Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR4 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już kiedyś się bawiłem w 4x8GB, pamiętam że, drugi zestaw kości poszedł finalnie do komputera brata, ale nie byłem w stanie zrobić na nim tRCDRD poniżej 16 właśnie.

Kusi jeszcze zaś popróbować dla testów 14-14-14 :wariat: na CR1 GDM ON, puszczałem już trochę takie ustawienia i nawet szło to bez błędów, ale np po pół godzinie komputer potrafił zaliczyć restart, więc coś już się tu poddaje :E, może VSOC ;).

Opublikowano (edytowane)

14-14-14 wymagają już napięcia powyżej 1.5v co przy 4 ławkach na tych patriotach jest raczej nie możliwe, (na 2x8 miałem 1.54 i się nie przegrzewały) wykładają się od temperatury po prostu, może z jakimś solidniejszym nawiewem bezpośrednio na moduły ci się uda :E Ja mam chłodzenie ale nie chce go w budzie leży od 2 lat w szufladzie ;) bardziej ciekawość mnie zżera co z tym trcdrd tym bardziej że Minciu twierdził że zestaw który od niego kupiłem szedł na 14-14-14 u niego, to już mi wtedy całkiem namieszało w głowie bo próbowałem tylko na jego zestawie bez mojego w slotach to ustabilizować i nie dało rady ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@KamileN na 2T 0-0-0 przeszło 2 godziny tm5 anta extreme ;) zrobiłem test superpi 32mb na swoich ustawieniach jak i na twoich z jedyną różnicą trcdrd na 16 i policzyło dość znacznie szybciej więc raczej zostawię nowy nastaw :E aż się zdziwiłem że czas aż o tyle się skrócił.

Wcześniejszy:

2.png

Po zmianach:

3.png

1.png

• Like 1
Opublikowano

Na moich nastawach poddał się po prostu kontroler pamięci / magistrala adresowa :E, problemem nie są same timingi. B-Die takie czasy drugorzędowe zrobi z placem w nosie nawet na 1,35v i np. pierwszorzędowych 16-16-16-16-32, nie ma znaczenia czy 2, czy 4 kości. Ciasne czasy drugorzędowe skracają obliczenia, widać to no nawet po tym, że test w TM5 kończy się szybciej.

O, a widzę u ciebie, że nawet na CR2 masz RDL-e 26/26, u mnie płyta ustawia luźniejsze 28/26, włączenie tego nie do końca stabilnego CR1 GDM off dopiero wymusza 26/26. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie na 2x8 jak wsadzone były dwa moduły ze sporym odstępem od siebie mogłem dać 1.54v ale przy 4 praktycznie wszystkie stykają się ze sobą, jeden od drugiego się grzeje, najgorzej mają te dwa po środku (temat znany od lat) i ameryki nie odkryłem :E przy 4 ławkach musiałem konkretnie zejść z napięcia żeby nie wywalały się od temperatury (powyżej 1.45v) już się sypią w takiej konfiguracji, łatwo to sprawdzić wystarczy do stabilnego nastawu który mam ja czy ty teraz dołożyć trochę V, ja tak robiłem testowo to co wrzuciłem wyżej na 1.44v sypie się po dłuższym czasie testu czy grania jak dam większe voltage ;) 

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem trochę powalczyć z ustabilizowaniem 14-14-14-14-28-42 CR2, ale problemem tak naprawdę nie są same timingi, tylko to że magistrala adresowa całkowicie się poddaje przy takich timingach i wysokich napięciach VDIMM przy pełnym obsadzeniu slotów pamięci. W moim przypadku jak ustawisz 1,52v+ płyta łapie zwisy przy restarcie i potrafi nawet złapać taki zwis, że tylko clear cmos pomaga. Jak uda się wejść do windowsa to błędy po sekundzie testu, a na napięciu 1,51v test przechodzi już dobre kilkanaście minut bez błędów i żadnych problemów z wstawaniem, widać wykładniczy progres względem 1,49v i 1,5v, czyli dokładanie napięcia zaczyna stabilizować te czasy. Na 1,52v+ pomaga luzowanie AddrCmdSetup np. ustawienie 1 i da się zrobić jakieś 20 minut testu bez błędów, jak znowu dasz za dużo np. 56 to restarty na pulpicie :E, gdyby znaleźć najlepszą wartość dla AddrCmdSetup w przedziale od 1-56 może dałoby się jeszcze coś ugrać, ale mi się osobiście nie chce z tym bawić ;). Przy 4 pamięciach tak naprawdę walczysz już z kontrolerem pamięci, który nie daje rady :sciana:.

Edytowane przez KamileN
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

I tak to co mamy to jest absolutna topka jeżeli chodzi o am4 (bdie 4x8 3800) więc można powiedzieć że platforma od strony pamięci wymaxowana :E tzn u mnie też od strony CPU :majty:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1