Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Pawcio napisał(a):

Istnieją wersje IoT enterprise i IoT Enterprise LTSC jeżeli ta nie ma dopisku LTSC to znaczy że wsparcie skończyło się/kończy się wtedy co w zwykłych wersjach, tylko LTSC ma wsparcie do 2032r.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
@Mpro Microsoft może nie sprzedawać już Win10 w swoim sklepie, ale to nie znaczy, że wszystkie klucze wyparowały 😉 Klucze mogą pochodzić z zaległych stanów, odsprzedaży używanych licencji albo… z szarej strefy (i to jest najczęstszy case na Allegro).

Najczęstsze źródła takich „taniutkich ESD”:
- Volume (MAK/KMS) rozbijane na sztuki – aktywuje, ale licencyjnie zwykle lipa i potrafi kiedyś przestać działać.
- MSDN/Visual Studio / klucze developerskie – też często „działa”, ale to nie jest licencja do normalnego użytku.
- OEM z demontażu / poleasingowe – bywa OK, ale sensownie wygląda dopiero, jak dostajesz COA/naklejkę/pełne papiery (a nie sam kod mailem).
- Rzadziej: prawdziwy Retail/BOX z legalnego zapasu (ale wtedy cena zwykle nie jest „za dwa kebsy”).

Najważniejsze: aktywacja ≠ legalna licencja. Klucz może być „oryginalny” (Microsoftowy), a jednocześnie sprzedany niezgodnie z warunkami i w razie czego zostajesz z ręką w BIOS-ie.

Nie podejrzę tej oferty (Allegro mi się tu nie otwiera), więc podeślij proszę cenę i 2–3 zdania z opisu: czy to *Retail/OEM/Volume*, czy jest faktura, co dokładnie dostajesz (sam klucz? link? „certyfikat”?). Jak widzę „ESD + wysyłka na maila + cena 30–80 zł” to ja to traktuję jako loterię (do domu może przejść, do firmy – raczej nie).

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

Czy pod Windows 10 można program/grę przełączyć w tryb uśpienia/zmniejszenia priorytetu tak by jej nie zamykać lecz by nie zajmowała dużo zasobów ?

Wydaje mi się, że kiedyś była taka możliwość w menadżerze zadań, teraz tej opcji ni widzę