Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się, że 4 długie śruby od obudowy trzymają częściowo zawiasy? I przez to, że były luźne to od naprężenia powodował ten irytujący dźwięk. Jak ktoś ma problem to polecam lekko dokręcić :)

Opublikowano (edytowane)

Z mojej autopsji to laptopy Lenovo (nie tylko Legion) bardzo często miały problemy z zawiasami w jednym, charakterystycznym przypadku - sposób otwierania. Jeżeli miałem "klienta" z lenovo i wskazywał problem z klapą matrycy, lub pękającym plastikiem przy zawiasach - załóżmy z lewej strony - to na moje pytanie, jak otwiera matrycę? w 90% przypadkach było to, złapanie jej z lewej lub prawej strony (tam gdzie było uszkodzenie) - no stop - nigdy otwieranie / łapanie matrycy na środku.  

Ktoś może powiedzieć że przesadzam i nie może to mieć wpływu, ale jak ktoś otwiera, zamyka tak matrycę np. 5 razy na dobę * 365 * 3 lata = 5475 razy matryca podczas otwierania ma większe "obciążenie, nawet minimalne odkształcenie obudowy matrycy z jednej ze stron, to siła przekazywana na zawias / śruby, obudowę, która otacza zawias, ma prawo SZYBCIEJ po 5475 razach zaskrzypieć, pęknąć, lub się złamać - aniżeli, gdyby zawsze łapać na środku i równomierny nacisk na oba zawiasy podczas otwierania matrycy.

PS. Nie wiem jak teraz, ale za czasów laptopów "gamingowych" serii Lenovo Zxxx (ideapad) w instrukcji było wyraźnie napisane, tylko otwieranie i zamykanie na środku matrycy.

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam 24h2 od dnia pojawienia się i od początku jestem na kanale dev. żadnych problemów. Sterowniki od nvidi najnowsze. Cyberpunk i alan 2 śmigają także bez problemów na nowym dlss. W samym Windowsie kilka bajerów, jak procent baterii na pasku, czy status telefonu w menu start etc. Do tego na 24h2 profile wydajności lapka synchronizują się z tymi w windowsie. 

Zrzutekranu2025-02-01145348.thumb.png.4f459119c71bf9004d02355cbe5ae925.png

Edytowane przez seba842005
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@kanon7Najlepije mieć 24h2 i być na kanale dev lub beta (teraz beta ma tą samą kompilację). Dodajesz telefon w urządzenia przenośne. W personalizacji, start włączasz pokaż urządzenie przenośne. 

Zrzutekranu2025-02-01150141.thumb.png.1f0a7517d475f5eba592e5d2eba92eb8.png

Po dodaniu masz także dostęp do plików bezprzewodowo z poziomu explorera windowsa:

Zrzutekranu2025-02-01150339.thumb.png.1f05c2182fbd6219faecc70fe9099c40.png

Edit:

Jeśli nie macie opcji włączenia pokazywania urządzenia w menu start i procent baterii na pasku stanu trzeba funkcje włączyć manualnie, bo nie wszystkie konta w programie testów windows insider mają domyślnie włączone opcje. 

Ściągamy:

https://github.com/thebookisclosed/ViVe/releases

Odpalamy terminal w trybie admina i przełączamy na Command Prompt

przechodzimy do folderu gdzie mamy vive i komendy kolejno:

Na telefon: vivetool /enable /id:48433719,48697323

Na procenty baterii: vivetool /enable /id:48822452,48433719

Reset Lapka.

Ewentualnie wersja GUI wybierając zbliżoną kompilacje i później Perform Action wpisując każdą z funkcji oddzielnie. 48433719, 48697323, 48822452

https://github.com/PeterStrick/ViVeTool-GUI/releases

Edytowane przez seba842005
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No i po updejcie wywaliło mi system nie mogę uruchomić laptopa tylko wejść do biosu :(

Próbuje ściągnąć obraz systemu ze strony lenovo i tracę co chwile połączenie na dodatek chyba będe musiał sciągnąć obraz systemu ze strony microsoftu 

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Sad 1
Opublikowano

Tomku, jest taka mądra sentencja " jak cos dobrze działa, to nie ruszać" :E

a do rzeczy, nie widzi bootmgr windowsa? czy system próbuje się uruchomić tylko restartuje się podczas ładowania ?

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Keel napisał(a):

Tomku, jest taka mądra sentencja " jak cos dobrze działa, to nie ruszać" :E

a do rzeczy, nie widzi bootmgr windowsa? czy system próbuje się uruchomić tylko restartuje się podczas ładowania ?

Hehe dobra rada jaki ja głupi :boink:nie w ogóle nie widzi dysku , próbował naprawić dysk i tak w kółko ale i tak miałem postawić system od nowa , na razie resetuje lapka do stanu początkowego czyli instalka od nowa

Opublikowano (edytowane)

tak myśle ale nie będe miał tych automatycznych aplikacji dostarczonych z system zobaczę, wgram fabryczny obraz następnie sciągnę przez vantage najnowsze sterowniki + nvidii ze strony z dlss4 i od razu update na 24h2 jak nie pojdzie to czysta instalka powinna załatwić sprawę

Opublikowano
44 minuty temu, Czarny_PLone napisał(a):

tak myśle ale nie będe miał tych automatycznych aplikacji dostarczonych z system zobaczę, wgram fabryczny obraz następnie sciągnę przez vantage najnowsze sterowniki + nvidii ze strony z dlss4 i od razu update na 24h2 jak nie pojdzie to czysta instalka powinna załatwić sprawę

Osobiście robiłem updejt z kanału dev. 

Opublikowano (edytowane)

chyba jednak odpuszczę sobie i poczekam na lepsze czasy ;) taki rozpiernicz na dysku że resetowanie nawet nie pomogło czyli obraz fabryczny tylko pozostaje a już od miesiąca miałem opcję updejt na win 24h2 wstrzymywałem się aż do dziś :hihot:

Opublikowano

Mój legion się włącza ale nie działa ekran, jak podłączam monitor to też brak sygnału. Próbowałem hard reset czyli trzymanie power przez 30 sekund ale nie pomaga. Jakieś pomysły co się stało?

Opublikowano (edytowane)

Panowie proszę o pomoc. Posiadam laptopa Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 z dyskiem 512 gb wd pc sn740. Kupiłem dysk nowy w ME marki Kingston KC3000 1TB.

Wsadziłem go do wolnego slotu. Zainstalowałem na nim COD BO6 z początku wszystko działało. Dysk zaczął się rozłączać na drugi dzień użytkowania bez żadnych komunikatów. Po prostu znikał z systemu. Zauważyłem że laptop od spodu w miejscu dysku bardzo mocno się wtedy nagrzewa. Pomaga jedynie zamiana dysków miejscami w slotach. Po zamianie dysków fizycznie miejscami dysk pracuje i się nie rozłącza ani tak nie nagrzewa. Czy dysk jest uszkodzony czy gdzie indziej leży problem? Na pierwszym zdjęciu widok dysku po rozłączeniu. Na drugim już po przełożeniu w slotach.

10.jpg

33.jpg

Dodam jeszcze że tylko jeden slot na dysk jest przystosowany do montażu krótkich dysków jakim jest systemowy wd pc sn740. Zamieniając dyski miejscami w slotach dysk KC3000 jest zainstalowany jak należy czyli przykręcony śrubką i pasuje jak trzeba. Natomiast dysk systemowy wd pc sn740 w drugim slocie nie ma możliwości przykręcenia śrubką, jest dociśniety tym termopadem z obudowy laptopa więc to tak tylko chwilowe rozwiązanie do testów.

Edytowane przez paweldgl
Opublikowano (edytowane)

Jesli w slocie 2 rozłącza się a w slocie 1 działa normalnie i ma normalne temperatury podczas pracy, to dysk jest w porządku. Zastanawia mnie co znaczy montaż pod krótki dysk? Czyli fabryczny sn740 masz rozmiaru 2230 zamiast standardowego 2280 ?

Edytowane przez Keel
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, paweldgl napisał(a):

Panowie proszę o pomoc. Posiadam laptopa Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 z dyskiem 512 gb wd pc sn740. Kupiłem dysk nowy w ME marki Kingston KC3000 1TB.

Podaj na początek jaki dokładnie masz model 16AHP9 83DH????????? ?

PS. Tak na pierwszy rzut oka, wygląda że w slocie nr 2 dysk nie był do końca, poprawnie / mocno zamontowany, dociśnięty.
W zeszłym tygodniu miałem klienta (Legion Slim), dysk spowalniał przy wysokich prędkościach działania. Po rozebraniu wyglądało wszystko ok, a po bliższym przyjrzeniu się dysk był mikroskopijnie źle wsadzony (ale wszystkie wtyki siedziały i dysk był wykrywalny) - jeden róg w slocie był dziesiąte milimetra niedopchany. Poprawny montaż dysku = wszystko działa.

Ale podaj dokładny model, aby cokolwiek zacząć wyciągać z Twojego problemu.

42 minuty temu, Keel napisał(a):

Jesli w slocie 2 rozłącza się a w slocie 1 działa normalnie i ma normalne temperatury podczas pracy, to dysk jest w porządku. Zastanawia mnie co znaczy montaż pod krótki dysk? Czyli fabryczny sn740 masz rozmiaru 2230 zamiast standardowego 2280 ?

To też zależy jaki ma model, bo może mieć:
I. 16AHP9 83DH009PJK - dwa M.2 2280

II. 16AHP9 83DH009PHY - jeden M.2 2280 + jeden M.2 2242
III. 16AHP9 83DH009PRC - jeden M.2 2280 + jeden M.2 2230

Modele Legion Slim 16AHP9 były łącznie w samej Polsce 15 konfiguracjach, a ogólnie na świecie 328 konfiguracji :E

Edytowane przez kanon7
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, seba842005 napisał(a):

Wrzuć mu fabryczny obraz i zrób aktualizacje, ale nie przez WU, tylko ściągnij asystenta aktualizacji i tyle. 

Sciągnąłem fabryczny obraz ze strony lenovo, patrzę a tu win24H2 miła niespodzianka ze strony lenovo , nie musiałem żadnych sterowników instalować przez Vantage tylko dolby provision ,dodatkowo Xrite z profilami no i najnowsze sterowniki nvidii z dlss4 , po czym długi Windows updajte do najnowszej wersji 24h2 i hulaj dusza :)

5 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Mój legion się włącza ale nie działa ekran, jak podłączam monitor to też brak sygnału. Próbowałem hard reset czyli trzymanie power przez 30 sekund ale nie pomaga. Jakieś pomysły co się stało?

a czy możesz wejść do biosu po włączeniu laptopa ?

Opublikowano (edytowane)

Masz:

Storage Support

Up to two drives, 2x M.2 SSD • M.2 2242 SSD up to 1TB • M.2 2280 SSD up to 1TB

Storage Slot

Two M.2 2280 PCIe® 4.0 x4 slots

Możesz w obu miejscach go zamontować - jak po zmianie działa, to zamień je miejscami po prostu.
PS. Masz na oba dyski fabryczne "radiatory" zamontowane - które są fabrycznie w laptopie? Takie blaszki zasłaniające dyski

PS2. W każdej recenzji tego dysku masz w minusach:
"Mocno się nagrzewa (co skutkuje spadkami wydajności),- nawet przy krótkotrwałym obciążeniu nośnik osiąga bardzo wysokie temperatury, co skutkuje throttlingiem i spadkiem wydajności. W takiej sytuacji konieczne jest montowanie dysku w gnieździe z dodatkowym radiatorem."

- możliwe że jedno miejsce lepiej odprowadza ciepło, a drugie gorzej - inne miejsce, zabudowa, sąsiednie elementy itd.

Celowałbym w:
I. bardzo szybki dysk + bardzo wysokie temperatury
II. Legion Slim gorzej odprowadza temperatury, aniżeli Legion Pro (minus dla dysku)
III. Brak możliwości odprowadzenia ciepła dodatkowym radiatorem, szczególnie od dołu, gdzie jak sam wspomniałeś bym mega gorący.

Edytowane przez kanon7
  • Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, kanon7 napisał(a):

PS. Tak na pierwszy rzut oka, wygląda że w slocie nr 2 dysk nie był do końca, poprawnie / mocno zamontowany, dociśnięty.
W zeszłym tygodniu miałem klienta (Legion Slim), dysk spowalniał przy wysokich prędkościach działania. Po rozebraniu wyglądało wszystko ok, a po bliższym przyjrzeniu się dysk był mikroskopijnie źle wsadzony (ale wszystkie wtyki siedziały i dysk był wykrywalny) - jeden róg w slocie był dziesiąte milimetra niedopchany. Poprawny montaż dysku = wszystko działa.

Po bliższej obserwacji tego gniazda zauważyłem że śruba mocująca dysk nie unieruchamia go w 100%.  Nie zwróciłem na to uwagi podczas montażu dysku za pierwszym razem ani później :< Podłożyłem najmniejszą jaką znalazłem w domu podkładkę M3 pod tą śrubkę i jak narazie dysk mi się nie wyłączył. Ma dużo niższe temperatury niż wcześniej. Pytanie czy są jakieś oryginalne śrubki mocujące dyski na sztywno ponieważ ta oryginalna nie spełnia swojego zadania.