Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie pomyślałeś aby zrobić najpierw downgrade biosu do tego na którym była ta stabilność zamiast kupować sprzęt na test? :P 

Nie zrobisz downgrade. Znaczy zrobisz flashbackiem ale to już testowałem kiedyś na tomahwaku powiedzmy, że efekt był ciekawy włącznie z chińskimi znaczkami. Chyba Asrock jeszcze daje info o bridge biosach i czy po danym updacie można zrobić downgrade. Generalnie już mam na składzie Ryzena 5500GT ale ten idzie do innego kompa a jutro odbiorę 5800X. Ogólnie E-die/B-die SR wkładałem i powiedzmy, że jest lepiej dlatego stwierdziłem, że wsadzenie nowego 5800x nie jest głupim testem wszak to nowsza rewizja a ten, co mam technicznie jest perfekcyjnie dobry bo specyfikacje trzyma ale nie po to mam B-Die abym się trzymał specyfikacji :E Najwyżej puszczę go na handel za groszę 

Opublikowano

Z jakiejś wyższej agesy zjechałem do pierwszej na B550 to myślałem, że płytę ubiłem ale po powrocie do tej samej gicik Tomahawk wiecznie żywy. Jutro obadam co i jak 5800x kupiłem blisko ceny ATL a do grania w 4k na Radeonie więcej mi nie trzeba a że brałem w X-komie to zawsze mogę zwrócić jakby się okazało, że jednak agesa + b550 + b-die dual rank się gryzą. Z drugiej strony jak się trafi ładnie boostująca sztuka to nie będzie mi przeszkadzać i 3200 CL14 na ciasnych timingach. Poczekam sobie tak na chillu aż Zen5 zejdzie do przyzwoitej ceny. 

• Upvote 1
Opublikowano

co jest grane z tymi biosami od AMD? ustawiam w AI tweaker i nie wchodzi. już sam nie wiem gdzie coś zmieniać bo np profile DOCP są tylko tutaj a w AMD OC nie... strasznie pomieszane to jest. 

ZenTimings_Screenshot.png

241203083938.png

241203083917.png

241203083852.png

Opublikowano (edytowane)

@Send1N

Do grania w 4k? Nie wiem czy za więcej kwitu miałbym zysk który bym widział bez OSD. Może na 5800X3D bym się zdecydował ale po prawdzie ja już potrafię zamiast PC używać Webosa do siedzenia na necie xD A pogranie sobie w jakiegoś homeworlda 3, In to the breach, to jakichś wielkich mocy nie trzeba. Nowa cywilizacja jak wyjdzie to będzie mi co najwyżej dłużej turę zamykała. No i chodzi mi głównie o sprawdzenie czy dotyrało IMC czy kolejny raz AMD coś skopało a Ja miałem szczęście mieć aktualnie konfig który świruje przy konkretnym scenariuszu użytkowania. 

Edytowane przez Art385
Opublikowano

5800x3d jak był jeszcze dostępny pod koniec swoich dni był dosłownie 2x droższy od 5700x3d a różnica między tymi cpu to jakieś 5% xD przy 7900xtx nawet w takiej rozdziałce miałbyś pewnie lepszy 1% low, na ali można wyrwać poniżej 8 stówek czasami, chyba nawet obecnie jest.

Opublikowano

Ja na fps nie narzekam do tego stopnia, że tnę karcie zegar ;) Sprzęt biorę w xkomie i krsystems głównie na ali to odkurzacze kupuje :E Generalnie nie widzę sensu kombinować w przypadku gdy platforma może być trafiona od strony uefi a to nie byłby pierwszy raz. Wezmę lepszy CPU to ciężej się bedzie rozstać a przeżyłem na AM4 z 6 lat i to co się odjaniepawlało przez te lata to można by w wariatkowie opowiadać :rotfl:a to tylko JustAMDthings.  

• Haha 1