Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ODIN85 co do gier tez jest poruszona ta kwestia i nie jest to zawsze jednoznaczne np.

win11cs2.thumb.png.6cccbadeb175245abc4ea4e59b38fbfe.png

win11fortnite.thumb.png.daedcb1d9b6116eb006dab5fdac51048.png

ale latencja już na korzyść cięższego "win11"

win11vs10latency.thumb.png.9393b4bcf80bee8ebb5550d52d167ff7.png

a tu rozsądna rekomendacja sprzętowa jeśli ktoś zdecyduje się na upgrade (takich staruszków na forum to pewnie już nie wiele zostało)

win11vs10rekomendacja.thumb.png.e99994bdbd25c6536a403a3907f1468a.png

i jeszcze taka ciekawostka, otóż gdy kiedyś testowałem win11 z czystą instalką domyślnie miałem włączone nowe menu plików (po kliknięciu PPM) a po upgradzie domyślnie zachowany jest styl znany dotychczas z win10. Ja najbardziej wolę ten z win10 tylko muszę go trochę odchudzić ze zbędnych poleceń

menuwin10wwin11.png.14f8cdaf1db57d7c6b1b14cb06c5ffca.png

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Santino napisał(a):

Niby w necie są sposoby na wyłączenie tego ale ciekawe czy jeśli się to obejdzie to czy nie wpłynie to na dalsze pojawianie się aktualizacji?

Oficjalne metody (ze strony Microsoftu) nie wpłyną, bo tam jesteś auto-logowany na konto tylko w tle.

Nie ustaliłem jeszcze czy Autologon (z MS) szyfruje hasło gorzej niż normalnie (czy silne hasło wystarczy). Bo metoda z regedit to czysty tekst. Inna metoda z DevicePasswordLessBuildVersion jest bezpieczna, ale nie jest pewna bo Microsoft może sprawdzić rejestr a tam ciągle konto lokalne jako ostatnie (w dodatku trzeba tam podać hasło do konta MS które gdzieś jest przechowywane i nie sądzę by było bardziej chronione niż w Autologon).

7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Tak to w większości system wygląda podobnie, z dodatkowymi bajerami.

Różnice to miałeś Win 7 vs 8 (czy XP vs Vista).

Win 11 to to samo co Win 10, ot kolejna większa aktualizacja 2xH2. Jedyna różnica to start po środku, co u wielu wywołuje szok i przerażenie - naprawdę! Nawet tak malutka zmiana powoduje, że od razu chcą wracać do 10, dlatego rodzinie win 11 zainstaluję siłowo za rok.

Opublikowano (edytowane)

Są takie narzędzia dla Win11 jak StartAllBack. Możesz sobie zrobić nawet wygląd ala Windows 7. Dodatkowo masa customizacji interfejsu.

Używałem tego narzędzia (wtedy nazywało się StartIsBAck) na Windows 10 i spisywało się to świetnie. Nigdy nie uświadczyłem żadnego kafelka xD

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

@bourne2008nie no, przyzwyczaiłem się i kafelki nie są mi potrzebne. Zawracałem jedynie uwagę, że wizualnie to największa różnica jaka rzuca się w oczy po instalacji win11, oczywiście wraz z menu start na środku.

Co do StartAllBack to wcale nie jest dobre rozwiązanie jak ktoś chce powrócić do starszego wyglądu. Dlaczego? Bo to podmienia eksploratora na starsze wersje. Nie dość że traci się nowości jakie są w eksploratorze to jeszcze bywa niestabilne, szczególnie po aktualizacjach. No chyba że już zaadaptowali nowego exploratora.

Opublikowano
Cytat

Najnowsza październikowa aktualizacja systemu Windows 11, oznaczona jako KB5066835, spowodowała poważny problem, który uderzył przede wszystkim w programistów i administratorów IT.

Błąd w mechanizmie obsługującym localhost unieruchomił środowiska testowe i serwery deweloperskie, a fora pomocy technicznej zapełniły się desperackimi pytaniami o sposób naprawy systemu.

Źródło: https://ithardware.pl/aktualnosci/aktualizacja_windows_11_paralizuje_deweloper_microsoft_localhost-45973.html

Psy szczekają karawana jedzie dalej. Kochany windows 11. :dj:

okna.thumb.jpeg.9452d813ceca5e1dab5f79f38c49c52e.jpeg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@nalewator Odinstalowałem KB5066791 - restart PC następnie odpaliłem https://www.majorgeeks.com/files/details/microsoft_show_or_hide_updates_troubleshooter.html program ją znalazł i zaznaczyłem ukryj :E Teraz przy wyszukiwaniu update wygląda jak dawniej:

1.png.f5c76b9b415ed5be89444f8a2aefa5d4.png

Wiadomo placebo ale zdrowie psychiczne się poprawiło jak nie widać już tego komunikatuxD:E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@nalewator znalazłem gdzieś na reddicie info że problemem może robić odznaczona któraś opcja w O&O ShutUp10++ którego używam od dawien dawna do wyłączania na szybkości zbędnego syfu w windzie ;) nie chciało mi się szukać po kolei która więc odznaczyłem wszystko :E + restart pc i komunikat znikł a winda normalnie wyszukuje aktualizacje, następnie wróciłem do swoich ustawień czyli zostały odznaczone tylko: dostęp aplikacji do mikrofonu, dostęp aplikacji do kamery + ikona wyszukiwania na pasku zadań i nadal jest ok, wystarczyło na chwile przywrócić do ustawień fabrycznych że tak powiem.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Instalowałem dzisiaj z rana, z obrazu: "en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso" - wersja systemu z końcowką .1288 

w win update było kilka pozycji, w tym jedna cumulative update - trwało to dłuższą chwilę, kilka restartów po drodze i teraz jest wersja z końcówką .6456

• Thanks 1
Opublikowano

Aż się z ciekawości  przelogowałem na Winde (z 2 tyg nie uruchamiałem) i w update , wszystko aktualne. Czy do defendera są aktualizacje to nie wiem bo mam go wyłączonego (używam ESET Smart Security) i tam normalnie pobiera aktualizacje.

• Thanks 1