bo cała krzywa napięć się zmienia (obniża) jak ruszysz to napięcie a nie tylko to maksymalne... na rdna3 jest ta  sama sytuacja jak na rdna2. Jeżeli trafisz dobrą sztukę że przykładowo zejdzie z 1200mv do 1100mv i zachowasz stabilność to jest szansa że samym napięciem urwiesz z 15W ale w większości przypadków zejdziesz symbolicznie, u mnie to tak wygląda że 1155mv jest stabilne nawet na 2650mhz a 1150mv nie jest stabilne nawet poniżej 2GHZ :E :rotfl:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Miałem RX 580, RX 5600XT, RX 5700XT i RX 6600XT... pamiętam trochę jak przez mgłę. Wiem, że 5700XT miałem w wersji referencyjnej i zjeżdżałem z napięcia i taktowania rdzenia z 2150MHz @ 1,2V do 1900MHz @ 0,96V. Spadek wydajności był na poziomie 1-3%, temperatury znacznie lepsze i kultura pracy. Ale nie miałem żadnego miernika aby sprawdzić jak się zmienia pobór z gniazdka.

W praktyce mógłbym urwać w 7900XT ok 50W i zostałoby TDP na poziomie 250W przy zbliżonej wydajności?
Obecnie lecę na 4070S profil OC, drze 220W i odbija się o fabryczny powerlimit z czapką na 100%

Opublikowano (edytowane)

Jak zdejmiesz 200mhz z fabrycznego zegara to jest taka szansa ale to będzie większy spadek niż 1-3% pamiętaj :E druga sprawa to zastanów się czy chcesz zmieniać teraz na 2 letnią kartę jak za chwile premiera nowej serii a szansa na kartę o wydajności właśnie 7900xt niby jest.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Pamiętajcie, że czasami po zmianie sterowników nie działają poprawnie zapisane profile UV(OC), które zazwyczaj wgrywacie po instalacji sterowników. Dobrze jest ustawić ręcznie wszystkie parametry karty po świeżej instalacji danych sterowników i jeszcze raz zapisać sobie profil XML. Miałem już sytuację, że po wgrywaniu starych profili do nowych sterowników niektóre gry zaczęły się wykrzaczać. AMDJezus aka Ancient Gameplays również o tym wspomina w swoich recenzjach sterowników na swoim kanale YT. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, MadDog napisał(a):

Pamiętajcie, że czasami po zmianie sterowników nie działają poprawnie zapisane profile UV(OC), które zazwyczaj wgrywacie po instalacji sterowników. Dobrze jest ustawić ręcznie wszystkie parametry karty po świeżej instalacji danych sterowników i jeszcze raz zapisać sobie profil XML. Miałem już sytuację, że po wgrywaniu starych profili do nowych sterowników niektóre gry zaczęły się wykrzaczać. AMDJezus aka Ancient Gameplays również o tym wspomina w swoich recenzjach sterowników na swoim kanale YT. 

Słyszałem o tym właśnie od samego jezusa :E na szczęście mnie to nie spotkało, profil finalny powstał u mnie w czerwcu 2023r i od tamtej pory go importuje a stery zmieniam regularnie co wersje :P 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Czyli do dupy nawet jak mocy starczy to zabraknie ramu a obecny RX 7900xtx ma ramu tyle ile potrzeba ale rdzeń niedomaga do RT/PT.A RX 8800xt może być na styk ale ramu pożałują.Kiepawy interes albo ultra drogie RTX 5090 bo poniżej to słabizna.

Opublikowano

A co mają powiedzieć posiadacze 4070 Ti? Połowa tego co XTX, a grać się daje jakoś.  :) 

Oni skupili się na RT, jeżeli poprawa o 45% to powinno to być zauważalne faktycznie, poboru prądu nie oceniam na razie bo to że 8800 XT bierze mniej o 25% od 7900 XTX jest raczej normalne, to karty z zupełnie innej półki.

Ogólnie to jest temat o 7xxx, seria 8xxx ma swój osobny i tam można sobie spekulować do woli.  ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Zatem RX 8800xt nie będzie miał 24gb vram tyle co 7900 xtx tylko 16gb vram.Jeśli tak to regres niż postęp,nie będzie 8800 xtx ?

Skoro nie bedzie 8900XTX to nie bedzie 24gb jak 7900XTX, skoro 8800XT to nastepca 7800XT, ktory mial 16gb to logiczne, ze bedzie 16gb. Nie ma tu zadnego regresu ale tez postepu w kwesti vram. Zreszta do tej karty i tak nie potrzeba wiecej jak 16gb. Karty z 16gb vram beda mialy jszcze dlugie zycie przed soba.

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak AMD zostanie przy 16GB VRAM to cieniutko widzę premierę. 

I czym ma ta cienizna sie odznaczac ?? Bo 16gb vram jeszcze na dlugo bedzie wystarcajace w tym segmencie.

59 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czyli do dupy nawet jak mocy starczy to zabraknie ramu

ehe :lol2:

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

I czym ma ta cienizna sie odznaczac ?? Bo 16gb vram jeszcze na dlugo bedzie wystarcajace w tym segmencie.

Poza VRAM AMD nie ma nic do zaprezentowania względem NV? Chyba że niższą cenę za mniej możliwości to ok :E 

• Like 2
Opublikowano

Masz racje ale nie panikumy, ze nagle 16gb to malo i braknie ;)  Skoro ta karta ma miec rzekomo wydajnosc 2 letniego rtxa 4080 to tam predzej wydajnosci braknie niz te 16gb vram w przyszlosci. To bedzie  i tak karta do 1440p lub 2160p z upscalerami.

A do PT wiadomo jak bedzie  :lol2:

Osobiscie czekam na karte 200-250W max i 16gb vram do gierek Multi i okazjonalnie jakies AAA, reszta na PROsiaku.

• Upvote 1