Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Pad zmiennofazowy który pod wpływem temperatury zamienia się w pastę, największa jego zaleta to to że nie degraduje się po czasie jak zwykła pasta, dlatego jak masz już fabrycznie takie coś nałożone masz z głowy wymianę "gluta" , przedmuchujesz tylko radiator i wentylatory z kurzu ;) Wygoogluj sobie "Honeywell PTM7950"

Po czasie też inni znani producenci zaczęli sprzedawać tego typu pady pod innymi nazwami np gelid: "heat phase ultra" , Thermalright "Heilos" czy Thermal Grizzly: "PhaseSheet"

nie do końca się zgodzę z tym, że się nie degraduje - degraduje, tylko więcej czasu jej zajmuje. Mój Legion po ponad 3 latach miał już problemy z utrzymaniem temperatur na starym PTM.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Możliwe chociaż wiele różnych czynników mogło na to wpłynąć jak np podróba :E metal też się degraduje i po czasie jest do wymiany (znacznie dłuższym niż zwykła pasta) ale jednak ;) U mnie przykładowo na 6950XT po 2 latach brak degradacji przykładowo, odchyłka między temp rdzenia a HS nadal wzorowa poniżej 15c jak po wymianie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
9 godzin temu, huudyy napisał(a):

Mój Legion po ponad 3 latach miał już problemy z utrzymaniem temperatur na starym PTM.

I co w tego typu sytuacji należy zrobić Panowie? Jestem laikiem. Wybaczcie. Sam nie przeprowadzę serwisu. Kiedy kilkanaście lat temu oddałem laptop do serwisu Lenovo, aby wymienić układ chłodzenia, sprzęt wrócił z porysowaną pokrywą matrycy. Obchodzili się z nim po macoszemu... Znacie dobre rozwiązanie? Może jakiś serwis, który przeprowadza zlecenie przy kliencie? Ehh...

Opublikowano

Zetrzeć z rdzeni PTM'a czy zwykłą pastę i nałożyć świeży/świeżą :E żadna filozofia ;) dodatkowo przedmuchać z kurzu radiator i wentylatory, konserwację robisz jak zauważysz wzrost temperatur i obrotów wentylatorów.

• Upvote 2
Opublikowano

Jasne Send1N. Tylko kiedy w archaicznych czasach przedmuchałem sprężonym powietrzem wentylatorek w układzie chłodzenia w moim pierwszym laptopie IBM Lenovo R60, to miałem co rusz jakiś error fan. %-)

• Haha 1
Opublikowano

Śmigła przytrzymuje się palcem podczas traktowania ich sprężonym z puszki czy kompresorem aby nie nabrały chwilowo nienaturalnie wysokich obrotów, w skrajnych przypadkach można uszkodzić wentylator w ten sposób, ewentualnie wygrzebać syf jakimś pędzelkiem bez nadmuchu bo itak aby zrobić to dokładnie musisz otworzyć laptopa a nie dmuchać we wloty/wyloty powietrza licząc że wszystko wyleci ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Śmigła przytrzymuje się palcem podczas traktowania ich sprężonym z puszki czy kompresorem aby nie nabrały chwilowo nienaturalnie wysokich obrotów, w skrajnych przypadkach można uszkodzić wentylator w ten sposób, ewentualnie wygrzebać syf jakimś pędzelkiem bez nadmuchu bo itak aby zrobić to dokładnie musisz otworzyć laptopa a nie dmuchać we wloty/wyloty powietrza licząc że wszystko wyleci ;) 

Dziękuję.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 09:24, Priam napisał(a):

Jasne Send1N. Tylko kiedy w archaicznych czasach przedmuchałem sprężonym powietrzem wentylatorek w układzie chłodzenia w moim pierwszym laptopie IBM Lenovo R60, to miałem co rusz jakiś error fan. %-)

Generalnie wprowadzając w ruch obrotowy wentylator ten zaczyna generować napięcie, które właśnie laptop wyłapywał i zgłaszał błąd. Po prostu wentylator działa jak prądnica i może coś uszkodzić. 

• Upvote 2
Opublikowano

Spójrzcie Panowie proszę na poniższy model laptopa Lenovo Legion Pro 5. 

https://www.x-kom.pl/p/1368993-laptop-15-16-lenovo-legion-pro-5-16-ultra-7-255hx-32gb-1tb-rtx5060-oled-165hz.html

Otóż x-kom - ale i morele również - oferują ten model także w konfiguracji 64 GB RAM.

Tymczasem na stronie Lenovo, producent wskazuje, że maksymalna liczba pamięci RAM to 32 GB.

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion_Pro_5_16IAX10?M=83F3003HPB

Na powyższej stronie, przy RAM widnieje komunikat, że "The max memory is based on the test results with current Lenovo memory offerings.", ale szczerze mówiąc praktyki ww. sklepów do mnie nie przemawiają.

Reasumując, w takim razie w powyższym laptopie jest bezpieczna możliwość poszerzenia pamięci RAM do 64 GB czy nie? Jak to ugryźć?

Opublikowano
4 minuty temu, Priam napisał(a):

Na powyższej stronie, przy RAM widnieje komunikat, że "The max memory is based on the test results with current Lenovo memory offerings.", ale szczerze mówiąc praktyki ww. sklepów do mnie nie przemawiają.

Opis na stronie Lenovo oznacza, że to jest max co aktualnie oferują a nie limit dla komputera. Procesor teoretycznie obsłuży do 256 GB. 

Kupujesz wersję z pamięcią rozszerzoną przez sklep, więc to sklep odpowiada za to czy to będzie działało.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Priam napisał(a):

Spójrzcie Panowie proszę na poniższy model laptopa Lenovo Legion Pro 5. 

https://www.x-kom.pl/p/1368993-laptop-15-16-lenovo-legion-pro-5-16-ultra-7-255hx-32gb-1tb-rtx5060-oled-165hz.html

Otóż x-kom - ale i morele również - oferują ten model także w konfiguracji 64 GB RAM.

Tymczasem na stronie Lenovo, producent wskazuje, że maksymalna liczba pamięci RAM to 32 GB.

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion_Pro_5_16IAX10?M=83F3003HPB

Reasumując, w takim razie w powyższym laptopie jest bezpieczna możliwość poszerzenia pamięci RAM do 64 GB czy nie? Jak to ugryźć?

Czytamy ze zrozumieniem. Nic tu nie jest wspomniane o maksymalnej pojemności, a o tym w jakim konfigu lenovo oferuje. Sklep nie bez powodu ma dopisek "24 miesiące (gwarancja x-kom sp. z o.o.}", bo to sklep rozszerzył pamięć. 

Zrzutekranu2025-12-13131903.thumb.png.beda0d8b969cf5a985cc404678e7b925.png

Edytowane przez seba842005
  • Upvote 1
Opublikowano

Jasne, przepraszam. Trochę się w tym miotam...

A jak w takim razie mogę ustalić ile faktycznie do danego laptopa Lenovo Legion - interesują mnie wyłącznie Pro 5 i pro 7 - będę mógł zaimplementować pamięci RAM?

Dotychczas bazowałem na opisach sklepów. %-)

A tam są właśnie takie sprzeczności jak z ww. linku. W sklepowej specyfikacji laptopa maksymalna, obsługiwana pamięć RAM to 32 GB, a sklep oferuje opcję rozbudowy do 64 GB. W x-kom jeszcze tego nie skorygowali.